![]() |
kontrolka luzu po raz drugi
hej ,
poczytałem o kontrolkach i braku kontaktu gdzieś tam na kablach. Moje kłopoty z kontolką luzu są takie : przy wrzucaniu luzu kontolka (i czujnik) się nie załącza, bądź świruje... - jak jadę i zwalniam - nie ma takiego problemu każde zbijanie z góry w dół znajduje luz i kontolka się świeci - jak próbuję zbić na luz z jedynki - wariuje - ale nie zawsze - jak próbuję z bić z dwójki na luz - wariuje prawie zawsze... oczywiście nie świecący luz, a faktyczny luz w skrzyni przy wyciągnięciu stopki wyłącza silnik... co to może być - takie doś upierdliwe zwłaszcza w mieście... |
Moim zdaniem zaczyna się po porstu kończyć czujnik luzu i musisz sobie kupić nowy. Kosztuje koło 80pln w Hondzie.
Było o tym na starym forum, na pewno znajdziesz. No i dostaw sobie 1 przed podanym przebiegiem ;). Ja już też wymieniałem, jakieś 15kkm temu :) |
też wymieniałem, objawy były podobne, po wymianie jest ok
|
a ha .... a gdzie on w RD04 ? ktoś wie?
|
może tam gdzie w 07? pod pokrywką zębatki 'zdawczej'?
|
Tak, pod osłoną zębatki. Obok czujnika ciśnienia oleju. Przy wykręcaniu dobrze jest przechylić motura na prawo i o coś oprzeć - łolej ftedy nie wylata :).
|
Cytat:
Ciekawe - moze to tez jest dobra wskazowka dot przebiegu? |
Wymiana czujniczka u mnie przy 68tys chyba na liczniku (czyli 168tys), u kumpla przy 65tys (pewnie 165tys), a u kumpla drugiego przy 3tys (czyżby 203tys?:D - ale to RD04)
|
Okolice 60 licznikowych. Przy czym wiem, że licznik nie był kręcony. Po prostu wiem.
|
U mnie brak czujnika. Nic nie wariuje, nie świruje itd. Poprostu nie działa. Wkurza to trochę. Mechanik ze mnie jak z koziej dupy trąba. Nawet nie znaju jak to wygląda ten cały czujnik. To że pod pokrywą zębatki to wiem ale boję się że pomylę go z czymś(np. z zębatką):mur:
Może ktoś na jakimś foto może pokazać albo opisać dokładniej. Byłbym wdzięczny. A przebieg mam bankowo 52.000:) |
Masz tam dwa czujniki, ten większy to ciśnienia oleju a ten mniejszy to luzu :). Przechyl motocykl na prawą stronę jak będziesz wykręcał - mniej oleju się wyleje. pozdr
|
OK. Zrobione. Tylko dziwna rzecz się stała. Moto stało w pionie a oleju nie wyciekło ani kropli. A poziom oleju jest OK. Czy to coś nienormalnego?
|
Nic specjalnego, może ja miałem wyższy poziom to mi się polało :)
|
Kurcze. Fajna ta zielona lampeczka:D:D:D Już zapomniałem jak to jest z tym czujnikiem:)
|
A u mnie niefajnie mruga i chcę to wymienić. Czy ktoś zna ID części (czujnika) ? Bo patrzę na www.motorista.pl i nie widze tego...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.sklep.motorista.pl/szukaj...5,XRV750S,6303 Silnik - karter\blok silnika |
Dzięki za nakierowanie i pytanie za 100pkt dlaczego wcześniej tego nie widziałem? shame on me...
|
Mój czujnik też świrował, ale udało mi się go naprawić. Już mówię co zrobiłem, może komuś z was to pomoże. Pod czujnikiem mam podłożoną podkładkę miedzianą, grubość jakieś 1,5mm. Przyglądałem się temu i stwierdziłem, że podkładka jest za gruba. Na pilniku zjechałem trochę i działa jak nówka. pozdro.
|
...na jakiś czas :D
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:44. |