Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   CRF 1100L / 1000 Adventure Sports - akcja serwisowa (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38742)

Dario 17.02.2021 19:43

Cytat:

Napisał temek (Post 718331)
Dario to jeśli będziesz mógł, zerknij czy dużo tego syfu będzie w zbiorniku/filtrze przy wymianie i czy dalej przepuszcza. Ja umówię się dopiero na kwiecień/maj.

Kamerka nie pokazała dużo. Tylko kilka paprochów. Postaram się wziąć urlop, żeby być przy tej robocie.

temek 17.02.2021 20:25

Cytat:

Napisał Dario (Post 718442)
Kamerka nie pokazała dużo. Tylko kilka paprochów. Postaram się wziąć urlop, żeby być przy tej robocie.

Dobry pomysł podpatrzeć procedurę i sprawdzić co się zapycha.

rafal11 17.02.2021 21:01

Cytat:

Napisał Dario (Post 718442)

A jaki masz przebieg?

44FG 18.02.2021 09:34

A wpuszczą was na halę w ASO?

hak71 18.02.2021 14:41

Cytat:

Napisał 44FG (Post 718496)
A wpuszczą was na halę w ASO?

W AutoWitolin Wa-wa Grochowska nie ma problemu. Nawet serwis jest dość przyjazny dla klienta i można o to i o tamto podpytać.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Dario 18.02.2021 22:04

Cytat:

Napisał rafal11 (Post 718456)
A jaki masz przebieg?

22 000km

Cytat:

Napisał hak71 (Post 718559)
W AutoWitolin Wa-wa Grochowska nie ma problemu. Nawet serwis jest dość przyjazny dla klienta i można o to i o tamto podpytać.

W lubelskim Sokole podobnie

crimson 18.02.2021 22:51

Wasko91 - napisz jak się Arher spisał i czy coś skomentowali

DziadekH 19.02.2021 08:07

Dario pisze że zobaczył w baku kilka paprochów po 22kkm. Utwierdza to mnie w przekonaniu, że mogę nie spieszyć się z "płukaniem żołądka". Oczywiście w każdym baku może być inaczej ale zaryzykuję i poczekam.

TOMADYNA 19.02.2021 12:25

Ja mam 400km zrobione i mój bak i spawy wyglądają tak:
https://youtu.be/VKYoOS6dKfo

WojtasA 26.02.2021 17:42

Akcja wykonana dziś w Honda Plaza - z podań ustnych (nie byłem przy robocie): wyczyszczony bak, zainstalowany "zestaw naprawczy" - odstojnik / "komora-pułapka na potencjalny syf" przed filtrem siatkowym. Nie wiadomo czy ten nowy dynks ma być czyszczony regularnie (np. podczas przeglądów) - jak mawiali starożytni Polacy: łi szal si ;)

Afra gotowa do rozpoczętego wczoraj sezonu, a dziś piątunio :beer2:

rafal11 26.02.2021 17:44

Ten nowy dynks jest w baku?? jak go kontrolowac? za kazdym razem beda bak wyciagac?

WojtasA 26.02.2021 17:53

Pojęcia nie mam i mówiąc szczerze nie zamierzam się tym teraz martwić tylko cieszyć się lataniem :D

radiolog 26.02.2021 19:02

Ciekawe co wypadnie z odstojnika, jak się Afryka postawi kołami do góry

Wasco91 26.02.2021 19:31

Africa również odebrana z Honda Arher w Krakowie.
Podobnie jak u kolegi WojtasA, wykonano te same czynności oraz przekazano "Zrobione, jeździmy zapominamy, nic już nie ma prawa odpaść w baku"
Tak więc jeżdżę i dziś pękły pierwsze km na Africe od jej kupna :) już się lubimy :)

WojtasA 27.02.2021 08:00

Cytat:

Napisał radiolog (Post 720000)
Ciekawe co wypadnie z odstojnika, jak się Afryka postawi kołami do góry

Ehh... dobrze że się do Australii nie wybieram :)

Kaem 03.03.2021 10:58

W Łodzi brak reakcji ze strony serwisu. 2 tyg temu napisałem do Honda/KTM Łódź z pytaniem kiedy naprawa może być wykonana.
Załączyłem zrzut ekranu z moim VIN ze strony Hondy potwierdzającym naprawę.
Zero kontaktu na email albo kom.

