Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kaski (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=128)
-   -   SHOEI hornet (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=302)

Foxio 21.04.2008 10:21

używam tego kasku i polecam wszystkim. Fakt może i drogi ale jakość i ergonomia wszystko rekompensuje. I jest o dziwo cichy. Używałem wcześniej nolana i premiera integrala wiec mam porównanie:)

jochen 22.04.2008 23:02

Janek, wracając do Twojego pytania, to każdy kask powinien być na początku jakby przyciasny, bo z czasem dopasowuje się do głowy. Jeśli kupisz kask, który na dzień dobry będzie idealnie wygodny to na bank w niedługim czasie zacznie Ci latać na głowie, a to niebezpieczne. Na Twoim miejscu bym trochę pojeździł, a dopiero potem kombinował ze środkiem. Mój Marushin też najpierw powodował szybki ból głowy i mocno uciskał na wysokości skroni i policzków. Teraz leży jak ulał i nawet wielogodzinna jazda w nim mnie nie męczy. A Shoei fajniutki...

chomik 23.04.2008 15:13

Właśnie załatwiłem zakup Shoei w Angli za 250 funtów..... tio wychodzi około 1050 zł :) kupiliśmy w sklepie gdzie LWD się zaopatrzyło :)

michoo 23.04.2008 16:10

No to gratulacje chomiku... PS Cały czas myślełem że może jednak skusisz się na mojego uvexa :):)

randal 76 23.04.2008 21:20

kask na pewno się ułoży ja swój po 2 h chciałem do sklepu oddac tak cisnął cisną cisnął
aż kask albo głowa się ułożyło mmmm tylko co?tyle żę nitro nisza półka

chomik 24.04.2008 14:18

Cytat:

Napisał michoo (Post 5088)
No to gratulacje chomiku... PS Cały czas myślełem że może jednak skusisz się na mojego uvexa :):)

Cytat:

Napisał randal 76 (Post 5140)
kask na pewno się ułoży ja swój po 2 h chciałem do sklepu oddac tak cisnął cisną cisnął
aż kask albo głowa się ułożyło mmmm tylko co?tyle żę nitro nisza półka

No nie wiem, moim zdaniem przy każdym zakupie kasku, trza pobyć w kasku z 20-30 minut jak ciśnie to nie ma się co męczyć....
Ja od Michoo wziąłem Uvexa na próbę, to pół Klossa wytrzymałem, a jak zdjąłem to poczułem ulgę.... no i mu go oddałem...
Kask musi pasować od początku i nie może uciskać. Zanim się gąbki ułożą to potrwa a po co z bólem głowy jeździć...

hubert 24.04.2008 14:41

Potwierdzam. Shoei to pierwszy kask, który mnie nie cisnął a jednocześnie trzyma się dobrze na łbie ... do tej pory też myślałem że musi cisnąć ale się nawróciłem ;)

Michal 24.04.2008 17:28

Zawsze jezdzilem w kaskach Shoei, teraz kiedy kupowal nowy kask mierzylem rózne marki i zaden mi nie lezal, wiec chyba juz do konca zycia jestem skazany na Shoei.

Marcin z Zakopanego 25.04.2008 08:36

Tu sa Hornety po 259 funtów:
http://stores.ebay.co.uk/HELMET-CITY...QQftidZ2QQtZkm

chomik 12.05.2008 11:18

Jeździłem cały weekend w Hornecie :) (kupiony w Londynie 1050 zł + transport 20 zł) i naprawdę jestem zachwycony.
I tak:
- szyba rzeczywiście nieparuje, było 6 stopni rano i nic a nic, cały czas w zamkniętym kasku na krzyżówkach itp...
- jak się zrobiło ciepło w terenie po otwarciu wszystkich wywietrzników rzeczywiście czuć przepływ powietrza, pierwszy kask w którym można to odczuć nawet przy mniejszych prędkościach
- cisza, zdziwiłem się jak brzmi mój wydech, myślałem, że mi się coś upier... a to brak szumów powietrza nagle ukazał mi nowy dźwięk tłumika :)
- kask leży na głowie bardzo równomiernie tak, że nie odczuwa się jego wagi, nie wiem jak to będzie z szyją przy większym przebiegu ale dam znać
- ulga dla uszu, jest tak wykonany, że uszy nie są przyciskane do ścianek kasku, czuć przerwę, myślę, że przez to nie ma problemu z jakimikolwiek słuchawkami
- możliwość założenia osłony pod brodę co znacznie zwiększa ciepło gdy zimno, przy tym jednym ruchem można zdjąć
- fajnie, że można jezdzić z goglami z zamkniętą szybą, dzięki temu w terenie szyba otwarta a gdy trzeba było wskoczyć na asflat zamykałem i dzięki temu nie miałem zabitych zwierzoków na goglach no i ciszej, cieplej....
- nie czuć oporów powietrza przez daszek przy większych prędkościach (160 km/h) gdy lekko się nachyliłem daszek zajebiście współgra z szyba, dla osób niższych (ja mam 198cm) pewnie będzie działał bez nachylania.

No to tyle.... W Polsce niestety koszt to 1600 zł i do tego trudno jechać swobodnie i przymierzyć przynajmniej w Poznaniu....

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:24.