Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   MOTOOILER olejarka łańcuchowa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3190)

Bartas 11.05.2011 13:47

Łee takie obsunięcie jest w normie ;)
Módl się, żebyś miał wszystkie elementy w pudełku, które przyjdzie :D

matjas 11.05.2011 18:16

Cytat:

Napisał Bartas (Post 176707)
Łee takie obsunięcie jest w normie ;)
Módl się, żebyś miał wszystkie elementy w pudełku, które przyjdzie :D

Biały - już pojaśnione.
Bartas - ty zarazo!

matjas

BIAŁY 12.05.2011 08:21

No co ty.
Jak pakowane przez 14 dni to na pewno będzie kompletne ...
mam na dzieję ;)
Czekam cierpliwie.

vesperus 14.05.2011 09:31

Czy moglby ktos napisac do czego podlaczyc kableki w motooilerze? Dostepne kolory to bialy, brazowy, zielony, zolty. Dostalem paczke bez instrukcji i nie wiem teraz co i jak.

Bartas 14.05.2011 15:17

A nie mówiłem? :P

PS przejrzyj strony tematu, gdzieś była instrukcja w PDFie w linku.

Cezary 14.05.2011 22:53

majtas, mogę się załapać na jedną sztukę motoilera?

BIAŁY 15.05.2011 16:01

Ja też nie mam instrukcji no i nie mam dyszy ...

Bartas, a ty co wróżka czy co??

Bartas 15.05.2011 16:10

Wróżek :P
Ja nie dostałem instrukcji, kumpel nie dostał dyszy, a Ty dostałeś kumulację :D

BIAŁY 15.05.2011 19:26

Cytat:

Napisał Bartas (Post 177358)
Wróżek :P
Ja nie dostałem instrukcji, kumpel nie dostał dyszy, a Ty dostałeś kumulację :D

Szkoda że nie w lotto :(

ignac 15.05.2011 21:47

Witam! Też chciałbym olejarkę do mojego Trampka...
Jaka cena dla mnie bo nie jestem 'Afrykańczykiem' ??
Wysłałem pytanie ze strony kontaktowej na www.motooiler.pl i cisza.
Na priv tez pisałem do "matjasa" i też cisza :(

BIAŁY 16.05.2011 07:52

Zrobiłem jeszcze raz inwentaryzację pudełka z łoliviarką i znalazłem dyszę - tzn taką cienką plajstikową rurekę. To chyba jest ona. Poprosu szukałem miedzianej jak na większości fotek, aż natkąłem się na dokumentację Kuby i patrzę a tu właśnie coś takiego jak u mnie leży on ma wetknięte jako dyszę.:dizzy:

Ale do instrukcji się nie dokopałem a ze strony się nie da bo jest taki komunikat:

Not Found

The requested URL /downloads/V_OILA_Motooilerinstrukcja_obslugi_zdjecia_POL_1_. pdf was not found on this server.

Niech kto zapoda jekiego linka albo plika bo nie chce mie się montować jej na czuja.

matjas 16.05.2011 08:26

Biały - pdf podesłałem Ci na priv.
ogólnie co do dostępności to już będzie lepiej - przed zlotem miałem urwanie głowy no i od czwartku nie było mnie w domu.
w razie jakichkolwiek pytań proszę kierować je na office@motooiler.pl

matjas

BIAŁY 16.05.2011 09:38

Teraz, wszystko jasne.

Dzięki.

MarcinN 25.05.2011 08:31

Witam,

Chciałbym wylać kubeł zimnej wody na głowy przyszłych użytkowników.
Kupiłem Motooilera prawie 2 miesiące temu. Do dzisiaj nie działa, bo matjas... zniknął. Miesiąc temu urwał się z nim kontakt. Nie odpowiada na maile, telefony i SMSy. Widzę, że na forum się udziela więc jest aktywny.

