Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   MOTAD VENOM po raz kolejny - szybka piłka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5000)

JarekAT 04.04.2010 13:54

ktoś się odważył sprawdzać głośność bez dwóch db killerów?? :D

RAFWRO 04.04.2010 16:21

Ja wywalilem dwa, ale jak dla mnie za głośno, więc założyłem ten na wylocie

Kisiel 04.04.2010 17:35

Majki,

Super opis, aż przyjemnie będzie się zakładało. Dziś koleś ma mi przywieźć od Rambo graty, jutro składam :drif: Zdrówka!

majki 04.04.2010 19:00

Powodzenia Kisiel. ;) Robota jest łatwa i przyjemna, a efekt :drif: :D

Dziś znowu trochę polatałem. Dźwięk bez db na wylocie jest całkiem przyjemny. Przy jeździe ze stałą prędkością prawie go nie słyszę, ale jak się odkręci to fajnie "mruuuuczy" :cool::blues: Przegazówki też są fajne:D

Dobrze, że na środę jestem zapisany na czyszczenie i regulacje/synchro gaźników, bo trochę strzela w wydech na jałowych. Mam nadzieję, że będzie cacy na Borek:drif:

Roberth71 04.04.2010 19:26

Czy może ktoś zrobić zdjęcie DBKillera tego przy wylocie, ja nie mam w moim Motadzie a chętnie bym sobie dorobił. Chyba że ma ktoś do odsprzedania?

rambo 04.04.2010 19:28

Właśnie Majki, u mnie od mycia i regulacji moto ani razu nie pierdło w rure :Thumbs_Up:

Też dziś zrobiłem traske, tour the Wyszków.
Niby jest sporo jebniecie od 2000 rpm ale jak wpadłem w piochy i chciałem bokami polatać po szutrach, to nie reagowała na gaz tak jak na seryjnym tłumiku. Wiec też i nie zrywało przyczepności tylne koło jak na seri. Wyprzedzanie na 5tce też bez szału. Mam jeszcze wstępny killer od leona to sobie założę i popróbuje :) ciekawe gdzie jest złoty środek.
Ale brzmienie pikne ma :drif: :bow::bow::bow:

matjas 04.04.2010 21:14

Cytat:

Napisał RAFWRO (Post 108663)
M10 spokojnie wchodzi w otwór Matiasowecho ucha

no to wszystko jasne dlaczego mnie tak łeb napier..ala przez ostatnie dni. mogłeś ostrzec Raf! :D

co do exploatacji to chyba zgadza się, że jestem przygłuchy, jak twierdzi moja żona. a może gróboskurny? może to parę lat granie Reggae dają się we znaki?
no bo ja nigdy przez 5-6tys km nie założyłem któregokolwiek db kilera. tak jakoś mi się wydawało, że dół lepszy ale się latało, że hej.
jak tylko stwierdziłem, że świeczki mają ładny korol to już się tematem składu mieszanki nie zajmowałem. a miałem K&Na.
co do strzelania w ruru to ewidentnie może być to objaw zubożonej mieszanki ale tak jak pisał Herr Rambo - na początek poczyścić gaźniki może. ogólnie powinno to chodzić OK bez jakiejkolwiek ignerencji w gaźniki jeśli macie papierzany filtr pow.
może jestem technicznym abnegatem -choć mi się nie zdawa - ale powtarzam, że miałem /tera Beddie ma/ KNa i full przelot i było ok. Moto nie brao więcej bajury ani oleju też nie zaczęo brać a miała 100kkm.
na koniec dodam, że ogólnie to tęskno mi do tematów związanych z poprawianiem afryki. jak sobie pomyślę, że jeśli wyrzucam DB korki to moje Kapo kopci jak diesel i K&N to też tak niechętnie akceptuje - jedynie zmiana mapy zapłonowej może coś pomóc.
cóż tam takie problemy jak pyrkanie w tłumik ;)

zdrowaś
matjas

Stolek 04.04.2010 22:06

No ja tez zalozylem :) Wlasnie zrobilem traske Warszawa-Wrocław. Postaram się spojrzec na niego krytycznie (tak zeby bylo inaczej jak wszyscy)

Generalnie jest OK :) fajnie pyrka, fajnie ciągnie. Oprócz tego że zlazł ocynk z opaski zaciskowej przy kolektorze (zupełna pierdoła) to nic nie odpadło ani nic nie pękło ;) I tak sobie mysle ze ten db-killer na wylocie to praktycznie nic nie daje ;) wewnetrznego nie zdejmowałem.

