![]() |
Ja u siebie mam przełożenia 16z / 49z ... dodatkowo ważę nieco ponad 60kg więc zastanawiam się nad zmianą zębatek w mojej rd03 ... .
Czy do przodu wejdzie mi 17z? Gdzie takową kupić do rd03? jak nie to zastanawiałbym się nad 46z, 45z lub nawet mniej (?). Gdzie najlepiej kupować? ;) |
Cześć,
myśle że dwa trzy zęby mniej to wszystko. Może nie starczyć naciągów i bedzie trza skracać łańcuch |
Ja idę 16/44, poprzednia to 16/45 ciągle mi brakowało biegu na asfalcie w terenie było super zobaczę jak teraz będzie.
|
Kolega post wyżej ma rd03, tam jest 16/49 seryjnie. W siódemce na trase 16/44 jest miodzio :)
|
Cytat:
Jeśli już to 2 max 3 zeby mniej na tylnej , potem może zabraknąć mocy przy większych prędkościach lub sporym załadunku. Osobną sprawą jest to że przy za szybkim przełożeniu spalanie podskakuje. Czyli efekt końcowy jest dość wątpliwy. |
jak patrzyłem to przy 16 z przodu do wałka zmiany biegów pozostaje ok 2 lub 3 mm ... zmieści się czy nie?
Łańcuch mam w w stanie 4+ więc czy w grę wchodzi skracanie łańcucha? Nigdy tego nie robiłem - sporo osób odradza ale nie umieją tego uzasadnić. Będzie krótszy więc nieco szybciej się zużyje. Coś jeszcze? Jeśli z przodu zostanie 16z szukałbym na tył chyba 46z i obawiam się właśnie o naciąg ... |
Jego skrócenie o 2-4 ogniwka nie ma wpływu na żywotność.
Na oryginalnym 49 , 03 nie osiaga max obr z uwagi na to ze 50KM nie jest w stanie dalej pociągnąć. Dlatego przyśpieszenie przełożenia na 45 spowoduje utratę prędkości max , zmniejszenie obr silnika o 360 , zwiększenie spalania przy zwiększającym się obciążeniu motocykla. Czyli taki zabieg ma sens tylko przy lajtowej asfaltowej turystyce w pojedynkę. Osobiście poniżej 47 do 03 bym nie montował. Ale spróbuj zobaczymy. |
Może i mądrze gadasz :D
W takim razie zastanawiam się czy gra w ogóle warta jest świeczki ... przy 47 w granicach 100km/h jak spadną mi obroty? Orientacyjnie ... |
~400-500 rpm ale znacznie mniej silnik wibruje i mniej wachlowania biegami jest.
|
Cytat:
Zejście z 49 na 47 to ledwie 4% czyli zysk 180obr . Czy warto? Myślę że można spróbować. Przy następnej wym napędu planowałem spróbować właśnie 47 z racji kompromisu asfalt i ewentualnie poza nim. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:34. |