Mam najnowszą wersję olejarki - z teflonowym wężykiem i małym elektrozaworem. Sprawdziłem, że ten zawór pobiera aż 2.7 A prądu w chwili zadziałania. Sterownik (jak zgaduję) nie ma wystarczającej wydajności na to i gubi napięcie. Obciążony zaworem daje tylko 7-8 V i nie jest w stanie załączyć zaworu.

Ponieważ producent nie odpowiada na moje (grzeczne) maile - piszę tutaj.
Być może inni także mają kłopoty i są zostawieni sami sobie. Problem próbuję obejść przez dodanie przekaźnika, który będzie jedynie sterowany sterownikiem, a zasilany z lepszego źródła.

Tylko dlaczego muszę sam projektować układ, który kupiłem jako działający?

No i ten teflonowy wężyk... Ustawiłem go tak jak każe instrukcja. Mowy nie ma, żeby trzymał się jednej pozycji. Lata wszędzie, na koniec wywinął się na zewnątrz i sterczy 10 cm od zębatki.

To tyle żalów. Może ten post skłoni matjasa do reakcji na moje problemy.

BIAŁY 25.05.2011 08:58

Jeśli chodzi o ten teflonowy wężyk "dyszę" to po zamontowaniu i przejechaniu 3 km też mi go wcięło.
Naszczęście czytając forum znalazłem tani tymczasowy zamiennik - wkład od długopisu.
Ale także jestem zdania, że jest to dość niestabilna (końcówka podskakuje, wygina się, zmienia swoje położenie), zwłaszcza w przypadku używania jej do jazd w mniejszym lub większym offie.

Postuluję zatem o powrót do dysz takich jak ma MYKU https://picasaweb.google.com/nelusia...90240279580594,
ewentualnie podanie źródła gdzie można taką rurkę nabyć.

Co do spraw prądowych itp. U mnie podczas pracy silnika zaworek działa a jest podłączyny pod tylną lampę, bez przekaźnika. Ale moim zdaniem w przypadku wpinania wszelkiego dodatkowego ustrojstwa przekaźnik jest zalecanym rozwiązaniem.

Bartas 25.05.2011 09:29

Ja miałem w Super Tenere drugą wersję Motooilera i działała poprawnie. W AT mam pierwszą i coś mi kurna nie smaruje jak trza. W ST łańcuch był mokry po obu stronach, a AT tylko po stronie dyszy, rolki nieco też są wilgotne. Wymyję napęd i zobaczę wtedy jeszcze raz. Co do dyszy- popytaj o przewód hamulcowy do malucha, miedziany ;) Tak było w 1 i 2 generacji olejarki i to było chyba najlepsze rozwiązanie. Rozumiem, że ewolucja produktu idzie do przodu, ale z tego co się obiło o uszy ta rurka teflonowa to porażka.

Cezary 25.05.2011 21:47

Ja chciałem kupić motooilera, znajomy kupuje od grudnia, rozumiem, że natłok roboty itd itp. ale jakiś odzew powinien być, bo w końcu padnie na scotoilera...

matjas 25.05.2011 22:09

witajcie

niestety porzucilem odbieranie telefonow - nie da sie pracowac kiedy dzwoni. z www usuwam te forme kontaktu.
co do czasu reakcji na maile staram sie odpowiadac najszybciej jak moge: z reguly sa to dwa trzy dni. niestety nie jestem w stanie przyjac wymagan sprzedajacych, ktorzy wyslali maila i nieotrzymawszy odpowiedzi nastepnego dnia dzwonia po 10 razy. mialem WIELE takich przypadkow. stad przejscie tylko na mail.
praca u mnie to robota fizyczna i nikt nie siedzi przy biurku - z reguly od ostatnich 6mcy siedze po kilka godzin dziennie przy tokarce - jako, ze lubie miec wszystkie palce telefonu w robocie nie tykam.

teraz co do nieszczesnej rurki teflonowej - posypuje glowe popiolem i wymieniam to z powrotem na mosiadz. zostaje nowe mocowanie z dwoch ertacetalowych dyskow poniewaz uwazam ze jest to rozwiazanie znacznie lepsze.

jesli jestes niezadowolonym posiadaczem rurki teflonowej napisz do mnie z adresem. napisz na mail ze strony - nie preferuje kontaktu przez forum.

to miejsce IMO sluzy do czego innego.

na koniec - dokladam staran realizowac wszystkie zamowienia tak szybko jak sie da ale jest tego coraz wiecej a ja wciaz sam /polskie realia :(/ i bywa, ze cos ucieka. przepraszam.