Jesli chodzi o sam montaz: po złożeniu wszystkiego, okazało się że nie chce wejść boczek bo przeszkadzała mu tulejka dystansowa. Tak więc zrezygnowałem z tulejki i wyprofilowałem nieco wieszak tłumika.

Nie daje mi jednak spokoju to, że tłumik tak się buja jak się go ręką szarpie... Wiem ze raczej nie odpadnie ale troche to kichowate... Oryginalny to był monolit! Wszystkie te akcesoryjne tak mają?

Bede musiał więc wykombinować coś ze stabilnością łączenia tłumik-dolot. Myslalem zeby ponacinać wejście tłumika (tak jak jest nacięta rurka matjasa na laczeniu dolot-kolektor) i zacisnąć ją podobną opaską - zalatwie moze sprawe szczelności i stabilności chociaż troche.

Zrobie sobie takze jakis wieszak w miejscu gdzie oryginalny tlumik byl mocowany u dołu (kolo podnóżka)

Jeszcze mam jedną wątpliwość: czy siatka wewnetrznego (wejsciowego) db-kilera nie ma czasem zbyt małych dziurek? troche mały ten przelot jak na mój gust.. nie macie tez takiego wrażenia?

Pozdrawiam

majki 04.04.2010 22:19

U mnie może nie jest monolit, ale jest sztywno. Duże podkładki przy opasce dają trochę sztywności i bardzo mocne skręcenie opaski na łączeniu kolektor-rura też. Dodatkowo tłumik wsadziłem na blaszce wyciętej z puszki (pasek szer. `4cm i obwodu puszki po coli) co trochę uszczelniło i usztywniło połączenie. Jak już będę pewny tego układu to może wkleję tłumik na pastę montażową.

matjas 04.04.2010 23:06

co do stabilności - BARDZO pomaga jeśli opaska zaciskowa jest wysunięta o połowę swej szerokości poza dolot. w ten sposób opiera się na kołnierzu kolektora jednocześnie łapiąc dolot. RAF tak założył i jak docisnął to było OK.
ogólnie wiem, że mocowanie fabryczne jest najlepsiejsze, ale oryginalne mocowanie motada jest takie samo jak to dorobione i w moim starym moto póki co jeszcze nic nie odpadło.
Stołek - ty juz zakładałeś sprężyny? ze sprężynami powinno być znacznie lepiej w momencie tłumik-dolot.
matjas

rambo 05.04.2010 00:30

Cytat:

Napisał matjas (Post 108747)
Stołek - ty juz zakładałeś sprężyny? ze sprężynami powinno być znacznie lepiej w momencie tłumik-dolot.
matjas

:haha2::haha2::haha2:

RAFWRO 05.04.2010 08:32

dodam, że dla lepszego ścisku przerobiłem opaskę Matiasa (ta przy kolektorze) ma śrubę 8mm. Było trudno bo jest zrobiona z dobrego-twardego metalu. Jak mówi Majki -pomagają duże podkładki przy obejmie puszki, ale generalnie obejma jest zrobiona z cieńkiej blaszki i zawsze będzie się lekko kiwać. Dodatkowym ryzykiem jest to że po kikutysięcznym kiwnięciu obejma pęknie przy podkładce... Kupiłem już w castoramie obejmę do podwieszanie rur PCV - jest zrobiona z grubszej blachy, ma grubą gumę i na pierwszy rzut oka pasuje - jeszcze nie zakładałem.

rambo 05.04.2010 10:12

Czy można prosić o dane obejmy tej do kolektora, jakieś foto cy cuś..

majki 05.04.2010 11:37

Rambo, zwykła obejma do tłumików. Nie masz przy starym tłumiku? Ja zdjąłem z oryginalnego i założyłem do nowego. Coś w tym stylu, ale nie w tej cenie: http://www.larsson.pl/?c=r&no=NjYxMDIyNQ== ;) Ważne, żeby miała trochę zapasu przy ściąganiu, bo trzeba mocno dokręcić.

