Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Luz na wałku--potrzebny czy nie potrzebny (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=10229)

Ropuch 27.03.2012 09:51

6 Załącznik(ów)
Oto wałek po 83 tyś km w mojej babci....odpowiedzcie sobie ile muszą mieć te ze zużytym w 50% :)
Tarcze jeszcze w normie....ale już dolnej :)
Nowe tulejki z nierdzewki....plus łożyska i uszczelniacze made by HONDA :)
Dzięki za wskazówki z obrobieniem łebka śruby od kiwaczki....teraz wychodzi bez konieczności demontażu centralki :)
Ślizgacz o dziwo też jeszcze daje radę (dolny także) :)
Ogólnie babcia dostała kolejne nowe życie na 2012 rok.....kiwaczka przesmarowana po nauczce sprzed 2 lat :)
Ech...lubię te motocykle...prawie nie ma co zepsuć :)
Aha....obrobiła się śruba między amorem, a kiwaczką przy odkręcaniu - jednak kN się czasami przydają - Sławek z Babiaka podesłał nówkę :)
Tłoczki rozebrane i jak nowe.....płyny nówki....świece nówki....nie liczę czasu i kasy....może na święta ją przewietrzę :)
Macie jakiś pomysł na odpryski na ramie....robią się rudawe i jest ich spora ilość...nie dziwię się w sumie, bo maszyna używana turystycznie :)
Hej

SzymonBBI 27.03.2012 10:03

A jak w końcu Ropuchu zadbałeś o felgi? Malowałeś, oksydowałeś? Napisz coś więcej.

aciu 27.03.2012 10:04

Smarowniki w kiwaczce :)?? czyżby wewnątrz był teflon?

Ropuch 27.03.2012 10:12

3 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał SzymonBBI (Post 230247)
A jak w końcu Ropuchu zadbałeś o felgi? Malowałeś, oksydowałeś? Napisz coś więcej.

Nie mogę powiedzieć, musiałbym Cię zabić :) Kosztowało mnie to sporo wysiłku i ze 3 dni wkurzającej roboty....ale wyszło naprawdę w cipeczkę - nawet maszynie w wulkanizacji nie udało się ich uszkodzić :)

Mam tam smarowniczki coby smar ładować ale powiem szczerze, że i tak trza to wyciągać i najpierw umyć...uszczelniacze są tak szczelne, że smar je po prostu wypycha na zewnątrz !!!! Ale ładuje smaru przez nie na maxa :)

Ogólnie kupa takiej drobnej roboty.....gaźniki jak nówki, świece też ....zawory po 25tyś km wymagały kosmetycznej regulacji.....przy okazji obrobiła się zaślepka od wały :( muszę kupić nową :) podliczyłem się na ten sezon...z OC i przeglądem 1200 zeta pękło - ale nie żałuję :)

Oponki założone na przelot na wschód.....wydaje się, że na kostkach będzie ładniej.....ale nie miałem zamiaru zakładać ich tylko do zdjęcia :)
Aha......robiłem też pomiar ciśnienia.....na zimno wyszło 10.8 i 10.9 atm - ważne że równo......na wiosnę pomierzę na ciepłym...dramatu chyba nie ma co ?

rambo 27.03.2012 10:15

Wałek żyleta :bow:
Tarcze to raczej średnicówką pomiar chociaż na foto widać że są ładne :bow:

klasa Ropuch :at::at::at:

pałeł 27.03.2012 19:13

Mikrometrem synek . srednicowka mierzymy otwory ropucha jest w pyte

wieczny 28.03.2012 00:13

Cytat:

Mikrometrem synek . srednicowka mierzymy otwory ropucha jest w pyte
+1 :).

Na laborkach kolega chciał mierzyć wewnętrzne średnice prowadnic zaworowych mikrometrem. 2 lata się z niego śmialiśmy :D.

BLOB 28.03.2012 07:18

Cytat:

Napisał Ropuch (Post 230251)
przy okazji obrobiła się zaślepka od wały :( muszę kupić nową :)

60 zł orginał :mur::confused:

Ropuch 28.03.2012 07:27

Cytat:

Napisał BLOB (Post 230474)
60 zł orginał :mur::confused:

Wczoraj zamówiłem w Hondzie w Łodzi - koszt 50 netto !!!!

wolly 28.03.2012 07:29

Ropuch ładne napisy na tym czarnym , teraz trzeba sprawdzić czy dobrze robią w terenie (podać koordynaty). złożyłeś już sprzęta do kupy ??

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:37.