![]() |
Dywagujecie nad ceną transalpa, a tu taka promka:)
https://www.specialized.com/pl/pl/s-...CsXOdDxFXFOBCw |
No ceny wyczynowych rowerów są nieźle odjechane.
|
Takie chore ceny to tylko wymysł producentów , tam nie ma nic co by je uzasadniało.
Ale jest moda , ludzie płacą no to ceny są windowane do maksimum. A to oznacza że każdy kto kupuje cokolwiek za niezrozumiale wysoką cenę przykłada do niej rękę. |
rynek sam ureguluje ceny, ludzie wkrótce nie beda mieli pieniedzy więc nie beda kupowac. Ceny musza spaść.
|
W mojej branży cześć dostawców już obniżyła ceny.
|
trampek z 3 kuframi jest w cenie 48.000zł
|
zastanawiam się , czy sami w to wierzycie, co piszecie ... ceny MUSZĄ spaść!
to ja zdradzę wszystkim tajemnicę - ceny nie spadną, nawet więcej - będą rosły, a to że kilku na FAT będzie bić pianę, że dla nich za drogo, to nic nie zmieni dla Hondy, BMW, Ducati itd. Teraz nawet przyzwoity chiński motocykl będzie kosztował prawie 10 tyś. euro. Chyba, że się mylę i ktoś przytoczy taki czas w historii kiedy producenci motocykli stwierdzili, że ich produkty za za drogie i obniżamy wszyscy, kolektywnie ceny, żeby większa ilość społeczeństwa miała dostęp do solidnych produktów, a rachunek ekonomiczny nie jest ważny, najważniejsze - niech jeżdżą. |
Pracuje w branży automotive, ceny produkowanych części ze stopów aluminium nie wzrosły od lat, dla starych projektów. A wciąż nas duszą aby optymalizować i zwiększać wydajność.
A co ciekawe takie auto na końcu w salonie zdrożała o np 30 tyś. |
Ceny niektórych motocykli na 2023 nie wzrosły w porównaniu do roku ubiegłego co przy bardzo wysokiej inflacji de facto oznacza ich spadek. Mam nadzieję, że inflacja zacznie mocno hamować bo gospodarce to na zdrowie nie wychodzi.
|
jak ludzie nie beda kupowac z braku pieniedzy to musza ceny spaśc, każdy pojazd który zostaje na drugi rok w salonie to strata dla firmy. Nie musi to być spadak oficjalny ale np rabaty . Jak sie trend utrzyma to wybór w salonie bedzie mniejszy i niejszy, pojazdy tylko na zamówienie.
|
Tylko skoro modele na rok 2023 zdrożały i to konkretnie, to chyna ludzie jednak mają kasę, kupują motocykle, samochody i wszystko inne też... jak wpadałem do najblizszego salony Hondy/KTMa zapytać o części, albo przysiąść się na jakiś model, to kilka razy widziałem jak przychodził facet z młodym i kupowal dwa motocykle dla siebie i dla syna i to bez większego zastanawiania się, płaczu że drogo, czy coś.
|
Cytat:
Poza tym spirala konsumpcjonizmu jest strasznie nakręcona. |
Cytat:
|
Cytat:
|
:hehehe::hehehe::hehehe::hehehe::hehehe::hehehe::h ehehe:
|
Cytat:
Bogaci kupują bo ich stać , żadna inflacja ich nie dotyczy. Na tym jadą producenci i sprzedawcy. Biedny nie kupi albo będzie się kredytem zarzynał. Ludzie mają wpływ pośrednio na ceny ale bogatych do tego nie namówisz.....no bo są bogaci i mogą wszystko. Tak się kółko zamyka. |
Tylko też trzeba pamiętać, że od zarania dziejów całość społeczeństwa nie nie miała dostępu do wszystkich możliwych dóbr (to obiecywali tylko komuniści i też im nie poszło). W obecnych czasach zapomnieliśmy o tym, między innymi dzięki tak hejtowanej tutaj instytucji najmu, który pozwala korzystać z rzeczy na których zakup nas nie stać , a bardzo chcemy je mieć (lub potrzebujemy). Trzeba się pogodzić z tym, że nie każdy z nas będzie mieć Lambo albo Bugatti, a tylko Paseratti w gnojówce.
