Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   MOTAD VENOM po raz kolejny - szybka piłka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5000)

art2b3 12.04.2010 12:37

Motad

3 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał yakuzsa (Post 109738)
witam

Cytat:

Napisał yakuzsa (Post 109738)
panowie ktorzy nabyli venomy motad, bardzo prosze zamiescijcie jakies filmiki z dobrym dzwiekiem jak to pracuje, pelen zakres obrotow prosze i wysoka jakosc dzwieku ;) tak aby mozna bylo ustawic jako dzwonek ofkors ..............;)

Witam.

Niestety dzwięku na razie nie zarzucę ale mam parę fotek jak u mnie to wisi.
W podwarszawskim Konstancinie na ulicy Klonowej jest magik "Motowydech", który mi taką łączówkę wyspawał z kwasówki.
Rurka kosztowała mnie 150pln i godzine czasu.
Sprężynki Termignoni (prezent od Qmpla) Ledwo sie zmieściły ale udało się.
Szczerze polecam Czarnuchom z Wawki i okolic.
Trzeba tylko wcześniej podjechać i sie z gościem umówić na dzień i godzinę.

daniel_87 12.04.2010 14:19

koles ma fach w rękach wygląda miodnie bym powiedzial.

yakuzsa 12.04.2010 18:31

na Ebay uk , czyli ztamtod co motady szly do pl teraz ponoc mozna kupic puszke z rura laczaca do AT 07 cena bodajze 120 F, pisalem maila do kolesia i mowi ze ma calego seta niezbednego do powieszenia tego na kobyle.ja sie chyba pisze tylko dajcie jakies Mp3 jak to hula, pelny zakres obrotow prosze.,.,:drif::bow:

Stolek 12.04.2010 19:17

przy montazu nagralem cos takkiego:

(obydwa db-killery zalozone)
http://www.youtube.com/watch?v=BwclMigrjCw
tlumik nie jest za głosny, przy jednostajnej jeździe praktycznie go nie słychac (jak oryginalny) a jedynie przy dodawaniu gazu basowo burczy. tez sie bałem ze bedzie za glosny do turystyki ale jestem zadowolony

JARU 12.04.2010 19:25

nagranie z youtube jest na pierwszej stronie, wystarczy poczytać jak jest się zainteresowany wątkiem, z youtube też nie zaszkodzi skorzystać..

Foxio 12.04.2010 20:34

Dzisiaj troszku pośmigałem z tymże wynalazkiem i takie spostrzeżenia: bez db kilera na turystykę za głośno, z db kilem supcio. I teraz mam pytanko czy przy odjętym gazie ma strzelać z tłumika czy ja mam coś nietegez z serduchem afki? Dodam ze strzela i z db i bez db ino głośniej:) Pytanie do znawców:)

AnubisXRV 12.04.2010 20:41

Foxio sprawdź po pierwsze szczelność układu. Jeżeli jesteś pewien, że wszystko jest git a kolektor od dołu nie jest gdzieś dziurawy. To poszukaj bo o tym już bylo. I mieszanka ponoć gdzieś coś może namącić i coś tam jeszcze noi jeszcze coś ;) -> to bylo choćby tutaj http://www.africatwin.com.pl/showthr...hlight=strzela

art2b3 13.04.2010 10:23

MOTAD vs LeoVince

Swoją warczyrurę zamontowałem bez przedniego DB Killera (mam tylko ten końcowy -wyjmowany) Nie robiłem jeszcze strojenia silnika ale muszę sie pospieszyć bo i tak czeka mnie okresowa reg. zaworów i synchro. Miałem 2 lata temu RD 07 '95 na LeoVince i z porównania wynikają nastepujące wnioski:
1. Motad jest troszkę mniej basowy niż LV i głośniejszy(pewnie z powodu mniejszej puszki)
2. Dół obrotów nieco słabszy niż na LV.
3. Bez żadnego DBk mam wrażenie że układ jest zbyt odprężony i nie daje takiej mocy jak na założonym DBk.
4. Bez DBk dobry do latania między samochodami ale na trasę męczy.
5. Z DBk (ja swój lekko zmodyfikowałem - to co siedzi wewnątrz zagniotłem z 4 stron tak że wlot ma kształt krzyża - patent znajomego tłumikarza) dzwięk jest bardzo przyjemny, wręcz kojące mruczenie, do czasu odkręcenia gazu mocniej.
Wtedy chodzi jak na przelot przystało.
6. Gabaryty są bardzo przyjemne. Mniejsza pucha łatwiej akceptuje kufry.

