Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Czarnogóra/Albania A.D. 2025 Moto - 8-10 dni (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46357)

Rafał_RD 17.04.2025 15:32

Cytat:

Napisał ramires (Post 877321)
Jak realnie wygląda tam z telefonią a raczej roamingiem.

W którymś z krajów pewnie będę chcieć kupić sim, aby chociaż mieć internet (ostatnio jak byłem to w Czarnogórze brałem).

Z racji, że to sąsiadujące kraje chyba będzie jakoś rozsądnie czy zbyt optymistycznie podchodzę do tego tematu?

Co roku kupuję kartę sim w Albanii, karta działa również Serbii i Czarnogórze. Karta kupowana z reguły przy granicy jako "tourist", więc nie wiem czy tyko takie mają zasięg w sąsiednich krajach, czy wszystkie.
Ważne, żeby przejeżdżając granicę poszczególnych krajów, wyłączyć i włączyć telefon, bez tego nie będzie banglać.

ramires 17.04.2025 16:27

Cytat:

Napisał Rafał_RD (Post 877327)
Co roku kupuję kartę sim w Albanii, karta działa również Serbii i Czarnogórze. Karta kupowana z reguły przy granicy jako "tourist", więc nie wiem czy tyko takie mają zasięg w sąsiednich krajach, czy wszystkie.
Ważne, żeby przejeżdżając granicę poszczególnych krajów, wyłączyć i włączyć telefon, bez tego nie będzie banglać.

Bardzo dziękuję. Cenne info

luk2asz 17.04.2025 18:23

Cytat:

Napisał Rafał_RD (Post 877327)

No niestety nie zawsze to działa. Dwa lata temu brałem Vodafone , sim z roamingiem na balkany zachidnie i zadziałało tylko w Albani. Reset nic nie dawal, a obsługa klienta w Vodafone Albania na poziomie ujemnym. Polecam Airlo , działa bez zarzutów. W zeszłym roku objechałem w 4 dni Al, MNG, BiH i działało bez zarzutów.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Melon 17.04.2025 20:17

Łukasz próbowałeś revoluta, waham co wybrać bo mam konto w revolucie ?

ramires 17.04.2025 21:12

1 Załącznik(ów)
Powiedzmy, że do czasu wyjazdu mam jeszcze trochę.
Sami wiecie, że będzie to taki pierwszy raz tak dalej.

Jeśli będę chciał w Górach Przeklętych nocleg zrobić to jakiejś zwierzyny powinienem się obawiać? Wiem, może się to wydać śmieszne, ale gdzieś mi to tak z tyłu głowy mignęło

Załącznik 142311

luk2asz 17.04.2025 22:54

Cytat:

Napisał Melon (Post 877339)
Łukasz próbowałeś revoluta, waham co wybrać bo mam konto w revolucie ?

Ale w sensie jakiegoś roamingu?
Revoluta nie mam , używam raczej karty ZEN, to polski odpowiednik pół ruskiego revoluta. A tak na prawdę to najczęściej place kartą kredytową World, z MBanku, wychodzi mi jeszcze taniej niż revolut.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Rafał_RD 18.04.2025 09:52

Cytat:

Napisał ramires (Post 877343)
Powiedzmy, że do czasu wyjazdu mam jeszcze trochę.
Sami wiecie, że będzie to taki pierwszy raz tak dalej.

Jeśli będę chciał w Górach Przeklętych nocleg zrobić to jakiejś zwierzyny powinienem się obawiać? Wiem, może się to wydać śmieszne, ale gdzieś mi to tak z tyłu głowy mignęło

Załącznik 142311

Pytałem o to ostatnio znajomego Albańczyka ze Szkodry. Twierdzi że nie ma się czego obawiać. Jest kilka Niedźwiedzi i Wilki, ale dawno nikt ich nie widział, populacja baaardzo nieliczna. On pracuje w hydroelektrowni Koman, codziennie dojeżdża tam autem i nie widział nigdy ani niedźwiedzia ani wilka. Nie przypomina sobie też na przestrzeni ostatnich 20 lat o jakimkolwiek incydencie z dzikimi zwierzętami.

Dlugi_TA 22.04.2025 14:14

Na Bałkany kupowałem kartę One (https://1.me/), za 15 euro bodajże 500GB, mi wystarczyło, ale ja mało co z interku korzystam, tyle by kwaterę znaleźć, pogodę sprawdzić.
Kupowałem fizycznego sima, bo mój fon nie obsługuje e-sim.

ramires 22.04.2025 14:25

Cytat:

Napisał Dlugi_TA (Post 877612)
Na Bałkany kupowałem kartę One (https://1.me/), za 15 euro bodajże 500GB, mi wystarczyło, ale ja mało co z interku korzystam, tyle by kwaterę znaleźć, pogodę sprawdzić.
Kupowałem fizycznego sima, bo mój fon nie obsługuje e-sim.

One miałem podczas urlopu, może 5G tam nie ma, ale cały Kotor i okolice idealnie łapało, więc może to jest ta droga. Tyle, że siedziałem cały czas w Czarnogórze i nie byłem ani w Albanii ani w Chorwacji.

Sprawdzę potem jak z roamingiem jest pomiędzy sąsiednimi krajami.
Nie potrzebuję non stop sieci, ale fajnie awaryjnie coś mieć.

Nawigacja na ile się da będzie offline (pewnie jakiś garmin zumo wjedzie).

consigliero 22.04.2025 15:07

1 Załącznik(ów)
W poprzednim roku pojechaliśmy na festiwal trąbek i też kombinowałem z internetem. Skończyło się na czymś oferowanym przez Orange, bezpieczny roaming. 1 GB za 15 PLN/24 h. Co ciekawe, rozpoczęta doba w Serbii trwała dalej w Czarnogórze i BiH. Przyznam że było nam to bardzo na rękę, tym bardziej że już raz reklamowałem duże kwoty, gdy z jakiegoś powodu będąc już na Węgrzech bynajmniej nie w pasie granicznym, mój telefon był w UE a żony w Serbii.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:24.