Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=244)
-   -   Wymiana lub Upgrade zawieszenia w NAT.. dyskusja (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32409)

spoco 28.08.2019 18:31

Cytat:

Napisał Lucass (Post 648836)
Jak macie ustwione OEM zawieszenie przy ok.125/130kg (rider+bagaz) preload ,compression, rebound do jazdy po szutrach i w lekkim offie?? Dajcie jakies cyferki pls

Przy 95kg solo w NAT. Napięcie wstępne sprężyny tyl i przód na maksa. Rebound tył 4 kliki na plus. Rebound przód 3/4 obrotu na plus. Dobicia nie ruszalem bo mi na razie pasuje. Moim zdaniem moto prowadzi się dużo lepiej.

madafakinges 06.09.2019 13:41

Przy ostatniej zmianie przedniej opony chciałem sprawdzić, czy nie mam luzu na główce ramy, okazało się, że luz jest ale nie na główce tylko na lagach, myślę pewno panewki dostały w dupę, w sumie lekko nie miały.
Mam na tym zawiasie 26tyś (17 od ostatniego serwisu).
Bez rozbierania zamówiłem nowe panewki w hądzie ok 200zł, uszczelniacze, olej kyb, żeby od razu rozebrać i złożyć.
Po otwarciu okazało się ze panewki są w idealnym stanie(na szczęście anoda też nówka, nie ma śladów wytarć). Więc skąd ten luz?
Sprawdzałem u klumpa w NAT nie ma nic luzu, na moich starych lagach też zero...
Kumpel co ma serwis moto, mówi przywoź je poradzimy coś.
Po oględzinach okazało się, że po prostu panewki są za luźno spasowane, podłożyliśmu pod górne panewki blaszki 0,09mm i w taki sposób skasowaliśmy luz. (Mówi że miał kilka takich akcji, w FJR gość nawet zamówił nowe panewki i ameliniowe golenia a luz wciąż był 2xwiększy niż u mnie. W FMX jego baby taki sam luz jak u mnie a tam też showa45 itp.)
Czytałem na advrider.com, że często ludzie tak robią, bo te lagi są tak chujowo spasowane.
Ogólenie ten zawias w NAT to prehistoria, kumpel miał na stole lagi od dorsoduro 750 tan jest sachc. Jakość wykonania goleni, cadridz i całe bebechy to inna liga.
Japońce potrafią zrobić porządne moto, ale czemu muszą tak oszczędzać na zawieszeniu:(

mdxmd 06.09.2019 14:55

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 650307)
ale czemu muszą tak oszczędzać na zawieszeniu:(

oszczędności są na wszystkim nie tylko na zawieszeniu, układ wtryskowy to też prehistoria, ale jakoś działa podobnie jak zawias.

miotacztruskawek 06.09.2019 16:13

Luz na panewkach? Normalna rzecz. W niejednym moto się zdarzy. Ostatnio u Dżonego walczyliśmy z tym tematem.

Co do Kardridża to jest to chyba najprostsze z możliwych rozwiązań, ale...najtrwalsze. Jak popatrzysz na historię WP48, to zaczęło się właśnie od otwartej kąpieli olejowej , by rozdzielić się na AER (sportową wersję) i 4CS (turystyczną wersję). Ale ponieważ czterokomorówka nie była taka super i wciąż siadały wewnętrzne uszczelniacze powrócono z powrotem do otwartej kąpieli olejowej w tylko w innej wersji XPLOR.
Otwarta kąpiel olejowa może i nie powala techniką, ale dla ciężkich klocków wciąż jest najlepsza. Może mogłaby lepiej pracować, ale za to jest trwała, co jest ważne w maszynie turystycznej... Inna rzecz, że te tłumiki są dziwnie malutkie i bez uszkodzeń nie zrobisz settingu. Tu można było zrobić to lepiej...

madafakinges 06.09.2019 16:21

Ale skąd ten luz? Nowe panewki, goleń bez wytarć, nie jest to luz miejscowy tylko na całęj powierzchni... nie wiem, czy ten luz się pojawił czy był od początku, w każdym razie myślę że te blaszki załatwią sprawę.

radiolog 06.09.2019 17:57

Nie wiem, nie znam sie, ale chyba całkowity brak luzu jest szkodliwy wszędzie

miotacztruskawek 06.09.2019 19:34

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 650338)
Ale skąd ten luz? Nowe panewki, goleń bez wytarć, nie jest to luz miejscowy tylko na całęj powierzchni... nie wiem, czy ten luz się pojawił czy był od początku, w każdym razie myślę że te blaszki załatwią sprawę.

