![]() |
zagranica na tymczasowym dowodzie?
Hej,
Czy sa jakies przepisy NIEpozwalajace jezdzic samochodem po Unii na tymczasowym dowodzie rejestracyjnym? |
My byliśmy w Afryce w zeszłym roku na próbnym, a wracaliśmy na nieważnym.
Na granicy sprawdzali i nikt się nie doczepił. Ale różnie to może być ważna jest kwestia tego, dlaczego jest próbny. |
No to
Cytat:
|
Cytat:
|
kuwa o przepisy pytam a nie komu sie co udało. ;)
|
Można.Na Ukrainę też wjeżdzałem na miękkim:)
|
Przepisy krajowe mówią, że dowód tymczasowy jest ważnym dokumentem.
Przepisy unijne uznają ważne dokumenty krajów członkowskich. Pytanie, czy są jakieś szczególne przepisy mówiące o wyjątkach. Wiadomo, że nieznajomośc prawa nie zwalnia... |
Można, tylko powrót musi być w czasie ważności dokumentu.
Pytałem się w WK i celników. |
Cytat:
|
Wazność dowodu mozna przed wyjazdem przedłużyc w wydziale komunikacji,jesli zakladasz,ze powrót wypadnie po jej wygaśnięciu.
|
Dowody tymczasowe są wydawane z różnych powodów, dlatego jak pisałem wcześniej. ważne jest to dlaczego masz próbny.
Jeśli jest to tylko rejestracja pojazdu to możesz śmiało jeździć, oczywiście jeśli jest ważny. Jeśli jest to dowód wydany na przykład po to by dojechać na przegląd techniczny, to nie. Pozdrawiam |
Można. Na pewno. Sprawdzałem wiele razy.
|
no to wpytę, laska dzis w wydziale ewidencji pojazdow powiedziala, ze formalnie, jest wazny tylko na terytorium Polski... ale nie slyszala zeby kogos cofneli... zwlaszcza z enie ma granic w Unii....
Ale, nic to, jadę, gdyz za bardzo się chcę przejechać. dzieki |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:29. |