![]() |
Moja żona jeździ na XT 350. Oczywiście marudzi, że brakuje guzika, ale daje radę! W końcu jak ktoś chce jeździć na motórze w dalekie kraje to musi umieć porządnie kopnąć!:D
Motocykl jest idealny dla kobitek bo waży z paliwem 120 kg. Moc niezablokowanego to 29 KM, więc trochę przekracza wymogi A2, ale jest sporo wersji fabrycznie zblokowanych do 19 KM. Cena super zadbanego egzemplarza w Niemcowni to około 1500 Euro. I tam bym radził szukać bo u nas same złomy na Allegro itp. Tu masz trochę zdjęć z reanimacji naszego egzemplarza: http://africatwin.com.pl/showpost.ph...postcount=2380 i stan obecny::) http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2478&page=299 |
Na A2 35kW czyli 47-48 KM.
Może jakieś jeszcze propozycje :) W sumie został rok, ale lepiej posłuchać opinii i rad innych osób. |
Witam Szanowne Panie
Szukam od dłuższego czasu lekkiej niskiej maszyny na pierwsze moto dla mojej Małżonki. Żonce najbardziej podobają się ścigacze, ale nie wiem czy to dobry wybór do miasta, tym bardziej na początek... I tak czytając sobie wątki w dziale "Lejdis" pomyślałem nad Hondą NX250. Moto ma być raczej do miasta, więc wchodzą w grę raczej opony turystyczne. Tylko musiała by się najpierw przymierzyć i się przekonać do bardziej terenowego sprzęta. A najlepiej jakby ją jakaś Lejdis zaraziła miłością do małego Dominatora... Może jakaś posiadaczka Dominatorka z okolic Warszawy miałby czas żeby się spotkać, pogadać i pomierzyć... |
Cytat:
Moja 2 połówka śmiga nim aż miło, a ostatnio coraz bardziej zjeżdzamy z asfaltów (np. Bośnia) i wcale nie zostaje z tyłu. Łyka spokojnie dziurawe asfalty, trasy 10% szuter, 90% czarne i nie narzeka. Do tego jest poręczny, mało pali, ma nieskomplikowaną konstrukcję i co ważne u lejdisek: WYGLĄDA ŁADNIE;) polecam, Magda Gessler |
Cytat:
|
Żonka przejechała się dziś małym Dominatorkiem i jednak nie trafił jej w gusta. Szczególnie wąski bak, którego nie mogła trzymać kolanami i trochę zbyt wysoka kierownica. Po prostu nie czuła się pewnie.
Ale faktycznie lekki, chociaż co do wysokości kanapy to są sporo niższe sprzęty. |
tak , najlepsza bedzie motorynka :D
takim podejsciem nie nauczy sie jezdzic znam kilka kobitek naprawde drobnych a jezdza na xt600czy dominatorach i calkiem niezle sobie radza . nie wysokosc siedzenia swiadczy o dobrym prowadzeniu sprzeta. |
Witam,
Szukam pierwszego motocykla do mojej kobiety - 162 cm wzrostu i niecałe 50kg - czyli drobinka. Będzie miała póki co prawojazdy A2, czyli 35 kW i stosunek moc/masa nie większy niż 0.2. Szukamy motocykla o charakterze turystyczno-endurowatym (70% czarne, 30% szuter). Dziewczyna przysiadała się do mojego trampka, niestety nie jest w stanie go dosiąść. Nawet ze zdjętą kanapą ma problemy z utrzymaniem go w pionie albo dźwignięciem go ze stopki. Moglibyście coś polecić? Z tego co czytałem wyżej to dużo pojawia się dominatorów, tylko nas przeraża trochę częsta wymiana oleju :( Z góry dziękuję. |
Może Aprilia Pegaso IE (wtrysk) lub mały GS?
Powinny łapać się na A2... |
Zdecydowanie mały ( 250) dominatorek. Wiele dziewczyn zaczynało od tego sprzętu ( ja także) i były bardzo zadowolone. Z dominatorka przesiadłam się na suzuki DR i ...po dwóch sezonach wrócilam do hondy ( crf250).
Kupiłam Dominatorka w Niemczech, z niewielkim przebiegiem i bardzo zadbany egzemplarz, płaciłam ok 8 tys PLN . Myślę za nadal można znaleść zadbane dominatorki w niewielkich cenach z pewnie większym prebiegiem Co do oleju- nie pamiętam aby był z tym jakiś poroblem-no chyba ze planujecie podroż dookola świata |
Yamaszka xt 350?
