Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział ogólny (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=271)
-   -   Honda CRF300L/Rally (2021) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38547)

CzarnyCzarownik 04.12.2020 21:42

Przykład z rowerami jest dla mnie bez sensu, rowery 'terenowe' i 'szosowe' to jakieś nowe hobby dla snobów :D

Kolejnym przykładem może być kabel zasilający 230V dla audiofilów co kosztuje 20tys. zł. I tym mogę argumentować kosmiczną cenę miksera, bo byle kabel zasilajacy dobrej jakości kosztuje minimum 10k pln :D

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

rrolek 04.12.2020 21:58

Cytat:

Napisał Prince (Post 707788)
....kupowanie pełnoletniej czy huski czy pomarańczy to już dla mnie horyzonty optymizmu którego nie jestem już w stanie sobie wyobrazić.

Nie ma reguły. Są strucle są perełki. Znajomy kupił pięknego LC4 z bodajże 2005. Żal, mówi, z asfaltu zjechać. Ja też trafiłem nieco nowszego w znakomitym stanie. Wszystko poniżej 10 koła.

Pozdr rr

mikelos 05.12.2020 09:14

Cytat:

Napisał 44FG (Post 707609)
Jak byłem u dealera na początku listopada pytać o ten motocykl to mi mówili, że być może pierwsze zamawiane sztuki załapią się na ten sam rabat wyprzedażowy który obecnie obejmuje 250L (chyba 21600). Rozumiem, że o niczym takim nie było mowy jak dziś zamawiałeś?

Coś tam utargowałem ale do ceny 250L nie udało się dojść :( Zależy mi by dostać sprzęt jak najwcześniej, bo rejestracja pojazdu trwa teraz kilka tygodni. Wizja że kupuje sprzęt w maju i czekam 6 tygodni na tablice - auć....

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 707789)
Przykład z rowerami jest dla mnie bez sensu, rowery 'terenowe' i 'szosowe' to jakieś nowe hobby dla snobów :D

Kolejnym przykładem może być kabel zasilający 230V dla audiofilów co kosztuje 20tys. zł. I tym mogę argumentować kosmiczną cenę miksera, bo byle kabel zasilajacy dobrej jakości kosztuje minimum 10k pln :D

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Cena jest taka jaką klient jest w stanie zapłacić. Bardzo wiele produktów ale także usług kupujemy emocjami. Koszty produkcji perfum, motocykli, samochodów, ubrań, biżuterii - wszystkiego co świadczy o naszym statusie społecznym w znikomym stopniu jest związane z realnymi kosztami wytworzenia i dystrybucji. Cała machina marketingowa działa doskonale a ludzie jak owce dają się golić z kasy. Mówię to z własnej perspektywy - gościa który od 25 lat siedzi profesjonalnie w analityce, mediach i reklamie. Sam przykładam rękę do golenia i wcale nie jest mi z tym uczuciem dobrze:(

Wracając do wątku CRF300L: czy ma "dobrą" cenę ? Myślę, że jest bardzo konkurencyjna: dobra marka, nowy sprzęt, ma opinię niezwodnego, dużo akcesoriów na rynku, niska utrata wartości.

Czy można kupić coś w tej cenie używanego ? Tak, można ale jest duże ryzyko kupienia zegarowej bomby. Zdarzają się cukierki - sam kiedyś odkupiłem od kumpla 450 EXC które po 10 latach miała całe 22 MTH na blacie. Ktoś powie że niemożliwe. Owszem, możliwe - jak masz 10 maszyn w garażu to naprawdę nie ma czasu wszystkich użyć. Ale kupiłem też kilka lat temu XT600 (miałem fazę na starocie) - całkiem w dobrym stanie. W rok włożyłem prawie drugie tyle i z radością sprzedałem. Kompletnie nie mogłem się z tym sprzętem dogadać.

Niech każdy podejmuje takie decyzje jakie uważa za dobre dla siebie: kupuje co chce i za ile chce a potem szczęśliwie jeździ tam dokąd chce :)

Babel 07.12.2020 10:46

Wczoraj kolega udostępnił mi motocykl - crf250L.
I generalnie juz wiem że to nie jest dla mnie.
I nie chodzi tu o silnik - bo ten nie spodziewałem się cudów a nie było tak dramatycznie , a wersja zblokowana na max.
Zachwyca cicha praca - właściele 690 wiedzą o czym pisze :D
Wydaje się tez taka zwinnjesza od 690 mimo podobnej masy
Ale zawias - to wg mnie słabość największa
Udało mi się zamknąć zawias na lokalnej szutrówce na wybojach aż sie przeraziłem jak to lupneło wszystko a waże 70kg
Genralnie - to lekkiej turystyki off - to się nada - ale jak dla mnie to za mało
ps
Miałem też okazję polatać wtryskową 450 EXC - i jednak w tym kierunku będe podązał
EXC450-500 :D

jtd 07.12.2020 13:19

Cytat:

Napisał Babel (Post 708064)
Wczoraj kolega udostępnił mi motocykl - crf250L.
I generalnie juz wiem że to nie jest dla mnie.
I nie chodzi tu o silnik - bo ten nie spodziewałem się cudów a nie było tak dramatycznie , a wersja zblokowana na max.
Zachwyca cicha praca - właściele 690 wiedzą o czym pisze :D
Wydaje się tez taka zwinnjesza od 690 mimo podobnej masy
Ale zawias - to wg mnie słabość największa
Udało mi się zamknąć zawias na lokalnej szutrówce na wybojach aż sie przeraziłem jak to lupneło wszystko a waże 70kg
Genralnie - to lekkiej turystyki off - to się nada - ale jak dla mnie to za mało
ps
Miałem też okazję polatać wtryskową 450 EXC - i jednak w tym kierunku będe podązał
EXC450-500 :D

Nie wiem jak udało Ci się zamknąc zawias na szutrówce a waże 25kg więcej. Ja dopiero zrobiłem 300km i nic takiego nie stwierdzam.

Emek 07.12.2020 13:42

Wiele tym nie jeździłem, może z 200 km ale ważę 70 kg i zawiasu nie zamknąłem nawet w lesie po zamianie z kumplem na moją 450. Oczywiście bez skakania ale na takich klasycznych dołek/górka/dołek/górka się nie udało. Biło to po dupie bo tył dziwnie wstawał ale dobić mi się nie udało. Chyba że inaczej rozumiemy zamknięcie zawiasu.

JarekO 07.12.2020 13:54

Cytat:

Napisał Emek (Post 708095)
Wiele tym nie jeździłem, może z 200 km ale ważę 70 kg i zawiasu nie zamknąłem nawet w lesie po zamianie z kumplem na moją 450. Oczywiście bez skakania ale na takich klasycznych dołek/górka/dołek/górka się nie udało. Biło to po dupie bo tył dziwnie wstawał ale dobić mi się nie udało. Chyba że inaczej rozumiemy zamknięcie zawiasu.

Ja tam nie wiem. Ważę ~70kg i w 790 ADV R dobiłem nie raz i nie dwa. Mam świadków. Wystarczy nie potrafić jeździć i dobicie gotowe :-).
Miałem okazję przejechać się CRF 250 Rally. Miała zmodzony wydech i przelozenia. Fajny sprzet. Nie moja bajka jednak.

Emek 07.12.2020 13:55

Czyli wszystko jasne. Jeździć nie umi to musi mieć KTM 450/500 :haha2:.

Babel 07.12.2020 13:58

Może nieprecyzyjnie to opisałem.
Coś dobiło i to na max - wydawało mi się, że koniec zawiasu.
Szybki przelot - ok 100 km h - droga dosyc nierówna jak nazwać - z muldami- pofalowana przy ktm z loozikiem - przy crf tego looziku nie było.
Emek z tyłem podobne wrażenie - podskakuje

Reasumujac - to wcale nie jest taki zły motocykl , spodziewałem sie rozczarowania a w kilku kwestiach mnie zaskoczył, jednak ja potrzebuje troche więcej - bo jak wspomniałeś jeździc nie umiem ;)

Moze 300 bedzie lepsza w tek kwestii.
Np porównując CRF 250L do wr250r - to raczej wybrałbym Yamahę .
A najbardziej podchodzi mi exc450/500 ale jak to mówią:
de gustibus non disputandum est i lubie sobie tak bez sensu pozapie..lac po płaskim :) i jak widzę przeszkode to wiem ze moto podniesie koło z gazu

JarekO 07.12.2020 13:59

Cytat:

Napisał Emek (Post 708098)
Czyli wszystko jasne. Jeździć nie umi to musi mieć KTM 450/500 :haha2:.

Ty tu sikasz ze śmiechu a ja poważnie napisałem o sobie. Analizowałem chwilę co odwaliłem i poprostu to były momenty kiedy nie ogarnąłem minidzika tak jak bym mógł. Droga jak najbardziej leśna tylko trochę jakby wyboista.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:41.