![]() |
heidenau K60 w rozmiarze 17 maja 3 rozne szerokosci
i kazda szerokosc ma inny bieznik http://scramblercycle.mybigcommerce....52614_zoom.jpg 150 sa najbardziej szosowe, ale na wyprawe super, bo przy 2,2 atm jedzie sie na srodkowym pasku(male opory toczenia) a przy 1,5 atm w terenie jest super przyczepnosc i ciagna kostki na boku opony. Wazne moze byc, ze jest znaczna roznica srednicy opony w wersji 130 i 140. 140 ma okolo 3-4 cm wieksza srednice, co dodoatkowo moze zwiekszyc przeswit motocykla o ok 2 cm. Ja tez taka wybralem do swojej afryki. Mam nadzieje,ze przyda to sie Madafakingersowi, gdyz do malych nie nalezy. Wzor 140 calkiem fajny na blizsze i dalsze wyjazdy.jak dla mnei idelana do XRV. Ale na typowe asfalty i tak wybralbym Tourance. |
To co z tym Szkotem, czemu mu tak szybko zeszła, jak myślisz o co chodzi? Dziwne to.
|
Roman malo odkreca gazy, on sie toczy, jego bmw o pojemnosci 1100 potrafi spalic ponizej 5 litrow na 100 km.
Na oponach jezdzi, az im druty niepowychodza. A jak sie ma urlopu 2 tygodnie i uskladane dobrych kilka tysiecy na wyjazd, to nie szkoda odkrecach mocno manetke,co tam jedna opona za trzysta zlotych. Na tej oponie Szkota, to Roman by jeszcze przejechal 10 tys km :) Ot i cala filozofia |
Też tak myślę, to manetka gazu zdziera opony ;)
|
Cytat:
Mitas 07 leci nieporownywalnie wolniej niz Scout. |
Cytat:
Mitas 07 w rozmiarze 130/80-17 zalozony na KLR 650 po 11 000 km po afryce starl sie o okolo 3 mm K60 Scout na gs 1100 , ten sam dystans i trasa star sie ok 4 mm. Z tych 11 tys ponad 2 tys to bylo bez asfaltu. Na nastepna afryke tez zaloze "moj" zestaw afrykanski ,czyli tkc przod i E07 tyl :) |
decyzja jest;
na wiosnę testuje zestaw tkc/k60 zdam relacje, później tourace... Ciekawe jak wypadnie z porównaniu z e07 najbardziej ciekawi mnie zachowanie na mokrym |
Dołączę się do dylematu dotyczącego doboru opon.
W mojej DR04 końca żywota dobiega tylna opona. Z przodu mam jeszcze całkiem zdrowego Siracka. Priorytetem dla mnie jest dobra przyczepność na mokrym asfalcie i wygodna jazda szutry, las. Żadnych extremów. Zastanawiam się nad TKC80 lub Sirackem, a może coś innego? |
Cytat:
Jeśli jeździć po suchym to Tkc wygląda, Sirac niestety nie. Miałem Siraca i kupił bym go jeszcze raz. Kolega ujerzdża Tkc notorycznie i ta opona pięknie schodzi i ząbkuje aż miło. Jeśli na szutry to klasa, na asfalcie żywot szybko się skraca. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Im wiecej czytam tym bardziej jestem głupi :dizzy:
Na ten sezon musze kupic jakies nowe gumy. Mam w planie w lipcu wyjazd około 6tys km praktycznie po asfalcie (dodam ze to Norwegia-gdzie opony podobno bardziej leca). A poza tym to sporo chce polatać po okolicznych szutrach i bagnach. Na dwa zestawy nie za bardzo moge sobie pozwolic :mad: A chciałbym żeby ten zestaw wytrzymał co najmniej rok. A nie zszedł mi po lipcowej wycieczce :bow: Praktycznie byłem zdecydowany na Mitas e07 (w tej chwili mam na przodzie). Ale jak czytam wiecej to badziej ochota mnie nabiera na e09 (tego typu opony jeszcze nie miałem) Jakie są wasze sugestie?? |
e07 to najlepszy kompromis dla przejazdów afalt - teren 50%-50%, gdy kasy mało (Taniej nowych opon się chyba nie da). Trwałość +/- 15k km
|
E09 wytrzymie z 10 tys. Przód spokojnie, tył jeśli będziesz szanował to też. Na przód możesz też Motoza Deserta, podobny przebieg wytrzyma i podobnie będzie trzymał na mokrym ale na ten asfaltowy wyjazd to trochę Cię zmęczy dźwiękowo, że tak to nazwę.
|
Właśnie musze pod ten wyjazd bardziej brać chyba uwage. W takim razie zostaje e07 a na przyszły rok dopiero bede celował w e09 żeby w końcu użyć sobie w terenie jak należy :D
|
Dobry wybór, wielu narzeka że śliskie, ale ja je lubię. Są dość uniwersalne i dłuuuugo bieżne. U mnie 2X 27tkm i jeszcze kord nie wylazł. Na piachu dają radę, w błocie gorzej, szuter i kamole - ok.
|
Weź pod uwagę że w Norwegi dużo pada i mokro jest. A może pomyśl o K60 Scot??