Stolek 05.04.2010 11:46

Cytat:

co do stabilności - BARDZO pomaga jeśli opaska zaciskowa jest wysunięta o połowę swej szerokości poza dolot

W tamtym miejscu jest jak monolit.

Cytat:

No jasne. mialem w garazu grube sprezyny i użyłem ich. Jeśli te twoje będą lepsze to zamienie ;)

Póki co tłumik nie odpada ale dopóki nie uzyskam oczekiwanej stabilności będę kombinował :)

pozdrawiam

rambo 05.04.2010 11:46

dzięki, mam przy seryjnym, popróbuje :)

JarekAT 05.04.2010 12:32

co do obejmy to 10 zł w motoryzacyjnym kosztuje - kupowałem w zeszłym roku bo potrzebowałem dodatkową do obniżenia wydechu

Kisiel 05.04.2010 16:04

2 Załącznik(ów)
Heja,

A u mnie coś jest nietegez - albo mam źle wygięty ten dolot, albo coś jest porąbane z moim kolektorem. Dolot ułożyłem prawidłowo na stuningowanej uszczelce, ale jego wylot wchodzi głęboko pod boczek, co totalnie uniemożliwia zamocowanie tłumika. Zresztą zobaczcie na fotach, jak to wygląda. IMO coś jest nie tak, albo jestem totalnym debilem technicznym :dizzy:

PawelZDR 05.04.2010 16:23

wygląda jak rura od rd07 na kolektorze rd03:dizzy:

Kisiel 05.04.2010 17:02

Heja,

Kolektor jest od RD04 - mam dwa kolektory, właśnie je porównałem, nie jest podgięty. Rura jest od 07, ale np. Majki taką założył i mu wszystko spasowało... nic nie kumam z tego.

Kisiel 05.04.2010 17:10

1 Załącznik(ów)
Panowie,

Zerknijcie na te swoje doloty i porównajcie z moim na zdjęciu. Wydaje mi się, że ma jedno przegięcie w złą stronę. Wg mnie powinno być coś na kształt S a nie C. Pewnie qrna trafiłem na odrzut z produkcji...

pałeł 05.04.2010 17:12

made in bubel??

rambo 05.04.2010 22:24

No na zdjęciu nie wygląda to dobrze.. :confused: Kurde, żeby nie było, to majki odbierał ostatni, i nie sądziłem że się czymś różnią. U mnie jest TIP TOP.

Jeżdziłem dziś z dwoma Db killerami. Nie wiem jak u Was, ale przyczepność tylne koło lepiej zrywa na seryjnym :dizzy:

matjas 05.04.2010 22:56

hm... nie przewiduję odrzutów z produkcji, bubli tym bardziej.
spróbuj pokręcić nim - tak jak jest na zdjęciu - w prawo /patrząc od tyłu/. powinien być wtedy OK. no i melduj jak z pasowaniem.
ogólnie to jest tak, że dolot oryginalny był mierzony na RD07.
jak miałem RD04 to niestety ale oryginalny dolot Motada NIE PASOWAŁ bo był dedykowany do RD07 i musiałem go sporo przerobić /przegiąć/ ale mam nadzieję, że tego byłeś świadom decydując się na zamówienie.
matjas

majki 06.04.2010 00:25

No dobra, Hubert mi mówił, że ktoś ma problem z dolotem w 04. ;)

U mnie rura jest podobna (z tego co zobaczyłem w nocy, na mokro przy moturze). Kisiel, załóż CAŁY wydech i wtedy się martw. Jak założysz tłumik to dociąży to rurę na kolektorze i się ułoży. Jak pokręcisz rurą w stosunku do tłumika to się geometria całości zmienia. U mnie jest tak, że uszy do sprężynek się nie do końca pokrywają z uszami na tłumiku (jest małe przesunięcie, ale nie przeszkadza to w założeniu sprężyn). Też mi coś na początku nie pasowało, ale pogmerałem i się ułożyło ok. Rura się trochę powinna ułożyć na uszczelce przy kolektorze (u mnie rura lekko odstaje na łączeniu z kolektorem - na górze parę mm, bo na dole jest do oporu). Jak było widać na fotkach, u mnie bangla. :Thumbs_Up:

