Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Naciąg łańcucha (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=166)

MuSStaFFa 05.03.2013 17:58

Cytat:

Napisał Gawień (Post 297079)
Według nalepki na wachaczu ma być 4 cm na bocznej stopce :)

Pozdrawiam

i dziś sprawdziłem... str. 101 instrukcji obsługi... jest napisne:

1 ) wyl. silnik, ustaw motocykl na podstawce centralnej i przełącz biegi w poz. luzu.

2 ) Sprawdz zwis łańcucha w środkowej części między zębatkami, ugięcie powinno wynosić: 35-45mm

3) Sprawdź ugięcie w kilku miejscach obracając tylnym kołem
itd.....

ja tak zrobiłem na swoim DID jakims podwójnie wzmacnianym 35.000 km i zacząłem od 24 ząbka.. teraz jestem na 26....

łańcuch smaruję równo co 500km Motulem Road Plus...a myję naftą 2x w roku...

na mojej naklejce nie widziałem zadnego napisu ..." stopka boczna"

a jak jest u was ??

Gawień 05.03.2013 20:28

Dla mnie to byłoby nie logiczne bo Afryka fabrycznie nie ma stopki centralnej :) Jutro pójdę jeszcze doczytać nalepkę na wachaczu:P

Zdrowia

slafo 05.03.2013 20:42

instrukcja polska - strona 101 - stopka centralna
haynes - strona 28 - stopka boczna

:dizzy:

podos 05.03.2013 20:45

Źle przetłumaczyli. Na bocznej.

MuSStaFFa 05.03.2013 23:41

z tą boczną to bez sensu trochę..bo.. dostęp utrudniony i kołem nie możesz obracać...aby sprawdzić w różnych położeniach....

MuSStaFFa 06.03.2013 00:01

właśnie daltego że przeczytałem i dziś przeczytałem instrukcje.. są wątpliwości....

Dzieju 06.03.2013 00:07

W sumie to masz rację, przydało by się trochę sprecyzować sprawę sposobu naciągu.
Sposób pierwszy to na centralce, chyba najmniej właściwy z racji braku uwzględnienia zużycia sprężyny czy jej napiecia. Może się sprawdzać na linni produkcyjnej jak wszystko jest nowe.
Drugi sposób na bocznej stopce jest już bardziej właściwy z uwagi na częściowe obciążenie zbliżone do normalnej jazdy.
Trzecia możliwość ,i moim znaniem najwłaściwsza, to ustawienie naciągu pod obciązeniem użytkowym czyli jednej osoby. Daje to optymalną pracę łańcucha.
Tylko w taki sposób ustawiam naciąg.
Kiedyś spróbowałem niby książkowego i u mnie nie zdał egzaminu , pod dwiema było za ciasno a pod jedną jakoś tak nijak.
Co do pomiaru luzu to nie bawię się w klocki czy suwmiarki a po prostu pod tą jedną osobą ustawiam tak by dotknąć łańcuchem dolnej końcowki ślizgu.
Łańcuch jest dobrze napięty i działa i na dwie osoby. Jak większy ladunek to można jeden dołek zluzować ( o ile bedzie potrzeba) . Zwłaszcza w 03 trzeba na to zwrócić uwagę.
Co się tyczy 07 to sprawa jest prosta , tam wahacz pracuje bardziej poziomo już pod jedną osobą wtedy nie ma potrzeby luzowania dołka przy zwiększaniu obciążenia.

No cóż ,musisz wybrać czy wolisz instrukcję fabryczną czy sprawdzone rady w praktyce.
Ja swój sposób wybrałem i zmieniać go nie będę.

madafakinges 06.03.2013 09:27

Ja mam taki sposób, który sprzedał mi kumpel.
Stawiam moto prosto na kołach i ustawiam łańcuch na taki luz, żeby weszły dwa palce między łańcuch a przedni ślizg na wahaczu od góry. Działa.

MuSStaFFa 06.03.2013 15:21

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 297362)
W sumie to masz rację, przydało by się trochę sprecyzować sprawę sposobu naciągu.
Sposób pierwszy to na centralce, chyba najmniej właściwy z racji braku uwzględnienia zużycia sprężyny czy jej napiecia. Może się sprawdzać na linni produkcyjnej jak wszystko jest nowe.

Myślę że nie do końca... bo może na stopce centralnej zawiecha jest najbardziej wychylona w dół i ustawiamy napięcie łańcucha dla jak by dla - "najluźniejszej" pozycji... czyli podczas skoku zawieszenia w dół .... łąńcuch bardziej nie wyluzuje się i nie spadnie.... może takie wyloozowanie zawiechy jest bardziej niebezpieczne.. i nie wiem nie znam się.. "zarobiony jestem" .. :)

MuSStaFFa 06.03.2013 15:23

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 297385)
Ja mam taki sposób, który sprzedał mi kumpel.
Stawiam moto prosto na kołach i ustawiam łańcuch na taki luz, żeby weszły dwa palce między łańcuch a przedni ślizg na wahaczu od góry. Działa.

....możesz podać obwód obu palców ?? i ewentualnie których używasz ?? :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:19.