![]() |
Ja nie miałem śmiałości tego napisać ;)
ps, wychodzi na to że taka nasza Śliwowica:pŁącka w tym kraju podbitym przez dzieci Allaha to już narkotyk:haha2: |
Norłeje pić nie umią. Przyjechał do nas taki z północy, pierdyknął lufe nalewki i go ne było. Boją się takich trunków to je zakazali. Trzeba to uszanować i się na wyjeździe najebać "na arystokratę" :D
|
Nie ma się co dziwić, jakbyśmy musieli płacić po 200 zł za flaszkę wódki to z szacunku do gospodarza wypadałoby;) się najebać jednym kieliszkiem, a nie lyterkiem...:haha2:
|
Cytat:
Lepiej pierolic sobie o wyjezdzie niz brac udzial w jakiejs gowno-burzy, na blizej nie okreslony temat. Wszyscy wiemy co tu sie potrafi zima dziac i uwazam ze takie nasze pierdolenie nikomu nie szkodzi. Inna sprawa ze mozna troche info z tego watku wyciagnac. Kto pojedzie czas pokarze, ja na pewno bo juz urlop klepniety, osoby ktore sie zdeklarowaly na bank sa mi osobiscie znane i wiem ze nie zucaja slow na wiatr. Kto sie dolaczy a kto zachoruje dwa dni przed przygoda, zycie pokarze. Ja podchodze lajtowo do sprawy, relacji nie napisze bo nie mam takich zdolnosci a Calgon pierdoli Norwegie i jedzie na Sycylie :D Apropo chlania przez norwegow to mysle ze co nie ktorzy mogli by sie zdziwic, a cena wodki jest spora jednak przeliczajac na godziny pracy juz nie jest tak zle :D No i nie 200zl tylko 95.08 zl :haha2:https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/...odka/p/1562202 Albo Polska wodka nie znana w Polsce https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/...odka/p/1334902 Wyborowa https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/...orowa/p/276301 Sobieski https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/...odka/p/5828801 Zubrowka https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/...odka/p/3061001 |
Cytat:
Stawiam ze pol setki bedzie na 30.06 :haha2: bedzie wiecej to w Bialej na jesien litra postawie..:haha2: Narkotyku..:D |
1 Załącznik(ów)
Co do picia wódki to była taka sytuacja w 2016 na drodze atlantyckiej ,nie było hyt i musielismy wynająć cały dom który kosztował 800 ejro lecz po moim skutecznym przekonaniu wódką norwega który wypił 2 pełne kupki oczywiście ze mną wynajął nam chate za 800 nok ,wsiadł w samochód i pojechał :p
|
Chociaż nie lubię to.. kufry obowiązkowe, ca 7,5litra..:D
|
7,5 litra łąckiej -matko z córką:dizzy:,
Pirania za miesiąc nie dasz rady wrócić, zalej kufry danielsem lepiej:D ps. Dubel mógłbyś sporo dorabić produkując bimberek:haha2: widzę potencjał w tamtejszym rynku. W naszych warunkach (pl) wyprodukowanie amatorskie dobrego litra 50%(prawie narkotyk:D) ~7 zł. |
Cytat:
|
Norki pędzą branwin
|
Jeśli już to brennevin :)
|
1 Załącznik(ów)
Jedno czy drugie bez znaczenia, ważne żeby znaleźć TO CUDO przy moim moto: :haha2:
|
A tak z ciekawości.... Jak wygląda tematów miśków i innych stworzeń które mogą być do nas mało przychylne ?. Załóżmy że rozbijamy się w pobliżu lasu. I tak z ciekawości .... co uważacie osobiście za bardziej przydatne w takiej wyprawie ...grzane manetki czy ogrzewane rękawice ?.
|
Cytat:
Na misie i inne pozeracze homosapiens wystarczy dziurką w ziemi tzw. DUCA do niej odrobinę węgla drzewnego i niech się tli przez całą noc a miska nie zobaczysz.:D |
:) uff......z tym tlącym kijkiem będę spał spokojniej. Jednak koledzy z Magadanu mają jednak odmienną opinie....im młodszy misiek tym gorzej
|
O co biega z tym DUCA?
|
O miskach nie slyszalem, za to o jadowitych zmijach juz tak i sa dosc czesto spotykane.