I jaki mieliby interes bogaci w tym, żeby nie kupować rzeczy na które ich stać , tylko po to żeby cała reszta mogła też je mieć... wtedy bogaci przestaliby być bogaci ;-) Utopijne mamy tutaj te marzenia. Ale dołączam się oczywiście do żądania, żeby np. nowe Ducati Desert X kosztowało 30tyś pln, bo tyle jest według mnie warte i po niedzieli zaraz jadę do salonu je kupować. |
Cytat:
Zapominasz tez ze wiele ludzi nie chce tego co inni, choćby mi dopłacali to bym nie chciał miec np Lamgorgini albo prywatnego jeta. Nierówność społeczna jest naturalna i bardzo dobra, prowadzi do ewolucjki i rozwoju. Żade chore pomysły lewicy tego nie zmienią. |
Dzięki Delirium za zwrócenie uwagi na "ch/h" - urok pisania na małym ekranie :mur:
Wynajem/leasing czyni cuda. Brałem w zeszłym roku na testy Monstera w dukacie w Piasecznie i jakoś skomentowałem cenę nowej Multi V4 - na co Pan uprzejmie odpowiedział, że ludzie w leasing biorą - nie dosyć że zajeb... zabawkę mają to jeszcze koszty :D Ale ja na umowie o pracę jestem (nie narzekam) więc tylko gotówka przy tych stopach procentowych ;) |
A dla mnie to jest tylko i wyłacznie nakręcająca się spirala problemów np. takie leasingi, cały czas masz z tyłu głowy, że trzeba na coś robić, a jak musisz pracować to często brak odwagi żeby podjąć radykalne decyzje w życiu, postawić się komuś, nie godzić się na wszystko, bo muszę mieć tą pracę aby spłacać kredyt, leasing, co doprowadza do jeszcze większego upodlenia i zaciskania przepisów w Państwie. Ja tam nie mam nic do wynajmu aczkolwiek ceny idą w tym kierunku, ze dziś jeszcze młodzi kupują jakieś 30-40 metrowe mieszkanka i zyja jak chińczycy w kwaterach przy fabryce Appla, ale niedługo choćby z braku kredytów takie mieszkanko będzie można tylko sobie wynająć bo nikogo nie będzie na nie stać i w tą stronę to idzie, że nie będziesz miał nic ale będziesz szczęsliwy dzięki wynajmowi. Tak samo ludzie się ciesza gadżetami najróżniejszymi nie zdając sobie sprawy, że też pętla się zaciska, bo w takich chinach jak ktoś miał inteligenty dom to państwo było w stanie mu nawet ogrzewanie w tym domu wyłączyć. Od dawna się mówi, że teraz samochody to będą kupowane z abonamentem np. od nowości 3 lata abonamentu na klimatyzację, po 3 latach dopłać albo system elektroniczny Ci wyłączy klimatyzację, to jeszcze pól biedy, bo może Ci zablokować samochód, mi się obiło o uszy, że jak jakiś rolnik nie spłacał rat to ciągnik potrafi w środku pola stanać bo dealer czy tam bank wyłaczy go i tyle.
|
Cytat:
bo to nie tak jest, rozsądni ludzie, predsiebiorcy nie biorą leasingu czy kredytu bo muszą tylko z powodu korzyści finansowych i w każdej chwili moga z takiej umnowy zrezygnowac. To nic złego nie nakręca poza zdrowym rozwojem biznesu i przemysłu motoryzacyjnego. Ja sam mogłem juz dawno spłacić kredyt za auto ale mi sie po prostu nie opłaca przy takiej inflacji, a teraz jeszcze raty zaczynaja malec z powodu zmian wiboru. |
Zgadzam się, ale nie zawsze ludźmi kieruje rozsądek i "opłacanie się" ale "pokazanie się"
|
Cytat:
|
Z tymi rosnącymi cenami nowych rzeczy to jest jeszcze jedna sprawa. Ludzie chcą wygody, systemów bezpieczeństwa, monitorków i elektroniki. Zrobienie tego wszystkiego kosztuje...
Do zrobienia oprogramowania ukladu elektrycznego wspomagania kierownicy potrzeba labolatorium testowego ze sprzetem za kilkadziesiąt milionów, setki ludzi i to trwa dosłownje lata. I ja mówię o samym programie. Do tego trzeba projektantów, mechaników, testerów, a na koniec certyfikacje, atesty. I ktoś za to musi zapłacić. Pomyślcie ile było elektroniki i tabletów w starym trampku :D Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
No i to jest właśnie zaznaczam "wg mnie" to błędne koło. Nakupisz nowych motorów, samochodów, rowerów, hulajnog, telewizorów, zegarków, później to trzeba ogrodzić, oświetlić, i okamerować po to aby nikt Ci tego nie ukradł, i cały czas pracujesz tylko na rzeczy, które Ci są w zasadzie do egzystencji niepotrzebne ale umówmy się co kto tam woli, rzecz gustu natomiast pomijając już te - zbędne rzeczy egzystencjonalne bo to wlasnie kwestia gustu kazdego z osobna- to na pewno jest wiele rzeczy bez sensu ponad tak zwany "stan" ale w tym całym pędzie mało kto to widzi, niestety, zazwyczaj jak choroba usadzi na dupie to człowiek rozmyśla nad sensem pewnych spraw i rzeczy.