Pozdro |
Cytat:
Na suchym czułem sie bardzo pewnie na e07 z przodu aż przycierało czasem buta na serpentynach a jak jest mokro to i tak jade znacznie ostrożniej. Woda cokolwiek niesie ze sobą i ja osobiście mam blokade (może przez wypadek) do jazdy w deszczu. A z żoną i załadowaną afri to sie nie ściga tylko podróżuje :at: :) Do tej pory nie miałem żadnych oznak braku przyczepności wiec pewnie przy moim stylu jazdy nie powinno być problemu. A jeśli mam wybierać pomiedzy e07 a K60 to mitas wygra -cena. Dzieki wszystkim za rady :Thumbs_Up: |
Asfalt jest znacznie inny. Zimą tu się jeździ na oponach z kolcami co powoduje żeasfalty są głośne i mocno porowate. Maja lepsza przyczepność i szybciej zjadają opony.
Pozdro |
Co do trwałości 07, to jest to opona nie do zdarcia...
Porównywalnie przy ostrym traktowaniu moim BIGiem czyli ruszanie z gumy, wchodzenie bokami w zakręty i takie same wychodzenie z nich parę przelotów ze średnią 150-160 tylna 09 znika w 1,5-2tyś. 07 po 5tyś była w połowie.... Na mokrym nie jest to tourance, ale da się jeździć. |
Z tego co czytam, to jeśli więcej smoły, a mniej offu, to tylko 07 ? tylko że są głośne tak? K 60 nie bardzo ?
Skończyłem Tourance i musze coś zarzucić żeby trochę zjechać z asfaltu. |
Głośne czy ja wiem... nie szczególnie...
Mam teraz na tył k60 zobaczymy, podobno ma być lepsza od 07, ale też jest dużo droższa |
To może lepiej wrzucić k 60 , niż mitasy, pomimo wyższej ceny ?
Waham się które wybrać ? Doradźcie :bow: |
A ja bym proponował Mitas e-10..........-będziesz zadowolony i na mokrym i na suchym asfalcie i w terenie da radę.
|
Ludziska - mam pytanie... blondynki pewnie ;)
W specyfikacji DRki mam opony: 90/90 21 cali - przód oraz 120/90 17 cali Wiem, że mogę sie również rozglądać za oponami, które są "obok" [ jeśli chodzi o szerokość i wysokość], prawda? No i pytanie - jakie rozmiary opon mogę brać pod uwagę, żeby nie przegiąć? :) |
Przodu bym nie ruszał, chociaż można 100/80, tył do 140, po lekkim obniżeniu, np 130/80, 140/70, ale w teren i generalnie to najlepszy rozmiar fabryki (ew tył 130/80)
|
W mojej byłej DR 650 SE na tyle miałem 130/80 siedemnastki Michelin Sirac, sprawowały mi się wyśmienicie, z przodem nie kombinowałem.
|
No to jakie Motozy na przód byście polecali?
:) Jako drugi komplet, bardziej terenowy, ale żebym na asfalcie nie miała serca w gardle... Na początek - jaka twardość? I/T? S/T? a może I-H/T? [bo bieznik, to potem] Dostaję powoli kociokwiku ;) |
Motoz Desert na czarnym dobrze trzyma. Ale tylko do póki jest sucho :D Na mokrym, w połączeniu z tylnym E09, każdy ruch musi być przemyślany :Sarcastic: W każdym razie, w drodze powrotnej z Albanii, załadowani, na słowackich winklach, trzymaliśmy się na tyłku mocnym szosówkom, uślizgów i niepewności brak. Asfalt go nie zjada, bo kostki takie jakieś stożkowe i się opierają szybkiemu ścinaniu. Za to jak już się zetną, to zatyczki do uszu wskazane :cold:
Po ok 1500km dojazdówki samym czarnym nawet cycki nie znikły https://lh6.googleusercontent.com/-5...0/DSCF1386.JPG |
Deserty widze, że są z tych twardszych.