Pozdro |
Cytat:
A serio to na dzikie zwierzeta to dobry patent, dziura i tlacy sie w srodku wegiel drzewny, zapach dymu skutecznie odstrasza zwierzeta.. |
Dubel, ale z kilograma cukru wyjdzie litr dobrego bimbera :D
|
Jakos tak wychodzi :oldman:
Tak bynajmniej mi mowili :smoking::haha2: |
w DUCA nigdy nie grałem ....
|
1 Załącznik(ów)
Wstepny plan pierwszych dni trasy
Załącznik 68252 |
Dubel, rozumiem że uwzględniasz trolową trasę i przerwę na suszoną rybkę w lofotach ? :)
|
1 Załącznik(ów)
Uwzgledniam trolowa i pare innych moim skromnym zdaniem nawet ciekawszych odcinkow :)
Dalej przelot na Nordkapp mniej wiecej tak Załącznik 68253 |
Masz rację.... myślałem długo o tym odcinku i na północy zbyt dużo było by przepraw. Ale pomyśl jeszcze o tym, niestety jestem daleko i organoleptycznie nie mogę stwierdzić co będzie lepsze ;)
|
W sumie tak to mi się powoli klaruje by pozwiedzać do wysokości Trondheim , później przyleciec na Nordkapp, a następnie spokojnie wracać w dół i dopasować się do pozostałego czasu jaki nam zostanie.
Ps. Cały czas czekam na sugestie , propozycje itd |
Ostanie pytanie na dziś... pewnie już zadawane .... Ile muszę wziąć urlopu i jak bardzo muszę przekonywać małżonkę ? ;)
|
Tylko jedna przeprawa w Bognes: https://goo.gl/maps/j7HNmbRoH1E2
Przynajmniej tak wygląda.. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
W marcu siądę do trasy, myślę że dobrą bazą będzie rozpiska od ZZ44 plus nasze modyfikacje. Czasowo mam cały czas tylko tydzień i zakładam, że fiordy do Trondheim i Wy w górę my w dół do PL. Jak to sobie czasowo rozkładasz ? |
Cytat:
Wiem ze jeszcze pol roku, ale teraz mam czas na zabawe z mapami itd. Przyjdzie wiosna i nie bedzie czasu bo inne sprawy na glowie. Zimowe nudne wieczory staram sie wykorzystac ot tyle. Mysle ze masz dobry plan :D |
1 Załącznik(ów)
|
No to żeby każdy miał mapę to polecam TOPO.
Darmowe na Garmina znajdziecie pod tym linkiem: http://madeinenduro.com/free-topo-map-for-garmin/ |
Kto będzie leciał z Polandi ? Ja mam z podkarpacia do ukręcenia 2,5k do dubela. Można jeszcze zaokrętować się na jakieś pływające taczki, ale boję się co na to mój żołądek :)
|
Cytat:
|
Witam
Cytat:
Chętnie bym się wybrał z Wami na Nordkapp ale mam inne plany na wakacje. Ale chętnie podzielę się swoim doświadczeniem z wypadu wakacyjnego na Lofoty-byłem tam 2 lata temu wprawdzie autem ale byłem. Pozdrawiam Marek |
Cytat:
Skoro chetnie sie podzielisz to sie dziel, czekamy :lukacz: |
Cytat:
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka |
A jak jest z łowieniem ryb? Jakieś opłaty, pozwolenia, warto sprzęt zabrać?
|
Cytat:
Pozdro |
Obowiązują wymiary ochronne nawet na fiordach jezeli sie nie mylę powyzej Mo i Rana,ale malo kto na to zwraca uwage przy polowach z brzegu.Wystarczy wziac przywieszki z europris najlepiej ba makrele i zarzucic z mostu.Ja na Lofotach po 10 minutach zawinalem sprzet i wiadro ryb
Cytat:
Cytat:
- jesli jestes plenderem - odwiedzasz regularnie rodzine w polsce (przez regularnie rozumie sie minimum raz w miesiacu) - musisz podczas kontroli udokumentowac powyzsze Pozdro |
Cytat:
A na jakie temperatury można liczyć w okresie czerwca w rejonie środkowej i zachodniej Norwegii ? Pytam pod kątem śpiwora :)
|
Temperatury mogą się wahać od 5 do 20 stopni
|
A tak se podbije by Pirania mial wieksza beke :D
|
To mały żarcik..! ;) Daleki od złośliwości miał być..;)
Już u nas w PL coraz cieplej się robię, śniegi płyną więc będzie można pojeździć. |
Cytat:
Ja sobie moge pojezdzic ale palcem po mapie albo Quattro, przy dobrych wiatrach to w kwietniu wyjade. |
5 Załącznik(ów)
A jednak wyjechałem już w marcu :D
Załącznik 69292 Załącznik 69293 Załącznik 69294 Załącznik 69295 Załącznik 69296 |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:15. |