![]() |
Ale czy trzeba aku odpinać od instalacji czy moge podładować bez ściągania klem ??
|
Zasadniczo do chwilowego podładowania nie musisz zdejmować klem, chociaż producenci wszystkich nowych pojazdów zalecają odłączanie chociaż "-" ze względu na elektronikę. Na zimowe ładowanie polecam wyciągnięcie. Ja albo zapominam, albo tłumaczę sobie, że przecież zaraz będę jechał :).
|
Cytat:
|
Cytat:
Nic mi nie ucierpiało z tego powodu. |
Ja mam tego CTEK-a:
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/21/4477.html Ten Lidlowy to jakby jego tańsza kopia, poleciłem go kilku kolegom i są zadowoleni. |
Te normy to chyba dotyczą kabla sztywnego, nie przewodu giętkiego. No i jak sam piszesz 80 stopni nikt by nie chciał mieś w ręce :) Zresztą nieważne. Jak dla mnie wygląda nie przekonywująco.
Też ładuję przez gniazdo zapalniczki. A moto pełne "psującej się" elektroniki :) |
Ważne czy nieważne, ale bezpieczne musi być.
Nie ma wielkiej różnicy jeśli chodzi o prąd zmienny czy stały (oczywiście mówię o związku z kablami). Mowa o lince a nie drucie- oczywiście :). No i strzeliłeś sobie w kolano tym dopiskiem o gniazdku zapalniczki :). Zerknij sobie jakim kablem masz podłączone to gniazdko do aku. Jeśli grubszym niż 1,5 mm2to zwracam honor. http://obrazki.elektroda.net/47_1231679077.jpg |
Nie przesadzajmy z tymi kablami. Aku w motocyklu ladujemy pradem nie duzo powyzej 1A do tego nie trzeba kabla jak do rozruchu. Przy 21W zarowce plynie prad o polowe wiekszy. Jezeli chodzi o ladowarke z Lidla to jak ja kupilem od razu przeszla testy z amperomierzem i woltomierzem w obwodzie i idealnie trzyma zakladane parametry. Przynajmniej ta moja tak ma. Bez obaw mozna ladowac aku podpiete do motocykla. Regulator napiecia w prscujacym moto daje wieksze skoki napiecia.
|
Cytat:
Kabel mam naprawdę gruby, jaki, to Ci w tej chwili nie powiem ale... Ładując przez gniazdo, lub podłączając odbiornik, wiem jaki prąd popłynie (maksymalnie 2 amp) i tak był dobrany kabel. Ponadto bezpiecznik w gniazdku zabezpiecza ten obwód czyli kabel (choć wiele osób uważa, że ten bezpiecznik zabezpiecza odbiornik prądu). |
Cytat:
skąd jest ta tabelka? Jaki wpływ ma ilość żył na maksymalny prąd? Jedyne co mi przychodzi do głowy do inne rozpraszanie ciepła, zakładamy przecież że przekrój nie zależnie od ilości żył będzie stały. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:07. |