Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Szynszyll garaż (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38530)

CzarnyEZG 23.03.2025 12:28

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 875088)

Czekam na kogoś, kto założy temat w jednym wątku dotyczącym furii nowej AT, bo jak do tej pory nie było odważnego i furie żyją w wielu wątkach:rolleyes:

Nie ma żadnych furii - są zaniedbania serwisowe.

Regler pada, bo ma słabe styki, smaży pompę i resztę.

Główną wadą XRVki jest jej legendarna jakość, którą ludzie mylą z brakiem obowiązku serwisowania.

szynszyll 23.03.2025 12:42

kilka bledow konstrukcyjnych bym znalazl po tych 'kilku' latach pracy - pewne rzeczy mozna bylo zrobic 'optymalniej', tym nie mniej wiekszosc klopotow to zaniedbania i ulanska fantazja uzytkownikow/racjonalizatorow

Adagiio 23.03.2025 14:13

Dodam do tego ignorancję serwisową i brak chęci przeznaczenia odpowiedniej monety na porządny regularny serwis. Obalam te wszystkie pierdolety, przejechałem swoimi Africami setki tysiaków km w warunkach, gdzie obecne konstrukcje padły by po kilku tysiącach lub wymagały wydania grubej kasy na naprawy . Dodam że nie miałem nigdy problemów z przedstawianymi tu furiami , to się szanowni nazywa świadomy i precyzyjny serwis na oryginalnych częściach. W temacie przypadłości konstrukcyjnych to nie ma idealnych motocykli i w każdym coś może być, wystarczy nauczyć się o niego odpowiednio zadbać by cieszyć z jazdy .
Zdrowia .

szynszyll 23.03.2025 16:20

wiekszosc spraw, ktore uwazam za rozwiazania nienajszczesliwsze mozna w latwy sposob usunac - z kompa przy wolnej chwili opisze moje typy

Kazmir 23.03.2025 17:38

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 875094)
wybacz Kazmir ale nie zlapalem - pisze o tym co jest OEM a nie co by bylo 'jak by' sobie cos tam przykombinowac - temat stary jak to forum. porownania konstrukcji pompy z XRV do silnika z DCT nie rozumiem. co oznacza skrot: Sb?

Dobra na OEM robisz 80kkm, a to podobno jedna z furii starej XRV? To co powiedzieć właśnie o awarii przy małym przebiegu silniczka chyba od mechatroniki z DCT (W fabrykach była za długa nazwa skrzyni biegów "Sb");)

Cytat:

juz zgłosiłeś sie na ochotnika teraz działaj !!
Dzisiaj 11:26
Mogę założyć takie dwa tematy dla starej i nowej, ale ja nie miałem i mieć nie będę nowej AT to musicie sami zgłaszać swoje problemy to wtedy coś sensownego będzie można wypunktować.

szynszyll 23.03.2025 17:40

nie znam budowy tego silnika - nie wiem czy jest szczotkowy, czy bez szczotkowy, liniowy, czy krokowy. nie znam mechanizmu awarii. zapytam kolege z ASO jaki element silnika sie uszkadza i napisze.

Melon 23.03.2025 18:25

Z autopsji co rozebrałem to szczotkowy, a jak rabotajet to z chęcią się dowiem :)

Jarczoq 23.03.2025 20:02

4 Załącznik(ów)
Apropo zaniedbań :

szynszyll 23.03.2025 20:17

ze mna sie kiedys klient kłócił, że plynu hamulcowego sie nie wymienia bo On, kolezka ~60 lat, przejechal cyt. miliony kilometrow w zyciu i nigdy nie wymienial. na moja sugestie, ze stuki z lag to wynik zuzycia panewek bo od nowosci nikt tam nie zagladal i nie zmienial oleju ( 56kkm) popukal sie w czolo. motocykl jednak zostawil.
wyszlo na moje: w lagach resztki błota + starte zupelnie panewki.
p.s. na koniec stwierdzil, ze serwisowe cisnienie w oponach jest niekomfortowe i kazal sobie spuscic do 1 atm na kolo. honda vtx1300 2008 - pamietam do dzis :D

Jarczoq 23.03.2025 20:25

Tutaj novy motur w stajni : Grisso1200SE. Piękny sprzęt i trafił w dobre ręce. Nie będzie takiego pitolenia, bo jak się trafił taki palant jak Tobie, to "wypad" bo nie mam czasu ani zdrowia na takich.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:50.