Aaaaa i nie wybieraliśmy z Ramboszczakiem specjalnie prostszych rur, ja wziąłem pierwszą z brzegu, on pewnie też. ;)

rambo 06.04.2010 00:52

:Thumbs_Up: wiadomo :D

Na koniec dnia zrobiłem agro tuning i diaxą ściąłem 25mm dolot by tłumik lepiej leżał w stelażu pancernikowym i zmontowałem go na paste i nic nie fuka, jest prosto i bajeczka :) sprężynki tylko musze kupić krótsze bo te z zestawu tera za długie. Obejma na portki dała rade (dzięki Majki) ale jest stara i zardzewiała wiec też cza by dać nową :Thumbs_Up:

Pozdro 750V

http://www.youtube.com/watch?v=v_4bJ...eature=related :D

Kisiel 06.04.2010 08:20

Heja,
Dzięki Panowie za weryfikację.

@Rambo - no nie przypuszczam, że selekcjonowaliście te rurki żeby dać mi najgorszą :haha2:luzik

@Matjas - przekręcenie w prawo, jak sugerujesz, powoduje że wylot rury dotyka i wręcz podnosi boczek, jest mocno za wysoko. Ale jak pisałeś, skoro wszystko z rurką jest oki, to muszę coś porzeźbić. Wziąłem dolot do RD07 z pełną świadomością, że może nie podejść do RD04 i czeka mnie adaptacja, ale jak Majki opisał montaż to się podnieciłem ;) że pasi bez jakiegoś specjalnego napinania.

@Majki - z tego co piszesz to masz mocno przesztywniony układ. Nie jest to zbyt zdrowe, nie chcę być czarnym wizjonerem ale za jakiś czas może Ci się to posypać od naprężeń / wibracji. Układ powinien "w spoczynku" pasować na punkty mocowania. Ale dzięki za hinty.

Generalnie popracuję nad tym dzisiaj, ale coś czuję, że albo będę krępował tą rurkę na nowo, albo potnę i przespawam trochę portki kolektora, żeby się ładnie ułożyło. Mam drugi kolektor to sobie mogę eksperymentować :dizzy: Zdrówka Pany!

majki 06.04.2010 09:09

Kisiel, nie mam żadnych dużych naprężeń w układzie. Jak założyłem tłumik z rurą, to w dobrej "konfiguracji" opaska się sama pokrywała z mocowaniem w ramie. :Thumbs_Up: Nic nie naginałem na siłę, no chyba że siłę ciążenia.:D Poza tym tłumik nie jest zamontowany na stałe, tylko trochę pracuje na łączeniu z rurą i ramą. Zaprawdę powiadam Ci: załóż Pan cały wydech i wtedy pokombinuj z ustawieniem tłumik-rura-kolektor (tzn. pokręć rurą;) ).

Nawet bym mógł do Ciebie podskoczyć, żebyś porównał układy, ale dziś wstawiam moto na czyszczenie gaźników, więc dopiero jutro wieczorem będę miał gotową. Jakby co to dawaj znaka. ;)

JuIo 06.04.2010 18:14

Matjas poszła do mnie paczka? bo byłem już na poczcie i dupa, a już jestem srogo napalony...

lukchol 06.04.2010 18:20

Cytat:

Napisał JuIo (Post 108997)
Matjas poszła do mnie paczka? bo byłem już na poczcie i dupa, a już jestem srogo napalony...

I ja takie samo pytanie bo się już naoglądałem jak koledzy pozakładali a u mnie cisza.

JARU 06.04.2010 20:21

Panowie sprawdzone na poligonie i nie ma szans na jakikolwiek kontakt z zaciskiem:D

majki 06.04.2010 20:43

4 Załącznik(ów)
Wrzucam parę fotek układu rury w 04:
Załącznik 10900
Załącznik 10901
Załącznik 10902
Załącznik 10903

JarekAT 07.04.2010 16:14

założyłem, ale u mnie z tym łącznikiem w kształcie ogniwa łańcucha tłumik był obwieszony (za nisko był). Bez łącznika gra w miarę. Możecie wkleić bliższe foty tego łącznika zamontowanego na RD07a??

rambo 07.04.2010 16:44

RD07A ma zupełnie inne mocowanie wieszaka tłumika. Pewnie nie te ogniwo nie będzie potrzebne.