Nie jestem specjalistą, ale mój zawieszeniowy guru twierdzi, że panewki do zawieszeń są w kilku rozmiarach na okoliczność właśnie wycierających się goleni.
Podkładki stanowczo załatwią sprawę...

mdxmd 07.09.2019 22:04

Cytat:

Napisał radiolog (Post 650347)
Nie wiem, nie znam sie, ale chyba całkowity brak luzu jest szkodliwy wszędzie

można wrzucić tak zmodyfikowany zawias do zamrażarki np z -25st.c i jak będzie pracować to znaczy, że można tak zostawić jeżeli nie to podkładka do wywalenia ewentualnie nie jeździć takich warunkach :)

ex1 12.09.2019 23:15

Panowie... Coś.dla potomnych... :)

korzystając z okazji iż mam pod ręką niski i wyskoki zawias do NAT
wraz z miotaczem Rozebraliśmy dziada i porównaliśmy

czym się.różnią..?

noo napewno nie rurą zewnętrzą.. :D

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net...6b&oe=5DFC51BD

rury wewnętrzne też są takiej samej długości!!

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net...9e&oe=5DF8D65F

Ale ... zwróćcie uwagę że mają Panewki na innych wysokościach.. (nie wiem czy to kwestia różnicy w roczniku 2016 vs 2018 czy też NAT vs ATAS)

Dolny Tłumik też jest taki sam w obu

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net...d5&oe=5DFD43AF

podstawowe różnice to jednak sprężyna: dłuższa i gęściej uzwojona - drut tej samej średnicy.

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net...a8&oe=5DFF8648

nooo i oczywiście cały cardridge wewnątrzny
jest dłuższy

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net...8b&oe=5DFE7132

jakie zatem mamy wnioski... hymm myślę że gdyby ktos poprostu chciał zwiększyć.skok przedniego zawieszenia.. ma 3 wyjscia... wytoczenie nowych dłuższych rurek cardrige głównego... Zakup gotowego cardridga od atas, Zakup akcesoryjnego cardridge od ATAS od firm zewnętrznych..

noo i oczywiście sprężyna od ATAS. :)

reszta raczej podejdzie bez problemu..

madafakinges 13.09.2019 08:56

Atas są grubsz o 5mm żeby zwiększyć sztywność, przy dłuższym skoku.
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31433&page=2

Lucass 13.09.2019 12:39

dobra pany, ja wczoraj dostalem wycene na upgrade mojego zawiasu w NAT od Ktech-a czyli bedzie 1cm do gory :)
przednie lagi wymiana piston kit , sprezyny na 7.0N ,oleju oraz setting
tylni amortyzator sprezyna 100N oraz revalvig
calosc z przesylka w UK to 700 funtow :)
oczywiscuie wchodze w to tylko czekam kolejne 3k mill na duzy serwis w moto przy 16k mill i wtedy to wszystko ogarne w jednym czasie,
oczywiscie po ugrade zdam relacje co i jak

ex1 13.09.2019 21:13

Cytat:

Napisał Lucass (Post 651195)
dobra pany, ja wczoraj dostalem wycene na upgrade mojego zawiasu w NAT od Ktech-a czyli bedzie 1cm do gory :)
przednie lagi wymiana piston kit , sprezyny na 7.0N ,oleju oraz setting
tylni amortyzator sprezyna 100N oraz revalvig
calosc z przesylka w UK to 700 funtow :)
oczywiscuie wchodze w to tylko czekam kolejne 3k mill na duzy serwis w moto przy 16k mill i wtedy to wszystko ogarne w jednym czasie,
oczywiscie po ugrade zdam relacje co i jak

Pamietaj że bez wymiany cardridga wewnętrznego na dłuższy.. nie masz szans na zwiekszenie skoku...

