![]() |
Cytat:
|
No właśnie, rafalkefir popraw proszę swojego posta bo się nie da czytać ..
|
Przepraszam coś mi komp robi psikusy. Od kilku lat uzywam OPTIMATE i jest to według mnie bardzo dobra ładowarka, wcześniej już ktoś pisał jakim prądem itd itd czyli najlepiej około 1A. Optimate sama rozrużnia akumulator czyli MF(bezobsługowy), GEL(żelowy), ALL(reszta kwasowe) i ładuje prądem 0,6A można ją kupić od ręki w salonie honda kawaler katowice, ma logo hondy wyglada ładnie i jest naprawde dobra, nie polecam wynalazków za 15zł, a to dlatego że mojemu koledze spaliła się razem z 3ma motocyklami stojacymi w garazu oraz całą resztą, niestety kolega nie poszedł po rozum do głowy i kupił taką samą w której coś iskrzy. Więcej pytań chętnie odpowiem na priva najlepiej. Wiem że to wydatek około 200 zł ale jesli ktoś chce mieć spokój i na wiosne mieć sprawny akumulator to niech zainwestuje. Pozdrawiam Kefir.
|
Pytanie - odświeżam
Czarnuchy mam w domu prostownik ino samochodowy, chcę kupić coś specjalnie do moto i rozważam coś takiego:
- Yamaha YEC 8 - Oxford - AccuGuard - OPTIMATE 3 Ma ktoś coś takowego - zwłaszcza ten Yamaha ? Pytanie nr 2: czy wyjmujecie / odpinacie klemy do ładowania - w aucie zawsze tak robię i myślę, że w moto to też wskazane. Jakoś nie wyobrażam sobie ładowania via gniazdo zapalniczki :dizzy: 900 |
Co do ładowarek to brać i się nie zastanawiać
http://www.allegro.pl/item861702141_..._warszawa.html Używamy tego od lat na serwisie, ja mam taką u siebie. Tania, polska, dobra. Nie iskrzy, ma zabezpieczenia przed odwrotnym założeniem klem. Podtrzymywanie, dioda - chyba w tej cenie sprawdzonego szpeja nie dostaniecie nigdzie. |
Cytat:
|
Cytat:
Jaka jest różnica w przepływie prądu z akumulatora do zapalniczki względem przepływu od zapalniczki do akumulatora ?, mówię tu o bezpośrednim połaczeniu. Dla mnie nie ma, dlatego zrobiłem sobie kable z wtyczką co by wpuścić prąd do akumulatora w razie potrzeby no i żeby się do niego nie dokopywać. Używam prostownika samochodowego , aku z Afryki pobiera sobie ok 0.8 A. |
Zawsze ładuje przez gniazdo zapalniczki. Nic nie odłączam. W trakcie ładowania nie jest wskazane włączanie zapłonu (przekręcanie kluczyka). Nic się nie dzieje złego ale u mnie np w głośniczku alarmu słychać wtedy tętnienie napięcia ładowania, takie buczenie.
Jeśli ktoś nie potrzebuje prądu podtrzymania to do normalnego ładowania przez kilka/kilkanaście godzin można użyć prostownika samochodowego. Zaraz pewnie ktoś się odezwie, że to za duży prąd, choć nigdy go nie zmierzył :D |
W poprzedniej mojej padawie używałem samochodowego i szlag trafił aku po nie całym roku - więc nie wiem czy to dobry pomysł - pewnie zależy od aku. Dodam, że bateria to Exaid czy jakoś tam, ładowany max 2 - 3 h. niskim prądem, ładowarka automatycznie rozłączająca się, samochodowa. Produkt skandynawski (niby się znają na rzeczy :D). Aha aku wyjmowane za każdym razem, ale chętnie od tego odstąpię :D
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:17. |