![]() |
[Afripedia] Naprawa pompy - wymiana styków
Drodzy,
Popelnilem wymianę styków w pompie elektrycznej z przekaznika przemysłowego. Zadanie proste łatwe i przyjemne. Na pół godziny roboty. W polaczeniu z plytka R2D2 czy zwyklym przekaznikiem by klanol - skazujemy nasze pompy na dozywocie. Czyżby definitywny koniec problemu? Szczegóły tutaj: http://faq.africatwin.com.pl/Pompa_p...czna_-_naprawa |
Brawo Podosku :):brawo::brawo:
|
Bardzo fajnie opisane, pokazane, super:)!
Tylko co można zrobić, mając zużyty górny styk? W mojej pompie obydwa styki są zjedzone pod kątem "/" i wyrównanie raczej nic nie da? |
Super - nic dodac nic ująć :Thumbs_Up:
|
Wszystko jasne i na temat. O pompę jestem na przyszłość spokojny.Opis i zdjęcia są super.:):bow::bow::bow:
|
Cytat:
Zreszta co sie przejmujesz, nie masz nic do starcenia - odnituj sprezynkę (uwaga na podkladki izolujace i ich kolejnosc!) i ta samą metoda wymien styk (na ten srebrny, od pary w przerywaczu... ) oczywiscie zrob ladne zdjecia i dolozymy dalszy opis...:umowa: |
Podos fajnie A co roiłeś ta pompą że wygląda jak z szrotu (chodzi mi o wnętrze pod dekielkiem).:dizzy:co najmniej:eek: jakby była kąpana w mieszance solnej.I jak ty to wszystko zrobiłeś w godzinę:confused:.Mnie samo dołożenie płytki zajęło 1,5 godz. z wymontowaniem wlutowaniem i złożeniem pompy
|
Podos pewnie przy tym tyle piwa nie pił co ty Smigacz :D
|
Cytat:
|
Mam pytanko: czy takie wyrównanie styków stosuje się tylko prewencyjnie, czy jeśli pompa padła to też pomoże? Dziś pompa odmówiła mi posłuszeństwa, i zastanawiam się, czy da się ją naprawić
|
ferdek, u ciebie chyba poszły uzwojenia elekrtomagnesu, pompa była bardzo gorąca po awarii, to chyba już padlina jest?
|
a ja mam 1 pytanie, u mnie wystąpiły dziwne odgłosy i drgania pompy, natomiast silnik nie przerywał wcale
występują od czasu do czasu, ale generalnie jeszcze bez awarii, czy to też jest początek końca?:/ |
zajrzyj do srodka. to nie gryzie. moze chwytać styki.
aha no i pompa tak sie zachowuje jak sie benzyna konczy, - zakrecony kran, zapchany filtr, zagiety przewod, brudny filtr siatkowy. Silnik nie przerywa bo ma w komorze plywakowej benzin. |
Cytat:
Sprawdź może pompkie uratujesz. |
Cytat:
a wracając do styków to może byc ta standardowa przypadłośc? |
nie pamiętam czy jak zdjęliśmy puszkę to styki były zgrzane czy nie, ale na pewno je "rozgrzaliśmy" i nic więc raczej spalone zwoje co?
|
Rozebrałem pompę, wyczyściłem cały ten syf :dizzy: no i zeszlifowałem papierem ściernym styki, żeby były bardziej płaskie. Nie mam nic do stracenia, więc próbuję hehe. Jak uda mi się złożyć ją z powrotem to zamontuję i zobaczę, czy może jakimś cudem ożyła :Thumbs_Up:
|
podłącz bez zamykania dekielka i obserwoj co sie dzieje. Uwaga na benzynke i opary z niej...
|
Moja pompa ma przejechane 39000km.Rozebrałem ją 1000km temu i styku było tylko tylko.Podkładka pod sprężynkę jak nowa,więc nie ruszałem.Podos nie potrafił mi napisać jaki przekaźnik najlepiej użyć, więc trochę poszukałem i zakupiłem takowy oto przekaźnik przemysłowy.