W porównaniu do oryginału... właściwie nie ma co porównywać.
-Moc dostępna już od niskich obrotów
-Ubytek wagi jakieś 4 kg
-Piękna praca silnika

Gorąco polecam Motada za te pieniądze. (LeoVince w Larssonie jest za 1300PLN)
Mnie całkowity koszt Motada wyszedł:
Pucha - 330pln
Rurka łącząca 150pln
Sprężynki - ?
Montaż - pół godziny własnej pracy.
prawie 1/3 ceny LV - warto?

Foxio 13.04.2010 13:10

A co to za magia z tym zaginaniem debka? Można to jakoś zilustrować np. fotka? dotyczy tego wewnętrznego stożka czy na końcówce ruły?:)

art2b3 13.04.2010 15:35

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Foxio (Post 110004)
A co to za magia z tym zaginaniem debka? Można to jakoś zilustrować np. fotka? dotyczy tego wewnętrznego stożka czy na końcówce ruły?:)

Ww. magia...

pyntront 13.04.2010 17:27

Cytat:

Napisał Kisiel (Post 109334)
Heloł,

Założyłem i ja ;) Co prawda po małym wiejskim tjuningu z flexem i tigiem w ręce, ale jednak. Jeszcze nie odpalałem bo gaźniki na stole, ale mam nadzieję że będzie gites. Zdrówka!

Majki, dzięki za rady i dobrą zdjęciówkę! :Thumbs_Up:

Kisiel, mógłbyś zrobić zdjęcia modyfikacji? Ja próbowałem w sobotę, ale nie szło ułożyć tak, by nie było zbytnio sztywno, a równocześnie odsunięte od wahacza. Podejrzewam, że Majki może mieć ciut inaczej ułożony kolektor i to wystarcza. Lub minimalnie inaczej wygiętą rurę (zawsze jakaś tolerancja wymiarowa jest).

majki 13.04.2010 17:43

Hmmm, nie wiem jak mogę mieć inaczej ułożony kolektor, skoro ori tłumik pasował do mocowań w ramie. Cóż, u mnie spasiło wsio, a rama i kolektor raczej krzywe nie są. :D

pyntront 14.04.2010 00:40

Cytat:

Napisał majki (Post 110042)
Hmmm, nie wiem jak mogę mieć inaczej ułożony kolektor, skoro ori tłumik pasował do mocowań w ramie. Cóż, u mnie spasiło wsio, a rama i kolektor raczej krzywe nie są. :D

Fuksa miałeś Panie ;-) Jak dla mnie Panie, to tolerancja pasowania i już. Milimetr tu, milimetr tam i wystarczy. A ja mam milimetr tu i tam ale w drugą stronę, a to już prawie pół centa i posprzątane. Nie brakuje dużo, żeby wahacz minął się z puszką... Nie dam się zniechęcić, ale trochę mam już dość rozkręcania i składania tego majdanu po raz trzeci ;-)

Stolek 14.04.2010 20:06

Cytat:

Napisał art2b3 (Post 109995)
zagniotłem z 4 stron tak że wlot ma kształt krzyża - patent znajomego tłumikarza

a co to daje?

rambo 14.04.2010 20:13

Ziew Szatana :rules::rules::rules:

Popylam od poniedziałku bez końcowego killera. Ciąg od 2000 rpm jest naprawde niezły a od 3000 nawet na 4 biegu ciagnie ze jak pojebana.
Jutro zaleje jej vpowera 100, obaczym czy będzie palić gumy przy ruszaniu ze swiateł jak kiedyś :D

