![]() |
W W-wie słyszałem o 100zł w pewnym warsztacie tłumikowym.
|
Ale wygięcie czy wyspawanie?
|
Spróbuję ustalić i dam znać.
|
A co tam jest do spawania..? może lepiej trzymać się standardów, i dolot zrobić nie "na stałe"..
|
Po wstepnej rozmowie rura jest do zrobienia z gieciem i spawaniem ale maly problem jest z materiałem nie ma standardowo dostępnych rur o wewnętrznej średnicy pomiędzy 42-48mm, rozwiazania sa 2
- calosc z jednej rury i zwężanie na koncu do około 45mm ale to kosztowne moze byc i 1-2 rurki takie gosciu by zrobil jak uslyszal okolo 30 sztuk to mu przeszło - szukanie materiału na ta węższa rurkę i mam pytanie co maja dać te 2 wygięcia, jakoś nie mogę logicznie sobie tego wytłumaczyć, na oko są niepotrzebne. Jak ktoś wie na co zwrócić uwagę przy tym gięciu to poproszę o jakieś informacje. Do końca tygodnia mam dostać informacje ile to by kosztowało. |
Matjas przecież wrzucił temat do firmy która robi takie rzeczy, myślę że warto poczekać jeszcze jakie da nam info.
|
Jestem w kontakcie z Matiasem,
Z drugiej strony w porozumieniu w nim szykuję alternatywę, kupiłem 1m nierdzewki, jutro będą tuleje i zaciski, Dziś będzie u mnie mój Ojciec, ma gięterkę, tiga, i robią elementy z nierdzewki dla kopalni....bedziem rysować, Wcześniej nie chciał, bo: "po co, a nie mam czasu, a to nie takie proste powyginać nierdzewkę bo nie lubi ..."...itp. ale zobaczymy jak zrobi wersję demo dla mnie i wycenimy. RAFWRO |
Poczekać na pewno warto ale że robi się to niezarobkowo to można choćby z własnej ciekawości dowiedzieć jakie warsztaty są okolicy, jak się cenią i może wyjdzie taniej.
Na przyszłość będzie wiadomo ze u tego pana jakby co można coś zrobić, ja już się dowiedziałem że ma narzędzia których w innych warsztatach niema a że zajmuje się klatkami bezpieczeństwa to nie ma pod ręka materiałów na wydechy ale możliwości wykonania elementu jaki nas interesuje jest. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wahacz jak wahacz, ale trzeba jeszcze odsadzić z drogi tylnego zacisku.
Po prostej będzie ciężko, lub puszka będzie szła po skosie w bok - brzydko. |
1 Załącznik(ów)
No dobrze, nie ma nikogo z 04, 07, 07a kto mógłby pomierzyć i zamieścić wymiary tej cholernej rury?
Bo mam wrażenie, że wyważamy otwarte drzwi (nie pierwszy raz). Zdjęcia i post laski: http://www.africatwin.com.pl/showpos...3&postcount=47 Zdjęcia i post podosa: http://www.africatwin.com.pl/showpos...0&postcount=64 Załącznik 10080 |
zmierzyć by cza dla leona, bo najbardziej jest podobny do motada.
|
Niby jak to maja zrobić? to jest 3D. Rysunek Techniczny w autokadzie mają zrobić? Rure trzeba giąć i przymierzać do motocykla -inaczej nie bedzie pasować...
|
Magik wziął na wzór rurę Beddiego (ex. Matjasa) i coś tam czaruje, jak wyczaruje, będzie wiadomo za ile i czy sensownie, dam znać. Ma obok siebie zakład z tłumikami i zeznaje, że często można za parę groszy kupić coś od plaskacza, obciąć i dopasować resztę, więc po taniości może będzie taka opcja. A jak się nie da, to zrobi opcje po drogości.
|
Dziś sznowny Matjas będzie u mnie z pierwszą sztuką zrobioną na próbę - zobaczymy jak leży w RD07. Ja zmówiłem już opaskę i tulejkę uszczelniającą na połączenie rura kolektor.
