![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
lc8 zawsze bierze olej nawet jak jest zdrowy, to prawda?
|
Tak, 0,5/1000 -norma taka. Jak bierze mniej trzeba się martwić.
|
Q...fa powaga ? .. . . ło mamunciu to jak nowe samochody .
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Mi wzial 300ml oleju przez 4.5 tys km znaczy mam sie martwic :>
|
dolej 40ml i zapomnij ;)
|
Jak nie upalasz po pustyni to nic nie trzeba dolewac miedzy wymianami.
|
To był żart...:haha2:
:o |
Zbyszek zapomniałeś chyba, że w necie sarkazm NIE działa.
ps. w ogóle nie śmieszny... tu ludzie próbują się czegoś dowiedzieć, ktoś będzie chciał takie "żarty" poczytać to wejdzie na onet, pozdro. |
Całe szczęście sarkazm w necie jednak działa. Trzeba go tylko umieć wychwycić. Cały ten temat został założony z przymrużeniem oka, wystarczy przeczytać post "założycielski". Jak chcesz konkretne info, to zapisz się do grupy pomarańczowych na forum, tam odpowiedzi będą konkretne.
|
Cytat:
Ha. ha. |
Cytat:
|
@ocoloko Pisze tutaj, bo tu duzo więcej ludzi zagląda i odpisuje, zobacz jaka jest aktywność na forum pomarańczowych :P
|
Cytat:
|
Roni, ale chodzi o forum afrykańskie, ponoć najczarniejsze z czarnych:) Jak poszukasz, to znajdziesz tu cóś takiego, jak gang pomarańczowych. Ja bym tam uderzał w kwestiach technicznych. Tutaj, to możesz się podlansować - fotą na żwirku, albo po pachi w błocie - inaczej nie podchodź ;)
|
W LC8 producent przewidział konsumpcję oleju max. 500ml/1000km. To fabryczna norma.
Procedura sprawdzania poziomu oleju: 1. Silnik rozgrzany 2. Stawiasz na centralce i dajesz mu popracować na luzie 60sekund 3. Wyłączasz silnik 4. Sprawdzasz stan oleju 5. Na bagnecie różnica między MIN. i MAX. to 500ml Dolewasz i jedziesz dalej. Ja dolewam na rozgrzanym silniku - nie wiem czy to ma jakiś wpływ, ale jak się rozlewa to się robi dym :P Acha, nie dolej za dużo. |
Cytat:
|
Dodam tylko, że w LC8 sprawdzamy na korku tak: wykręcasz, wycierasz, WKRĘCASZ do końca, wykręcasz, sprawdzasz.
|
1litr oleju/2000 km i wszystko jest gitara!
To rzeczywiście zajebjoza maszyna, a filtr oleju wymienia się co ile litrów dolanego oleju? Co trzy litry? Czy trzeba częściej? |
[QUOTE=Raszu;444198]W LC8 producent przewidział konsumpcję oleju max. 500ml/1000km. To fabryczna norma.[QUOTE]
To jakiś żart ? Jak nowe tyle żłopie to po przebiegu będzie 500ml/100km :haha2: |
Dzieju to nie żart. No trochę to niewygodne, ale za to jazda LC8 jest bardzo dobrej jakości :) i chyba nie powiększa się aż tak drastycznie konsumpcja oleju wraz z przebiegiem. Przynajmniej mi się w oczy nie rzuciło nigdzie... a na advrider są raporty o przebiegach dobrze ponad 300.000km na LC8 bez absolutnie żadnych problemów większych niż w AT.
|
Dzięki, ja się wyleczyłem z LC8 i się z tego bardzo ciesze :D
|
Popatrzcie sobie na normy dla innych sprzętów, producenci się po prostu zabezpieczają w instrukcjach obsługi. Zawsze mają tłumaczenie jak ktoś chce coś reklamować. To dotyczy i motocykli i samochodów.
Raszu was wkręca, ma coś uszkodzone lub jeździ tylko po pustyni i wydmach w temperaturze 40 stopni. Zdrowe Lc8, bierze mało oleju, a nowe lc8 prawie w ogole. Roni - póki nie kupisz to się nie przekonasz, a jak pojeździsz to pokochasz i wybaczysz wszystkie bolączki, których tak naprawdę wcale nie jest dużo, zdecydowanie więcej jest plotek i opinii osób, które nigdy nie miały do czynienia z tym sprzętem. Tyle, że ktm nie znosi druciarstwa i oszczędności. |
Cytat:
|
Michał, też tak myślałem, ale po jeździe właśnie miałem raczej negatywne odczucia i tylko mnie to jeszcze bardziej odrzuciło. Jak dla mnie kompletny brak kontroli nad silnikkiem, zawiecha nie zrobiła na mnie wrażenia, duże koszty utrzymania i.... w sumie nawet by było mnie stać na jego utrzymanie, ale jak dla mnie sprzet za tak cięzką kase ma za dużo wad/usterek. Nie rozumiem KTMa, wstawiają podzespoły naprawde dobrej jakości, a jednocześnie nie potrafią zrobić działającej pompy wody/paliwa? Dla mnie to chore. To już nawet nie chodzi o koszty, tylko zwyczajne wkurwienie, że wydajesz oszczedności życia na sprzęt, o który będziesz się martwił przy każdej jeździe i myślał, co się spier**** następne. I jeszcze te odkręcające wszędzie śruby i gwoździe w cylindrze. Purystą nie jestem ale mimo wszystko to też denerwóje. Silnik ma pracować jak silnik, a nie wiadro z gwoździami. Nawet nie wiadomo kiedy coś zacznie stukać, bo każdy powie "ten typ tak ma".
ps. ponarzekałem sobie, aż mi ulżyło :D |
Ale pierdolicie kocopoly.