Słyszę pochwały na temat tego motka. osobiście jeżdżę xt600, ale to i waga większa, i wzrostu ciut więcej potrzeba, a i na A2 się chyba nie łapie. |
Cytat:
-- JarekO |
Tak się składa, że mam też xt350.Faktycznie jest kochany tylko ta kopajka...to niewielka trudność dla drobnej kobietki
|
Aprilia Pegaso i mały gs (650) są za mocne na A2 niestety, poza tym tak jak patrzę na Pegaso to wygląda prawie jak trampek 650 (gabarytowo).
Dookoła świata raczej nie pojedziemy (póki co), ale w te wakacje planujemy zrobić wyprawę tak na 10 tys. km, więc pewnie podobne tendencje się utrzymają w przyszłości. Dzięki za rady! |
Jeśli nadal masz tę samą dziewczynę, to ja bym sobie na twoim miejscu odpuścił dominatora 650 bo ona jest tak drobniutka, że ją wysokość i masa zniszczy. Moja jest o wiele wyższa i sięga płaską stopą do podłoża z dominatora, ale mimo wszystko masa robi swoje i czasem jej brakuje siły żeby go wytargać z niekorzystnych warunków drogowych. Wiem, że są dziewczyny co ogarniają cięższe motury, ale one mają na 200 procent więcej siły i doświadczenia. Ja bym na twoim miejscu szukał coś do 350-400ccm i koniecznie obniżone. A częstymi wymianami oleju się nie martw bo to wcale nie jest tak upierdliwe jakby się mogło wydawać. Dominator 250 może jest jakimś wyjściem, ale obczaj ilość części do niego a raczej ich brak. A na 10 tysięcy w wakacje to ją zabierz na tył swojego trampka i będziecie wszyscy bardziej zadowoleni, szczególnie, że zajmie ci tyle miejsca co większy kufer:) Dziękuję, dobranoc.
|
W tym roku będzie jechała z tyłu, ale w przyszłości będzie chciała sama prowadzić ;)
650 dominatora nie brałem pod uwagę, za duży i chyba nawet za mocny. Coś do 350-400ccm? Ale właśnie co? |
Hej Nev,
widzę zę jesteś z Łodzi i tam mieszkacie. Skontaktuj sie z kims kto ma DR 350 i daj swojej kobiecie sie przysiaść. Ja mam 166cm i wazę okolo 57kg. Jeżdziłam kiedyś XT600 ale jednak nie miałam frajdy w offie - za ciężki, wiec zmieniłam na DR350. Moja DR350 ma - kopke - jeszcze z niej nie skorzystałam. - rozrusznik - poprzedni właściciel przerobił chwała mu za to,odpala zawsze i wszędzie ( jesli nie stoi miesiac w garazu) . - odchudziłam siedzenie co by sięgać nóżkami - moto obniżony na kosciach bo i tak siedzenie nie pomoglo ( może dla tego że mam apsy z poprzedniej wersji DR 350) Poza tym każda dziewczyna ktora chce jeżdzić i ma zapędy do podróżowania nawet offem to uważam,że DR 350 może być fajna alternatywa. jedyny minus to prędkość. Ale cięzko o dualowy moto. Jedynie trzeba dbać o nią by służyła. Servisować jak należy, sprawdzać po każdym parkowaniu w garazu stan oleju - bo lubi łyknąć. Jeśli będziecie w okolicy Krakowa to zapraszam -garaż otwarty. Cleo |
a kup jej yamahe TW 200 niech obcowac sie nauczy z motocyklem
fajn y niski wszedolaz , w teren na popierdolki idealny http://img02-otomoto.sogastatic.pl/M3936510_1.jpg |
Zastanawiałem się nad TW, tylko ciężko jakiegoś dostać. Widziałem tylko 125 :(
|
Cytat:
Pozdrawiam -- JarekO |
A toż ja mam też DR350-i nawet do sprzedania chętnie
|
Nev, polecam Dominatorka. Mam takie gabaryty jak Twoja kobieta i Domi daje mi mnóstwo frajdy z jazdy. Jest na tyle lekki, że jestem go w stanie przepchnąć na parkingu, czy podnieść po glebie. Wysokość kanapy nie przeraża (jak moto stoi na podnóżku dotykam ziemi czubkami palców, jak stoi tylko na kołach jest znacznie lepiej). Z częściami wbrew pozorom nie ma aż takiego problemu. Zresztą moto raczej do awaryjnych nie należy. Jedyny minus: nie tak łatwo jest znaleźć nx250 w fajnym stanie.
|
Jest jeszcze taki motur Beta Alp 4,0 z silnikiem od dr 350. Wydaje mi się że dla kobiet idealny. A i ja takiego też mógłbym mieć, wydaje sie mało wymagający do włóczęg.
|
Witam wszystkich, chwilkę mnie tu nie było może niektórzy pamiętają ;).
