![]() |
Mam łapy jak bochny chleba, a paluchy ogóry:D to nie jest luz zaworowy, żeby ze szczelinomierzem do tego podchodzić...
|
Cytat:
Jeśli naciągniesz na tyle mocno żeby się nie bać że spadnie to możesz wykończyć lożysko na wałku. Dlatego należy ustawić odpowiedni luz do obciążenia i normalnej jazdy a podczas wyskoków i opuszczenia wahacza łańcuch z pewnością nie spadnie. |
Z ciekawości...i tak, wiem że obie opcje są bardzo nie fajne...ale czy w razie W, lepiej łańcuch troszkę bardziej napiąć czy dać większy luz.
Inaczej mówiąc: co bardziej zaszkodzi: zbyt luźny, czy zbyt napięty? Logika podpowiada że zbyt napięty...ale może są jakieś wyjątki? Pytam, bo nierówność rozciągnięcia łańcucha u mnie okazała się dość dramatyczna, ale zanim wpakuje nowy, pewnie z 50km trzeba będzie zrobić...chyba że bezpieczniej tego nie robić? |
Gorzej jest za mocno napiąć, może klęknąć np łożysko wałka zdawczego, a żeby to naprawić trzeba rozpoławiać silnik.
Więc jak nie masz możliwości kupić nowego napędu to zrób luźniej. |
Właśnie mam ten sam problem z nierównością rozciągnięcia łańcucha i tu pytanie jak temu zapobiec w przyszłości ?
|
kupić dobry łańcuch... wtedy nawet jak na gumie będziesz latał to mu nie zaszkodzi... szkoły są dwie - albo kupujesz górną półkę ( i nie chodzi tu o podstawowego DIDa ) i się nie przejmujesz pokonując kilometry albo inwestujesz w jakiegoś "irysa" i potem walczysz z naciągiem, nierównym rozciąganiem i dość szybkim końcem jego żywota ... sporo osób kupuje takie łańcuchy przed sprzedażą motocykla ;)
|
U mnie nawet DID ZVMX2 nierówno się powyciągał po 12 tysiach mimo, że pilnowałem naciągu. Coraz badziewniejszy ten DID :(
|
Bass i tu drogi kolego mógłbym z Toba polemizować. Ja miałem IRYSA przez 20tysiaków i dopiero teraz jak skończył się naciąg tzn. szybko się naciąga co 500 km zobaczyłem jaka to była marka, a nie wiem ile zrobił jeszcze na nim poprzedni właściciel ale liczmy, że służył tylko 20 tyś. i dopiero teraz mam naciąg na 29 oczku. Dlatego też irys będzie miał u mnie dobrą opinie. Teraz zakładam RK xso zobaczymy ile pociagnie.
|
Zwróćmy tez uwagę na podróbki których jest pełno na rynku ;)
|
no to jaki łańcuch byście polecili oczywiście komplet z zębatkami ?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:03. |