![]() |
Cytat:
|
Mam drugi silnik od 03 - jak chcecie zobaczyć jak tam jest i wam to pomoże to w łykend mogę zdjąć mu dekle i porobić foty.
e w łykend nie bo nie mam aparatu - rodzina na ferie zabrała - w przyszłym tygodniu - pasi?? |
Najlepiej by było jakby ktoś podczas zimowego przeglądu rzucił okiem na swoje łańcuchy :). Na logikę faktycznie wyrobienie się łańcucha powodować będzie takie odchylenie.
Ale jak zawsze - lepiej spytać jak się robi pierwszy raz. Bo najlepiej uczyć się na swoim a nie na czyimś. Prawda dj.1 :)? |
Za godzine lukne na moje... mam prawie nowe założone poprawnie, zobaczymy jak wygląda toto
|
Oczywiście, że rozciągnięcie łańcuszka powoduje niedokładność w ustawieniu znaków. Co więcej, przestawienie o jeden ząb na górnym, lub dolnym kole daje ten sam efekt. Przestawiamy o tą samą długość jednego ogniwa.
|
1 Załącznik(ów)
Sprawdziłem u sie tylko tylny garnek, łańcuchy maja jakieś 13 tys zrobione i i na tylnym znaki są idealnie w płaszczyźnie głowicy. Napinaczy nie zmieniałem, ale widać że dzynks jest trochę wysunięty. Jak będzie trzeba to sprawdzę przedni ale nie chce mi się kombinować niepotrzebnie...
|
Sprawdzałem u siebie stan rozrządu i postanowiłem odkopać wątek.
Mam dosyć wysłużoną RD03 i te wihajstry wysunięte są na około 6 mm. Średnio mi się uśmiecha wymiana rozrządu w tym silniku. Czy komuś z was łańcuch przeskoczył lub się zerwał w Afri? Czy łańcuch, który kwalifikuje się do wymiany wydaje jakieś dźwięki? U mnie niby jest te 6 mm ale w silniku cisza. |
Luźny łańcuch brzęczy, w CB 750 miałem tak wyciągnięty że napinacz już nie napinał. Przy dodawaniu gazu łańcuch właśnie brzęczał, po wymianie przestał i V-max wzrosła ze 190 na 210 i kopyta dostał zauważalnie
|
Dzięki Misza za szybką odpowiedź.
Czyli w starej trójce, która mało jeździ i w silniku cisza myślę że można się wstrzymać z wymianą. Tak też zrobię :) |
Ustaw wał na punkty i zobacz o ile wałek nierządu ma przesunięcia od poziomu na punktach. 6mm to przebieg już też musi być konkretny. Stawiam że pod 200 000km.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:04. |