W DNIACH 27.05 - 12.06 jestem poza domem. maile bede odbieral lecz zamowieniam jesli zostana zlozone zostana zrealizowane po tym terminie.

pozdrawiam
matjas

ArturS 26.05.2011 07:47

A gdzie dostać te czarne cudeńko z tworzywa co w nim łańcuch siedzi? :bow:
https://lh5.googleusercontent.com/-7...0/DSCF2691.JPG
Nie mogę u siebie dość do ładu z dyszą - po wjeździe w off po chwili się zapycha. Kombinuję co rusz z innym ustawieniem, to albo pluje poza łańcuch, albo po chwili ociera o zębatkę, dociera się na równo i zapycha byle byłem. A to by chyba rozwiązało sprawę raz na zawsze.

mikelos 27.05.2011 10:06

Motooiler - fatalna obsługa klienta...

Cytat:

Napisał MarcinN (Post 179360)
Witam,

Chciałbym wylać kubeł zimnej wody na głowy przyszłych użytkowników.
Kupiłem Motooilera prawie 2 miesiące temu. Do dzisiaj nie działa, bo matjas... zniknął. Miesiąc temu urwał się z nim kontakt. Nie odpowiada na maile, telefony i SMSy. Widzę, że na forum się udziela więc jest aktywny.

Witam
Jestem w tej samej sytuacji. Zestaw kupiony wiele tygodni temu, sterownik nie obsługuje poprawnie zaworu. Dla jasności: montaż robi zawodowy mechanik, który już miał już do czynienia z takimi instalacjami. Po uzgodnieniu majlowym z matjasem odesłałem sterownik i zapadła.... cisza. Od ponad dwóch tygodni staram się złapać z nim jakiś kontakt: piszę grzeczne majle, wysyłam SMS i .... nic. Ani widu ani słychu nowego sterownika lub choćby informacji, kiedy mogę spodziewać się rozwiązania problemu.

Produkt wydaje się przemyślany w każdym detalu, fajnie zapakowany i z konkurencyjną ceną, ale obsługa klienta - kompletna porażka. Z cały szacunkiem dla zdolności konstrukcyjnych producenta, czuję się po prostu zrobiony w balona. Przyznam, że mam w nosie tłumaczenia matjasa o tym że "cały dzień pracuje na tokarce i nie ma czasu na obsługę klientów". Z mojej perspektywy, olejarka to taki sam towar jak każdy inny - kupuję i chce z niego korzystać.

Czy ktoś z was kupując opony, akumulator czy inne klamoty przejmuje się tym, jak producent organizuje swój czas ? Dawno temu produkt przestał być tylko fizycznym produktem - ważne jest to co dostajemy wraz z nim: gwarancję, szybki serwis, części zamienne, niezawodność, markę - itp, itp.

Teraz - tylko dlatego, że wszedłem na forum - dowiedziałem się że matjas będzie nieobecny do 12 czerwca. Czyli jak dobrze pójdzie, dostanę sterownik po 6-7 tygodniach czekania w środku sezonu. Reasumując: miało być pięknie a wyszło jak zwykle - po polsku - byle jak i dupą do klienta.