|
Cytat:
|
Po co to robią? Nie raz nie dwa się zastanawiam, przeważnie mówią, że klient tego oczekuje, wg mnie Oni to narzucają aby potem klient wiedział za co więcej płaci i czym się moze szczycić - nowoczesnym tabletem, systemem itp
|
Na szkoleniu było o zaletach elektrycznego wspomagania ... pozwala zaoszczędzić jakiś ułamek litra paliwa na 100km bo silnik elektryczny wspomaga kiedy trzeba a potem się wyłącza :)
Hydrauliczne wspomaganie jest złe bo musi ciagle pracować i jest obciążeniem dla silnika. Więc trochę przez wspaniałe limity abyśmy żyli bardziej eko... i aby serwis auta był bardziej skomplikowany :D Co najlepsze są prace nad sterowaniem "by wire" (kierownica bez połączenja mechanicznego z kołami). Dzięki temu też zaoszczędzą na materiałach itp... ale tu zaś jest problem aby kierowca czuł auto przez kierownicę. Więc w kierownicy musi być silnik elektryczny który będzie stawiał opór kierowcy aby czul auto. Normalnie cyrk na kółkach xD Ja tam lubię moją XR400 i nie wiem czego ludzie więcej szukają w motocyklach. Może tylko kapkę akumulatora mi brakuje, ale chyba nie tak bardzo - koledze założyłem a u siebie nadal nie mam :D Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
O jakich kosztach elektroniki tu mowa :dizzy:
Przeciętny tablet kosztuje kilkaset złotych , ogarnięty elektronik zrobi program w"parę minut" , podłączy parę kabli z czujników i po robocie. To jak się ma do tego tablet z CRFki , co w nim takiego kosmicznego żeby kosztował kilkanaście tysięcy. To jest właśnie "magia elektroniki" małe koszta duży zysk. Produkcja elektroniki jest bardzo tania ale sprzedają bardzo drogo. Jaki sztab ludzi, jakie lata na wyprodukowanie, jakie laboratoria ...... to tylko dla przeciętnego człowieka ten kit żeby mu kieszeń wyczyścić. |
XL 750 Transalp
Dopóki będą chętni kupować, ceny będą jakie są... ;)
|
Cytat:
|
Produkcja elektronki na taśmie jest tania (pominę koszt linii produkcyjnej która też musi się zwrócić). Koszt produkcji jest ostatecznie niski ale tak zwany R&D to dziura na hajs bez dna. Przez ponad 2 lata byłem trybkiem w ZF i robiłem przy wspomaganiu kierownicy więc mały kawałek procesu powstawania widziałem.
Wcześniej jeszcze robiłem przy AGD i akurat poznałem tam spoko ziomka co projektował elektronikę. Wiesz że głupia płytka z elektroniką musi między innymi zostać sprawdzona pod kątem zwarć? W sensie jakieś 2 losowe ścieżki na plytce robią zwarcie i co wtedy się dzieje? Jakie ryzyko na pożar, jakie zabezpieczenie na plytce ma wtedy zadziałać itp. Takie dokumenty są przygotowane dla KAŻDEJ możliwej kombinacji połączeń. Taka płytka z elektroniką musi spełnic normy EMC aby nie powodować zakłóceń elektromagnetycznych, czy nie robić zakłóceń w sieci elektrycznej. Musi przejść testy na postarzanie (zamykają w komorach termoklimatycznych) i symulują cykle pracy. Z tego co pamiętam każdy element na plytce (rezystorek, cewka, procesor itp) musi przejść jakieś tam testy, certyfikację i dopiero wtedy producent i jego jeden element elektroniczny jest dozwolony do użycia w firmie. I tego było znacznie więcej... Taka plytka też nie powstaje na raz, jest ileś wersji zanim znajdzie się wszystkie błędy. Musisz być pewny że jest ok nim zlecisz masówkę w milionach sztuk. To wszystko jest po to, aby w razie jakiegoś wypadku firma miała krytą dupę i wszystko było zgodnie ze sztuką i bezpiecznie. Żaden amator tego nie zrobi i nie da gwarancji że nic złego się nie stanie za 10 lat. A im więcej tabletów i mądrych systemów bezpieczeństwa tym ten koszt się zwiększa... Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
Wracając do tematu ,czy nowy trampek o ile można to tak nazwać,bo Afryka to się skończyła dla mnie na RD07a. Jest do dotknięcia w PL ?
