![]() |
Cytat:
Reagują tylko na raportowane posty i tą drogą należy zgłaszać wszelkie sugestie odnośnie postów czy tematów. |
Póki temat jeszcze nie został zamknięty ;) pociągnę dalej tę niekończącą się opowieść.
Potrafię sprawdzać poziom oleju, zapoznałem się z tym tematem, wcześniej przywołanym i podobnymi tematami również. Był podobny przypadek jak niżej opisany, ale nie było jednoznacznej odpowiedzi:D Pytanie czy powinienem odciągnąć 100ml oleju jeżeli: 1. Wymiana z filtrem - wlane 2,6l wg miarki na opakowaniu oleju 2. Pomiar po przejechaniu 60 km, odczekanie 10min od zgaszenia, bagnet nie wkręcony, pomiar siedząc na moto -czyli w pionie. Poziom 5-7mm powyżej max, praktycznie do punktu gdzie bagnet kończy odcinek przypominający kształtem płaskownik;) 3. Pomiar na 2 dzień, zimny- na centralnej podstawce - powiedzmy, że równo max Czy powyższy stan ma negatywny wpływ tylko na moje samopoczucie ;) czy dla silnika będzie lepiej jak odciągnę te 100ml, tak by na zimnym mieć połowę stanu? (Olej syntetyk 10W40) Żeby nie było tylko trucia to, z materiałów "naukowych", znalazłem jako uzupełnienie manuala to: https://www.youtube.com/watch?v=fVDr9M1UReM |
Lepiej:
- wjedź na A4 - wybierz kierunek Wrocław - odkręć manete - odkrecaj tak długo ż się te 100ml nie spali :D |
Moja nie spala oleju, musiałbym db kilera wyjąc z leona:D
|
Dwie słomki. Jedna zanurzona w złocistym płynie do picia - druga zanurzona w otworze bloku silnika. Pociągaj raz z jednej , raz z drugiej, aż do wzrostu samopoczucia:haha2:
|
To jak wyciągniesz db kilera to łyka olej :confused: Ja mam przelotowy tłumik bez db kilera i trochę dymi i łyka olej a na oryginalnym tłumiku niby nie kopci i nie bierze oleju (tak mi powiedział poprzedni właściciel mojej RD04) Teraz pytanie czy to jest norma??
|
Norma nie ale częste zjawisko
|
Cytat:
|
Muszę sprawdzić jak zużycie oleju będzie wyglądało na oryginalnym wydechu.
|
Leona ujeżdżam już ze 2 lata może z kawałkiem , nie odnotowałem zmiany spalania oleju a jeśli jest to niezauważalna.
Możliwe że to dlatego że trochę dolewać muszę to i tłumik nie spowodował zmian , trudno zawyrokować. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:42. |