Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Maroko - mapa trekkingowa (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=15471)

Hanka 19.11.2012 01:12

Maroko - mapa trekkingowa

Witajcie:)
Wygląda na to że na Święta wyląduję w Maroku. I bez motka:) Całe 2 tygodnie mam i chciałabym zaszyć się w górach, w miejscach mniej cepeliadowych niż Toubkal. Czy ktoś z Was używał tej mapy: http://www.empik.com/maroko-mapa-tre...1118,ksiazka-p ?
Ewentualnie nawigacji pieszej w Atlasie?
Podrawiam
Hanka

puszek 19.11.2012 07:33

Rambo ma mape Maroka na GPS. Jest bardzo dokladna i działa :-))

kajman 19.11.2012 11:01

jest też darmowa w sieci

Hanka 20.11.2012 09:25

Dzięki Puszku :), pewnie zaraz napiszę do Rambo, co dokładnie ma.
Darmowych map szukałam właśnie i widzę faktycznie coś jest, ale znalazło mi się z 2007 roku? Chyba się tam sporo pozmieniało. No i te mapy niespecjalnie na trekking.
Szukam chyba jakoś źle i nie po tych hasłach co trzeba. Może Kajman tu łypnie łaskawym okiem i wklei linka?

Pozdrawiam
Hanka

danek-dr 21.11.2012 22:42

Ta mapa Maroka topo dostępna w sieci na gps jest moim zdaniem słaba do trekingu. Zobaczę tą w empiku. Ostatnio tam kupowałem Maroko z MarcoPolo 1:800000 i tej trekingowej nie widziałem.
Hanka, masz zamiar tam połazić czy na narty?

Hanka 22.11.2012 14:57

Cytat:

Napisał danek-dr (Post 271912)
Ta mapa Maroka topo dostępna w sieci na gps jest moim zdaniem słaba do trekingu. Zobaczę tą w empiku. Ostatnio tam kupowałem Maroko z MarcoPolo 1:800000 i tej trekingowej nie widziałem.
Hanka, masz zamiar tam połazić czy na narty?

Połazić na pewno, na narty może jak znajdę sprzęt na miejscu i nie będzie dzikich tłumów... Jeździłeś tam może?

Pozdrawiam:)
Hanka

Mirmil 22.11.2012 15:24

Cytat:

Napisał Hanka (Post 270726)
Całe 2 tygodnie mam i chciałabym zaszyć się w górach, w miejscach mniej cepeliadowych niż Toubkal.

Chodzilem po gorach, cepeliowaty Tubkal tez, ale w lutym 2002 nie bylo tam wcale tlumow, przez 3 dni spotkalismy tylko kilka osob w schronisku pod Tubkalem.
Jezlei chodzi o treking to szykuj sie na zimno. Mniej wiecej jak listopad/grudzien w tatrach. 2 tygodnie to dlugo,
Sciezki trekingowe zazwyczaj sa wzdluz dolin, czasami ciezko znalesc przebicie miedzy dolinami,albo trasy graniami
Ciekawe info i przebiegi tras mozna znalesc tu http://www.wikiloc.com/trails/hiking...lfr=50&lto=100

sambor1965 22.11.2012 16:36

Jest dobra:
www.island-olaf.de/travel/marokko/gps.html

danek-dr 22.11.2012 16:49

Cytat:

Napisał Hanka (Post 272145)
Połazić na pewno, na narty może jak znajdę sprzęt na miejscu i nie będzie dzikich tłumów... Jeździłeś tam może?

Pozdrawiam:)
Hanka

Nie jeździłem tam. Po prostu o tej porze roku,tak jak pisze Mirmil ,tam śniegu chyba sporo.

kajman 22.11.2012 16:50

Cytat:

Napisał Hanka (Post 271185)
Dzięki Puszku :), pewnie zaraz napiszę do Rambo, co dokładnie ma.
Darmowych map szukałam właśnie i widzę faktycznie coś jest, ale znalazło mi się z 2007 roku? Chyba się tam sporo pozmieniało. No i te mapy niespecjalnie na trekking.
Szukam chyba jakoś źle i nie po tych hasłach co trzeba. Może Kajman tu łypnie łaskawym okiem i wklei linka?