Reasumując: nie polecam

ArturS 27.05.2011 10:35

Domyślam się, że problemy wynikają nie ze sterownika, a ze spadku napięcia, gdy załączany jest zawór. Kilka(naście) stron wcześniej pisałem o moich problemach z montażem, czy też uruchomieniem zestawu. Też zwalałem to na sterownik. Wina leżała jednak w istniejącej instalacji, która nie była w stanie podać takiego prądu chyba, że silnik był uruchomiony, to z 14V jak spadło o te 1,5V to wszystko działało cacy. Na zgaszonym silniku na zaworze, czy też przewodzie tylnej lampy, w który się wpiąłem, napięcie spadało do 9-10V i zawór się nie otwierał. Matjas pisał mi wówczas, że nie możliwe żeby sterownik się posypał, bo jest kilkukrotnie testowany i miał rację, choć nie wierzyłem w to póki nie rozwiązałem sprawy.
Może warto do każdego zestawu dorzucić przekaźnik+bezpiecznik i jeśli komuś sprzęt nie działa to wtedy byłby "plan B", czyli podłączenie się bezpośrednio pod aku ze sterowaniem przekaźnika z tej nieszczęsnej lampy? Swoją szosą w końcu samemu też podpiąłem przez przekaźnik po uwadze kolegi jadącego za mną, że co jakiś czas prawie całkowicie przygasa mi tylne światło. Może przeczyszczenie styków by wystarczyło, ale myślę tak będzie lepiej ;)

Bartas 27.05.2011 10:45

Matjas, popracuj nad obsługą klienta i będzie git :)

wieczny 27.05.2011 11:58

No ciekawe. Bartas poucza.

Bartas 27.05.2011 12:01

Cytat:

Napisał wieczny (Post 179929)
No ciekawe. Bartas poucza.

Jak mnie pouczano, to się naprostowałem :P
No i jak było wcześniej pisane, też kupiłem Motooilera.
W AT mam starszy model, smaruje mi nieco gorzej niż nowy- w sumie to nie wiem dlaczego. W ST łańcuch był cały mokry, tutaj połowa (na szerokości). Ustawienia takie same.

LukaSS 31.05.2011 00:04

Cytat:

Napisał ArturS (Post 179902)
Domyślam się, że problemy wynikają nie ze sterownika, a ze spadku napięcia, gdy załączany jest zawór. Kilka(naście) stron wcześniej pisałem o moich problemach z montażem, czy też uruchomieniem zestawu. Też zwalałem to na sterownik. Wina leżała jednak w istniejącej instalacji, która nie była w stanie podać takiego prądu chyba, że silnik był uruchomiony, to z 14V jak spadło o te 1,5V to wszystko działało cacy. Na zgaszonym silniku na zaworze, czy też przewodzie tylnej lampy, w który się wpiąłem, napięcie spadało do 9-10V i zawór się nie otwierał. Matjas pisał mi wówczas, że nie możliwe żeby sterownik się posypał, bo jest kilkukrotnie testowany i miał rację, choć nie wierzyłem w to póki nie rozwiązałem sprawy.
Może warto do każdego zestawu dorzucić przekaźnik+bezpiecznik i jeśli komuś sprzęt nie działa to wtedy byłby "plan B", czyli podłączenie się bezpośrednio pod aku ze sterowaniem przekaźnika z tej nieszczęsnej lampy? Swoją szosą w końcu samemu też podpiąłem przez przekaźnik po uwadze kolegi jadącego za mną, że co jakiś czas prawie całkowicie przygasa mi tylne światło. Może przeczyszczenie styków by wystarczyło, ale myślę tak będzie lepiej ;)

Miałem identyczną sytuację ale w innej olejarce - z tym przygasaniem tylnej lampy.... i w ogóle wariowaniem całej instalcji - o mało moto nie spaliłem. Podłaczyłem inaczej, to zwarcie robiło sie na przekaźnikach świateł, później manetki grzane szalały, paranoja!
Podpiałem w końcu pod przekaźnik (poprzez bezpiecznik) i wszystko pięęęknie działa :)