JarekAT 14.04.2010 20:20

do tego vpowera dokup jeszcze pudełko zapałek lub zapalniczkę, wtedy łatwiej będzie zapalić tą oponę - gorzej z gaszeniem ;)

pałeł 14.04.2010 22:52

krótki filmik już po montażu co prawda drugi db-kiler jest zostawiony

Roberth71 21.04.2010 11:25

Wreszcie tłumik założony :drif::drif::drif:, co prawda oczka od sprężynek ustawiły sie po przekątnej ale sprężynki rozciągliwe owinęły się :), trzeba by było przespawać oczka, ale na razie nie ma takiej potrzeby...........wygrała chęć mienia :) tłumika już :).
nie mam żadnego DB killera :) przypomina mi warkot choppera:) tylko wieksza kultura dźwięku :Thumbs_Up:. nie za długi filmik, jak skombinuje kamerkę to będzie lepsza jakość dźwięku, tymczasem polecam sluchać przez sluchawki douszne :haha2:

wieczny 21.04.2010 23:54

Powiedzcie mi jak motocykl zbiera się ze 150km/h do 170km/h na piątce? Lepiej? Gorzej?

majki 22.04.2010 01:46

Ty, przeca leciałeś ze mną i się próbowaliśmy. Było podobnie. ;) Ja nie odczułem różnicy po zmianie komina, nawet po zrobieniu gaźniorów dużo się nie zmieniło. No dobra jest głoooośniej. :D

Roberth71 22.04.2010 10:15

no jasne jest głośniej :), lepiej zbiera się od dołu natomiast górę moim zdaniem ma słabszą

rambo 22.04.2010 10:43

Zgadzam się. Dół ma lepszy ale jak dasz opór na szutrze to się okazuje że faktycznie tego momentu jest wiecej na dole ale mocy ma mniej i trudniej o uślizg koła jak się da gazu

Roberth71 22.04.2010 10:48

niedługo będzie BP dla Motocykli , może będzie możliwość zmierzyć moc tak jak w zeszłym roku , to porównamy tez ilość koników:drif:. i wykres pokaże wszystko:at:

JuIo 22.04.2010 12:19

A u mnie jest ogólna poprawa. Zarówno na dole jak i górny zakres się poprawił, tylko że ja jeszcze synchro robiłem i regulacje zaworów, aaa i splity zapodałem. Więc trudno wychwycić co dało realną poprawę. Ogólnie jest szał, rogale trzaskam jak nigdy dotąd, mimo że tkc-ek na tyle nie ma problema z zerwaniem przyczepności, mowa o offie rzecz jasna:) i ten dźwięk rozrywanego powietrza, ehh bezcenne...

pyntront 25.04.2010 18:51

Założyłem w końcu i ja :D

Z dwoma db-killerami wcale nie jest głośniejsza niż była, rzekłbym, że jest wręcz mniej uciążliwa jak stoi na wolnych, a ja zamykam bramę (to dobrze, mniej się będą sąsiedzi krzywić).

Natomiast co do dynamiki - to całkiem innym motocykl :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up: zbiera się odczuwalnie szybciej i jakby "bardziej miękko" wchodzi na obroty.

Jestem bardzo zadowolony, a jak znajdę chwile wolnego czasu, to wydłubię jednego killera i zobaczę jak będzie ;)

Matjas - dzięki :bow:

Kisiel 27.04.2010 09:03

Heja,

Zrobiłem raptem ze 150km z Motadem, ale wrażenia baaardzo pozytywne. Nawet ból z montażem dolotu w RD04 pozostał gdzieś w oddali ;) Dźwięk ma naprawdę zaj...sty, fajny dół, przyjemność w odwijaniu. Matjas, dzięki serdeczne raz jeszcze! :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

pałeł 02.05.2010 10:36

zdemontowałem katalizator :) wspawałem sobie kolektorek i gada tak

matjas 03.05.2010 23:42

no a browara w Borku i tak nikt nie postawił.
cała robota psu w dupę ;)
hehehe
tak serio to cieszę, że jesteście zadowoleni.
rozumiem że rury do wszystkich doszły? gdyby było inaczej proszę o PRIV
matjas

majki 03.05.2010 23:52

Cytat:

Napisał matjas (Post 113169)
cała robota psu w dupę

No wiesz, jak z Tobą gadałem w pt w nocy to już byłeś "wesoły". :chleje: Później Cię już nie widziałem...a byłem przygotowany na odwdzięczenie się. ;)

Łysy 05.05.2010 13:42

Cytat:

Napisał matjas (Post 113169)
cała robota psu w dupę ;)
hehehe
tak serio to cieszę, że jesteście zadowoleni.
rozumiem że rury do wszystkich doszły? gdyby było inaczej proszę o PRIV
matjas

Nie został jeszcze jakiś zestaw, albo ktoś ma w nadmiarze - chętnie bym nabył.
Pozdrawiam.