AnubisXRV 07.04.2010 17:19

Nosz ku#$&@ wszyscy już zakładają a ja czekam na pana paczko-nosza. Chyba bede jednym z tych co na szmacie do Borek dojada :) hhehe

matjas 07.04.2010 19:04

WSZYSTKIE RURY W DRODZE. powtarzam WSZYSTKIE RURY W DRODZE !!!

matjas

Kisiel 08.04.2010 09:17

Heloł,

Założyłem i ja ;) Co prawda po małym wiejskim tjuningu z flexem i tigiem w ręce, ale jednak. Jeszcze nie odpalałem bo gaźniki na stole, ale mam nadzieję że będzie gites. Zdrówka!

Majki, dzięki za rady i dobrą zdjęciówkę! :Thumbs_Up:

AnubisXRV 08.04.2010 11:29

Matjas czym leci przesylka ? Bo mi wlasnie pan zoltym samochodem smignol i sie menda nie zatrzymala. Nie wiem czy mam sie czaic na kogos jeszcze czy zajac sie czyms konstruktywnym :)

Roberth71 08.04.2010 21:13

Spoko Anubis, chyba nasz region przez poczte jest gorzej traktowany, ja tez co chwile zagladam do skrzynki i :mur:.............................nicccccccccccccc :vis:

AnubisXRV 09.04.2010 11:54

Doooszlo jeszcze musialem listonosza wiesc ku%#$#@ na poczte bo mu przesylki sie niesc nie za bardzo chcialo. ! Jasna cholera jak ja to dzis wszystko ogarne !

Roberth71 09.04.2010 11:58

kurde to musze do domu teraz pojechac:) moze u mnie tez juz byl!!!!!!!!!!!!!!

JuIo 09.04.2010 16:50

U mnie jest, nawet juz hula na krasuli... dzięki matjas!

raad 09.04.2010 19:06

muczas gracyjas Matjas , i do mnie dotarło..

lukchol 09.04.2010 22:28

i do mnie dziś doszedł, dzięki matias

Roberth71 09.04.2010 22:44

a do mnie jeszcze nie :mur::mur::mur::vis:, moze jutro :drif:

Foxio 11.04.2010 17:44

Doszło. Zainstalowane wszystko gra i godnie fucy:)

Roberth71 11.04.2010 20:21

Cytat:

Napisał Foxio (Post 109661)
Doszło. Zainstalowane wszystko gra i godnie fucy:)

Musiales cos przerabiać??? czy wszystko od razu podeszło?

yakuzsa 12.04.2010 01:27

witam
panowie ktorzy nabyli venomy motad, bardzo prosze zamiescijcie jakies filmiki z dobrym dzwiekiem jak to pracuje, pelen zakres obrotow prosze i wysoka jakosc dzwieku ;) tak aby mozna bylo ustawic jako dzwonek ofkors ..............;)

Foxio 12.04.2010 09:20

Pasuje wszystko spoko. Jedyny problem to z ta śmieszna uszczelka. Ale można sobie poradzić. Ja ja docelowo przerobie na uszczelkę typu tulejka cienko ścienna rozciętą plus pasta do tłumików. Myślę ze to tez usztywni zamocowanie samej rury łączącej. Ale tak jak jest tez jest git.:)

Roberth71 12.04.2010 10:52

Cytat:

Napisał Foxio (Post 109761)
Pasuje wszystko spoko. Jedyny problem to z ta śmieszna uszczelka. Ale można sobie poradzić. Ja ja docelowo przerobie na uszczelkę typu tulejka cienko ścienna rozciętą plus pasta do tłumików. Myślę ze to tez usztywni zamocowanie samej rury łączącej. Ale tak jak jest tez jest git.:)

Dzięki :) , pozostało mi teraz czekać ze spokojem na przesyłkę :drif:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:52.