R15-2012-23-5230-WT w sklepie http://www.relpol.pl/sklep.jsp Cena 19zł + przesyłka i jakieś tam koszty dodatkowe.Lepiej kupić w sklepie w jakimś mieście lub przez allegro.Taniej. Rozbebeszyłem go i największy problem miałem z wyciągnięciem styków z blaszek w przekaźniku.Kombinerki i mały śrubokręt jednak wystarczą,żeby to zrobić.Wymiana to już drobnostka.Pompa śmiga jak nowa cichutko.Wcześniej waliło w środku w momencie zadziałania pompki.Teraz styki pracują delikatnie i cicho.Dziś przejechałem pierwsze 100km po wymianie i wszystko gra.Polecam!! Aha, styki w tym przekaźniku mają wymiary identyczne jak poprzedni.Nie musiałem ani rozwiercać dziurki w blaszce pompy ani pomniejszać średnicy mocowania styku.Na moje oko styk z tego przekaźnika jest idealny do naszych pompek. Aha jeszcze jedno.W przekaźniku tym mamy 4 takie styki.Więc jeżeli tylko górny styk pozwoli to można wymieniać i wymieniać.Chyba,że ktoś już ma zamontowaną płytkę od R2D2.Tak przy okazji czy można zastosować do polakierowania płytki drukowanej zwykły lakier bezbarwny?? Pozdrawiam.:) |
o widzisz, trza zaopatrzyc sie od razu w te przekazniki i ... zestaw sprzedawac :)
Dzieki za info. |
Nie ma sprawy.:):):)
|
Mutt uruchomiłeś FACETA? Bo ja narazie krućce przerobilem, ale jej nie testowalem.
|
Pytaj po prostu o przekaźnik R 15. Reszta członu nazwy to napiecie cewki , ilość styków, które nie są ważne. Możesz powiedzieć że przekaźnik
R15 3PDT lub 4PDT. Jeśli zapyta o napiecie cewki to powiedz ze nieważne. te przekaźniki są nawet w najmniejszych hurtowniach sklepach. NAJLEPIEJ w sieciach Oninnen http://www.onninen.pl/Onninen/siec_punktow.asp?id=2 Alfa Elektro http://www.alfaelektro.com.pl/pl/Oddzialy/89 Mors http://www.mors.pl/oddzialy.html i przynajmniej jeszcze dziesięciu innych sieci które znajdziesz w google pod hasłem sieć hurtowni elektrycznych Cytat:
|
Nie chcę zakładać nowego postu,więc walnę pytanko tutaj.:)Czy szelina pomiędzy stykami pompy powinna być możliwie najmniejsza czy największa po ustawieniu górnego styku?
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 1041 |
Pytanie do szanownych fachowców. Jechałem królewną (RD07, pompa orginał, prawie pełen bak)zgasła, po paru minutach ledwo odpaliła bez mocy i z dudnieniem przejechałem ze 100 m i zgasła. po jakiejs pół godzinie odpaliłem i jeżdziłem popołudnie po mieście i nic. Dwa razy miałem podobne zgasniecie z tym że było to na granicy przełączenia rezerwy wiec nie wiem czy to wiązać bo też zgasła, przełączyłem kranik i po kilku minutach pojechała jak gdyby nigdy nic. czy to pompa czy coś innego ?
|
obstawiam pompe. luknij se styki w niej. A jak sie to zdarzy jeszcze raz to nie męcz jej tylko sie zatrzym i pierdolnij ją 2 razy z buta. Mi to pomogło :D . Teraz mam przekaznik i bucik nie jest potrzebny, Przerób se to i załóż diode pod przekażnik. Piękna sprawa!!!
|
Cytat:
|
4000km przez 2 tyg na styku z przekaźnika R15 i wszystko działa bez zarzutu.:):)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:13. |