Lucass 13.09.2019 21:36

Ex ten upgrade jest "po taniosci" raczej, full cartridge najtanszy andreani zaczyna sie od 470funtow gdzie ,zeby pewnie bylo dobze potrzeba z 1000funtow (mowa o oem-owym przodzie ) po tym upgradzie licze bardziej na lepsze "czucie" i wiekszy zakres ustawien ;)

Lucass 03.02.2020 19:03

Hello again, zawias wrocil z Ktecha, zostal zalozony spowrotem do Afry i dzis piersze testy nowego zawiasu w drodze powrotnej z serwisu..
A wiec, moto poszlo ciut do gory ,nie duzo, ale jednak (mi to pasuje) zawieszenie wybiera pieknie nierownosci, brak nurkowania przy hamowaniu, motocykl zrobil sie bardziej zwarty, prowadzi sie super
Obawialem sie ,ze zawias moze byc ciut za twardy ale okazuje sie ,ze po tym zabiegu Afryka jest Afryka jaka powinna byc jaka Honda powinna wypuszczac z fabryki.
Wszyskim ktorym, wydaje sie ze zawieszenie OEM w NAT jest super i nie potrzebuja nic ruszac mowie ,mylicie sie i bladzicie i to bardzo..pisze to ja laik :P
Tym ktorzy, kupuja i wymieniaja sprezyny na twardsze polecam robic takze revalv ,zeby zmiana sprezyny miala sens..
Najlepiej wydane pieniadze na NAT ever!!!!!

dzinks 03.02.2020 22:22

Hej, Moja sprężyna z Ktecha czeka na założenie, coś nie mogę się zebrać. Co oznacza: revalv ? Setting?

Lucass 04.02.2020 00:03

Celem revalvingu jest zmiana zaworkow i shimm stackow na takie ktore dadza ci wymagana charakterystyke tlumienia po wymianie sprezyny na twardsza, I najwazniejsze po zmianie zaworkow masz mozliwosc szerokiej regulacji tlumienia, bo w standardach najczesciej poczujesz roznice dopiero po kilku kliknieciach a na dobrym zawiasie kazdy klik powinnien sprawic roznice,
@dzinks zanim zalozysz sprezyne wyslij tylni amortyzator razem z ta sprezyna do ludzi ogarniajacych temat i niech oni sie tym zajma, zobaczysz nie bedziesz zawiedziony napewno,
W USA tuninguja zawieszenie NAT z powodzeniem i ludzie sa zadowoleni z rezultatow wiec ja nie widze sensu ani potrzeby kupowania tylnego amora za 4/5k pln, lepiej zainwestowac ta kase w upgrade OEMowego

madafakinges 18.08.2020 13:51

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37914
Gdyby ktoś chciał porządny zawias do nat.

zylek 08.01.2021 21:11

Panoćki, czy pierścień ustalający w ladze NAT, co idzie na sam dół, ma być frezem do kartridża, tak żeby wlazł trochę na kartridż, czy do dołu? Serwisówka jakaś niewyraźna w tej materii.

Piterm123 09.01.2021 21:35

Cytat:

Napisał zylek (Post 712586)
Panoćki, czy pierścień ustalający w ladze NAT, co idzie na sam dół, ma być frezem do kartridża, tak żeby wlazł trochę na kartridż, czy do dołu? Serwisówka jakaś niewyraźna w tej materii.

https://www.youtube.com/watch?v=LGNN...lKbCHNeyW8OzbZ

zylek 12.01.2021 11:43

Cytat:

Napisał Piterm123 (Post 712732)

Podziękował

Update: Piter chyba nie masz jednak racji, z tą tulejkamcentrujacą. Nie dawało mi to spokoju, wiec:
1 zajrzałem do elektrycznej wersji instrukcji i tam płytka centrująca jednak tym większym otworem idzie na kartridż.
2 zapytałem dodatkowo na ADV, i Motociclo, który opisywał jak reshimować kartridże, napisał wyraźnie jak powinno być.

