![]() |
Rumunia 2009
Temat już mocno oblatany, ale jestem pewien że jeszcze nie wszyscy byli.
Na razie jadę ja i Kazik. Póki co nie ma żadnego konkretnego planu. Może sama Rumunia, może jeszcze o Ukrainę i Bułgarię zahaczymy. Jest jeszcze dużo czasu na wymyślanie. Termin się wyklaruje pewnie wiosną. Mnie już nosi więc pewnie będę cisnął na jak najwcześniejszy :D Najchętniej jeszcze zimą bym pojechał ;) Nie krócej niż na dwa tygodnie, a czy dłużej to zależy od tego jaka trasa nam się wymyśli. W każdym razie jeżeli ktoś nie ma pomysłu gdzie jechać albo też planował tamte rejony to zapraszamy. Wszyscy wariaci mile widziani :) |
Jak byście robili traskę wzdłuż Dunaju na przykład to mogę się podłączyć. Mam niedaleko z BG.
|
O w mordę! nie spodziewałem się tak szybkiego odzewu :)
Zaglądaj czasami do tego wątku, a i ja dam znać jak coś konkretnego już powstanie :Thumbs_Up: |
Fajnie by było skorzystać chociaż częściowo z tego opisu: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1895
Znalazłem taką poglądową mapkę trasy: http://enduromania.net/karteld.html Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć w które części tej trasy warto wjechać, a w które lepiej się nie pchać afryką (lub innym ciężkim endurakiem)? |
Ja swój wyjazd na Rumunię planuję na drugą połowę czerwca 09, nie będzie już sniegu w górach. Trasą przez Ukrainę.
Byłem w tym roku na początku września na Romaniaenduro. Spałem w Brebu nou (Resita,Caransebes) 6 dni. Pojeździłem trochę trasami enduroromanii, tymi samymi co podał Pastor, ja mam mapy papierowe. Większość tych tras jest zbyt trudna na duże moto typu Africa, lub KTM 990, lekkie endurki dają radę, choć nie jest łatwo. Przełęcz Urdele to jest pikuś. Tras szutrowych turystycznych po górach jest bardzo dużo i są przecudne. Dolina Dunaju Socol od początku poprzez Orsowie (twarz ich bohatera wykuta w skale) aż do Delty to jest kilka dni. A jeszcze Montele Mic, Petrosani, Sibiu i wiele miejsc do zwiedzania też kilka dni. Obawiam się, że na BG zabraknie czasu. Posegreguję trochę zdjęć i wkleje z mojej Rumunii 08. pozdr. |
Dzięki Zbyszek, takie informacje będą bardzo przydatne.
Muszę jeszcze przewertować wątki z poprzednich wypraw i pospisywać tam polecane szlaki. Ale jak ktoś ma chęć po raz kolejny pisać gdzie warto jechać w tym wątku to nie krępujcie się :) |
Hej jak Sasza sie rozbil w Rumunii w lipcu to nocowalismy u mechanika który był współorganizatorem enduromaniacs. jak troche ochlone po dniu dzisiejszym to postaram sie znalezc kontkt do niego. gosciu mieszka w subiu i warto miec do niego kontakt. a co do samego wyjazdu to odradzam lipiec bo pogoda moze byc rozna.
|
W takim razie który miesiąc będzie najlepszy?
|
Na to nie ma reguly,w Rumunii dwukrotnie trafialem na powodzie(czerwiec,lipiec)jak rowniez trafialy sie niesamowite upaly(pow 35 stopni).Znacznie cieplej jest po poludniowej stronie Karpat,najchlodniejszy region to Bukowina.Moim zdaniem najlepszy okres do latania w kieruku poludniowym to wczesna jesien,no ale jak widze do jesieni raczej czekac nie bedziecie,wiec proponowalbym czerwiec,chyba,ze chcecie pojezdzic na nartach,wtedy mozna jechac wczesniej:)
|
W maju już raczej śniegu nie ma tam. Byłem raz w Poiana Brasov na majówce i śniegu było co kot napłakał. Piękna pogoda, słoneczko i 15-20 st. Czego więcej chcieć?