Kurcze, jednak przekaźnik to jest dobra i potrzebna rzecz :p

Reinchardt 31.05.2011 09:52

Panowie wpiąć się nie pod lampę tylko pod ten najgrubszy kabel czarno czerwony w skrzynce bezpieczników - ten od stacyjki. Ja tak zrobiłem i jeszcze w tym dokladnie miejscu mam podpięty voltomierz i jest dobrze. Poza tym tak jak wcześniej pisałem w wątku - teflonową rurkę od razu zgrzać opaską termokurczliwą i dorzucić do środka miedziany drucik. Bez stresu, bez problemu.
Ps.
W momencie kiedy ja kupowałem olejarkę miałem ze strony Matjasa full serwis pomimo że nie mogłem się od razu dodzwonić - był w pracy. Dajmy chłopakowi jeszcze szansę bo się jeszcze zamknie w sobie albo zacznie się moczyć w nocy i co wtedy???

robertG7 01.06.2011 16:37

Moto-Oliwiarka zamontowana. Zasilanie z tylnej lampy + i z aku -. Wszystko działa jak trzeba nawet bez uruchomionego silnika. MZ wina słabo działającego elektrozaworu u niektórych z Was tkwi w "spracowanej" instalacji Africi.
Jedna uwaga do oliwiarki - mosiężna dysza jest 20x lepsza od teflonu, można odpowiednio wyprofilować i nie drga na wyjebkach.

EDIT
Możecie podpowiedzieć, gdzie można zakupić ten mosiężny przewód/dyszę? MATJAS wyjechał na 2 tygodnie i chyba nie zdążył z wysyłką, a dyszę muszę oddać jednemu czarnuchowi

EDIT
rureczka fi3, mosiężna do kupienia w sklepach z metalami kolorowymi

Cezary 17.06.2011 18:34

Matjas, poszedł mail z zamówieniem, czekam na odp.

Waikiki 27.06.2011 23:03

Niebawem miną 3 miesiące od złożenia przeze mnie zamówienia... robi się ciekawie :)

BLOB 02.07.2011 06:41

Matjas nie pisze, Matjas działa
Przesyłka dotarła dzięki wielkie. I pisz co za to ??

sloneczny 29.07.2011 14:26

Jak się ma najnowszy motooiler to scotoilera ? Czy ktoś mógłby w kilku zdaniach porównać ?

Motooiler 370zł
Scotoiler 320zł

Bartas 29.07.2011 14:42

Jak niebo do ziemi :) Motooiler to niebo :) Tanszy w eksploatacji- lejesz zwykly Hipol, precyzyjne dawkowanie, pełna regulacja. Poza tym wspierasz PL gospodarke :) Jak dla mnie nie ma lepszego wyboru, mam Motooilera już w drugim sprzęcie, w trzecim też będzie.

sloneczny 29.07.2011 15:34

masz najnowszego ?

Bartas 29.07.2011 16:16

Najnowszy miałem w ST, w AT mam starego.

Tymon 29.07.2011 16:20

Chyba też łatwiej się to instaluje - ale tu nie wiem bo nie instalowalem Scota... - używam juz Motooilera juz od ok. 6k km i łańcuch w dobrym stanie - cały czas na tym samym ząbku... ( w trakcie tych 6k km tylko raz napełniałem zbiorniczek - jakimś olejem do przekładni - o ile dobrze pamiętam)

jedyny minus to zatykająca się czasami dysza podająca olej na zębatkę... - ale podejrzewam, że Scot ma podobnie...

Wegrzyn 29.07.2011 20:52

Ja już mam z motoilerem przejechane koło 6 tyś km. Zbiornik uzupełniałem 2 razy. Hipol w strzykawkę i do przodu. Taniej być nie może. Wystarczy zobaczyć ile kosztuje olej do scota ... :mur:

NUROFEN 29.07.2011 23:08

olej do scotta może i drogi...ale w moim Viadrze olejarkę napełniłem może z 2 razy max na 12.000 km więc nie taki diabeł straszny ;-)

Miałem scota , mam motooiler , niewątpliwą zaletą której brak wk.... mnie w scocie to płynna regulacja natężenia kroplenia oleju.

