![]() |
Cytat:
Coś popsuł? w jakim stanie masz druga? Pytam, abys potem nie miał tak, że jedna tarcza tak czy inaczej będzie tylko hamowała jeśli różne grubości będziesz mieć. Jeśli lewa (po stronie dźwigni sprzęgła) - 45351-MV1-000 - koło 530zł z wysyłką (oryginał Honda). Lewa i prawa były różne (wzór kierunkowy był i to cała różnica) |
Różnica w grubości nie ma wpływu na siłę hamowania, dlatego że ciśnienie w obydwu zaciskach nie jest zależne od grubości tarczy.
Może być różnica spowodowana innym materiałem z którego będzie wykonana tarcza np inny producent. Generalnie wskazane jest wymieniać parami ale jak np jedna jest niemal idealna to można rozważyć montaż tylko jednej najlepiej z tej samej fabryki. Jeśli by się okazało że mimo wszystko jedna z tarcz ma troszkę lapszą skuteczność to i tak nie bedzie miało to wpływu na hamowanie jako takie. W samochodzie gdzie każde koło ma swój hamulec każda róznica w sile hamowania jest odczuwalna , zwłaszcza na sliskim. W motocyklu obydwie są na jednym kole dlatego powyższe zachowanie nie ma zastosowania. |
Cytat:
|
Pany...podczepie się pod wątek...
kupiłem zestaw tarcz na przód, posiadają rant o grubości ok. 0,2-0,3 mm. Bawić się w wyrównanie powierzchni tarczy czy zostawić to? |
zewn zeszlifujesz, a wewn..? :Sarcastic:
|
Wew. strona tarczy jest gładziutka
|
Jak na handel to zeszlifowanie dla oka nabywcy co bez suwmiarki przyjedzie, jak dla siebie to po co?
|
Spoko, jak dla mnie to ten rancik może zostać.
Po prostu muszę wymienić jedną tarczę bo po ostatniej Pyrze trochę się skrzywiła. Po południu do garażu :) |
Upss, no się zdarza. Ja kiedyś zapomniałem z tylnej zdjąć zabezpieczenia i przepchnąłem AT...też tarcza na złom poszła.
|
Rant się robi od wewnątrz tak samo jak od zewnątrz.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:45. |