Ile trwała naprawa ? może warto wybrać się do innego ASO niż Łódź ?

WojtasA 03.03.2021 11:51

W HP trwało 2h - z myciem ;)

Emek 03.03.2021 11:52

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 720898)
W HP trwało 2h - z myciem ;)

Umyli czy objebali Karcherem? :D

muszel72 03.03.2021 12:28

Nie wyciągali baniaka?

WojtasA 03.03.2021 12:28

Bardziej umyli :) ale oczywiście nie widziałem czym ....

tomas1 03.03.2021 13:17

U mnie poszedł nowy zestaw do zbiornika i dodatkowo zamontowałem zestaw GUGLATECH.teraz moge lac paliwo z piaskiem.

Dario 04.03.2021 15:25

5 Załącznik(ów)
Koledzy. U mnie dzisiaj lubelski SOKÓŁ wypłukał zbiornik.
Wykonali to bardzo starannie a pomimo tego akcja zajęła "aż" 1 godzinę (sprawę ułatwiło niewątpliwie to, że gmole i plastiki sam wcześniej zdemontowałem i przywiozłem goły motur, jeśli ktoś podstawia kompletny motocykl, to potrafię sobie wyobrazić, że naprawa może zająć ok 2-3 godzin).

I teraz po kolei.
Pierwsze zdjęcie pokazuje co wchodzi w skład zestawu naprawczego - regulator ciśnienia, filtr zgrubny (smok), zespół filtrujący w pompie (bez pompy), uszczelka główna i oringi. Zmieniony jest smok (podobno gęściejszy materiał filtrujący) i odstojnik.
Dalej zobaczycie ile syfu wylało się z odstojnika w pompie (z tego miejsca pod smokiem). Kolejne zdjęcie pokazuje częściowo zapchany smok.
Poza odstojnikiem i smokiem ilość "wolnych" ziaren cynku w zbiorniku była minimalna - w wanience, do której mechanik zlał benzynę po pierwszym płukaniu było kilka - kilkanaście malutkich cząsteczek wielkości ziarnka piasku. Wygląda, że cały syf został zassany w rejon smoka i odstojnika i usunięty w ramach akcji serwisowej.
Co ważne pompa była czysta. Mechanik wydmuchał z niej benzynę na czystą szmatkę i nie zaobserwowaliśmy żadnych cząsteczek.
Sokoły przepłukały zbiornik 3 razy. Pierwszy raz "moją" benzyną i 2 razy benzyną ekstarkcyjną.
Za każdym razem benzyna była zlewana i resztki odsysane - tak więc bez lipy!
Dodatkowo, przyjrzałem się spawom (patrz foto). Wyglądają czysto. Nie zauważyłem żadnych łuszczących się krawędzi. Liczę na to, że co miało się złuszczyć, to już się złuszczyło (przejechałem prawie 23 tyś km).
Nie wiem, czy tylko poprawiam sobie humor, ale rzeczywiście są szanse na to, że akcja kończy temat. Znając siebie, zajrzę pewnie od czasu do czasu kamerką do zbiornika, ale generalnie przestaję się tym martwić - trza zaczynać sezon!

A i jeszcze na koniec reklamy - jak ktoś ma blisko albo nawet i daleko to nie zastanawiać się, tylko walić do lubelskiego Sokoła! Fachowo zrobią przegląd, wytłumaczą i pozwolą popatrzeć (jak kto ciekawy).

mdxmd 04.03.2021 19:21

jeżeli za filtrem wstępnym (smok) oraz dokładnym (w obudowie pompy) znajdują się:

1. regulator ciśnienia paliwa
2. wtryskiwacze

i regulator podlega wymianie a jest prostym "urządzeniem", można go także bez problemu wyczyścić zwalniając napięcie sprężyny i przedmuchać a wyjątkowo precyzyjne wtryskiwacze nie podlegają jakiejkolwiek akcji nawet czyszczenia ....

matjas 04.03.2021 19:32

Dobrze ze problem również w pomrocznej został ze tak powiem rozpoznany.

