Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Rajdowo przez Albanię - czyli Rally Albania 2012 od kuchni (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14032)

calgon 25.08.2012 18:41

Dzieki Ola, pierwyj sort jak napisał kolega!!!!

Kubaandcom 25.08.2012 19:29

Świetna przygoda. Gratuje efektów i samozaparcia. :) Jaki jest całkowity koszt takich wakacji ?

Misza 26.08.2012 19:13

To kopiuję pytanie z priva: :)

Jak wcześnie należy się skontaktować z organizatorem i jak skomplikowana jest procedura zgłoszenia się do rajdu. Czy to tylko kwestia wypełnienia formularzy i wpłacenia wpisowego czy to coś dłuższego w obsłudze.

Dzięki za odpowiedź

jurek 27.08.2012 10:10

Cześć,

Ponieważ były pytania dotyczące przygotowania motocykli to:

1. montaż roadbooka elektrycznego z podświetleniem - my wybralizmy firmę portugalską F2R (dobra jakość za dużo niższą cenę niż MD), roadbook zamontowałem na kierownicy (mocowania dostępne z F2R), zasilanie przez stacyjkę przez bezpiecznik, sterowanie przykręcone z lewej strony kierownicy pomiędzy gripa a włącznik świateł/kierunkowskazów.

2. montaż Ico - metromierz, wyświetlacz zamontowałem nad roadbookiem, zasilanie przez stacyjką przez bezpiecznik, czujnik zamontowany w zacisku przedniego hamulca a magnes wklejony na piaście, sterowanie przykręcone z lewej strony kierownicy pomiędzy gripa a włącznik świateł/kierunkowskazów.

3. przewóz zasilający do nadajnika GPS pociągnięty do kierownicy bezpośrednio z akumulatora,

4. opony tył - Mitas C04, przód Pirelli Scorpion Mid Hard. Ilość opon na taki rajd - tył 1x, przód 2x. Sprawowały się bardzo dobrze na tamtejsze warunki (głównie kamienie). Dołożyłem trzymaki na przód i tył (w ex-factory nie ma)

5. Detki - najgrubsze jakie znalazłem, My zrezygnowaliśmy z mussów (kwestia finansowa) ale to był błąd. Niestety złapaliśmy a właściwie ja:( dwa razy gumę.

6. Zębatki standard - 15 / 45, Ostatnio przetestowałęm na Ukrainie kombinację 15 / 48 (trzeba łańcuch wydłużyć o jedno ogniwo) i jest rewelacja. Moto nadal szybkie na szosie a w terenie biegi nie są już takie "długie".

7. Ogólne przesmarowanie, sprawdzienie łożysk itd,

Poza tym można takie rajdy pojechać na fabrycznych moto oczywiście nie licząc montażu roadbooka i metromierza.
Ja jeszcze u Olki zmieniałem sprężyny na przód 5.2N/mm (std 5,4) a tył 75N/mm (std 80) - bo przecie lekka jest:)

Pozdr Jurek

Ola 27.08.2012 14:24

Cytat:

Napisał Misza (Post 255369)
To kopiuję pytanie z priva: :)

Jak wcześnie należy się skontaktować z organizatorem i jak skomplikowana jest procedura zgłoszenia się do rajdu. Czy to tylko kwestia wypełnienia formularzy i wpłacenia wpisowego czy to coś dłuższego w obsłudze.

Dzięki za odpowiedź

Z tego co pamiętam lista ruszyła po koniec roku / na początku stycznia (rajd jest w czerwcu). Nie ma jakiejś specjalnej potrzeby kontaktować się wcześnie z organizatorem: wpisujesz się na listę online, płacisz jakąś określoną część wpisowego i dostajesz potwierdzenie uczestnictwa mailem (na liście system umieści Cię w momencie wypełnienia formularza on-line, ale tak naprawdę liczy się moemnt wpłacenia pierwszej "raty" - jeśli ktoś płaci w ratach). Potem organizator przesyła kolejnymi mailami różne przydatne info. Ot i tyle. Trzeba tylko pamiętać że jest ustalony limit uczestników. W tym roku było to 200 dla wszystkich pojazdów łącznie. Więc jak zbyt długo będzie się zwlekać z zapisaniem, to może być "po herbacie". Warto po prostu śledzić ile jest na liście zapisanych. Zdarza się też, że zwalniają się miejsca: ludzie rezygnują etc.

Kontakt z organizatorami jest szybki, łatwy i miły. Na wszystkie moje maile z pytaniami dostawałam odpowiedzi w ciągu maks 2-3 dni.

Warto wszystkie szczegóły / wątpliwości ustalać przed wyjazdem, żeby potem nie było niespodzianek, ze np. coś w naszym rozumieniu miało być w cenie, a okazuje się, że nie jest...Dyskusje na ten temat na miejscu zostawiają jednak niesmak.

Pozdr
Ola

PS. W tym roku startowało się pierwszego dnia według listy zgłoszeń. Więc jak ktoś ma w planie jechać w kilka osób w teamie, to warto zapisać się razem, tak żebyście mieli kolejne numery.

majek 29.08.2012 18:31

wrruuummmm

dziękuję za super opis.
gratulacje za całokształt.
szacun!
i w ogóle!

Ola 09.10.2012 16:04

Jakby ktoś sie szykował, to pojawiły się informacje na temat przyszłorocznej edycji rajdu. Wszystko na: http://www.rallyalbania.org/

Rajd ma się odbyć w dniach 14-21 czerwca 2013.

Trasa prowadzi nie tylko przez Albanię. Dwa odcinki są rozgrwane na terytorium Kosowa i Macedonii. Może być ciekawie.

Rejestracja jest już otwarta i trwa do 20.05.2013.

Planowana długość dziennych przebiegów waha się od 120 do 460 km.

Wpisowe za moto: 600 EUR. Kobietki płacą tylko opłatę administracyjną (w zeszłym roku było to 100 EUR) :Thumbs_Up:.

To w skrócie tyle.

Pozdrawiam, a niezdecydowanych zachęcam do spróbowania własnych sił w tego typu imprezie. Na pewno warto przekonać się na własnej skórze jak to jest.

majki 10.10.2012 09:15

Jeszcze drożej!? :dizzy: :(

motormaniak 10.10.2012 10:21

A zaglądają w majtki? Może na czas rajdu zmienić płeć? Jak będą podejrzewać że jednak jestem mężczyzną, odpowiem że mam niemieckie korzenie...

myku 18.12.2012 20:36

A wiec wydalo sie :D.Kurcze,jakbym lepiej jezdzil :mur:.Toz to przygoda zycia :drif:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:56.