Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   tarcze przód (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=720)

ramires 05.04.2009 00:03

Cytat:

Napisał Henryk-Knox (Post 52102)
Poszukuje lewej tarczy chamulcowej - ratujcie bo sezon tuż tuż.:mur:

ale jak to tak, jedna chcesz wymieniać?
Coś popsuł? w jakim stanie masz druga?
Pytam, abys potem nie miał tak, że jedna tarcza tak czy inaczej będzie tylko hamowała jeśli różne grubości będziesz mieć.

Jeśli lewa (po stronie dźwigni sprzęgła) - 45351-MV1-000 - koło 530zł z wysyłką (oryginał Honda).
Lewa i prawa były różne (wzór kierunkowy był i to cała różnica)

Dzieju 05.04.2009 09:21

Różnica w grubości nie ma wpływu na siłę hamowania, dlatego że ciśnienie w obydwu zaciskach nie jest zależne od grubości tarczy.
Może być różnica spowodowana innym materiałem z którego będzie wykonana tarcza np inny producent.
Generalnie wskazane jest wymieniać parami ale jak np jedna jest niemal idealna to można rozważyć montaż tylko jednej najlepiej z tej samej fabryki.
Jeśli by się okazało że mimo wszystko jedna z tarcz ma troszkę lapszą skuteczność to i tak nie bedzie miało to wpływu na hamowanie jako takie.
W samochodzie gdzie każde koło ma swój hamulec każda róznica w sile hamowania jest odczuwalna , zwłaszcza na sliskim.
W motocyklu obydwie są na jednym kole dlatego powyższe zachowanie nie ma zastosowania.

Henryk-Knox 07.04.2009 07:33

Cytat:

Napisał ramires (Post 52600)
ale jak to tak, jedna chcesz wymieniać?
Coś popsuł? w jakim stanie masz druga?
Pytam, abys potem nie miał tak, że jedna tarcza tak czy inaczej będzie tylko hamowała jeśli różne grubości będziesz mieć.

Jeśli lewa (po stronie dźwigni sprzęgła) - 45351-MV1-000 - koło 530zł z wysyłką (oryginał Honda).
Lewa i prawa były różne (wzór kierunkowy był i to cała różnica)

Sprawy się mają tak że podczas zakupu sprzetu oblukałęm tylko grubość tarczy . Przód i tył moim zdaniem były dobre lub nawet idealne , bicia nie miały , grubosć ponad 4 mm. no i teraz jak lepiej sie przyjżałem odkryłem trzy pęknięcia na jednej z lewej , dwa to są na głebokość pierwszego otworu wentylacyjnego tarczy a ta trzecia to najgorsza 18 mm. Moim zdaniem takie pękniecia mogły powstać podczas rozgrzania tarczy i nagłego ochłodzenia , jak wjechanie w jakąś kałuże . Któryś z kolegów wczesniej wspominał coś od cbr f2 , czy będą dobre jak zastosuje dwie - chodzi mi o średnice i rozstaw otworów mocujących ?

giziu 14.04.2009 12:48

Pany...podczepie się pod wątek...
kupiłem zestaw tarcz na przód, posiadają rant o grubości ok. 0,2-0,3 mm. Bawić się w wyrównanie powierzchni tarczy czy zostawić to?

rambo 14.04.2009 13:56

zewn zeszlifujesz, a wewn..? :Sarcastic:

giziu 14.04.2009 14:01

Wew. strona tarczy jest gładziutka

Dzieju 14.04.2009 14:10

Jak na handel to zeszlifowanie dla oka nabywcy co bez suwmiarki przyjedzie, jak dla siebie to po co?

giziu 14.04.2009 14:27

Spoko, jak dla mnie to ten rancik może zostać.
Po prostu muszę wymienić jedną tarczę bo po ostatniej Pyrze trochę się skrzywiła.
Po południu do garażu :)

Dzieju 14.04.2009 14:37

Upss, no się zdarza. Ja kiedyś zapomniałem z tylnej zdjąć zabezpieczenia i przepchnąłem AT...też tarcza na złom poszła.

rambo 14.04.2009 18:21

Rant się robi od wewnątrz tak samo jak od zewnątrz.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:45.