Może, któryś z kolegów co prowadzą warsztat motocyklowy się wypowie, żeby uciąć spekulacje?

januszm 04.04.2021 20:03

no problem z przednim zawiechem to troche ciasne simeringi dlatego taki duzy moment startu widelca zanim ruszy.
moja AT1000 z 2019 ma dopiero 9400km wiec jest sztywno na rownej drodze.
z tylu jest troche lepiej bo latwiec cos zrobic.
najpierw mialem sprezyne k-tech 100N, ale przez to ze ona jest 10mm dluzsza o OEM to AT ze mna miala SAG jakies 60mm wiec bylo twardo, a to wkoncu nie niked tylko enduro.
Wiec zrobilem pod originalna sprezyne taka podkladke +10mm i teraz jest masakra.
na tyle mam 0 klikow, a jak zona tez jedzie to mam 30 klikow i pasuje super, jedy w dwojke trzeba zamknac troche tlumienie.
https://www.bilder-upload.eu/bild-b5...59341.jpg.html

kolka kolonko 05.04.2021 18:17

Postanowiłem wymienić zawieszenie w mojej NAT z 2017 roku na zawieszenie z Atas z 2019. Główny powód to przód, który zupełnie nie tłumi małych nierówności (tzw. stiction). Kilka miesięcy temu robiłem serwis - nowy olej, tuleje, uszczelniacze. Przekręciłem również lagi w półkach. Było lepiej przez jakieś 1,5k mil. Obecnie tak telepie przodem, że nie da się jechać. W nocy światło drży non stop. Z tyłu wymieniłem sprezyne na hyperpro, żeby zbliżyć się do sag. Wiem, że przód od Atas będzie wystarczający, ale nie wiem czy tył da radę bez zmiany sprężyny. Ważę ok 90kg i jeżdżę w ogromnej większości sam. 90 proc asfalt. Ktoś, coś...?

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Novy 05.04.2021 20:26

Cytat:

Napisał kolka kolonko (Post 727305)
Postanowiłem wymienić zawieszenie w mojej NAT z 2017 roku na zawieszenie z Atas z 2019. Główny powód to przód, który zupełnie nie tłumi małych nierówności (tzw. stiction). Kilka miesięcy temu robiłem serwis - nowy olej, tuleje, uszczelniacze. Przekręciłem również lagi w półkach. Było lepiej przez jakieś 1,5k mil. Obecnie tak telepie przodem, że nie da się jechać. W nocy światło drży non stop. Z tyłu wymieniłem sprezyne na hyperpro, żeby zbliżyć się do sag. Wiem, że przód od Atas będzie wystarczający, ale nie wiem czy tył da radę bez zmiany sprężyny. Ważę ok 90kg i jeżdżę w ogromnej większości sam. 90 proc asfalt. Ktoś, coś...?

A jakie masz opony?

kolka kolonko 06.04.2021 02:34

Opony typowo drogowe Conti TrailAttack 3

Novy 06.04.2021 05:24

Skoro opony masz drogowe to czy sprawdzałeś w jakim stanie jest anoda wewnątrz lag?

Mi pod koniec gwarancji wymienili lagi. Może tu jest problem?
Było opisywane w kilku miejscach, więc musisz poszukać.

madafakinges 06.04.2021 06:54

Miałem w swojej afrze 2017 zawieszenie z atas. Wiesz o tym że atas ma większy skok zawiasu więc najlepiej będzie jak cały amor też dasz od atas. W nim sprężyna też jest twardsza, no i całe moto pójdzie w góry. Zawias z atas nie pracuje jak WP z KTM szczególnie w offie się gubi ale na asfalcie jest o niebo lepiej zestrojone do nat niż zawieszenie ze standardowego modelu. Ja ważę 105 i nawet do jazdy w dwie osoby z bagazami można było ustawić poprawny Sag a to już połowa sukcesu.

mdxmd 06.04.2021 08:26

a czy czasem przedni zawias nie blokuje się z powodu z byt dużego luzu? + oczywiście wycieranie się anody... ja mam aktualnie rury od zwykłej CRF ale 2018, póki co to nie zaważyłem aby zawieszenie pracowało źle.

