![]() |
I ja. A nawet nie zdążyłem zajrzeć do baniaka..
|
Moja (2020) też ma Foreign material intrusion in fuel tank
Jutro dzwonie do Honda Plaza |
Moto 04.2020 ADV Sport 1100 -moją Hankę taka wymiana Trafiła.
|
płukanie benzyną? co ile ta procedura co 10000km a jak ktoś ma nowy motocykl to kiedy pierwsze płykanie?
może zastosować starą metodę od weteranów 2kg gwoździków, wyjąć pompę i wszystko co nie potrzebne do tego 2L benzyny i machanie zbiornikiem we wszystkich kierunkach. płukanie samą benzyną... żarty chyba :D |
W przyszłym tygodniu oddaje swoją Afre do serwisu, po rozmowie z kierownikiem serwisu otrzymałem informację, iż zostanie przeprowadzona ekspertyza, która zostanie przesłana do Hondy i tam zapadnie decyzja...
Będzie to albo właśnie czyszczenie baku, filtrów i pompy lub też wymiana baku |
A ktory to dealer obiecuje ekspertyze ? Nie mowie ze to zle, ale gdzies widzialem info ze w PL okolo 450 motocykli jest dotknietych problemem.. ciekaw jestem czy w wypadku kazdego z nich dealer bedzie "przeprowadzal ekspertyzy" ?
|
Cytat:
Ekspertyza musiałaby podważać określony/wybrany i zatwierdzony sposób usunięcia usterki..... w co wątpię niestety. |
"Mój" dealer odpisał, że dopiero co dostali biuletyny i szkolą się z przeprowadzenia tej akcji. Ustalają dopiero szczegóły z centralą. Cokolwiek to oznacza.
|
Mój, jedyny w 3city jeszcze nic nie odpisał. Tutaj troché się obawiam;(
|
Dobrze rozumiem, że ta akcja nie jest zależna od miejsca i czasu zakupu motocykla?
Moja była kupiona w Szwajcarii, to muszę szukać na ich stronach czy polska âprzywoływarkaâ wystarczy? |
Moj ATAS 1000 z końca 2018 też się załapał.
Wygląda na to że chyba wszystkie ATASy 1000 czeka ta płukanka.... |
Cytat:
Nie ma znaczenia gdzie była kupiona. Jeśli sie po vin’e łapie na akcje to zrobisz w najbliższym Aso Honda. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
Rozmawiałem z Honda Plaza: naprawa polega na wyjęciu baku, wyczyszczeniu go w środku oraz na zamontowaniu dodatkowego wstępnego filtra który ma zapobiegać osadzaniu się tlenków cynku na dotychczasowym pierwszym filtrze. Zamówili już takie zestawy do moto które maja na stanie. Podobno czas oczekiwania może być około tygodnia. Czas naprawy około 3h. Już mnie zarejestrowali i maja dać znać jak tylko przyjedzie zestaw dla mnie - najwyżej wypożyczę przyczepkę. Napisze jeszcze o tych światłach dziennych.
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
Honda Plaza. Słowa klucz ;).
|
Cytat:
Taki rodzaj usterki musi być zdiagnozowany w serwisie oraz podczas jazdy testowej gdzie rzeczony błąd wystąpi i zostanie potwierdzony przez mechanika lub doradcę serwisowego (ewentualnie udokumentowany za pomocą filmu przez użytkownika). Po potwierdzeniu wystąpienia błędu otwierane jest zlecenie gwarancyjne i wysyłane do gwaranta (centrala Hondy w Polsce) i to on decyduje o ewentualnej wymianie/naprawie w ramach gwarancji. Jak się zrobi ciepełko to nagram filmik i postaram się załatwić przy przeglądzie. Możemy się zgrać i zgłosić równocześnie albo podzielić się doświadczeniami. Emek, Jakie inne ASO w Warszawie byś polecił zamiast HP? Nie jestem jakoś specjalnie przywiązany emocjonalnie do nich... |
W HP byłem raz. Pierwszy i ostatni. Wszystkie serwisy jak miałem Afrę robiłem poza ASO więc nie pomogę.
|
Cytat:
|
Nie jestem z Wawy a mój kontakt z tym dealerem był jednostkowy i mam jednoznacznie złe wrażenie.
