![]() |
[FAQ]Odpowietrznik skrzyni korbowej
Temat duperelny, ale mam wątpliwości
http://faq.africatwin.com.pl/Odpowie...rzyni_korbowej 1. Ten wąż jest połaczony z airboxem. Czy to jest wspomniana odma, czyli odpowietrzenie skrzyni korbowej? |
A to nie to samo ??
|
Cytat:
Zdrv :hello: |
a nie spojrzałem na foty ale ,czy odma nie służy do odpowietrzenia skrzyni korbowej ??
|
Cytat:
Dandy - tak poważnie, to niedoczytałeś dokładnie. Podos przeca napisał: Cytat:
Zdrowia! :hello: |
Poniał ,poniał , CZYLI lepiej tłumaczysz ........
|
Będe dziś w garażu to zerkne ale wydaje mi się że tam jes trójnik i jest to jedno i drugie a korek jest poto ażeby "lewego" powietrza nie zassało do gaźnika tak więc obydwaj macie racje.
|
3 Załącznik(ów)
Aaaaa, eureka - wreszcie zakumalem co to za ruła wychodzi z okolic głowicy...
Tak to działa? Załącznik 2448 Załącznik 2449 Załącznik 2450 |
no mniej więcej , korkiem spuszczasz skroploną pare wodną jeśli jest lub przy zurzytym silnku (przedmuchy na pierścieniach) olej
|
jezu o co to na tych zdjeciach taka biała bańka..?
|
...właśnie o to samo kciałem spytać ?????!!!!!! :)
|
ja nie chciałem pytać, ale skoro wszyscy pytają to ja też
co to za biała bańka ? |
tłumik szumów
|
czy tam szmerów, he he
cokolwiek to znaczy |
eeee taki jak był w maluchach..? szmerów ssania powietrza..? :confused:
|
Dokładnie tłumik szmerów ssania :)
Zawsze myślałem że tłumi tylko na ssaniu:haha2: |
A ja zapytam w temacie rurki jeszcze bo mi korek zgniotło przy zawracaniu na autostradzie. Czym możne skutkować brak takiego korka?
|
ciagnie powietrze do airboxa z syfem.
|
kup wino markowe ciociosan, wypij a korkiem zatkaj wenża
|
Cytat:
|
Ale smaczne;)
|
Ta bambula... ten tlumik znaczy... to on jest jakims kolejnym "must have" gadzetem, czy to "fabryka dala" ?
|
Cytat:
dała, dała i jest potrzebny. Tak mi się wydaje! Jeździłem bez, obroty skakały- teraz wskazówka stoi w miejscu, nie strzelam też z tłumika. Może to nie powód włożenia tłumika na miejsce, ale.... jak tam był to myślę, że Japance wiedziały co robią. :D |
Też się zastanawiam jakie konkretnie zadanie ma to spełniać, mam dwie teorie nie wiem czy słuszne:
a) Puszka kompensuje, stabilizuje fale zasysanego powietrza b) faktycznie wycisza szum zasysanego powietrza. Może ktoś zna odpowiedź i zdradzi :confused: |
Jeździł ktoś bez tego gówna z seryjnym airboxem w 04? Bo niskim kosztem można sobie głębokość brodzenia zwiększyć o te 8cm, a i powietrze zasysane może czystsze być.