Ciekawe jest jednak czy za granicami naszego rozdołu ten problem jest traktowany w ten sam sposób czy jednak z większa pieczolowitoscia???

M

Dario 04.03.2021 21:21

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał mdxmd (Post 721263)
jeżeli za filtrem wstępnym (smok) oraz dokładnym (w obudowie pompy) znajdują się:

1. regulator ciśnienia paliwa
2. wtryskiwacze

i regulator podlega wymianie a jest prostym "urządzeniem", można go także bez problemu wyczyścić zwalniając napięcie sprężyny i przedmuchać a wyjątkowo precyzyjne wtryskiwacze nie podlegają jakiejkolwiek akcji nawet czyszczenia ....

Zastanawia mnie też dlaczego Honda nie przewiduje okresowej wymiany filtra dokładnego oczyszczania. Tego plastikowego gówienka w które wmontowany jest filtr nie kupisz jako osobnego elementu tylko w komplecie z pompą paliwa. Przydałoby się to od czasu do czasu wymienić bo na zdjeciu poniżej widać ile syfu wydmuchnął mechanik z tego filtra po zaledwie 23 t. km.

mdxmd 05.03.2021 01:20

Cytat:

Napisał Dario (Post 721300)
Zastanawia mnie też dlaczego Honda nie przewiduje okresowej wymiany filtra dokładnego oczyszczania. Tego plastikowego gówienka w które wmontowany jest filtr nie kupisz jako osobnego elementu tylko w komplecie z pompą paliwa. Przydałoby się to od czasu do czasu wymienić bo na zdjeciu poniżej widać ile syfu wydmuchnął mechanik z tego filtra po zaledwie 23 t. km.

BMW także nie przewiduje, tyle, że nie da się filtra zakupić osobno tylko cała pompa za kosmiczne pieniądze...

do CRF1000 obudowa z filtrem i regulatorem ciśnienia 196zł
do CRF1100 obudowa z filtrem i regulatorem ciśnienia 202zł

ceny absolutnie uczciwe, zwłaszcza, że w zestawie jest regulator i uszczelnienia.

Dario 05.03.2021 06:38

OK. To śpię spokojnie:Thumbs_Up:

Momo 06.03.2021 08:49

Cytat:

Napisał matjas (Post 721270)
Dobrze ze problem również w pomrocznej został ze tak powiem rozpoznany.

Ciekawe jest jednak czy za granicami naszego rozdołu ten problem jest traktowany w ten sam sposób czy jednak z większa pieczolowitoscia???

M

O tym problemie na amerykańskim forum czytałem już w tamtym roku, i pomyślałem sobie ze Amerykanie jak zawsze robią z igly widły, jednak jak widać to problem globalny, z tego co piszą to różnie serwisy do tego podchodzą myślę że u nas się przejęli tą sytuacją na tyle że nie wymyślają i robią jednak te czyszczenia. To też wynika z początkowej niewiedzy i późniejszych wytycznych od producenta jak mają działać. Bez sensu wymieniać zbiornik na nowy skoro nowy również nie jest pozbawiony wady. Ten jak już się wypłucze to wymiana filtrów w środku powinna załatwić sprawę. W USA i Anglii użytkownicy są bardziej nastawieni na "wyciagniecie" kasy od producenta i każdy przypadek chcą zgłaszać do naszego odpowiednika UOKiK aby mieć większe szanse na odszkodowanie. Tak że nie jest tak że w innych krajach po wykrytej usterce podstawiają im nowe moto😉

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

mdxmd 06.03.2021 09:14

jeżeli cynk nie jest jakoś trwale związany ze spawem to problem jest dość prosty do rozwiązania, ale wiąże się z mechanicznym usunięciem cynku z powierzchni spawów a nie bujaniem zbiornikiem na boki.

Mechanicznym mam na myśli sposób bez drapania skrobania itp... są różnego rodzaju rozwiązania typu kółka z włoskami z tworzywa sztucznego, miedziane.
Można także zastosować inne rozwiązanie w postaci niewielkich elementów metalowych.

procedura powinny wyglądać np. tak.

