![]() |
Niehamowanie silnikiem wymaga hamowania hamulcami. Co prowadzi do szybszego zużycia klocków i tarcz, co jest znacznie wyższym kosztem niż wymiana wałka raz na 200 tys km
|
No, żeby Was nigdy nie naszło wybić sobie z głowy hamowanie motorem podczas jazdy na motocyklu. Wybijcie sobie to z głowy.
|
Cytat:
|
Przekopałem bardzo niewiele:umowa: i nie znalazłem :mur:nawet dzwoniłem tu i tam i do końca nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie, mianowicie:
Jak zakładamy zabezpieczenie zębatki na wałku zdawczym w związku z jej jak to nazwał Wieczny pozostałością po tłoczeniu Czy wytłoczeniem do zębatki ?? -co ograniczy jej przesuwanie w kierunku zewnętrznym? Czy wytłoczeniem do zewnątrz co ograniczy sów zębatki w kierunku silnika?? Jakoś to wszystko pokopane siedzę i patrzę na te dziadostwa mam zębatki Sunstara i orginal honda te wytłoczenia i umiejscowienia. Orginał siedzi na środku a sunstar ma wytłoczenie i zawsze jest mocniej przy silniku. Ciekawi mnie czy czasem łańcuch nie dewastuje przez te zmiany np ślizgu i całej reszty. |
Jak zaczniecie rozważać wpływ rozszerzalności cieplnej zabezpieczenia na zużycie łańcucha to się stąd wypiszę ;)
Mam jeszcze prośbę, potrzebowałbym zdjęcie czoła wałka coby sprawdzić kształt zęba. Jak ktoś może wypożyczyć zębatkę to też byłoby miło. |
Pomiary proponowałbym ściągać z wałka, a nie z zębatki.
|
I tak i nie. Chodzi o znalezienie normy według jakiej został wałek wykonany. Nie o dokładne pomiary.
|
lepi to koszt 80 zł za zębatkę :D a jak się uprzesz to są podane wymiary w katalogach np tu http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=MjIwMDAwMw==
|
Ząb ma kształt trapezu.
https://lh3.googleusercontent.com/-D...0/P1030953.JPG |
Dzięki za pomoc.
To wcale nie jest banalna sprawa. To, że ząb ma kształt trapezu to jeszcze mało :) choć to ważna informacja. Zębatka za 80 pewnie nie oddaje kształtu zęba, słyszałem, że ma luzy. Zdaję sobie sprawę, że wałka mi nikt nie przyślę więc kombinuję. Oczywiście prędzej czy później będę musiał taki wałek obmacać :) Wszystko w sumie po to, by znaleźć normę według której został wykonany wielokarb. Wtedy można coś dorobić, zmówić itp. Jeśli to jakaś radosna wydumka pana Hondy to olewam temat. pzdr. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:31. |