![]() |
Wysłużona szybka tripmastera - jakiś pomysł?
2 Załącznik(ów)
Witam,
Mam pytanie, czy ktoś kiedyś próbował "reaktywować" szybkę tripmastera, polerka czy cosik? Ząb czasu ugryzł moją konkretnie... :mur: pozdr |
3 Załącznik(ów)
1 - demontujemy Tripmaster - poprawiam
2 - papier ścierny 100 3 - papier ścierny wodny 4 - pasta Tempo 5 - montaż całości foto z ADVrider Załącznik 41888 Załącznik 41889 Załącznik 41890 Pierwszą fazę prac wykonywać do momentu całkowitego usunięcia rys. |
OJojOJ, jaka szybko, lecę do Mrówki po materiały do zabiegu, jak mi wyjdzie to się pochwalę...
Dzięki Sławekk |
Nie sądzę aby pomogło. Spękania są w strukturze płytki. Zanim zaczniesz szlifować i polerować spróbuj zmoczyć ją z dwóch stron lekko olejem silikonowym. Zobaczysz, że będzie efekt.
Szlifowanie papierem i polerowanie MOIM ZDANIEM nie będzie efektywne bo przy takich zabiegach musisz się dostać PONIŻEJ najgłębszych rys. matjas |
powalczę, się zobaczy, gorzej nie będzie bo i tak nic nie widzę i tak...
|
Cytat:
Zapewniam cię, że szybka wyszła jak nowa . Tylko niewielkie pęknięcie na wylot pozostało, ale z tym się wiele nie zrobi. |
To jeszcze dajcie instrukcje jak zdemontowac szybke z obudowy tripa, jest wklejona. Wyciac, wyrwac lub moze na cieplo wylogowac szybke :)
|
2 Załącznik(ów)
Wydaje mi się, że wystarczy pociągnąć - ale nie pomnę
Jeśli jest tam lepki klej to trza improwizować :) Ta szyba jest po pierwszym szlifowaniu. Potem zarydzykowałem 2 szlif i wyszło O.K |
Moja była podobnie spękana papier wodny 1000, 1500 i 2000 bez demontażu filc na wiertarkę pasta scierna sonax do plastiku lub g3 i na małych obrotach polerka wyszlo calkiem calkiem może nie do końca głębokie rysy usuniete całkowicie lecz wystarczająco starczy na kilkanaście latek.Szlif bez demontażu. jak będę miał zdjęcia to wrzucę
|
Mialem tak samo spekana od slonca. Papier najpierw jakis, pozniej 1500, 2000, 2500 bez wyciagania szybki, na koniec tempo i jest jak nowe :)
|
To jak wyjęta to nie lepiej dociąć nową z pleksi lub poliwęglanu?
|
Cytat:
Moim zdaniem to jest pudrowanie syfa :D Przyznam szczerze, że żadnej szybki tripmastera nie poprawiałem więc poczekam na wyniki od Kojota. Jak pisałem takie spękania można trochę unieszkodliwić po prostu olejem silikonowym bez pieprzenia się w i tak nie do końca skuteczne szlifowanie i polerowanie. Gdybym miał się z tym cackać filcem itd to serio - wolałbym, jak Kazmir pisze, zrobić nową. matjas |
Matjasie.. nie kwestionuję broń Cię Panie... twojego doświadczenia w temacie.
Polerowanie szyby jest dziecinnie proste i powinno być pierwszym etapem. Szybka jest w tym miejscu wystarczająco gruba by zebrać wierzchnią warstwę, a następnie polerować . Efekt jest naprawdę dobry :Thumbs_Up: foto z polerowania wstawiłem na przodzie wątku - 2 post Jeśli szyby nie da się uratować, to tak jak pisze Kazmir, wycinamy i wklejamy nową. p.s Może dla lepszego rozeznania w temacie, ktoś z szanownych kolegów wstawi fotkę wklejonej nowej szybki. Widziałem już u kilku czarnuchów. Będziemy mieli pełny obraz zagadnienia i pomoże w podejmowaniu decyzji. |
takie coś znalazłem na forum advrider
https://lh3.googleusercontent.com/-r...glasvorher.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-3...sschleifen.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-_...glasfertig.jpg Da się? |
jest lepiej ale dalej popękane :D
|
2 Załącznik(ów)
Wyszło jak poniżej, bez mega reweli ale w porównaniu z tym co było to wypasik :Thumbs_Up:
|
Chyba jeszcze musisz użyć wodnego papieru 2000
|
2000, 2500 używałem, lepiej nie będzie, następnym razem wytnę i wymienię z tej to wszystko co da się wycisnąć...
|
albo ze trzech past do zębów! :)
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
Popraw to papierem wodnym i pastą :) Pamiętaj, że jesteś jednym z pionierów i spoczywa na Tobie ogromna odpowiedzialność za przyszłość zniszczonych szybek . :cool: Moja szybka po 2/3 latach od szlifowania wygląda tak - była zjechana mocniej niż twoja. I co najważniejsze... nie przypominam sobie bym poświęcił temu dużo czasu. Załącznik 41946 Załącznik 41948 |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:59. |