1.Mechaniczne usunięcie cynku
2.Płukanie zbiornika (np. jak z instrukcji hondy)
3.Płkukanie/wymiana przewodu paliwowego oraz wtryskiwaczy
4.Wymiana filtrów
5. happy end.

Rozwiązanie jakie przyjęła honda może mieć zastosowanie do motocykli, które już mają nawinięte np. 10-20.000km gdzie cynk już pływa w zbiorniku lub został wyłapany przez filtry.

Motocykle które są nowe lub mają niewielki przebieg - płukanie jest bez sensu zupełnie....

Gdybym miał taki przypadek osobiście to przy wizycie w serwisie poprosiłbym o zrobienie tego dobrze a nie jak zaleca producent. Każdy mechanik będzie wiedział o co chodzi.

Gepard 11.03.2021 07:22

Witam wszystkich.
Mam taką ciekawostkę...
Posiadam zwykłą crf 1000 z 2019r., krórą zakupiłem z pominięciem polskiego importera Hondy. Nabyłem ją w BUSHPIG w Łomiankach i pamiętam, że kiedyś rozgorzała na forum dyskusja czy taki motocykl może „liczyć” na gwarancje lub akcje serwisową w ASO w Polsce. Otóż po wpisaniu nr VIN wyszła akcja serwisowa na mocowanie bocznych kufrów. Podjadę dzisiaj do H-Archer w Krakowie i zobaczymy co powiedzą.

TOMADYNA 11.03.2021 08:01

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 721607)
jeżeli cynk nie jest jakoś trwale związany ze spawem to problem jest dość prosty do rozwiązania, ale wiąże się z mechanicznym usunięciem cynku z powierzchni spawów a nie bujaniem zbiornikiem na boki.

Mechanicznym mam na myśli sposób bez drapania skrobania itp... są różnego rodzaju rozwiązania typu kółka z włoskami z tworzywa sztucznego, miedziane.
Można także zastosować inne rozwiązanie w postaci niewielkich elementów metalowych.

procedura powinny wyglądać np. tak.

1.Mechaniczne usunięcie cynku
2.Płukanie zbiornika (np. jak z instrukcji hondy)
3.Płkukanie/wymiana przewodu paliwowego oraz wtryskiwaczy
4.Wymiana filtrów
5. happy end.

Rozwiązanie jakie przyjęła honda może mieć zastosowanie do motocykli, które już mają nawinięte np. 10-20.000km gdzie cynk już pływa w zbiorniku lub został wyłapany przez filtry.

Motocykle które są nowe lub mają niewielki przebieg - płukanie jest bez sensu zupełnie....

Gdybym miał taki przypadek osobiście to przy wizycie w serwisie poprosiłbym o zrobienie tego dobrze a nie jak zaleca producent. Każdy mechanik będzie wiedział o co chodzi.

Ja mam przypadek mojej CRF gdzie mam obecnie zrobione 800km i juz syfy pływają. pierwszy przegląd robię na 1000km i będę najprawdopodobniej robił akcję.serwisową. Też się zastanawiam czy nie za wcześnie, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, że jeśli syf pojawi się ponownie by pojechać na ponowną akcję.

temek 11.03.2021 09:35

Cytat:

Napisał Gepard (Post 722565)
Witam wszystkich.
Mam taką ciekawostkę...
Posiadam zwykłą crf 1000 z 2019r., krórą zakupiłem z pominięciem polskiego importera Hondy. Nabyłem ją w BUSHPIG w Łomiankach i pamiętam, że kiedyś rozgorzała na forum dyskusja czy taki motocykl może „liczyć” na gwarancje lub akcje serwisową w ASO w Polsce. Otóż po wpisaniu nr VIN wyszła akcja serwisowa na mocowanie bocznych kufrów. Podjadę dzisiaj do H-Archer w Krakowie i zobaczymy co powiedzą.

Jeśli VIN znajduje się w bazie motocykli do naprawy, to ASO naprawia niezależnie gdzie był kupiony.