W motooilerze najbardziej irytuje mnie zawsze napełnianie...ta strzykawka , zbyt waski przewód plastikowy...Zawsze coś się upaprze :-(
No ale coś za coś.
Zimą przerobię zbiorniczek na olej/miejce pod lewym boczkiem to w/g mnie nie jest idealne miejsce/

Boski-Kolasek 28.08.2011 08:33

Panie Matjas a Pan to gdzies tu jest bo strona nie dziala a na maile Pan nie odpowiada?

sloneczny 28.08.2011 11:42

Cytat:

Napisał kolasek77 (Post 193678)
Panie Matjas a Pan to gdzies tu jest bo strona nie dziala a na maile Pan nie odpowiada?

Tu na forum raczej go nie znajdziesz, Jakiś miesiąc temu strona działała a nawet dostałem maila zwrotnego po 3-4dniach.

Musisz się uzbroić w cierpliwość :p

Bartas 04.09.2011 20:37

Hmm potrzebuję nowe przewody do podawania oleju oraz 2 dysze, byle nie plastykowe. 1 dysza dla mnie, 1 dla kolegi, któremu zapomniałeś tego drobnego elementu zapakować (Mariusz Książek)....

Bartasso 04.09.2011 20:58

a ja byłbym chętny zamówić cały zestawik, kontakt najchętniej na prv.

BIAŁY 05.09.2011 07:31

Cytat:

Napisał Bartas (Post 194634)
Hmm potrzebuję nowe przewody do podawania oleju oraz 2 dysze, byle nie plastykowe. 1 dysza dla mnie, 1 dla kolegi, któremu zapomniałeś tego drobnego elementu zapakować (Mariusz Książek)....

Dołączam się do kolegów i przypominam!!!
Ja proszę o przesłanie obiecanej dyszy - oczywiście nie plastykowej.

robertG7 05.09.2011 07:49

Cytat:

Napisał BIAŁY (Post 194676)
Dołączam się do kolegów i przypominam!!!
Ja proszę o przesłanie obiecanej dyszy - oczywiście nie plastykowej.

Sklep z metalami kolorowymi polecam, 2m mosiężnej dyszy za 8zł, rureczki plastikowe w sklepie medycznym lub aptece. Będzie szybciej :)

ArturS 05.09.2011 08:04

Cytat:

Napisał robertG7 (Post 194678)
Sklep z metalami kolorowymi polecam, 2m mosiężnej dyszy za 8zł, rureczki plastikowe w sklepie medycznym lub aptece. Będzie szybciej :)

Dokładnie. W modelarskich też mają, tylko wołają sobie całe 15zł/m.

hans 05.09.2011 09:56

ja do scota leje wsio co jest w garazu (poza rzepakiem) : i silnikowy i hipol.
Jak sie wyreguluje to dziala

newrom 05.09.2011 10:11

rurki są w np w Obi, 1m kosztuje kilka złotych.

maryjan 05.09.2011 10:44

jakie fi tej rurki wziąć ? :)

newrom 05.09.2011 10:48

Wczoraj wziąłem fi 4 i się okazało że to za wiele, weź fi 3 i powinno być ok :)

diverek 05.09.2011 21:08

No i mi przyszło sprawdzić jak działa obsługa klienta :) Matjas potrzebuję sterownik olejarki. Czyli tą kostkę z potencjometrem i przełącznikiem z kawałkiem przewodu zakończonego wtyczką. Odkleił mi się i zmiażdżyłem go między kierownica a ramą. Proszę o podanie ceny i czasu realizacji.

Boski-Kolasek 05.09.2011 21:32

olejarka

Cytat:

Napisał sloneczny (Post 193697)
Tu na forum raczej go nie znajdziesz, Jakiś miesiąc temu strona działała a nawet dostałem maila zwrotnego po 3-4dniach.

Musisz się uzbroić w cierpliwość :p

No napisalem na priv i wyslalem maila do firmu i .... czekam pewnie zajeci.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:35.