Kisiel 05.05.2010 19:53

3 Załącznik(ów)
Heja,

Cytat:

Napisał pyntront (Post 110040)
Kisiel, mógłbyś zrobić zdjęcia modyfikacji? Ja próbowałem w sobotę, ale nie szło ułożyć tak, by nie było zbytnio sztywno, a równocześnie odsunięte od wahacza. Podejrzewam, że Majki może mieć ciut inaczej ułożony kolektor i to wystarcza. Lub minimalnie inaczej wygiętą rurę (zawsze jakaś tolerancja wymiarowa jest).

Majki chyba miał inaczej, niż u Ciebie i u mnie. Ja trochę podciąłem i zespawałem końcówkę kolektora, a ponieważ miałem drugą sztukę więc mogłem poszaleć. Bez tej modyfikacji nie dało się dobrze ułożyć całości na moto. Poniżej zdjęciówka.

JuIo 19.05.2010 22:10

Byłem na stacji diagnostycznej przegląd załatwić. koleś przyczaił rułe i mówi że cza zmierzyc...
Kurcze flak myśle sobie, nigdy nie dociekali szczegółów, będzie nie wesoło bo akurat wyrzuciłem kilera tego pierwszego, końcówka została...
Koleś mierzy i mierzy i nagle mówi, że nie przejdzie bo wynik to 54db, czyli poniżej normy.
Uśmiechnąłem się i pomyślałem co za debil!:mur:
Gość nie ściągną kapturka z mikrofonu i twardo mierzy:D
Pobrechtałem chwile z niego zanim mu zwróciłem uwagę:haha2:
Potem nie było już wesoło bo wynik był 95db i ciul kazał mi się wynosić:o
Następnego dnia pojechałem puchom do znajomego, ten wbił pieczone nie widząc bajka nawet... ehh ci diagności:)

Misza 19.05.2010 22:14

A nie wiedział, że dla motocykli pow. 125cm3 norma hałasu wynosi 96dB? :) Wiem, bo miałem ten sam problem tylko że ja miałem wynik 103 ;)

JARU 19.05.2010 22:24

kurna ja jutro muszę się wybrać na przeglądzik:D ten końcowy db killer nie chciał mi wyjść ale go w końcu wyszarpałem, będzie trzeba znów założyć na jutro żeby poszło jakoś..

tą głośność to nie trzeba czasem na wolnej przestrzeni mierzyć??

Misza 19.05.2010 22:34

Pewnie są normowe zalecenia co do wykonania badania, ale wystarczy podejrzenie policmajstra o przekroczenie poziomu hałasu by zabrać dowód i skierować na badanie. A na stacji obsługi jeśli juz masz powyżej 96 to naprawdę słychać :). Trzeba wiedzieć, że każde 3dB to dwukrotnie głośniej odczuwalny hałas :)

Dzieju 20.05.2010 02:12

Wystarczy kupić parę druciaków ( metalowych) do szorowania garków upchać w tłumik i mamy ciszę jak w rezerwacie.

Sławekk 20.05.2010 07:52

kiedyś w którymś moto zapakowałem drut miedziany od starego transformatora........ zwinięty w podobny sposób :) dawno i nieprawda

JuIo 20.05.2010 11:17

Cytat:

Napisał Misza (Post 115899)
A nie wiedział, że dla motocykli pow. 125cm3 norma hałasu wynosi 96dB? :) Wiem, bo miałem ten sam problem tylko że ja miałem wynik 103 ;)

Przy pierwszym pomiarze (już bez kapturka na mikrofonie:haha2:, też mi wyszło 103db)