Gepard 11.03.2021 13:29

Byłem w Krakowie w Hondzie i po wpisaniu VIN usłyszałem, że mam tylko akcje serwisową na boczne kufry, ale skoro ich nie nabyłem to nie ma tematu. Na pytanie o problemy z bakiem paliwa usłyszałem, że temat występuje tylko i wyłącznie w NATAS, zwykłe są ok- ale i tak sprawdzę u siebie jak sprawa wygląda.

Momo 11.03.2021 14:36

Cytat:

Napisał Gepard (Post 722565)
Witam wszystkich.

Mam taką ciekawostkę...

Ta akcja polega na naklejeniu naklejki ostrzegawczej 😃

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

buzka11 11.03.2021 17:06

Już po. Ne dość ze akcja zbiornik to jeszcze ABS.na pytanie czy te filterki będą kontrolowane co jakiś okres odpowiedz jest póki co nie czy zbiorniki nam wymienia na wolne od wady raczej nie .to jakaś kpina bo ocynk który się utlenia nie zniknie a do tego na bank wda się korozja. trza molestować ich to może zgłoszą to do hondy wyżej i coś się zmieni

hak71 14.03.2021 17:37

A propos tych akcji serwisowych czy ktoś z was otrzymał oficjalnie zaproszenie pisemne , czy sami weryfikujecie po vinie co i jak.

crimson 14.03.2021 17:52

Ja dostałem oficjalnie mailem

buzka11 15.03.2021 16:16

samemu jak sprawdzisz to szybciej bedzie :)

jpj 16.04.2021 12:39

Cytat:

Napisał 44FG (Post 716804)
Nie wiem jak u innych ale np u mnie sprawę chyba utrudnia fakt, że motocykl jest w leasingu. Czyli to leasingodawca jest kupującym i tak naprawdę on może dochodzić prawa z tytułu rękojmi. Czy się mylę?

Dzisiaj zgłosiłem swoją Hankę na akcję serwisową i nie ma problemu jeżeli motocykl był wzięty w leasing.

rafal11 16.04.2021 12:44

Ktoś chyba w tym temacie kiedyś pisał o nierównych wolnych obrotach. Nie mogę znaleźć teraz. U mnie taz falują w granicach 250obr./min. Czy coś w temacie się ruszylo? Akcja wyeliminowała problem czy był on gdzie indziej?

Danek77 16.04.2021 21:07

Ja jestem dzisiaj po czyszczeniu zbiornika i jak obroty falowały tak falują, w dodatku nie podłączyli 1 wężyka do zbiornika. Sprawdzajcie to przy odbiorze.

Gazda 16.04.2021 21:35

Ile się czeka po zgłoszeniu do dealera na serwis? Oni umawiają jakoś na konkretny termin?
Wklepałem VIN no i trzeba pojechać.

temek 16.04.2021 21:51

Kilka dni. Musisz podać vin i zamawiają zestaw naprawczy/serwisowy.

TOMADYNA 16.04.2021 22:02

Ja dziś PO akcji, chyba przestałem się przejmować. Kupuję przedłużoną gwarancję :umowa:

44FG 16.04.2021 22:10

To nie gwarancja a ubezpieczenie.

Gazda 16.04.2021 22:25

ile ta przyjemność kosztuje?

TOMADYNA 16.04.2021 22:27

Cytat:

Napisał 44FG (Post 729988)
To nie gwarancja a ubezpieczenie.

Oczywiście, ale kosztuje tylko ~1700pln na 3 lata.

rafal11 16.04.2021 22:32

A jaki zakres obejmuje? Przebieg?

honda_honda 17.04.2021 07:13

Cytat:

Napisał rafal11 (Post 729992)

I to jest kluczowe pytanie.

TOMADYNA 17.04.2021 08:44

Cytat:

Napisał rafal11 (Post 729992)

Generalnie:
Ochroną ubezpieczeniową objęte są wszystkie mechaniczne, elektryczne i elektroniczne elementy i zespoły Motocykla zamontowane w pojeździe fabrycznie, z wyłączeniem:
Długa lista ale generalnie eksploatacja oraz uszczelki.

Wartość ubezpieczenia to wartość motocykla.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:07.