Kolejny problem to śladowa ilość teflonu na panewkach ślizgowych i co gorsze to wykonanie ostrych, źle obrobionych krawędzi panewek, gdzie jak sądzę gdy dochodzi nadmierny luz, panewka zamiast teflonem drze metalem po goleni dochodzi do tego mocne skręcenie dolnej półki. Temat na badania naukowe się nadaje.

Emek 06.04.2021 08:31

Cytat:

Napisał Novy (Post 727373)
Skoro opony masz drogowe to czy sprawdzałeś w jakim stanie jest anoda wewnątrz lag?

Mi pod koniec gwarancji wymienili lagi. Może tu jest problem?
Było opisywane w kilku miejscach, więc musisz poszukać.

A co ma wytarta anoda (nawet jeśli) do telepania przodu jadąc po gładkim na szosowych gumach? Ja bym sprawdził czy nie ma bicia i opony są dobrze wyważone. Może ciężarek odleciał w siną dal i powód jest prozaiczny.

kolka kolonko 06.04.2021 09:19

Powodem nie są gumy ani koła. Na postoju przód się blokuje w jednej pozycji i potrzeba naprawdę sporej siły, żeby go ugiąć. Kupiłem komplet przód i tył od atas bo taki był na eBayu za rozsądne pieniądze. Chodzi mi o to, czy będzie dawał radę bez zmiany sprężyn na twardsze.

Emek 06.04.2021 09:26

Jak zawias ci się blokuje i nie daje się ugiąć to pewnie ktoś to źle poskładał i stąd możesz mieć problem.

madafakinges 06.04.2021 10:24

Jak masz komplet od atas będziesz zadowolony i będziesz musiał nic zmieniać.

muszel72 06.04.2021 11:04

Ja porównywałem zwykłą z ATAS i duża różnica na korzyść tej drugiej.

kolka kolonko 06.04.2021 14:41

Okej, dzięki pany. Jeszcze jedno pytanko, czy mam szukać centralki i bocznej od atas, czy nie?

Sierdiukov 04.06.2021 08:16

To ja w sprawie sprężyn K-Tech.
Chcę zamówić 90-110 przód/tył (ważę 82 kg, ale doliczam ubranie i szpej), ale na stronie producenta mają wyłącznie oznaczenia Nm...
Napisałem do nich - ale podali mi link tylko do tylnej sprężyny i 100 Nm, a z wątku powyżej wynika że to ta słabsza...
Ktoś ma takie i podrzuci prawidłowe oznaczenia Nm dla 90-110kg?

Misza 04.06.2021 08:28

Jak powszechnie wiadomo z lekcji fizyki w szkole podstawowej 1N=1kg * 9,8m/s2

Sierdiukov 04.06.2021 08:34

Cytat:

Napisał Misza (Post 736701)
Jak powszechnie wiadomo z lekcji fizyki w szkole podstawowej 1N=1kg * 9,8m/s2

Super.
Zatem?

zylek 04.06.2021 09:42

Cytat:

Napisał Emek (Post 727405)
Jak zawias ci się blokuje i nie daje się ugiąć to pewnie ktoś to źle poskładał i stąd możesz mieć problem.

Albo może lagi zostały ściśnięte przy dokręcaniu ośki w klemach.

Borkow 05.06.2021 10:52

Przeczytałem cały wątek i pomijając kasę, najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest zakup pełnego zestawu Touratecha:
https://shop.touratech.pl/touratech-...from-2018.html
oraz:
https://shop.touratech.pl/touratech-...e-extreme.html
Ktoś może opisać jak duża jest różnica między powyższymi a OEM? Czy tak duża jak cena zestawu?

Borkow 09.06.2021 18:39

No dobra, to może inne pytanie. Ohlins czy Touratech?

muszel72 09.06.2021 19:04

Ło matkoooo:vis: Wrzucić trzynastaka w zawias zamiast zastąpić tym z ATASa?

Borkow 09.06.2021 20:11

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 737233)
Ło matkoooo:vis: Wrzucić trzynastaka w zawias zamiast zastąpić tym z ATASa?

