Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Praca silnika (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=10198)

Pomorzanin 02.12.2012 16:41

Tak, cyka tylko na wolnych. Jak się odkręci manete jest ok, jak zejdzie na wolne obroty to parę sekund jest ok i zaraz zaczyna świerszcz imprezę. Wymieniłem uszczelki kolektorów (fakt były tak wypalone że prawie ich nie było) dalej tak samo.
Pozdrawiam :)

Evvil 03.12.2012 23:02

No u mnie mógłby już przestać cykać ale rzecz jasna sam się za to nie wezmę z prostej przyczyny - raczej byłaby to operacja w jedną stronę ponieważ mam ręce i głowę do kwestii mechanicznych nie bardzo. Pewnie dopiero za jakiś czas się wypowiem czy gruchotowi przeszło choróbsko jak będzie już po zabiegach.

W każdym razie jedyne co mogę powiedzieć o jakiejkolwiek sensownej diagnozie to to, że u mnie nie daje to żadnych objawów poza dźwiękiem. I to w dodatku dźwiękiem który zanika bo przytkaniu ręką wydechu. Poza tym nic absolutnie nic. Kropli oleju nie bierze, pali na dotyk a w trasie schodzi do 5/100 może nawet trochę mniej przy spokojniejszej jeździe.

Sam liczę na to, że to już ostatnia poważna rzecz do zrobienia w moim gruchocie i będę mógł się zająć różnymi innymi poprawkami (na przykład tarczami które już niedługo będą jak żyletki, czy wogóle hamulcami, połamanymi plastikami, zdartymi manetkami, zjebanymi lusterkami, elektryką która trzyma się na plaster gdzieniegdzie, czujnikiem rezerwy paliwa, stopkami, kurde kończe bo się zdenerwuję zaraz......)

Lupus 04.12.2012 11:57

Sprawdzcie czy nie cyka przepustnica gaźnika, a właściwie jej ośka. Czasem to ona hałasuje, a wydaje się że to coś w silniku ;)

matjas 04.12.2012 12:30

Cytat:

Napisał Bary (Post 274905)
Tak, cyka tylko na wolnych. Jak się odkręci manete jest ok, jak zejdzie na wolne obroty to parę sekund jest ok i zaraz zaczyna świerszcz imprezę. Wymieniłem uszczelki kolektorów (fakt były tak wypalone że prawie ich nie było) dalej tak samo.
Pozdrawiam :)

miałem kiedyś identyczny objaw w VT500E - też 3 zaworowa głowica i ogólnie niezajebliwy protoplasta Srafryk i Srampków. jak się rozgrzał to cykał na wolnych - w zasadzie dość charakterystycznie 'pocykiwał' - koleś który kurierzył w Lądynie na 3x VT500E stwierdził, że to zawór i że tego się nie wyleczy. Uwierzyłem mu na słowo i przestałem słuchać i jeździć na wolnych obrotach :D

Klepo 07.12.2012 21:36

Cytat:

Napisał Robin (Post 274779)
U mnie też mieszka świerszcz.
http://www.youtube.com/watch?v=Jjcp8Mzu1vk&feature=plcp
Przebieg mam teraz ok 25 000km
Ogólnie moto chodzi jaki brzytwa, ma moc, 180 leci bez problemu, przysiepeszenie też jest, tylko ten świerszcz?
Myślicie, że u mnie to też będzie ten nieszczęśny sworzeń tłoka?
Wymieniał to ktoś już i może potwierdzić, że świerszcz sie wyprowadził po tej operacji?

Moto ma za jakiś czas jeździć bardzo daleko na wschód, więc muszę rozkminić każdy problem.

Help

Cześć! Wierzysz w 25 000 przebiegu? Jeśli tyle rzeczywiście ma i cyka,to tym bardziej nie będę przejmował się tym odgłosem.

Cytat:

Napisał rambo (Post 274595)
To nie korbowód tylko sworzeń tłoka jak mniemam, to się zużywa.
Można lać gęsty olej, ja tak pociągnąłem 45 000km i mój kumpel v-maxem tyż tyle :)
Motormaniak dobrze to Wam opisze jak bedzie mu się chciało ;)

Też bym skłaniał się ku temu ale spójrz, kolega pisze wyżej o nowych sworzniach i tłokach i "cykanie" nie ustało.Chyba,że coś innego mu "cykało".Odgłos jest specyficzny.Nie wszyscy go wyłapują.

rambo 07.12.2012 22:14

Cykanie to już wyższa technologia odsłuchu :) Mam tu stetoskop z kliniki chirurgi urazowej, narazie sprawdza się :)
Cykac to może nawet niedokręcona świeca :Thumbs_Up: :)

pincet 12.12.2012 15:42

cykanko

Faktycznie take cykanie po 25kkm podejrzane. U mnie koło 100 kkm nie ma tak wyraźnego cykania. Jak temp. pójdzie ostro w górę w terenie ostatnio coś usłyszałem...wiatrak się włączył. Termostat mam do wymiany, jeździ ze mną ze 2 miechy w aucie:]

Pomorzanin 12.12.2012 17:33

Odpalam jadę 10 minut, zatrzymuje się słychać wyraźnie. Da się z tym jeździć chociaż fajnie by było wiedzieć co to dokładnie no i czy robić warto póki solą sypią ;)

Robin 13.12.2012 13:41

Cytat:

Napisał pincet (Post 276998)
Faktycznie take cykanie po 25kkm podejrzane. U mnie koło 100 kkm nie ma tak wyraźnego cykania. Jak temp. pójdzie ostro w górę w terenie ostatnio coś usłyszałem...wiatrak się włączył. Termostat mam do wymiany, jeździ ze mną ze 2 miechy w aucie:]

No stan wszystkich innych podzespołów wskazuje też na taki przebieg. No, ale nie ważny jaki on jest tylko co tak cyka. (na tym filmiku rzeczywiście to cykanie jest znacznie uwydatnione, ale to chyba dobrze dla poszukiwań przyczyny).

Jaro-Ino 13.12.2012 15:50

SUper Tenery też cykają. Początkowo zastanawiałem się co jest nie tak, ale potem wsłuchiwałem się w wydechy zamiast w silnik i jest ok :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:39.