![]() |
Cytat:
|
Zlozylem dzisiaj do kupy cala przednia czesc-owiewka,swiatla,stelaz aluminiowy,mocowanie z nierdzewki i kable.Po zwazeniu wyszlo rowne 6,3 kg:eek:.Duzo,myslalem,ze bedzie to lzejsze.W marcu najpierw robie przeglad,a potem wszystko montuje i jade zalatwiac dopuszczenie do ruchu.:dizzy:
|
Od dzisiaj Projekt Challenge jest projektem legalnym i dopuszczonym do ruchu drogowego :smoking:.Musialem jechac do Bawarii do siedziby Touratech Mitte,gdyz to wlasnie tam mozna bylo to zalatwic bez problemu.-5 stopni rano i bezchmurne niebo,zachecilo mnie do tej wyprawy.To co w Polsce nie mialoby zapewne znaczenia,w Niemczech jest sprawa zycia i smierci.W papiery wpisane-dopuszczone musialo zostac:
podwyzszenie kierownicy akcesoryjny pedal hamulca tylniego akcesoryjny zbiornik paliwa obudowa rally z oswietleniem ksenonowym Oczywiscie nic za darmo,kazdy wpis jest liczony osobno.Za to teraz moge legalnie poruszac sie po drogach...ufff.Germance z forum g650x bardzo mi pomogli,inaczej bylby klopot.Kolo 15 marca dojdzie do mnie ostatnia przesylka z kilkomy rzeczami,wtwdy beda mogl cos pokazac :blues: |
Z jednej strony można pomyśleć, że git, porządek musi być! Z drugiej strony od tego niemieckiego "porządku" czasem rzygać się chce.:Sarcastic:
|
Czasami wydaje mi sie,ze jestem bardziej niemiecki niz Niemcy :dizzy:.W sumie to dobrze,ze jest porzadek.Fakt ze ten porzadek kosztuje,ale za to nie ma rzezby i fuszery.Trzeba poprostu wiecej popracowac :D
|
No to jestem pod wrażeniem że w Germani może być legalny ksenon który u nas nie przejdzie na legalny w żaden sposób.
|
jakoś nie wyobrażam sobie sytuacji w Polsce;
podjeżdżam na badanie moto a tu pan: -z tą dźwignią hamulca tylnego nie podbije panu przeglądu za to u nas jest tak; -jest przedni hamulec -nie ma, ale za to tylny jest brzytwa -jakby pana policja zatrzymała to jak pan u mnie był to były obydwa hamulce... |
Cytat:
|
To co w Polsce można załatwić na przeglądzie to wiadomo ale do legalności i nie czepiania się policji jeszcze daleko. Nowe BMW mają auto poziomowanie. Jeżeli Touratech też ma autopoziomowanie to wtedy to zmienia postać rzeczy. Ja jeżdżę samochodem na fabrycznym ksenonie i już mi policja dwa razy lampy sprawdzała czy mają dobre oznaczenie i czy autopoziomowanie działa. :/
|
To jak to jest Myku? Masz legalnego Xenona bez samopoziomowania w motocyklu? Nie bardzo rozumiem, prosze o wyjaśnienie.
Samopoziomowanie ma nowa seria K tj. Gt i Gtl... jedynie. |
Nie wiem jak to wyjasni.Dlatego specjalnie jechalem do TT i oni zajeli sie wszystkim.Wydaje mi sie,ze jezeli dopuszcza sie do ruchu drogowego dany produkt,w tym wypadku owiewke rejli,to automatycznie swiatla,jakie by nie byly,nalezac do niej tez sa dopuszczone.A z reszta co to mnie obchodzi,grunt,ze wszystko jest legal :blues:Dzis wszystko zostalo wpisane do dowodu rejstracyjnego.Przy okazji wrocilem do starej kateemowej tablicy rejstracyjnej :D
|
Rozumiem i nie rozumiem, ale dzięki za odpowiedź. Badź zdrów.
|
Mam kolegę Niemca i w trakcie rozmów już kilka razy pytając go jak to jest że coś o czym rozmawiamy w Niemczech działa tak a nie inaczej odpowiadał. Bo wiesz duże firmy i tu padały ich nazwy w zależności od kontekstu wywierają nacisk na rząd żeby tego nie zmieniać. Rząd czerpie zyski z ich działalności więc... Wygląda na to że co może Touratech to już ktoś mniejszy nie może:)
Myku a tak z ciekawości jak wygląda ten wpis? Masz tam wymienione źródło światła czy tylko model lampy? Czy może sam model owiewki a reszta w domyśle w komplecie? Ps. Niektóre rzeczy w DE są upierdliwe ale kilku innych odnośnie rejestracji i przepisów można pozazdrościć. |
Mam wpisane owiewke i jej numer katalogowy TT.Nie ma mowy nic o swiatlach,stelarzu,kablach itd.TT sprzedaje ten produkt jako calosc i przysluguje mu tylko jeden numer.Do tego zostala naklejona naklejka wewnatrz owiewki z tymze numerem.Znajomy musial jeszcze do tego nabic numery ramy na stelazy,gdyz zaslania on orginalne numery na glowce ramy.Jednak ja tego nie musze robic,gdyz,jak mi powiedziano,na nierdzewce i aluminium nie wolno tego robic.Widac TT dogadal sie z kim trzeba.