Znalazł jakąś knige i tam był opis przeprowadzania badania technicznego pod kątem głośności.
Napisane było mniej więcej tak, w skrócie:
Badanie przeprowadza się około 50cm od motocykla od jego wydechu, przez 30sek. najpierw należy zbadać otoczenie które potem zostanie odjęte od pomiaru.
Przy moto pow. 125cm3 obroty powinny wskazywać połowę zakresu (w naszym przypadku 4k obr/min) a dopuszczalny hałas to 89db , minimalny zaś to chyba 74db .
Oryginalny ma 84db jeśli dobrze pamiętam..
Co ciekawe, puszczenie bąka czy mały szept to już 50db:umowa:

JARU 20.05.2010 14:14

pobite gary nie sprawdzał mi:D przed stacją na wolnym powietrzu stoi znak "miejsce pomiaru glosnosci" więc mierzy się na otwartym terenie.

swoją drogą jakim kurna cudem może być próg minimalny?? w jakim to celu?

Brzozrider 20.05.2010 15:22

A może któryś z was, posiadaczy nowych megafajnych tłumików chciałby swój stary tłumik oryginalny oddać niodpłatnie lub też symbolicznie na moje skromne potrzeby. Mój oryginał skorodował w połowie przy mocowaniu do kolektora. Może któryś z was miałby nieskorodowaną sztukę??
Chętnie warszawa i okolice... Prosze o wiadomość na priv.
Pozdrawiam

JuIo 20.05.2010 16:00

Cytat:

Napisał JARU (Post 116055)

swoją drogą jakim kurna cudem może być próg minimalny?? w jakim to celu?

Ano po to, żebyś słyszał jak przechodzisz przez jezdnie że coś zapier...!
W nowych pojazdach elektrycznych, wstawia się specjalne symulatory dźwięku tak żeby je słyszeć jak jadą...

karlos 22.05.2010 12:36

Cytat:

Napisał Brzozrider (Post 116069)
A może któryś z was, posiadaczy nowych megafajnych tłumików chciałby swój stary tłumik oryginalny oddać niodpłatnie lub też symbolicznie na moje skromne potrzeby. Mój oryginał skorodował w połowie przy mocowaniu do kolektora. Może któryś z was miałby nieskorodowaną sztukę??
Chętnie warszawa i okolice... Prosze o wiadomość na priv.
Pozdrawiam

Coś takiego wyskoczyło, może Ci przypasi:

http://www.allegro.pl/item1049045617...in_wydech.html

Brzozrider 23.05.2010 14:32

dzieki serdeczne ale on jest w gorszym stanie chyba niż mój :) Jestem wybredny i szukam perełki zdjętej z motocykla w 99 roku i przeleżałej zakourzonej w garażu czy piwnicy suchej jakąś dekadę :)

hehehe

karlos 24.05.2010 22:06

Szykuje się może jakaś nowa wyprz z Motad Venom ??
Byłbym zainteresowany:D

Wegrzyn 25.05.2010 09:52

Ja też się piszę jak coś na kolejne zamówienie.

TOFAKT 09.06.2010 19:50

no jak komus sie bedzie chcialo organizowac znowu to tez chetnie dolacze..:)

twin 09.06.2010 20:03

Jak by co to i ja :D

karlos 04.01.2011 21:11

Wreszcie kupiłem wydech Motad Venom, teraz jeszcze przydała by się rura łącząca do RD 04, dorabiał ktoś z Was przy ostatniej akcji takie rury, lub może ma taką i chciałby się pozbyć ??
Będę "dźwięczny" za odpowiedzi....:bow:

pyntront 05.01.2011 09:46

Były dorabiane, poszukaj to znajdziesz kto to robił, nie wiem czy nie Matjas - co prawda do 07, ale do 04 przy odrobinie dobrej woli też podejdzie, jest ciasno i wąsko (bo nieco inny kąt wygięcia powinien być), trzeba podciąć plastik (jeżeli dobrze pamiętam), ale w końcu wchodzi, siedzi i nie wadzi (przynajmniej mi). Dorabianie rurki made by Lokalny Pan Spawacz od Wydechów zakończyło się spektakularną porażką, Matjasowa w porównaniu z tym, co mi dał, to majstersztyk i plug'n'play ;-)

Mhv 05.01.2011 23:11

Coś wiadomo o ewentualnej kolejnej edycji? A może komuś się znudził i sprzedaje?:D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:50.