Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   DCT nie zmienia biegów. (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37625)

Africa Tigg 14.12.2020 14:12

Dzięki Pany za rady w tym temacie, druga zawiecha skrzyni w terenie (usunięta uderzeniem przy pomocy kija ;-) zmobilizowała mnie do wyczyszczeniu silniczka dct.
Mimo marnych umiejętności mechanicznych wszystko się udało, działa lepiej niż przed czyszczeniem i nawet nie musiałem kupować nowego silniczka.

GregoryS 14.12.2020 15:22

Znaczy kijem w silniczek i znowu dziala ? :) tak gdybym kiedys tez musial.

Africa Tigg 14.12.2020 16:02

dokładnie... kijem w silniczek i się odwiesiła, bo przepchnięcie i zluzowanie łańcucha na centralce już nie pomagało, tak jak za pierwszym razem.
Zauważyłem też , że zdarzyło się zgasnąć Afrze w terenie gdy musiała szybko przerzucać biegi , teraz były krótkie testy terenowe i nic takiego się już nie pojawiło... ale i tak długo wytrzymało bez czyszczenia, bo do 40tyś. km.

Emek 14.12.2020 16:33

Warto chyba mieć to ustrojstwo na zapasie jak się leci gdzieś dalej.

jabolos 14.12.2020 16:37

Gdzieś na forum się przewinęło, że ten silniczek trzeba przeczyścić przy przebiegu około 40-45 tys.

Africa Tigg 14.12.2020 19:44

Jeżeli takie przeczyszczenie pomoże chociaż na okolo 10tyś. to nie ma co targać balastu. Dobrze, że już mam ogarnięte, dwa imbusy i można to naprawić nawet w ciemnej dupie w 30 min.

mdxmd 14.12.2020 22:11

105.000km nigdy nie czyszczone i działa ok, może lepiej poszukać prawdziwego problemu, nie twierdzą aby nie jest to ten silnik ale raczej problem może dotyczyć szczotek, szczotko trzymacza ( np. coś powoduje, że szczotka zawiesza się) dopóki są szczotki nie przywiduje się czyszczenia bo siła odśrodkowa i tak usuwa to co się wytrze z szczotek.

Africa Tigg 14.12.2020 22:22

możliwe, że mdxmd masz rację, będę obserwował,
ale po rozkręceniu tego silniczka rzeczywiście w środku było pełno pyłu, jeżeli będzie spokój przez następne 10-20 tyś. km ze skrzynią, będzie to znaczyło, że jednak czyszczenie pomaga i wystarcza

Colbe 20.02.2021 13:37

Kolejny problem z DCT ale troszkę inny.
Moto kupione w grudniu jako nówka sztuka, dokładnie 28 grudnia dostarczone do mnie do domu przez dealera. Po przywiezieniu wszystko działało jak należy, tzn moto odpalał bez problemu a skrzynia przełączała N/D. Jako że pogody nie było (podobno nie ma złej pogody ale to nie o tym) i z czasem różnie bywało to moto stało w garażu. Jakież było moje zdziwienie gdy tydzień temu z ciekawości przekręciłem stacyjkę i okazało się że na wyświetlaczu nie zapala się N tylko miga "--" jednocześnie świeciła się zielona litera N obok wyświetlacza. Od wczoraj nie świeci już zielone N a na wyświetlaczu miga "--". Miganie wskazuje na błąd 52. Żadne próby przetaczania moto, przechylania, odłączania akumulatora nic nie pomogły. W przyszłym tygodniu oddaję go do serwisu, zobaczymy co to będzie. Zaznaczam, moto ma przejechane 0 km! Będę zeznawał co dalej........

luk2asz 20.02.2021 14:27

A akumulator naładowany? Zacznij od tego.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:40.