Pewnie będzie trzeba nieco rozszerzyć średnicę rury w tym miejscu lub wspawać przejściówkę. ale to kwestia oko (nie znam dokładnej grubości ścianki uszczelki) 2,5 mm na średnicy (nawet kwasiak powinien się poszerzyć specjalnym przyrządem zakładanym na szczęki uchwytu tokarki) |
no i jak chłopaki wyszło przymierzanie?ciekawość...:)
|
względem ciekawości:
kilka tysięcy postów temu obiecałem, że będę się tematem zajmował i jak obiecałem tak robię. rura wygięta - mierzona do Afri RafaWro = ptasi. teraz robię dalej i nic więcej nie mówię. jak zrobię dam znać a obiecałem dać znać do końca lutego. jeśli będę miał wieści sensowne wcześniej to dam znać wcześniej rzecz jasna. oczywiście jakem Matjas - niczego, oprócz tego, że się postaram, nie obiecuję ;) OVER AND OUT matjas |
Moja niestety nie wyszła za dobrze - ślepa uliczka :-(
Zastanawiam się, czy nie kupić plecionki i nie połączyć tego elastycznie - może to jakaś opcja? |
Najlepsza opcja - poczkać jeszcze kilka dni
|
mam pogięte 50mm - w czwartek mierzenie u RAFA i jeśli będzie OK zamawiam serię. będę się starał, żeby było OK jakościowo i cenowo oczywiście.
w skład kompletu będzie wchodzić rura z uchwytami na sprężyny i na osłonę termo spawanymi /wszystko INOX/, owa osłona z alu gięta na promień w stylu bardzo rejli + 2x śruba M6 imbus, uszczelka na kolektor, opaska INOX przemysłowa, dwie sprężyny mocujące komin, wieszak na tłumik, dystans 25mm /dzieki Hans!!!/ i śruba M8 z podkładko. Będę celował ceną w okolice 180-200PLN za komplet i sprzedawał TYLKO komplety. JAKA dokładnie będzie cena powiem jak będę miał wszystkie elementy gotowe - do końca lutego. Powyższe to tylko orient $ więc proszę nie mieć pretencji jak wyjdzie dycha w tę czy w tamtę. Wiecie już ile kosztuje gięcie kawałka rurki z postów powyżej. Podobnie jak to było w przypadku Venoma poproszę o listę, zebym wiedział czy się za to brać w ogóle. pozdrawiam matjas |
Z tymi 50mm strejt sru to bym był ostrożny. Skoro seryjne kolanka mają 43mm to lepiej moim zdaniem dać 45mm i na koniuszku rozszerzyć na 50. Wyjść może drożej, ale myślę że warto. Ramboszczak założył kiedyś rynnę jakomś ;) zamiast tłumika i silnik stracił dół. Albo górę. No stracił coś na pewno.
|
Słyszałem, że grubość rury nie ma znaczenia. To tłumik lub jego brak (przelotówka)często wpływa na osiągi góra dół. Tym bardziej jeśli mamy różnicę 5 mm na długości mniej niż 40 cm.
|
Dla mnie jedna sztuka
RAFWRO - 1 szt |
No właśnie - słyszałeś. Gdzie, kiedy i od kogo :)? Bo ja słyszałem, że najważniejszą rolę pełnią kolanka, a tłumik na końcu to tylko modulator dźwięku.
Zamontowałem kiedyś przelot na rurce 50mm i AT szła na gumę z gazu prima sort, ale nie osiągała prędkości maksymalnej. Jak jest z rurkami made by Motad? Jake fi? |
Masz rację w sumie tylko słyszałem od mechanika motocykl przy okazji dyskusji o potrzebie regulacji składu mieszanki przy zmianie filtrów dolotu i tłumika wylotu.
Pytanie czy przy tym zestawie nie jest potrzebna regulacja składu? Tylko że to już było przy okazji dyskucji o akcesoryjnych tłumikach. |
Cytat:
zdaje mi się, że wiedzą co robią. z tego co wiem nie ma potrzeby modyfikacji średnicy dysz w celu wzbogacenia mieszanki w przypadku Venoma. matjas |
Ruła dolotowa:
RAFWRO - 1 szt AnubisXRV- 1 szt |
RAFWRO - 1 szt
AnubisXRV- 1 szt Rambulec - 1 szt Jak są dwa Db killery to chyba nie bedzie znaczenia fi dolotu :Thumbs_Up: |
RAFWRO - 1 szt
AnubisXRV- 1 szt Rambulec - 1 szt lukchol - 1 szt |
czy jest różnica do jakiego modelu AT?