|
Cytat:
Pozdro |
to na rozluznienie wrzucam jeszcze jeden film z zeszlorocznego plw kolskiego :)
Pingwin przysiadl nad powierzonym materialem i wyprodukowal nastepujacy klip: P.S Myku - get ready !! |
Jesss,sziurrr :lc8:
|
Biere to do filmoteki :)
|
No i dotarlismy do konca tej przygody :rolleyes:.Dzisiaj zamontowalem i podlaczylem ostatnie brakujace czesci.Dojda jeczcze Pivoty,ale o tym juz nie bede przynudzal.Zdjecia sa narazie bez podpisow,ale zrobvie to przy odrobinie czasu.Troche musialem pozmieniac,troche dopasowac.Niektore czesci nie pasowaly do ramy TT lecz do orginalu.A tu ostatnie juz zdjecia z Projektu Challenge :blues::
https://picasaweb.google.com/1083855...ektChallenge03# |
nic dodac nic ująć :D:)
|
Dzis dostalem ostatniego puzla do ukladanki-podnozki Pivot Petz Mark3.Wygladaja nieziemsko,mam nadzieje,ze w praktyce beda rownie dobre.Nie bedzie zdjec i porownan z orginalem,bo i po co.Jutro montaz :rolleyes:
|
Będziesz zadowolony, szczególnie podczas jazdy na stojąco, dobra kontrola motocykla.
|
Ja sobie wczoraj zamontowałem jednego pivota (Mk2) w Xsie, żeby porównać z oryginalnym. Muszę powiedzieć, że ładna biżuteria, dzisiaj wrzucę drugiego :dizzy: :drif:, wczoraj już nie starczyło czasu.
Może dzisiaj uda się w ogóle poskładać Xsa na tyle, żeby jakąś fotkę wrzucić. |
Wlasnie chodzi o jazde na bacznosc.Mysle,ze bedzie dobrze.Jak nie to wrzucimy do Hp-ka :D.Zalozylem je wczoraj i jakos tak blyszczaly,wiec umylem i wypucowalem Czelendza,zeby spasowal sie z Pivotami.Mimo to blyszcza sie i swieca te podnozki,bardzo ladne wykonanie :).
|
Mój projekt challenge jest już prawie ukończony. Dzięki Franzowi kupiłem moto super dofinansowane, ja tylko troszeczkę ubieram pod siebie:D.
http://img99.imageshack.us/img99/1333/31278778.jpg Uploaded with ImageShack.us Więcej zdjęć: https://picasaweb.google.com/1132950...eat=directlink Info dla posiadaczy Xów - plastbike ma kopyta boczków, odbite z moich. Kopie z laminatu pasują bardzo dobrze. |
Cytat:
W plastbike maja takze kopyto na dwie wersje owiewki rallye pasujacej pod standardowe boczki :D wersje roznia sie tylko glebokoscia wciecia pod swiatla (soczewki bi-xenon sa dluzsze niz swiatla halogenowe i stad plytsze wciecie w wersji pod nie). sam laminat to 200-250 pln, trzeba samemu dorzezbic stelaz i swiatla |
A jak sie jezdzi z Piwotami?Dopiero w niedziele bede mial czas wsiasc i sprawdzic.
|
Cytat:
Jak się jeździ z pivotami nie wiem, bo mam na razie zainstalowanego jednego:D. Jest szansa, że w długi weekend majowy będą testy. Dopadł mnie totalny brak czasu. |
Cytat:
|
Jeszcze szybciej i jeszcze ostrzej:D?
|
Wczoraj Czelendz znalazl sobie nowa dziewczyne.Jeszcze jej nie doczyscilem,ale i tak wyglada na "z dobrego domu" :D.Stan idealny z 4,7tkm:
https://picasaweb.google.com/1083855...969798/DiAr650# |
Ta dziewczyna, to chyba te tysiące km to na hamowni zrobiła :-)
Ładna... i delikatna, jak dziewczyna |
To tak dla niedowiarkow,ze takie motocykle naprawde jeszcze sa :umowa:.Jak ja wypoleruje to bede musial zrobic miejsce w pokoju :lol8:
|
nie no - cukierek albo pralinka - gdzie takie mozna znalesc to biore hurtem :)
|
Już na pierwszy rzut oka wygląda na podpicowaną do sprzedaży.