Przymierzam się do sprzedaży motocykla mojej małżonki, motocykl typowo dla babeczek więc zapytam tutaj. Mianowicie mam bardzo duży problem z wyceną wartości motocykla, nie wiem ile mogę za niego oczekiwać. Maszyna dosyć unikatowa HM CRF 230. Czyli CRF 230 z homologacją drogową, odpalana z rozrusznika i takie tam. Rocznik produkcji 2006 moc 14 kw, masa własna 118 kg. Po za unikatowością maszyny unikatowe są jej przebiegi motocykl kupiony w 2009 roku zrobił do dzisiaj około 1000 km, głównie lekki teren i szutr. Szacunkowy przebieg motocykla to nie więcej niż 5000 km (poprzednia właścicielka również z forum Africa Twin). link do zdjęcia poniżej, nie mam zdjęć aktualnych motocykla, ale jego stan nie uległ znacznemu pogorszeniu, z tego co pamiętam nie ma tylnych kierunków, bo w krzaczorach łatwo odpadają :haha2: https://drive.google.com/open?id=1ej...85w&authuser=0 będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam PS. Zdjęcie już publiczne :P PS2. link działający (nie nawidzę picassy :P ) https://drive.google.com/open?id=0B9...SjQ&authuser=0 |
Fotek nie widać...Kajtkowa jeździła na czyms takim...
|
aa dokładnie tak :) a w zasadzie dokładnie ten
|
Chyba go widziałem 2 tygodnie temu w Kosiance.Bardzo fajny sprzęt do nauki .:)
|
W Rzeszowie jest zdrowe DT125 co wazy 106 kg ino trza miec noge bo to wysokie. Jedzie to-to jak gupie porownaniu do 4 suwa 125 -250
|
Masz jakiś namiar na tą maszynkę w Rzeszowie?
|
Marcin, fajnie że znowu jesteś :) - żona tez się pochwal. A może to jakaś nasza Amazonka?:)
|
wrruuummmm
dla chętnych mam obniżoną DT 125 (2005) (można podnieść z powrotem) http://allegro.pl/yamaha-dt-125-re-2...265500791.html na!zdrowie! |
Dostałem specjalną misję wyboru motocykla dla mojej żony. Sprzedajemy XJ600 ze względu na to że chciała by trochę poczuć piachu w zębach i polatać ze mną w lekkim offie, ogólnie to by chciała żeby na twardym śmigała jak na XJ i w terenie dawała radę. Powoli spokojnie wytłumaczyłem że nie ma aż tak uniwersalnego sprzętu. Ze wszystkich stron polecają F650GS ale po przeczytaniu tego tematu XT600 nas zainteresowała (nawet bardziej nam się podoba). Więc pytanko może bardziej techniczne co lepiej wybrać?
- żony wzrost 176cm - kwota 8-10tyś Plusy beemki to wtrysk, ABS XT600 koło 21'' |
Cytat:
|
Robiliśmy przymiarkę do Dakara był na podwyższonej kanapie i taki dość duży już się wydawał. I za sensowny trzeba więcej zapłacić niż planowany budżet.
|
Xt600e.
Mam 166 cm i było spoko. Teren super. Na czarnym trochę mniej ale wyższa owiewka poprawia komfort. wytapatalkowano |
Jezeli ma to byc wygodne i dawać radę na asfalcie i tam gdzie Afryka, to tylko maly GS XT zamęczy Ją na dojazdach.
|
Wbrew pozorom różnica nie jest aż tak duża.A części do XT wszędzie i za niedużą kasę. Polecam XT-ki, piec dobry i jedzie od samego dołu, choć demon prędkości to to nie jest. A komfort dojazdów zależy od kanapy, opon i owiewki.
|
Maszyna dla babeczek
Pomimo ze dwa są singlami z podobna mocą beemka bedzie sie lepiej jechało po asfalcie?
Planujemy opony dualowe może TKC i czasami jakiś wypad po asfalcie np 300km w jedna stronę. XT się zamęczy? A i wielki wyczyn jest wyrwać XTeka w dobrym stanie? |
Nie jest to wielki wyczyn znaleźć dobrego xteka..