Tablet to ja se montuję 7calowy za 60zł w tenerze :D |
Według moich informacji dopiero w maju będzie można pojeździć w salonach nowym trampkiem. Według informacji od importera każdy salon, który będzie chciał sprzedawać trampka ma mieć taką wersję demo.
|
A ja się wyłamię i przyznam, że chcę elektronikę i cieszę się, że jest. Mamy ABS, abs cornering, zmienne mapy, mamy ESP (imo super sprawa mówcie co chcecie), mamy elektroniczne wtryski. Jeździ to lepiej niż starsze i sprzęt jest bardziej bezpieczny na długich dystansach.
|
Cytat:
1. Trakcje masz w prawej i lewej ręce, 2. abs masz w prawej nodze i ręce, 3. cornering abs -> wróć do punktu pierwszego i drugiego. |
Poprosze te badania i statystki. Iksde - tyle mam do powiedzenia nt zastapienia absu reka i noga xD
|
Nie oczekuj zbyt wiele. Złote myśli kolegi zdają się być ściśle skorelowane z nickiem. Badania oczywiście są tylko mówią zupełnie coś innego.
|
Cytat:
Co do ABSu w nodze lub w ręku to w sytuacji kryzysowej większość ludzi ciśnie heble na maxa a pojazd robi co mówi fizyka. Są tez przypadki, że ludziom się wydaje że cisną na maxa i wtedy do głosu dochodzi inny system ale to już bardziej w autach. Generalnie widać tutaj podział pomiędzy zwolennikami analogowych pojazdów, które to odchodzą nieuchronnie do przeszłości w tej części świata a tymi którzy idą z postępem. Nie zawsze ten postęp jest idealny, często ma mroczne strony ale wszystko wokół nas się zmienia, czy nam się to podoba czy nie. Auta zastąpiły zaprzęgi konne, wtrysk gaźniki itp. Może by ta cała dyskusje przenieść do osobnego wątku typu Po ..uj nam ta cała elektronika w motkach, bo o nowym Trampku mało tu treści…. Miłego tygodnia. |
Sorry za post pod postem
Jeśli to nie fejk to nie jest źle :D |
Cytat:
Produkcja elektroniki do automotive jest dużo droższa niż do TV czy innego AGD. W dzisiejszych czasach gdy ceny półprzewodników galopują z powodu wysysania z fabryk możliwości wytwarzania dla przemysłu zbrojeniowego wszystko zwariowało. Czasy oczekiwania na dostawy komponentów sięgają np. 100 tygodni. |
Cytat:
|
Nawiązując do Trampka - konkurencja nie śpi
https://ridermagazine.com/2023/02/28...t-ride-review/ Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka |
Cięższy, słabszy, ale za to wygląda jakoś lepiej. Trzeba objechać.
|
Wrzucam to tu, bo nowy trampek ten sam silnik ma, zupełnie spoko można by to tez do wątku o AI dołożyć.
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=1kgpAAjxTNU |
Gość w szczególności zachwyca się prowadzeniem i silnikiem. Moim zdaniem to będzie super sprzedający się sprzęt.
|
Cytat:
|
Pozytywna opinia całkiem.
|
Wszedłem na konfigurator bo trampek jest sprzedawany jako całkowity golas - bez płyty pod silnik, a nawet bez handbarów!!!
Po dołożeniu handbarów, osłony silnika i stopki centralnej wychodzi 55 tyś. Jeżeli dołożymy zestaw kufrów już 65 tyś. |
Cytat:
Praktycznie wszystkie takie graty od hondy są mega drogie. Oczywiście za jakiś czas będą akcesoria np Givi dużo taniej. Wystarczy porównać hondowskie kufry alu do crf1100 z givi, gmole itp. BTW te kufry hondowskie są robione przez givi, tak samo kufry alu triumpha. Różnice w wytłoczonych napisach na boku, logotypach na okuciach zamka, wkładkach no i oczywiście w cenie ;) Korekta: do CRF1100 kufry alu z wycięciem na tłumik dostępne są tylko od hondy. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:57. |