![]() |
Klekoczący hamulec tylni ;/
klekocze, a może lepiej dzwoni? Nie wiem :mur:
wiem, że zacisk jest pływający, że ma być luz, ale u mnie klocki grają na tarczy. Jak temu zaradzić? |
mnie też grają jak jadę po dziurach, jak jeżdżę grzecznie to sie przestają grać, i też nie wiem czy to norma?
|
cos jakis smar tam w jerzomko naładowac co gumy nie rozpuszcza. czasem to wysycha po latach
|
1 Załącznik(ów)
A tak na poważnie Wiem że wiele osób ma niekompletne zaciski potem klekocze
Elementy w kółkach są odpowiedzialne za trzymanie klocków co by nie klekotały |
smarowałem grafitowym, ale dupa :vis:
a tak serio? to tak ma być? wydaje się jakby cała Afri miała się rozlecieć. |
jechalem kiedys z Szymkniem i jemu to faktycznie stukało upierdliwie. mMoim zdaniem nie masz tych blaszek.
|
Obejrzyj co i jak na zdjęciach 7Grega...
http://www.africatwin.com.pl/showthread.php?t=32& |
Cytat:
|
Sluszna uwaga:
Grafitowy - do 50stopni Celsjusza. Czyli nawet do lozysk sie nie nadaje. |
matko, grafitowy to sie nawet na łańcuchu krystalizuje w plastik. :confused: fujj
|
A ja mam pytanie co może powodować że klocek wypada jakby z zacisku i spada na piastę koła? Czy to objawa końca klocka i problem z tymi blaszkami które na niego naciskają w zacisku ?
|
Cytat:
|
A czy takowe stukanie klockow moze wystapic w przednim kole? Pytam sie bo przy przejezdzaniu przez przeszkode (dziura, prog zwalniajacy etc...) czasami z przodu slysze jakies stulniecie. Myslalem, ze to luz na lozysku glowki ramy ale po wymianie nie nastapila zmiana...
Sprawdzalem czy moze sa jakies luzy ale nic nie znalazlem. Wiec moze to klocki? A jak nie to co to moze byc? |
W zacisku powinny być takie blaszki sprężynujące likwidujące nadmierne luzy, jeśli ich nie ma lub są sklepane to klocki będą stukać. Bez blaszek klocek nie powinien opaść, przynajmniej w 07... Najpewniej klocke opada bo wygięta jest prowadnica/wyrobiona lub taka półeczka na której leży klocke z drugiej strony. Jest też możliwość, że w ogóle klocki zostały źle założone, sprawdź prowadnice zacisku też może są zasyfione i nie pływają...
|
Sprawdzałeś czy tarcze masz proste? U mnie też było klekotanie, po wymianie tarczy i przeczyszczeniu tłoczków ustało. Pozdrawiam
|
Krzywe tarcze to raczej nie maja wplywu na takie cus...
|
Cytat:
|
Cytat:
To oczywiście tylko jedna z możliwości. Mogą to być też hamulce. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:24. |