|
Podosu szanowny mam dwie pprosby i jedno pytanie:
1. Jako, ze ewidentnie airbox w mojej RD07A roznie sie dramatycznie od airboxa w Twojej RD07A, mozna poprosic o pare fot z wszystkich stron, jakbys akurat mogl? 2. Przy okazji, poprosilbym foty ukladu tych wszystkich rurek od i dopowietrzajacych w okolicach airboxa. W stanie podlaczonym. Na rysunkach sa zwykle luzem, a ja mam przykre wrazenie, ze mam o jedna za duzo, lol 3. Jak to jest mozliwe, ze masz TAKIE CZYSTE MOTO ? ? ? :haha2: Pozdrawiam, samul |
7 Załącznik(ów)
Cytat:
Ad2 j.w. Ad3. To jest zdjecie z zimy czyli po serwisie "na zimę" Rozbieram i czyszcze wszystko, rozpinam kable, przewody, linki i wyciagam bloto spomiędzy nich. Do tej pory nie miałem awarii elektryczej (oprocz padu aku po 6 latach) PS: przeglądne zdjęcia te co mam, moze sie coś znajdzie. Nie planuje rozbierania motocykla w tym roku. Nie masz przypadkiem wersji szwajcarskiej? czy rd07 w budzie rdo7a? stary moduł, bez TPS? edit: znalazlem tyle zdjec gdzie widac airbox. Pomogło? Załącznik 6840 Załącznik 6841 Załącznik 6842 Załącznik 6843 Załącznik 6844 Załącznik 6845 Załącznik 6846 |
te male biale banki to chyba dwali jak sie podoba, w mojej o7 nie ma czegos takiego u kumpla jest ale to przejsciowka z 07/07a, po za tym wiem ze w trampkach po 96 roku tez wkladali te banki.
|
a co to jest "przejsciowka z 07/07a" mogłbyś doprecyzować?
|
moze Danielowi chodzi o szwajcara 07a z instalacją od 07 :D
|
wlasnie chaiłbym sie dowiedziec, bo to nie zadna przejscowka tylko inny model produkowany do samego konca.
|
czyli od 1996 ma to każda AT tak?
|
W kwestii białej bańki to coś mi sie zdaje (tak z położenia) że to rezonator w układzie zasysania powietrza. ogólnie chodzi o to żeby powietrze miało odpowiednio "płynny" przepływ bez względu na to ze silnika raz je chce a raz nie /otwarcia zaworów/. Co wiecej jak dobrze policzone to może dawać efekt lekkiego doładowania. Ogolnie jest potrzebne, tak samo jak firmowo policzony tłumik - to rezonator na wydechu.
Ogolnie jest tak ze jak ktos majstrował z tłumikiem (znaczy sie ze był mądrzejszy od małej japońskiej główki.) to brak białej bańki też go nie zmartwi :). A że bez bański strzela i prycha to tylko świadczy że dobrze policzona. |
Cytat:
Jest jeszcze wersja austriacka - 96r - taka sama jak szwajcarska. Ją by mozna nazwać przejsciówką bo o pozniejszych nie slyszalem. |
juz pisze chodzi mi o przelom wejscie rd07 czyli 96 rok, spotkalem sie juz z 2 sztukami gdzie owiewki byly od rd07a a bebechy od 07 czyli np byly gaziorki bez czujnika polozenia przepustnicy
i to byly niemki a nie szwajcarki :P |
Cos w tym moze byc... niestety. Te "szwajcarskie" byly fabrycznie dlawione wiec poprawiajace cos gadzety i tak by im byly na nic :( Skadinad wszystkie "szwajcarskie" byly podobno natychmiast odlawiane przy pomocy ostrego narzedzia, ale to inny temat.
Ze tez im sie chcialo tak pieprzyc z tymi wersjami... pewnie sie nie chcialo i stad koniec produkcji. Na wtrysku to wszystko latwiej zrobic. btw: moja jest RD07a z 2002 i dzieki za NIE ;) |
Cytat:
Cytat:
Ojojoj, moja Afri gorsa od twoja Afri, ojojoj, biedna moja glowa :dizzy: |
tutaj troche wyjasnione było o szwajcarach i elektryce: http://www.africatwin.com.pl/showthr...t=modu%B3+RD07
|
Dzieki, ..., dzieki :(
|
Szukam odpowietrznika w czwórce i lipa :/
To jest to? http://img513.imageshack.us/img513/5145/rwac.th.jpg |
To jest spust z airboxa. Odme masz na cybancie na deklu tylnej glowicy
|
Ok dzięki będę szukał. Widocznie się za bardzo nie postarałem :)
|
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:12. |