Obowiązkowo trzeba zaliczyć dolinę Dunaju. Znam ten odcinek z Serbskiej strony. Po prostu fantazja! Potężna rzeka między skalnymi ścianami. Poza tym praktycznie gdziekolwiek widzisz góry i zjedziesz z głównej drogi masz super widoki. |
Cytat:
|
Cytat:
Do końca maja, niezależnie od warunków jest ona zamknięta. |
W zasadzie oficjalne otwarcie to 15.06 o ile oczywiscie warunki na to pozwalaja
|
To nieźle, Rumunia mi ciągle po głowie chodziła ... Może sie podłączę :). Tyle, ze w czerwcu z ekipą robimy wypad nad Balaton, więc może być kiepsko z terminami.
|
Na rumunię zawszę widzę są chętni :) ja też bym z chęcią poleciał ale wszystko zależy od stanu mojego konta bankowego... :/ za dużo pieniążków mnie Królowa kosztowała :( :)
a i nie wyobrażam sobie takiego wyjazdu bez wcześniejszej integracji ;) |
Integracji to może nawet kilka będzie do czasu wyjazdu :)
Rozpoczęcie sezonu, jakieś pierwsze zloty... zdążymy jeszcze obalić nie jedną flaszkę :D |
Tak, Rumunia to dobry kierunek. Widoki przednie, ludziska przyjazne, a i kasowo bez bólu ... Co do flaszki, propozycja zawsze godna uwagi :)
|
Miałem już okazję raz być w Rumunii, niestety puszką...
widoki pięknie i fajnie też jechało się po torach trambajowych w Bukareszcie :D Edit: Star ujeżdżasz RD03 czy po prostu nie wpisałeś motocykla w profil ? |
Edit: Star ujeżdżasz RD03 czy po prostu nie wpisałeś motocykla w profil ?[/quote]
RD03 to jakoś z automatu się wpisało samo. A ujeżdżam BMW K100RT. Może kiedyś fotkę zapodam, bo wygląda i chodzi cudnie, jest sie czym pochwalić :) |
1 Załącznik(ów)
Na tą chwilę, po przewertowaniu pozostałych wątków o Rumunii, trasa wygląda mni wincy tak:
1. Dolina Dunaju [Socol - Orsova - Calarasi (aż do Delty)] 2. Vama Veche, spoko a'la hippisowskie klimaty, nagie piersi, te rzeczy.... 3. zamek Brasov 4. zamek Fagaras 5. trasa transfogarska "7C" 6. trasa transkarpacka "67C" Czyli prawie wg tej mapki z EnduRomanii: Załącznik 2370 Nie licząc dojazdu do Socol, mamy tylko ~1700km więc czasu pewnie zostanie na parę dni nieplanowanego błądzenia po górach. Trzy trasy które na pewno chcę przejechać to transfogarska, stanskarpacka i dolina Dunaju. Resztę można wymienić na coś innego w trakcie :) Coś jeszcze warto dodać? Może czegoś nie znalazłem? |
Będąc w Rumunii utkwiła mi jedna rzecz - beznadziejne oznakowanie, a że nie miałem ze sobą GPSu (a raczej map Rumunii) na błądzenie po Bukareszcie poszło się golić 3 godziny... (a to drogowskazy pozasłaniane przez drzewa lub po prostu ich nie idzie zauważyć bo są wielkości takich drogowskazów jak u nas na jakąś wiochę) ale wkońcu jakiś miły Rumun nakierował na Giurgiu ;)
Druga rzecz - trasa 76 Oradea-Deva - bardzo kręta i trudna trasa (w nocy, w dzień nie wiem) ma około 130km, przejazd samochodem zajął od godziny 0:00 do około 7:00 i w nocy trasa uczęszczana przez tiry (głównie Bułgarzy) Na razie proponuje w tym topiku dopisywać rzeczy warte zwiedzenia będąc w Rumunii. Ja dorzucam od siebie: 1)Bukareszt - nazywany "Paryżem Wschodu" :) http://krupnik.pl/galeria/bukareszt.samochodem 2) Wesoły cmentarz :D http://krupnik.pl/galeria/sapanta (mało rzeczy dorzuciłem bo to co ewentualnie mógł bym jeszcze dorzucić to już Plakiet dorzucił) ;) Jeszcze mam pytanie, czy na granicy Polska-Ukraina/Ukraina-Rumunia sprawdzają GPSy, a bardziej legalność map ? :) Edit: muszę jeszczę wspomnieć iż Rumunia drożeje, zaczyna się dopiero otwierać na turystów, tak jak Chorwacja 9 lat temu, i za 9 lat w Rumunii będą takie ceny jak teraz w Chorwacji... ;) A i jeszcze w Bukareszcie lewym pasem wyprzedził mnie samochód ojca Dyrektora :P |