Pozdrawiam
Hanka

Kajman łypną łaskawie, ale Sambor już wkleił :)

a kiedy jedziesz ??

danek-dr 22.11.2012 23:45

Używałem tej mapy w gps-sie. Na moto czy auto ok. Ale rejon z tej mapy http://www.empik.com/maroko-mapa-tre...1118,ksiazka-p to niemal same linie warstwic więc do łazikowania średnio. Z opisu tej papierowej wydaje się być ciekawsza do pieszych wędrówek.

kajman 23.11.2012 12:24

Zawsze można wspomóc się starymi radzieckimi mapami sztabowymi - niezła skala a i każda ścieżynka jest zaznaczona - nawet ta dla kozic

Hanka 25.11.2012 14:20

@Sambor: Dzięki, no właśnie ta mi się znalazła, ale w góry to chyba raczej nie nadaje się:)
@Danek: Podobno na miejscu można kupić Randonnee culturelle dans le Jebel Sarhro i chyba poczekam na to:)
@Kajman: Przed Świętami. Sprawdzę sobie którędy kozice chodzą:)

Z powodu zimna raczej myślę o Jebel Sarhro, trekking z Tagdilt do Ait Haroun całkiem dobrze opisany w LP.
5-6 dni, max 2300 npm czyli nie powinno być jakoś ekstremalnie zimno.
@Mirmil: Byłeś może w tych okolicach? Dzięki za ten link, faktycznie jest w czym wybierać, chociaż wszystko kręci się wokół Toubkala. Jeszcze się rozejrzę:)

A wypożyczał tam ktoś kiedyś motka?

Pozdrawiam
Hanka

kajman 25.11.2012 15:05

Mozna wynajac moto.. Koszt cos kolo 60-100 euro za dzien.
A moze byc i zimno i snieg. Albo deszcz. Tam trasy bywaja nie przejezdne nawet w marcu. Mowie o pistach.

Hanka 29.11.2012 14:35

No dobrze, poczułam się wystarczająco zniechęcona ;) Chociaż niewykluczone że mi przejdzie. Te ceny to za jakieś wielkie wściekłe KTMy? Na wszelki wypadek - gdzie szukać tych motków?

Pozdrawiam
Hanka

kajman 29.11.2012 15:07

Wyczynowy sprzęt w teren nikt Ci nie wynajmie bez asysty - boją sie abyś nie zajechała, wpadła w przepaść albo zniszczyła - a potem porzucisz i wylecisz do kraju
Te które widziałem co goście wynajmowali to turystyki w stylu Hondy AT ale jakieś inne marki - nie kojarzę

Jak Cię interesuje tamten rejon to jadę w marcu/kwietniu ja dobrze pójdzie

Hanka 29.11.2012 15:32

Hmmm, obawiam się że moje umiejętności na razie wystarczą co najwyżej na lekki szuterek:) Żadnych wyczynów. Raczej myślałam o wzięciu jakiegoś bączka z pojemnością max 250 w jednym mieście i oddaniu w innym. Miło mieć przez chwilę własny pojazd.
Chyba pomyślę o spakowaniu rolek. Zawsze to jakieś kółka:)

Pozdrawiam
Hanka

kajman 29.11.2012 19:51

Zawsze mogę Ci na hol za samochodem ....na tych rolkach oczywiście ;)

Ze mną jeżdżą nie tylko wyczynowcy ....ale też pasażęrowie czasami do samochodu ;)

danek-dr 30.11.2012 12:52

Albo tak http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3317

Hanka 02.12.2012 16:58

@Danek - dzięki, też znalazłam, już się Schneiderowi wcisnęłam z pytaniami na priv. 700 km w 3 dni takim sprzętem :bow:
@Kajman - to ja się piszę na ten hol. Tylko musiałbyś znaczącą przyspieszyć swój wyjazd ;)

Pozdrawiam :)
Hanka

Joozwa 06.01.2013 20:04

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 272184)

To ja mam pytanie co do tej mapy jeżeli moge się wtrącić.

Czy ona jest rutowalna? Znaczy czy można po niej nawigować po drogach jak po innych garminowskich?

U mnie w 60-tce nie chce kolaborować i nawiguje tylko po bezdrożach w linii prostej.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11.