Kupić, pojeździć i wtedy pisać a nie udawać znawców posiadając tylko wiedzę czerpana z internetu. Mam dystans do słowa pisanego w necie ale proszę was dajcie spokój z np. 0.5 L oleju na 1000 km. No i zawieszenie przereklamowane w LC8 :haha2: |
Cytat:
|
Ja tylko napisałem co mówi producent w instrukcji. No i Szparag też mówi, że konsumpcja oleju w LC8 na poziomie 0,5L/100km to naturalne zjawisko zdrowego silnika LC8.
Zawieszenie przereklamowane? Ja tam się nie znam, ale Starsi Wyjadacze bardzo chwalą. |
Cytat:
Najlepiej kupić taki na jaki ma się kasę i korzystać bez stresu. |
Roni - za dużo czytasz i za dużo słuchasz opinii internetowych znawców. Naprawdę w Ktm nie ma na co specjalnie narzekać, a weź pod uwagę, że prawdopodobnie większy % ktm dostaje ostro w dupę, myślę, że większy niż w innych motocyklach tego typu, bo mogą. ;) :lc8:
|
Lepi wysłałem Ci pw(chyba nie zauwazyłeś), odpisz jak możesz.
@QrczaQ Jakby ktoś mi za to płacił to bym miał najwięcej postów na tym forum XD |
Awantura ma wady, ale nie ma szans, żeby te wady przysłoniły jego zalety.
Nie widze teraz żadnego godnego konkurenta dla tego sprzęta w tym przedziale cenowym. |
Mada no,,, oki. Wszystko ma swoje wady i zalety, to wiemy.
Jednak chodzi o to, że zużycie oleju na poziomie 0,5/1000 jest uważane przez producenta za rzecz w NORMIE! Poteoretyzujmy se tera:D ....powiedzmy Pamir(około 15 kkm). Wiesz ze masz sprzęta w normie bo wpierdala oleju w normie:haha2: To ile Motorexa 10w50 musisz zabrać ze sobą na taka traskę? Ta.... pewnie lejesz Motula 5100, chyba bardziej dostępny koło Issyk-Kul:lc8: :D |
A jakie zużycie podaje pan hąda? Czy może wstydliwie przemilcza :D
|
Blady1000 ma z tym problemy, chyba z dwóch lub trzech roczników. Więcej nie słyszałem o hądzie ;)
Lepi ale w jaki sposób Twój argument tłumaczy KTMa?? Że co, że inni też spaprali więc problem nie istnieje?? :haha2: |
Nie zrozumiałeś pytania. Pytałem co podaje producent.
|
Ja w mojej 990S nie dolewalem miedzy wymianami nic.Nie wiem skad te teorie :confused:Chyba jak zwykle,najlepiej wiedza ci,ktorzy nie Maja,albo trafili na jakiegos szrota.:dizzy:
|
Nie jestem znawcą, ani internetów nie czytam do końca...
Odnoszę się do tego co napisał Raszu, a o czym wiedziałem tez wcześniej. Lepi nie wiem co podaje pan hąda nie interesuje mnie to (możesz to zapewne sobie wygóóglać;)) nie jestem wyznawcą tej marki, ani żadnej innej. W przeciwieństwie do Ciebie:D Jednak gdyby mój motocykl brał 05/1000 oleju to bym się go bez mrugnięcia okiem pozbył i raczej w tyłku miałbym to co podaje producent, a nie twierdził ze jest zajebiście:D |
Też by się pozbył ale nie mam powodu :) No może w dwupaku trochę brał ;)
|
Ok, no to do czegoś doszliśmy dziś wieczór.
Tobie nie bierze, Mykowi nie bierze, wniosek może być tylko jeden -producent mija się z prawdą:haha2: |
I dlatego pytałem co na ten temat mówi hąda. A tu milczenie...
|
Nooo,oczywiscie :D
|
Bo są posiadacze motocykli i Ci co na nich jeżdżą :D :dizzy:
|
Hehe..rozumiem,ze ty jezdzilbys na samym oleju :lol8:
|
Może trzeba zacząć od podstawowego pytania , które na forum BMW zaczyna pochłaniać forum , jaki to olej?
Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka |
Mój dla odmiany bierze 0,5l na 2500km trasa na Großglockner czyli ze 2000 autoban reszte pałowanie poaustrijackich winklach za dwiema zzr1400 - do 160km/h nie uciekały mi bardzo ale za to po winklach dostawały po dupie.
Mam się martwić? Czy już cas zmieniać na BMW... ps. afra brała mi tyle samo... |
Pierwsze z brzegu w google.
http://www.bmwmotoklub.pl/viewtopic.php?f=16&t=6906 cytat; Aaaaaaa byłbym zapomniał napisać o piekielnym apetycie tego silnika na olej. Książka serwisowa podaje górne zużycie oleju i tu UWAGA! 1litr na 1000km tak tak nie pomyliłem się 1000km wiec jeśli zużywa ci 0,8litra oleju na 1000km jest wszystko w normie :P |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:48. |