Moja Rumunia - wrzesień 2008
Trasami enduromaniaków:
http://picasaweb.google.com/zbyszeka...ia2008Wrzesie# Wersja light: http://picasaweb.google.com/zbyszekafrica/RumuniaCanon# Okolice Brebu Nou baza enduromaniaków, Resita, Caransebes, Orsova, Targu Jiu, Petrosani, Sibiu, Balia Herculanum, Urdele, Novaci, schronisko na Semenic'u, Montele Mic. 5 dni to za mało, wszystko na szybko i po łebkach. W przyszlym roku w 2 połowie czerwca 2 tygodnie luz blues. Będę sie delektował piękną Rumunią. |
Cytat:
Cytat:
Pytam, bo chetnie bym sie podlaczyl - jesli mozna oczywiscie :):Thumbs_Up: |
Oczywiście że mozna, umiesz sam naprawić kapcia, masz kuchenkę zeby samemu ugotować strawę, namiot zeby sie wyspać? zapraszam na najepkę do tych lasek, gdzie jak za Franka Dolasa było dobre?, mocne? na pewno pod koniec imprezy te laski by Ci się spodobały:vis:Tylko że jutro rano trzeba zapierdalać dalej:oldman:
zdrowia. |
Cytat:
Reszta spoko :haha2: |
Piszcie o Rumunii jak najwięcej. Ja też chyba w przyszłym roku tam strzelę.
|
czyżby temat umarł? Jak tam aktualne plany? Dajcie znać
|
Nie umarł. Nic się na razie nie zmieniło więc nie ma co pisać.
Jedziemy w czerwcu. Póki co są trzy osoby. |
Cytat:
macie już jakąś orientacyjną date? |
Jeżeli uda się tak dograć urlopy to ruszamy 12go.
Każdy jest z innej części kraju - w piątek wszyscy dojeżdżamy wieczorem (albo w nocy) gdzieś pod granicę słowacką, w sobotę z rana już wszyscy śmigamy dalej na południe i wieczorem jesteśmy w punkcie startowym, czyli gdzieś w okolicach Socol. A co dalej to ustalimy podczas wieczornej najepki :D Jak nie wypali 12go to w każdym innym terminie początek będzie wyglądał tak samo żeby nie marnować czasu na dojazd. |
Jakie macie mapy gps na rumunie..?
|
Dwie darmowe. Jedna z OpenMaps (ta ma routing), a druga z Mapcenter chyba (bez routingu).
Wklepałem już wszystkie punkty kontrolne z EnduRomanii - będzie gdzie się zmęczyć :) |
Cytat:
|
No przecież dopiero pisałem :D
3 osoby pewne. 4 osoby w trakcie podejmowania decyzji. |
Cytat:
RO.A.D. 2006 i troche jest też w city navigatorze ale tylko wieksze miasta |
1 Załącznik(ów)
Może komuś się przyda.
W załączniku wszystkie punkty kontrolne wg TEGO opisu. 80szt. Załącznik 4268 W opisach wstawiłem tylko podział na klasy i więcej się nie zmieściło OR- Offroad, RE- Pojazdy terenowe , TO- Turystyka Ale sam nie wiem czym się różni OR od RE :) |
:bow::bow::bow:
Zdam relację, jak przejadę :) |
Cytat:
wypas !! |
Witam
Cytat:
Na niektóre OR wjeżdżał gość bez nóg na kładzie, na inne austriacki emeryt na KTM950Adv z wózkiem bocznym, na inne być może będziecie wnosić swoje cuda w 3-ech lub 7-u (jak dojadą niezdecydowani) Tak czy siak warto jechać choćby dla samej cujki. Pozdr rr |
Cytat:
oj to jakiś nie aktualny jestem:mur: już wstawiam torrenta:) |
Cytat:
|
2 tygodnie
|
Potrzebna jest zielona karta w Rumunii?
|
Cytat:
|
Ja potrzebuje bo mi motor na SRB zarejestrowany.
Ale kogo to... |
Cytat:
|
Cytat:
|
u mnie temat czerwcowo-rumuniowy umarł, jedziemy na węgry. Ale może wrzesień, jakis dłuższy weekend ...
|
Cytat:
|
Cytat:
to ja jestem chetny |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:43. |