Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Maroko '17 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=28838)

sizyrk 14.04.2017 12:51

[QUOTE=adoado0;527334]To co, zaworki iglicowe must have przy dziwnych krajach?

Twierdzisz , ze Hiszpania to dziwny kraj?:confused:

adoado0 14.04.2017 13:27

[QUOTE=sizyrk;527347]
Cytat:

Napisał adoado0 (Post 527334)
To co, zaworki iglicowe must have przy dziwnych krajach?

Twierdzisz , ze Hiszpania to dziwny kraj?:confused:

Bardziej miałem na myśli kraje bardziej egzotyczne, w tym Maroko, czy wschodnie i dalekowschodnie. I to tak zapytaniem bardziej było, czy warto brać zapasowe zaworki - choć nie wiem czy wtedy, zaraz nie pojawi się temat zapasowych korbowodów ;)

sizyrk 14.04.2017 18:01

[QUOTE=adoado0;527350]
Cytat:

Napisał sizyrk (Post 527347)

Bardziej miałem na myśli kraje bardziej egzotyczne, w tym Maroko, czy wschodnie i dalekowschodnie. I to tak zapytaniem bardziej było, czy warto brać zapasowe zaworki - choć nie wiem czy wtedy, zaraz nie pojawi się temat zapasowych korbowodów ;)

No m7sze przyznac , ze nie pomyslalem:mur:

Robin 14.04.2017 21:32

A ja jestem ciekawy czy nie wróciłoby wszystko do normy gdybyś podłączył przewody paliwowe na krótko (z pominięciem pompy). Szczególnie jeśli masz pompę Facet która daje za duże ciśnienie i twoje zmęczone zaworki nie dają rady. Próbowałeś - to pierwsza rzecz której akurat ja bym spróbował na Twoim miejscu.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

szynszyll 15.04.2017 05:03

Pompa jest oem. Od tego co piszesz zaczelismy zabawe.

czy miec zaworki? tak. jak najbardziej. robie afryke, azje i czesto zaworki zawodza. wyjazd do orientu = zaworki.

sizyrk 17.04.2017 15:11

1 Załącznik(ów)
Niestety na weekend wszystkie wieksze motory byly zajete. Wiec czas spedzam na zwiedzaniu Marakeszu.Podziwiam jazde na skuterach i ich mozliwosciami ladunkowymi - 3 osoby na skuterku , czemu nie , rura plastikowa dluga na 3 metry , czy kawalek plotu wysoki na 3 metry.... dla marokanczykow nie stanowi problemu, czasami na sam widok mnie boli.

Franz 18.04.2017 07:25

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 527443)
Pompa jest oem. Od tego co piszesz zaczelismy zabawe.

czy miec zaworki? tak. jak najbardziej. robie afryke, azje i czesto zaworki zawodza. wyjazd do orientu = zaworki.

Jesli tak jest , to przygotowując motocykl powinieneś je sprawdzić - wymienić na nowe.
Nastepna furia afrykanska?
Wiadomo co pada - pompa, przez zle przejscie na wtyczkach regler, pada regler - wygotowuje akumulator , wygotuje aku - mozliwy moduł, kontrola łożysk w kołach
Lub zapobiegawczo wymiana jak znaczny przebieg, o klockach , uszczelniaczach na amorach i smarowaniu linek itp itd

Zeby nie bylo niedomówień klient -mechanik
Lista rzeczy do zrobienia przed wyprawą
Wycena kazdej pozycji
Jesli brak środków na wszystko - wykreslenie na własną odpowiedzialność tego czy owego
Co najrzadziej ulega awarii

szynszyll 18.04.2017 10:00

I co by Ci dala wymiana na nowe? Gazniki byly SPRAWNE jak oddawalem motocykl. przeciez zawsze to sprawdzam. Syf z paliwa je uszkodzil. Nowych by nie uszkodzil wg Ciebie?

moj blad polega na tym, ze nie polecilem Sizrykowi wziac zapasowych zaworkow. male to jest i tanie a rozwiazaloby problem. i tu bije sie we wlochata piers.

problem nie dotyczy oczywiscie tylko Afryk. jak pisalem wyzej - dostawalem na serwis motocykle po podrozach w ktorych wszystkie elementy gumowe byly do wymiany - miekly i rozplywaly sie badz twardnialy i kruszyly dla odmiany.

reasumujac - miejcie przy sobie zaworki na wymiane. taki urok gaznikow.

sizyrk 18.04.2017 11:52

Cytat:

Napisał Franz (Post 527762)
Jesli tak jest , to przygotowując motocykl powinieneś je sprawdzić - wymienić na nowe.
Nastepna furia afrykanska?
Wiadomo co pada - pompa, przez zle przejscie na wtyczkach regler, pada regler - wygotowuje akumulator , wygotuje aku - mozliwy moduł, kontrola łożysk w kołach
Lub zapobiegawczo wymiana jak znaczny przebieg, o klockach , uszczelniaczach na amorach i smarowaniu linek itp itd

Zeby nie bylo niedomówień klient -mechanik
Lista rzeczy do zrobienia przed wyprawą
Wycena kazdej pozycji
Jesli brak środków na wszystko - wykreslenie na własną odpowiedzialność tego czy owego
Co najrzadziej ulega awarii

Franz mam AT juz 5 lat i z taka przypadloscia sie nie spotkalem, jak widac , czlowiek uczy sie cale zycie i to czasami bolesnie. Widzialem zaworki Simona i jego przy moich wygladaly jak nowe , a gazniki w niej to byly chyba sciagane w zeszlym wieku , bo taki syf byl na gaznikach , ze srob nie widzialem. Po zdjeciach , ktore widzialem u niego , AT raczej nie jezdzila tylko do sklepu. Wiec , tak mysle, poprostu mialem pecha. Teraz to mam juz kupionych 4 komplety zaworkow :D

Dodam kolejny raz , wystapienie pierwszych objawow , bylo po minieciu Tangeru i AT przejechala ok 1800 km bez problemu. Jedyne co mnie meczy , ze to nie paliwo w Maroku tylko Hiszpania, bo jak byly pierwsze objawy to w baku jeszcze Hiszpanskie paliwo.

Nynek 18.04.2017 14:28

Cytat:

Napisał sizyrk (Post 527815)
Franz mam AT juz 5 lat i z taka przypadloscia sie nie spotkalem, jak widac , czlowiek uczy sie cale zycie i to czasami bolesnie. Widzialem zaworki Simona i jego przy moich wygladaly jak nowe , a gazniki w niej to byly chyba sciagane w zeszlym wieku , bo taki syf byl na gaznikach , ze srob nie widzialem. Po zdjeciach , ktore widzialem u niego , AT raczej nie jezdzila tylko do sklepu. Wiec , tak mysle, poprostu mialem pecha. Teraz to mam juz kupionych 4 komplety zaworkow :D

Dodam kolejny raz , wystapienie pierwszych objawow , bylo po minieciu Tangeru i AT przejechala ok 1800 km bez problemu. Jedyne co mnie meczy , ze to nie paliwo w Maroku tylko Hiszpania, bo jak byly pierwsze objawy to w baku jeszcze Hiszpanskie paliwo.

Kurdę nie mógł Ci sprzedać swoich zaworków skoro użytkuje afrę tylko lokalnie ?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:04.