![]() |
Cytat:
Hi . poszło u mnie takie guwienko , z prawej str. pod boczkiem jest takie coś wpięte w wiazke przewodów na trzy piny i okręcone taśmą izolacyjna , to jakby tranzystor ? - da sie to czymś zastapić , w tej chwili to nie mogę odpalać silnika na biegu bo odłączyłem kabelki micro włącznika przy dzwigni sprzegła . Obiawy miałem takie że podczas jechania na kazdym biegu swieciła sie kontrolka luzu ale tylko podczas wcisnietego sprzegła . |
ok, mialem chwile czasu wiec porobilem pomiary. no więc aku to jakies gówienko firmy QMP (?)
-napięcie na aku po postoju motocykla, przed uruchomieniem silnika = 12,3V -napiecie ladowania na wolnych obrotach silnika bez wlaczonych swiatel = 13,8-14V -napiecie ladowania z wlaczonymi sw. mijania = 12,8V na niskich obrotach i 13,6V na wyzszych -napiecie ladowania z wlaczonymi sw. dlugimi = 12,1V do 12,3V Jak zapodalem jeszcze do tego migacze i klakson czyli wszystko naraz to spadalo ponizej 12V. Czyli że co, regler? Aku chyba jest ok skoro po ilus tam dniach postoju nadal trzyma ponad 12V? |
Jesli wszystkie pomiary robiles na wolnych obrotach to wyniki poprawne, oprocz 12,3 przy wlaczonych długich. 12,3 to przy podwyzszonych obrotach tak? ze 3-4 tysiace rpm?
|
tak. mniejsza wartosc to przy wolnych obrotach, zaś górne widełki to przy wyzszych obrotach silnika
|
No to musi si e ktoś kto ma afri wypowiedzieć. Jak tam prądownia wyrabia? Jest deficyt przy włączonych długich?
Na klakson nie patrz bo on potrafi pożreć wszystko ;) |
Ostatnio przy nadpalonej wtyczce regulatora przestawała mi pracować pompa jak jechałem na światłach :D i trąbienie było słabe, ale napięcie było w porządku.... miernik LED pokazywał wszystko gitarra. To tak ku przestrodze....
|
przewody od regulatora na stałe
2 Załącznik(ów)
Cytat:
wywaliłem kostkę i połączyłem przewody konektorkami w izolacji termokurczliwej. Jednak ostatnio, gdy czyściłem styki z błota, zauważyłem, że jeden z przewodów dalej się grzeje, a voltomierz pokazał 15,7V. Rozwaliłem połączenie i okazało się, że konektor, który tylko zacisnąłem na przewodzie pokrył się śniedzią, a regulatora nie można było dotknąć od temp. Tym razem zabieliłem cyną i połączyłem przewody na stałe - już się nie grzeje. Jest ok, dodatkowo zamontowałem mini radiatorek. Załącznik 6938 Załącznik 6939 |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
to samo się robi z kostką przy styczniku. trzeba zlutować (zmostkować) dwa zewnętrzne czerwone kable, prze które płynie cały prąd na instalację. to drugie miejsce awarii a pomijane. złączki się grzeją i palą a z wierzchu tego nie widać.
|
Zmostkowałem i nie miałme prądu w ogóle :confused:. A jak podłączyłem tak jak seria to było ok.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:21. |