W moim przypadku nalali oleju sporo za dużo niż było trzeba. To tak prosta czynność że trudno ją spier..ić a im się jednak udało. Jakbym się nie skapnął to cholera wie jakie byłyby konsekwencje. Na szczęście sprawdziłem i zlałem nadmiar. To było dawno i nie ma sensu do tego wracać bo nie wiem jak wygląda obecna sytuacja choć z tego co słyszałem wczoraj od kumpla, który kupił tam kolejny motocykl wrażenia na bieżąco ma takie same jak ja w przeszłości. Na serwis tam nie jeździ bo nie chce żeby mu moto spieprzyli. Mało tego mechanik w HP grzecznie mu odradzał wykonanie tam jednej czynności bo mu tylko mogą pojazd zepsuć :confused:. Mam/miałem kilka motocykli w tym nowe Hondy kupione w salonie w PL (i nie tylko w PL) i nie jeżdżę do ASO bo im po prostu nie ufam. Dlatego nie będę polecał ASO ani tego ani żadnego innego. Jeżdżę gdzie indziej, gwarancję miałem zachowaną póki miałem pojazdy nią objęte bo nie ma obowiązku serwisu w ASO. Nie będę uprawiał publicznie reklamy, który serwis mogę polecić a jak ktoś chce pogadać zapraszam na pw. |
Cytat:
|
Cytat:
Poziom oleju po wyjeździe z każdego serwisu trzeba sprawdzać koniecznie. Z nowego auta ostatnio spuściłem 7,5 litra oleju zamiast 5,9l. Ale 200km przejechałem z takim stanem, bo nie wpadłem na to żeby sprawdzić u dealera. W innych autach po przeglądach też już kilka razy spuszczałem olej. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Jedynym sensownym rozwiazaniem, czyli usuniecie przyczyny a nie skutku, to wymiana zbiornika paliwa na taki ktory sie nie luszczy.
Ale zwazajac ze do ATAS Honda ceni sobie zbiornik na 10tys PLN, wiec niech nawet kosztuje on 2500 i tyle placi Honda producentowi.. nie wydaje mi sie zeby wogole to rozwazali. Pozatym jest jeszcze inna kwestia - skad mamy miec pewnosc ze drobny piach cynkowy nie przeszedl przez filtry i nie pracuje wlasnie intensywnie w pompie czy wtryskiwaczach ? Za rok czy dwa szlag moze trafic i to i to, bedzie po gwarancji a Honda powie no przykro nam, moze chce Pan rabat na nowe czesci ? Do dupy ta cala sytuacja |
Zadzwoniła do mnie dziś Hąda Pomirski po tym jak wczoraj zapytałem mailowo na kiedy mogę się umówić. Wzięli vin, przebieg i zamawiają części. Tosz to szok.
|
Cytat:
Co do dodatkowego filtra który mają zakładać (jak ktoś powyżej wspomniał) to nie mam pojęcia gdzie niby miał się zmieścić czy też być zamontowany ten filtr, tam po prostu fizycznie nie ma więcej miejsca. Chyba że chcą zrobić to co ja i wiele osób robi, zakładając Mazinge z Guglatech, czyli drobniejszy filtr ssący i potem na cały zespół pompy kolejny filtr (taki rękaw filtrujący) Tak czy inaczej problem znany na świecie od dawna, i pierwsze słyszę żeby zakładali dodatkowy filtr. Co do nowych zbiorników to nie wiem czy wogóle istnieją do Adventure Sports takie bez tej wady. Ja gdy brałem swoją z salonu w lipcu zeszłego roku, byłem świadomy problemu już od kilku miesięcy wcześniej. Rozmawiałem odrazu w salonie o tym żeby mi później nie próbowali wciskać mojej winy itp. Sami już wtedy twierdzili ze problem znają i w razie W naprawiają/płuczą itd. |
Czy zna ktoś przypadek poważnej awarii, unieruchomienia motocykla przez ten shit ?
|
Osobiście nie, ale czytałem o przypadkach dławienia i gaśnięcia silnika, tu syf poszedł na wtryski.