ja na wszelki wypadek napiszę RAFWRO - 1 szt AnubisXRV- 1 szt Rambulec - 1 szt lukchol - 1 szt Roberth71 - 1 szt. RD07a |
RAFWRO - 1 szt
AnubisXRV- 1 szt Rambulec - 1 szt lukchol - 1 szt Roberth71 - 1 szt. RD07a Raad - 1szt RD07 |
RAFWRO - 1 szt
AnubisXRV- 1 szt Rambulec - 1 szt lukchol - 1 szt Roberth71 - 1 szt. RD07a Raad - 1szt RD07 Stołek 1szt |
prosze mnie te\z dopisac do listy moja adri to chyba rd 07 ale nie wiem czy z a czy bez a rok w dowodzie 96
|
A ja się chciałem zapytać jak to wygląda w przypadku 04? Ruła od 07 podejdzie czy nie za bałdzo??
|
RAFWRO - 1 szt
AnubisXRV- 1 szt Rambulec - 1 szt lukchol - 1 szt Roberth71 - 1 szt. RD07a Raad - 1szt RD07 Stołek - 1szt rafalkefir - 1szt. RD07 Mutt - 1szt. RD07a |
to i ja dodam do czego ta rura
RAFWRO - 1 szt AnubisXRV- 1 szt Rambulec - 1 szt lukchol - 1 szt. RD07a Roberth71 - 1 szt. RD07a Raad - 1szt RD07 Stołek - 1szt rafalkefir - 1szt. RD07 Mutt - 1szt. RD07a |
Cytat:
Jeżeli tak, to porzucam dalsze eksperymentowanie ;-) |
Jam tam mam ślepą nadzieję, że pasi do RD04 :] :at:
|
Proszę o dopisanie mojej skromnej osoby do grona szczęśliwców :)
RAFWRO - 1 szt AnubisXRV- 1 szt Rambulec - 1 szt lukchol - 1 szt. RD07a Roberth71 - 1 szt. RD07a Raad - 1szt RD07 Stołek - 1szt rafalkefir - 1szt. RD07 Mutt - 1szt. RD07a Foxio- 1szt. RD07a |
A jak wyglada sytuacja z nowym zamowieniem na motada?
|
Cytat:
hm.... chyba najpierw trzeba ostatecznie zamknąć stare w sensie dolotów, co właśnie się dzieje. a potem założyć nowy wątek i jazda. może się jeszcze ktoś skusi, choć powiem, żeby cena była taka jak ostatnio musiałoby to być minimum 20 sztuk. myślę, że damy radę. co to jest Panie 20 sztuk ;) matjas p.s. co do RD04 głowy nie dam. mierzone jest wszytko na RD07. |
RAFWRO - 1 szt
AnubisXRV- 1 szt Rambulec - 1 szt lukchol - 1 szt. RD07a Roberth71 - 1 szt. RD07a Raad - 1szt RD07 Stołek - 1szt rafalkefir - 1szt. RD07 Mutt - 1szt. RD07a Foxio- 1szt. RD07a Juio- 1szt, RD07 |
A może się jakaś mądra głowa wypowie czy są duże różnice w dolocie w 04 i 07?? Na zdrowy rozsądek powinno być podobnie, ale jak są sporsze rozbieżności, to trochę bez sensu kupować taki zestaw, żeby go znowu przerabiać. :/
|
Ryży ma leona. Przymierz, będziesz wiedział więcej. Być może my też :).
|
Też ta wersję biorę pod uwagę, ale narazie nie wiem kiedy u niego będę. Jak się uda to dam znaka. ;) Tylko Ryży 07a...
|
A, myślałem że jeszcze stoi ;).
RD04 w seryjnym tłumiku ma na początku jeszcze 17,5cm długości rurkę o średnicy wewnętrznej 40mm. Potem spaliny uderzają w przegrodę z perforowanej blachy, a za nią są 3 komory. Wzdłuż komór, bokiem przy ściance, biegnie kanał omijający komory aż do wylotu. Na wypadek większego otwarcia przepustnicy. Zdjęć nie mam. |
Hej. Matjas czy będzie jakaś nowa akcja z zamówieniami tłumików tak jak pisałeś wcześniej??
|
Cytat:
|
qrczak - ja rozumiem wiele ale poczytaj powyżej.
matjas |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:01. |