![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Jak wygrana w totka - bardzo rzadki widok. Cytat:
Cytat:
Ciekaw jestem, czy aktualnie ceny w Turcji skoczyły ponad dwukrotnie (tak jak spadł kurs liry), czy nie. Jeśli nie - to oznacza, że dla nas jest obecnie w Turcji arcytanio! Pamiętam też, jak kilka/kilkanaście lat wstecz przy wysokim kursie liry paliwo kosztowało tam 8-9 złotych, co było dla nas niezłym szokiem. |
Cytat:
opowiem jak wrócę ... 2 mc temu paliwo było po 3.60zł Dziś już po 5.55zł. Podobno również w Iranie podniosły się ceny paliwa z 91gr na 1,25zł :) |
jedź i wracaj. będzie to pierwsza grubsza leracja w tym roku.
przywieź taniej wachy :D |
Dredd pamiętam mój pierwszy raz w Turcji w 2013r. i benzyna po 2,09 euro. Ostatnio byłem we Wrześniu 2021 to lira kosztowała około 0,46 pln i można było zjeść kolację w dwie osoby za 30 pln. Czytam z ciekawością bo w tym roku też mam zamiar tam wrócić i może uda się wjechać do Iranu. W takim razie napisz kiedy odbyła się podróż bo ja byłem przekonany, że Wy teraz jesteście na miejscu.
Ja ktoś jest ciekaw aktualnej ceny paliwa w Turcji to można sprawdzić pod linkiem https://www.petrolofisi.com.tr/akaryakit-fiyatlari Dzisiaj to około 6 pln. |
No to cena paliwa w Turcji jest jak w Polsce przed wojną = 5,71 Złoty.
Paliwo przestało być tanie. |
Wszystko niesamowicie podrożało. Ludzie pracują za półdarmo.
Mam nadzieję, że to nie wpłynie negatywnie na ogólne nastroje w społeczeństwie czy wobec turystów. Współczuję Turkom - w OGROMNEJ większości, Ci których znam to poczciwi, ciężko pracujący, bardzo grzeczni ludzie. Naprawdę trudno ich nie lubić. To co mnie uderzyło i co wciąż podkreślam, że właśnie są 'grzeczni' - być może to już taki wschodni 'ryt' ale odzywają się do siebie bardzo ok, delikatnie rzecz można. W knajpach obsługa ma to coś co moim zdaniem wykracza poza zawodową uprzejmość. Dlatego szkoda mi ich wszystkich, że się im tak zesrało mimo starań... |
W sumie w Turcji jest problem z nacjonalizmem (przykładowo kwestia flag) zahaczającym nawet o szowinizm.
Z perspektywy przybywającego okazjonalnie gościa, czy turysty tego nie widzisz zwłaszcza jak się nie zagłębisz. Wystarczy zagadać o Kurdów, ludobójstwo Ormian czy o mniejszości seksualne i można zmienić postrzeganie. Dużo zła zrobił Ich wodzuś. Podbijając nacjonalistyczny bębenek z jednej strony, z drugiej prowadząc bardzo ambitną politykę zagraniczną. Nabruździł w Syrii, Zakaukaziu (kwestia Armenii), Libii.... W targach z zachodem lewaruje się putinowską rosją. W efekcie podgryzany sankcjami, zaczął nadmiernie drukować pieniądze, żeby utrzymać wzrost gospodarczy, no i to mu się zaczęło rozjężdżać. |
Zgadzam się z Tobą Luti.
Znam osobiście kilku Ormian. Kiedy wypowiadają się o Turcji zupełnie inaczej to przedstawiają. Rzeź Ormian z 1915r będą pamiętać przez tysiąclecia. Dlaczego góra Ararat która jest świętą górą Ormian ... jest obecnie w Turcji ? Jak by Turcy byli tacy super 'grzeczni' to może by oddali górę Ormianom ? Każdy prawilny Ormianin widzi ją z okna w Yerewaniu albo ma jej obraz na ścianie. Turcja to taki kraj trochę podobny do Rosji ... ciemięży mniejszych i słabszych sąsiadów od setek lat. |
uszywiś... jest Turcja i jest Turcja. jak w każdym kraju.
Izmir jest jak na Turcję MEGA postępowym miastem i pisząc powyższe słowa dotyczą one tej lokalizacji. Co do czystek czy tam innych zbrodni narodu... Dajcie spokój. Nie byliśmy święci i nie ma sensu jechać w tą stronę w kontekście zbliżającego się wyjazdu o takiej a nie innej naturze! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:24. |