![]() |
Jeśli jest zainteresowanie to spadamy z tematem do banku części :)
Jeśli można prosić o przeniesienie:bow: |
Jak Panowie z rozpołowionymi silnikami widzą możliwość i sens wstawienia ścianek grodziowych w misce olejowej by można było dłużej gumować bez ryzyka szybkiego zapalenia się kontrolki ciśnienia oleju?
|
Afri, nie ma jako takiej miski, więc ja sensu nie widzę, a nawet nie widzę możliwości.
|
Żeby się kto nie pierdolnął jak ja się pierdolnąłem... nowe panewki główne też są miedzianego koloru, więc tak ma być. Parę stówek do tyłu ale bogatszy o wiedzę...
Szparag ślij te panewki Vooytasowi bo zwykły ściągacz do łożysk nie działa dobrze w tym przypadku :) |
Jutro wysyłam. A z ciekawości jak zamówiłeś panewki ??. Mierzyłeś wszystko ?
|
Mechanik pomierzył, widać dupa mechanik
|
Masz zdjęcie porównujące starą z nową? Chętnie bym zobaczył. Swoje obejrzę jak mi skrzynia padnie.
|
Problem w tym, że aby dobrać nowe panewki, trzeba zmierzyć średnicę gniazda w karterze, oraz rozmiar wału. Czasami po większym przebiegu okazuje się, że grupa selekcyjna ( kolor ) jest inny niż był założony w fabryce. Pytałem dlatego, że jak zdołałem wywnioskować stare panewki masz dalej w karterze .
Ps, nie uważam wymiany panewek za błąd, po prostu robimy to zapobiegawczo, aczkolwiek, najpierw należy pomierzyć :) i szczerze wątpię, by trzmały fabryczne wymiary. |
Znajomek podszedł ze śrubą mikrometryczną do wału, potem popatrzył na serwisowke zdziwiony. Wywiązała się między nami dyskusja. Dotyczyła łożysk skrzyni i panewek, byłem trochę "nagięty" przekonaniem, że są zużyte bo "mają miedziany kolor".
Tak to jest jak laik się zabiera za poważne sprawy :D Jakby co mam drugi silnik :D |
Tak tylko, że w serwisówce kolor panewek wynika z dwóch pomiarów, jak zmierzyliście tylko wał, to jak wyszedł kolor ??.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:23. |