Licznik kręcony, czacha krzywa, a felgi nie z tego rocznika!! Myku! Jak mogłeś dać się tak oszukać?? Na szczęście masz w Polsce prawdziwych przyjaciół dlatego odkupię ją od Ciebie za 500EUR.;) |
Za 4 paki nie wypadalo nie brac :D
|
Cytat:
|
:lol8::lol8::lol8:
|
ja daje 650 :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Dzis po pracy szybko pojechalem zrobic TÜV do Czelendza.Chcialem miec wszystkie formalnosci prawne za soba zanim wezme sie za przygotowania go do Islandii.Ciekaw bylem jak zareaguje TÜV na przerobki TT i ksenony.Gosc wsiadl z duzym problemem twierdzac,ze ngdy nie siedzial tak wysoko,zrobil kolko po placu,sprawdzil swiatla,migacze spaliny.Nawet nie wspomnial ani slowa o ksenonach,choc swiatla drogowe tez sie zaswiecily.Zapytal tylko o dodatkowe oswietlenie ledowe.Ale zapewnilem,ze to tylko w razie wojny bede uzywal.Nie podobaly mu sie opony MT21,raz ze bardzo juz wyzabkowane,dwa,ze nie zgodne z wpisem w dowodzie rejst.Krotka gadka,szczera i zgodna z prawda,zalatwila sprawe.Powiedzial mi tylko,zeby na nastepne badania tech zalozyc opony zgodne z tymi co mam w dowodzie.Przy okazji popytal mnie gdzie nim jezdze,powiedzial gdzie moge ewentualnie pojezdzic.Wspomnial cos o karach i zakazach.Nie wpadlbym na taki powod,ale w Niemczech wszedzie sa zakazy wjazdu,gdyz jest zbyt geste zasiedlenie przez ludzi.Wiaze sie z tym ewentualne niebezpieszenstwo wypadku,stad zakazy.Potwierdzil,ze juz "piesi" czepiaja sie rowerzystow,ze jezdza po lasach i polach.Na koniec dodal ze ma dr650se i tez jezdzi poza czarnym.W sumie milo bylem zaskoczony,ze w mojej wsi mozna spotkac takiego wyluzowanego i otwartego goscia.Jak widac Niemiec Niemcowi nie rowny.Zaznaczyl,ze jak cos to bylem u niego na Saharach3 i ze wszystko jest git.Gosc poprawil mi humor na dzisiejszy wieczor :)
|
To w Niemcowni w dowodzie jest wpis o oponach?? O_o a co jak zmienisz?? - musisz zmieniać dowód rejestracyjny?? Czy nie możesz zmieniać i zawsze musisz śmigać na tym co masz w dowodzie??
|
Wszystkie indeksy i symbole jakie masz wpisane w dowodzie musza miec twoje opony,na ktorych jezdzisz.Mozesz zmieniac marki opon,ale indeksy musza sie zgadzac.Jesli chcesz zalozyc opony o innych indeksach np predkosci,wtedy TÜV musi dokonac ci wpisu do dowodu pojazdu po wczesniejszym sprawdzeniu,czy jest to w ogole dozwolone.Takie wpisy kosztuja z reguly okolo50E :p.
|
Szczęśliwi co przeglądow mieć nie muszą.
Ciekawe kiedy to wprowadza w Irololandi ? |
Cytat:
|
Nie ma sie co smiac.Taki czlowiek w tym popiepszoym bractwie aryjskim to prawdziwy skarb.Jak mozna,to przymknie oko,jak nie,to powie co ma byc.Bez naciagania i durnych niebieskookich wymyslow z jakimi sie tu ciagle spotykam.Po powrocie z Wrocka musze podjechac do niego z Dr-om zrobic przeglad.Mysle,ze wreszcie trafilem goscia,a nie fantaste :Thumbs_Up:.
|
Odswiezajac watek chcialem pokazac co w zeszly weekend wystrugalem dla Czelendza.Zadna firma akcesoryjna nie robi oslon dla owiewki rejli dla Czelendza,wiec musialem zablysnac wlasna inicjatywa :D.Zrobilem kilka sztuk,ta akurat jest o grubosci 4mm.2mm tez fajnie wyglada.Przy okazji polakierowalem plastiki i wszystko wyglada jak nowe :D
https://picasaweb.google.com/1083855.../OslonaSwiatel# |
Hmm, tylko jeszcze trzeba mieć owiewke rejli...
|
A wlasnie,dobrze Waldku,ze wspomniales o owiewce.Problemem tej owiewki jest to,ze otwory na swiatla sa zbyt male.Nie mozna ustawiac swiatel,a wlasciwie to sa one wcisniete w otwoty.Na niemieckim forum G650X panowie opracowali patent z butelki PET :D.Na szyjce przykleili dwustronna tasma klejaca papier scierny,a butelke poprzez srube w dnie mocowali do wiertarki i tak "rozwiercali" otwor na swiatlo.Ja zrobilem to recznie.Teraz otwory sa na tyle duze,ze nie ma problemu zdejmowania owiewki i mozna bez problemu regulowac swiatla gora-dol :).
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:49. |