Czyli uważasz, że zawias od ATAS jest porównywalny do wyżej wymienionych?

Emek 09.06.2021 20:16

Nie jest ale touratechy nie zrobią z osła wierzchowca 😄. Grzechu2012 ma ten turatech na froncie.

Borkow 10.06.2021 07:44

Cytat:

Napisał Emek (Post 737242)
Nie jest ale touratechy nie zrobią z osła wierzchowca 😄. Grzechu2012 ma ten turatech na froncie.

Rozmawiałem z nim, mówił, że warto. Decyzja zapadła, dam Wam znać jak wrażenia.

Borkow 20.07.2021 20:18

No i jest. Tylko nie Touratech a Ohlins. I WOW! Coś pięknego. Wymieniłem wkłady na przodzie i całość na tyle. Jest twardszy, ale bardzo precyzyjny. W terenie trochę za twardy, ale coś za coś, zresztą to nie lekki EXC, waga robi swoje. Szutry to ojczyzna tego zawieszenia, bo w 100% wybiera drobne nierówności, szuter tylko słychać. Na dobitym asfalcie już może nie tak idealnie, ale o niebo lepiej. Normalny asfalt jak po szynach, przy szybkim przełożeniu ciasnych zakrętów z lewej na prawą słucha się perfekcyjnie, żadnych wybić i to na lekkich muldach. Nawet ronda lecę bezpiecznie szybciej. Na winklach dużo pewniej. I na koniec wisienka na torcie, w ogóle nie czuć ząbkowania opon.
Czy było warto wydać taka kasę? Chyba nie, bo to kupa kasy, ale jest znacznie lepiej więc walić to.

madafakinges 21.07.2021 00:12

Ty wiesz jaka jest największą różnica, że ohlins jest zajebiście czuły na regulację. 1-2 kliki i będziesz miał całkiem inne Moto. Pojeździsz i stwierdzisz że to najlepiej wlożone pieniądze w moto, no może poza nowymi oponami.

Borkow 21.07.2021 06:46

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 741397)
Ty wiesz jaka jest największą różnica, że ohlins jest zajebiście czuły na regulację. 1-2 kliki i będziesz miał całkiem inne Moto. Pojeździsz i stwierdzisz że to najlepiej wlożone pieniądze w moto, no może poza nowymi oponami.

To prawda, czuć różnicę przy pojedynczym kliknięciu, przez co bardzo szybko można poukładać wszystko pod siebie. :D

Africa Tigg 08.12.2021 19:35

Odkopie zimą temat...
Chce zamówić kartridże Andreani do CRF 1000 2016r. , trzeba podać wagę kierownika (pewnie w pełnym szpeju)- nie ma problemu.
Podać też trzeba przeznaczenie : Track, Street, Mixed (Track/Street), Tourism(Adventure).
Jeżdżę 60/40 on/off , ale to przez off-a inwestuje w zawieszenie- co radzicie, co braliście?
Oprócz dedykowanych wkładów 105/H20E Andreani ma też teraz 125/H01 1 "off road" tylko coś wydaje mi się, że te tylko pasują do CRF 1000 AS 2018r , ktoś badał ten temat ?

madafakinges 08.12.2021 21:03

Lagi w 1000 i 1100 są takie same. Jak będziesz brał zwykła wersję to weź adventure.

broda38 24.03.2022 08:27

Pytanie mam odnośnie lag, czy po wymianie sprężyn na liniowe zmienia się ilość oleju w ladze ,czy nie ? .Czy poprostu trzeba eksperymentowć ?

zylek 24.03.2022 09:33

Cytat:

Napisał broda38 (Post 774276)
Pytanie mam odnośnie lag, czy po wymianie sprężyn na liniowe zmienia się ilość oleju w ladze ,czy nie ? .Czy poprostu trzeba eksperymentowć ?

Ja zrobiłem tak: przy ustalonym poziomie wrzuciłem ori sprżezynę i zmierzyłem poziom ze sprężyną. Po wrzuceniu nowej ustawiłem do tego poziomu. Różnica nie była większa niż 1cm jak dobrze pamietam.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:24.