Pompa też się potrafi spalić. |
Odnoszę wrażenie, że to tylko półśrodki a nie rozwiązanie problemu,
jeżeli problem dotyczy tylko warstwy zewnętrznej spawu, jedyne rozwiązanie to mechaniczne usunięcie tlenku cynku z jego powierzchni, mechaniczne a nie samo płukanie + wymiana filtrów, płukanie pompy przewodów paliwowych oraz wtrysków. jeżeli problem dotyczy spawu jako całości to wszelkie płukania czy dodatkowe filtry są bez sensu bo to będzie tylko tymczasowe rozwiązanie. jeżeli zastosujemy nakładkę na całą pompę to proszę wziąć pod uwagę, że będzie ona od dołu powoli się zatykać więc z czasem rezerwa zmniejszy się .... jednak taka siatka zwiększy nieco czasookres pomiędzy czyszczeniami. |
Znalezione w sieci.
Procedura czyszczenia zbiornika i nie tylko. Service Bulletin SAFETY RECALL USA u nas chyba będzie podobnie. W biuletynie ciekawe odnośniki do video z napraw, warto polukać :) https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/202...0V797-0876.pdf |
Cytat:
tu można poczytać o technikach czyszczenia, użytkownicy weteranów mają to na codzień :) https://forum.motocyklistow.pl/topic...nie-zbiornika/ ja jednak nie używam szkła czy myjki ciśnieniowej, najlepsze są drobne elementy metalowe wraz z płynem do mycia części, ponieważ później łatwo je wyciągnąć np. magnesem a dodatkowo poruszając zbiornikiem wyraźnie słychać czy już wszystko zostało usunięte ze środka. |
Cytat:
|
Cytat:
Jak chcemy miec inaczej to sami musimy to sobie zrobic, na własny koszt i pewnie jeszcze tracąc gwarancje przy okazji. |
Wypłukać to se można ciuchy po praniu. To półśrodki po mojemu. Dalej się będzie utleniać i procedurę będzie sobie można powtarzać chyba, że we własnym zakresie wdrożyć opcję którą proponował Artek bodaj. Ale to raczej po okresie gwarancji.
|
No Emek zna się na praniu bo widziałem jego relację. Zalać 1/4 zbiornika benzyną i pojechać na tor krosowy.:D
|
Dostałem maila od dealera odnośnie akcji - fragment ciekawy:
"Wyjątek stanowi sytuacja, kiedy pojazd posiada zamontowane nieoryginalne orurowanie ochronne. W takim przypadku koszt demontażu i ponownego montażu gmoli w kwocie około 100-200 PLN pokryje właściciel pojazdu . Gwarant nie pokrywa kosztów dostarczenia pojazdu do serwisu . Pozostaje to po stronie klienta." Ja mam gmole GIVI |
U mnie dokładnie taka sama tresc. Gmole leza w kartonie czekaja na montaz po akcji.
|
Ciekawe, że piszą "Gwarant" jak to nie jest reklamacja tylko akcja serwisowa...
|
Co za dziadostwo, Honda schodzi na psy, dołożyłem do Varadero ponad 50 koła, żeby teraz dowiadywać się o takiej wtopie i gównianej metodzie usuwania tego. Nie czaję, że jakoś 10, 20 lat wstecz potrafili pospawać normalnie zbiornik i nic się nie działo, a teraz jakiś skośnooki ćwok się habilitował i wprowadził ekstra sposób na spawanie zbiornika. Oby go ...
|
Nadszedł ten dzień, oddałem dziś swoją Africe do Honda Arher w Krakowie
|
Daj znac co i jak po zabiegu. Ja swoja chyba tez tam zawioze mimo 300km... ale rekojmia ewentualnie chyba bierze górę.
|
Cytat:
|
Może. Jesli problem bedzie powracał to może miec jakies znaczenie.
|
Dam znać co i jak, jedyne co mogę powiedzieć po dzisiejszej wizycie to to, że powiedziano mi iż filtry paliwa wyłapują wszystkie zanieczyszczenia i nie ma szans by cokolwiek poszło dalej... No ale wiemy.....powiedzą to co człowiek chce usłyszeć ;)
|
Ja w piątek zawożę swojego do Sokoła w Lublinie. Z tego co mi mówili to będę pierwszy.
Po odbiorze napiszę co i jak. |
Jestem umówiony na 26go - dam znać.
|
Cytat:
|
H-Plaza Zaproponowała mi termin jak będzie czarno na Jezdni - tak aby z Garażu dojechać, sporo do wymiany nie ma bo sama pompa i opłukanie baku,
|
Cytat:
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:49. |