Czyli na polecane 90/90, nie powinnam zakładać 80/100? |
mam małe pytanko mam założone teraz tkc80 i mitas e09tyl zastanawiam się nad kombinacją motoz/e09. jezdze generalnie 50/50 ale troche wkurza mnie tkc80 w blocie... czy waszym zdaniem motoz będzie porównywalny (chociaż trochę) z tkc na czarnym suchym... bo na mokrym to i tak mitas z tyłu i jeżdżę spokojnie. Jak z trwałością tej opony na czarnym chodzi mi generalnie o porównanie jej z tkc?
|
Cytat:
|
Jak jest z twardością Heidenau K60 Scaut? Interesuje mnie czy ciężko ja zmienić w terenie, bo są tylko wersje bezdętkowe i prawdopodobnie są twardsze. Miał ktoś przyjemność zmieniać ją w terenie?
|
Zajeżdżam właśnie zestaw Motoz+E09 i kolejny też taki będzie. Tanio i dobrze ;) Na mokrym czarnym trzeba uważać, na suchym spokojnie można przycierać podnóżki :) Co do trwałości, to wiadomo, kostka, wiec ostrożnie z heblami, bo wyząbkować nie trudno, ale na pewno dużo trudniej niż miękką TKC. Motoz na pewno nie boi się dalekich asfaltowych przelotów. Poniżej masz foto opony po przelocie ponad 1500km dojazdówki
https://lh4.googleusercontent.com/-j...0/DSCF1386.JPG Największy problem, to hałas. Nie od razu, dopiero jak się wyząbkuje, ale jak ktoś ma cichy motocykl i szybę z deflektorem, to zatyczki się przydadzą :D |
cenie wyżej mt21 na przodzie od motoza :) cenowo nie pamiętam :)
|
Cytat:
|
Artur co to za model motoza i ile dałeś??
Jest rozmiar 90/90-21?? czy 90/100-21. Jak ten wyzszy profil to jak sie mieści z oryginalnym błotnikiem?? |
ja tam na piachu to kotlarni (czesto powyzej setki ) jeździłem na obu i mi lepiej pasował mt21 ale mamy inne motocykle :)
|
Cytat:
http://riderparts.pl/36-138-thickbox...t-90100-21.jpg Plus jest jeszcze taki, jak w E09 Dakar - ma tak sztywne boki, że przy paciaku przez kilka km można jechać nie wiedząc, że się go ma. |
Cytat:
tkc z przodu wyje jak stary ikarus bardziej to irytuje innych jak ich mijam niz mnie =p a pozatym to jeszcze jezdze samurajem na MT-kach i cicho tez nie jest wiec halas mam gdzies =p dodatkowo jesli nie ustepuje tkc na czarnym to super. ostanie pytanko i przestaje nudzic czy przy tym jedynym rozmiarze pasujacym na przod musze sie obawiac ze nie wlezie pod oryginalny blotnik?? albo jakichs ciekawych atrakcji ?? |
Wejść wejdzie na pewno, ale trzeba ocenić co się stanie, jeśli pełna kostka chwyci kamień. W KLE 500 błotnik podniosłem o 2-3cm dwiema blaszkami i po sprawie. W tenerce od razu jest więcej miejsca, poza tym błotnik z miękkiego plastiku, więc nie kombinowałem.
|
Cytat:
|
znalazlem ze jest taki rozmiar 90/100R21
http://riderparts.pl/21-cali/36-moto...-90100-21.html czy tu http://www.motoz.com.au/shop_search....mit=Search+%3E |
Pierwszy link to sklep mój i Thorgala. Taki rozmiar mam u siebie.
|
no to nawet nie wiedzialem ze trafilem Was =) zapewne odezwe sie jak dojade jeszcze troche obecne gumki
Cytat:
|
ten Motoz bedzie dobrym dopelnieniem do Mefo na tyle (takie same jak kulka ma w nowej swojej zmocie)
|
Co to za mefo? Gryzę się właśnie co dać na tył, choćby dla zaspokojenia ciekawości. Z chęcią bym dał również motoza, ale modelu desert nigdzie niema już ponad pół roku :Sarcastic:
|
Kilka fotek porównawczych - popularny Continental TKC 90/90-21 vs. Motoz Tractionator Desert 90/100-21
1. Wysokość podobna, z przewagą kilku mm dla motoza, przy czym wysokość samego bieżnika dla TKC to 10mm, dla motoza 12.3mm - stąd główna różnica. https://lh3.googleusercontent.com/-w...2/IMG_0141.JPG 2. Szerokość opony, czy też bieżnika: TKC 77.5mm, Motoz ok 92.3mm. https://lh5.googleusercontent.com/-Y...0/IMG_0144.JPG https://lh4.googleusercontent.com/-h...0/IMG_0146.JPG Czasami lubi się przez to coś przytrzeć, u mnie chyba tak było. Bieżnik motoza odstaje na boki, wiec trudno o boczne uszkodzenie tym bardziej, że jego boczna ścianka jest diabelnie mocna i sztywna. W TKC o boczne przebicie na kamieniach nie trudno https://lh3.googleusercontent.com/-Z...2/IMG_3742.JPG Minus dla motoza, to indeks prędkości M=130km/h, w TKC mamy S=180km/h. Indeks nośności większy w motozie (54 vs. 57). |
opona dostępna również w olekmotocykle a także do kupienia gdzie indziej.. ceny tez sa troche inne
|
W teren lepiej 130 czy 140 na tył???
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:46. |