Xteków jest dużo więc i wybór większy. Ja jechałam na kołach do Rumunii i z powrotem i motór przeżył. Tysiąc km w jedną stronę. Opony założyłam asfaltowe. Brakowało jedynie owiewki, dokuczał wiatr. To jasne że gs będzie luksus na asfalcie. I jasne jest to, że xtekiem będzie większa frajda i poręczność w terenie. Zastanówcie się na czym wam bardziej zależy. Na terenie czy na asfalcie? Jeśli teren to jak trudny? Same równe, suche szutry? Bo jeśli, nic wymagającego w dodatku w dużej większości asfalt to brałabym gs ze względu właśnie na wygodę na czarnym. wytapatalkowano |
Dzieki za cenne wskazówki jest dylemat :) Jakiś super wymagający teren to nie będzie chyba ze sie zdziwię :) a w BMW właściwości terenowe to są takie tylko na papierze czy jakoś to idzie? Dakar wiem ze daje radę ale zwykły z 19" z przodu?
|
Niestety nie ma motocykla uniwersalnego.
GS super wygodny na asfalt, na "teren" który jest czymś więcej niż szutrem - nadaje się tak średnio [owszem, da się, ale przyjemność mierna]. XTek w terenie fajniusi - na asfalcie nieco męczący. Moim skromnym zdaniem najbardziej "dualowym" enduro jest DR650SE :) Na Ukrainie radził sobie na błotach o wiele lepiej, niż 650gs. Na asfalcie załozyłam wyższą owiewkę - i da się zyć :) A może LC4 KTMa? Jakis Military? Na 176 będzie bardziej dopasowany, niz na moje mikrusowe 167 :) A na koniec - prawda jest taka, że najlepiej jakby zona się po prostu przymierzyła, przejechała, wzięła kilka zakrętów na trawie :) Każdy jest inny i każdy czuje inaczej. |
Dominator-XT-DR650SE, wszystkie podobne, ale wiadomo że Honda najlepsza:D
Jest jeszcze nieco bardziej terenowe XT czyli TT, ale chyba nie w tę stronę chcecie iść (na razie:)) Trza obejrzeć parę sprzętów, a i tak po oglądaniu jak zapytasz o wrażenia z jazdy to usłyszysz, że się nie podobał..Dlaczego? "Jakiś taki brudny był ten motor".:) |
Gosia masz racje z przymiarką ale za nim będzie następna integracja Podlaska już coś kupimy :)
Mhv masz racje jak moto nie bedzie czyste i umyte to go nie kupi :) |
To jak ma byc czyste, to jednak myślę, że dobry będzie BMW :P
|
Witajcie,
Mnie zaskoczyła 19 letnia Córka mówiąc że bedzie robić prawko.... Właściwie już by się zapisała gdyby nie fakt ze prowadzący szkołę sugerował przyszły rok...bo juz zimno , można nie zdążyć z jazdami.... 176 cm wzrostu , drobna ...czego w razie spełnienia marzeń o kat A szukać? Dominator 250 ? Byłaby możliwość żeby ew pooglądać jakieś Wasze propozycje niedaleko Strzelec Op ? To na razie kijem na wodzie pisane ale .... |
176cm wzrostu to super błogosławieństwo od losu, jeśli się chce na moto jeździć. Sama mam tyle i nie mam problemu z żadnym motocyklem, nawet na Afrze dobrze mi się jeździ/podpiera na postojach. Mogłabym trochę polecić Dominatora 650. Dużo ich, tanie, jak zadbany, to długo posłuży. W terenie robi, na asfalcie też, ale może trochę gorzej :-) Kwestia przyzwyczajenia. A do tego podobno Dominatory są kochane przez kobiety.. ;-)
|
Cytat:
Oczywiście z tym brudem to taki żarcik sytuacyjny :) Oczywiście stan techniczny a nie plastików sie liczy. Ale chyba sadze ze pomimo enduro to na sprzedaż motocykl sie myje. To tak jak by iść na pierwsza randkę i sie nie umyć :) musi byc chemia. Co z tego ze dobry chłop ale jak od niego capi :) |
A 650 na start to nie za duzo??
Z tymi Dominatorami 650 cos nie tak chyba jest. Gdzieś słyszałem ze głowica pęka , wałki rozrządu sie rozlatują... |
Nurofen na TCP wałkowany jest temat czegoś lżejszego ok 600 ccm i o dominatorze i jego głowicy znajdziesz tutaj:
http://forum.transalpclub.pl/viewtop...rt=100#p315192 |
Chyba włąśnie o to mi chodziło . Dziękuję .
Nawiązując do drobinki o wzroście 176 cm i PIERWSZYM w życiu motocyklu za czym powinienem sie rozejrzeć , co podpowiedzieć , co zasugerować żeby początki były łatwe , miłe i nie zniechęciły do turystyki. Moto na poczatek najbardziej uniwersalne... |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:22. |