Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   CRF 1100L / 1000 Adventure Sports - akcja serwisowa (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38742)

Ocet 09.02.2021 14:31

I ja. A nawet nie zdążyłem zajrzeć do baniaka..

WojtasA 09.02.2021 18:19

Moja (2020) też ma Foreign material intrusion in fuel tank
Jutro dzwonie do Honda Plaza

ivolot 09.02.2021 18:22

Moto 04.2020 ADV Sport 1100 -moją Hankę taka wymiana Trafiła.

mdxmd 09.02.2021 19:20

płukanie benzyną? co ile ta procedura co 10000km a jak ktoś ma nowy motocykl to kiedy pierwsze płykanie?

może zastosować starą metodę od weteranów 2kg gwoździków, wyjąć pompę i wszystko co nie potrzebne do tego 2L benzyny i machanie zbiornikiem we wszystkich kierunkach.

płukanie samą benzyną... żarty chyba :D

Wasco91 09.02.2021 19:41

W przyszłym tygodniu oddaje swoją Afre do serwisu, po rozmowie z kierownikiem serwisu otrzymałem informację, iż zostanie przeprowadzona ekspertyza, która zostanie przesłana do Hondy i tam zapadnie decyzja...
Będzie to albo właśnie czyszczenie baku, filtrów i pompy lub też wymiana baku ��

GregoryS 09.02.2021 21:16

A ktory to dealer obiecuje ekspertyze ? Nie mowie ze to zle, ale gdzies widzialem info ze w PL okolo 450 motocykli jest dotknietych problemem.. ciekaw jestem czy w wypadku kazdego z nich dealer bedzie "przeprowadzal ekspertyzy" ?

TOMADYNA 09.02.2021 21:19

Cytat:

Napisał GregoryS (Post 717358)
A ktory to dealer obiecuje ekspertyze ? Nie mowie ze to zle, ale gdzies widzialem info ze w PL okolo 450 motocykli jest dotknietych problemem.. ciekaw jestem czy w wypadku kazdego z nich dealer bedzie "przeprowadzal ekspertyzy" ?

Żaden tego nie zrobi.
Ekspertyza musiałaby podważać określony/wybrany i zatwierdzony sposób usunięcia usterki..... w co wątpię niestety.

crimson 09.02.2021 21:25

"Mój" dealer odpisał, że dopiero co dostali biuletyny i szkolą się z przeprowadzenia tej akcji. Ustalają dopiero szczegóły z centralą. Cokolwiek to oznacza.

muszel72 09.02.2021 21:41

Mój, jedyny w 3city jeszcze nic nie odpisał. Tutaj troché się obawiam;(

areks 09.02.2021 21:46

Dobrze rozumiem, że ta akcja nie jest zależna od miejsca i czasu zakupu motocykla?
Moja była kupiona w Szwajcarii, to muszę szukać na ich stronach czy polska „przywoływarka” wystarczy?

Dario 09.02.2021 22:26

Moj ATAS 1000 z końca 2018 też się załapał.
Wygląda na to że chyba wszystkie ATASy 1000 czeka ta płukanka....

temek 09.02.2021 23:46

Cytat:

Napisał areks (Post 717366)
Dobrze rozumiem, że ta akcja nie jest zależna od miejsca i czasu zakupu motocykla?
Moja byÅ‚a kupiona w Szwajcarii, to muszÄ™ szukać na ich stronach czy polska „przywoÅ‚ywarka” wystarczy?

Nie ma znaczenia gdzie była kupiona. Jeśli sie po vin’e łapie na akcje to zrobisz w najbliższym Aso Honda.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

WojtasA 10.02.2021 09:44

Rozmawiałem z Honda Plaza: naprawa polega na wyjęciu baku, wyczyszczeniu go w środku oraz na zamontowaniu dodatkowego wstępnego filtra który ma zapobiegać osadzaniu się tlenków cynku na dotychczasowym pierwszym filtrze. Zamówili już takie zestawy do moto które maja na stanie. Podobno czas oczekiwania może być około tygodnia. Czas naprawy około 3h. Już mnie zarejestrowali i maja dać znać jak tylko przyjedzie zestaw dla mnie - najwyżej wypożyczę przyczepkę. Napisze jeszcze o tych światłach dziennych.

hak71 10.02.2021 09:54

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 717397)
Rozmawiałem z Honda Plaza: naprawa polega na wyjęciu baku, wyczyszczeniu go w środku oraz na zamontowaniu dodatkowego wstępnego filtra który ma zapobiegać osadzaniu się tlenków cynku na dotychczasowym pierwszym filtrze. Zamówili już takie zestawy do moto które maja na stanie. Podobno czas oczekiwania może być około tygodnia. Czas naprawy około 3h. Już mnie zarejestrowali i maja dać znać jak tylko przyjedzie zestaw dla mnie - najwyżej wypożyczę przyczepkę. Napisze jeszcze o tych światłach dziennych.

WojtasA Podobnie jak ja zglaszałem problem ze światłami dziennymi .Ale panowie z Honda Plaza twierdzą ze jestem pierwszym klientem który o tym wspomina. Może by się zgadać i coś wspólnie im temat świateł dziennych naświetlić. Bo inaczej zawsze będziesz tym pierwszym który o tym wspomina.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Emek 10.02.2021 10:06

Honda Plaza. Słowa klucz ;).

WojtasA 10.02.2021 12:02

Cytat:

Napisał hak71 (Post 717399)
WojtasA Podobnie jak ja zglaszałem problem ze światłami dziennymi .Ale panowie z Honda Plaza twierdzą ze jestem pierwszym klientem który o tym wspomina. Może by się zgadać i coś wspólnie im temat świateł dziennych naświetlić. Bo inaczej zawsze będziesz tym pierwszym który o tym wspomina.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Dostałem taką odpowiedź:

Taki rodzaj usterki musi być zdiagnozowany w serwisie oraz podczas jazdy testowej gdzie rzeczony błąd wystąpi i zostanie potwierdzony przez mechanika lub doradcę serwisowego (ewentualnie udokumentowany za pomocą filmu przez użytkownika).
Po potwierdzeniu wystąpienia błędu otwierane jest zlecenie gwarancyjne i wysyłane do gwaranta (centrala Hondy w Polsce) i to on decyduje o ewentualnej wymianie/naprawie w ramach gwarancji.

Jak się zrobi ciepełko to nagram filmik i postaram się załatwić przy przeglądzie. Możemy się zgrać i zgłosić równocześnie albo podzielić się doświadczeniami.

Emek,
Jakie inne ASO w Warszawie byś polecił zamiast HP? Nie jestem jakoś specjalnie przywiązany emocjonalnie do nich...

Emek 10.02.2021 12:14

W HP byłem raz. Pierwszy i ostatni. Wszystkie serwisy jak miałem Afrę robiłem poza ASO więc nie pomogę.

mateuszf 10.02.2021 13:29

Cytat:

Napisał Emek (Post 717424)
W HP byłem raz. Pierwszy i ostatni. Wszystkie serwisy jak miałem Afrę robiłem poza ASO więc nie pomogę.

Mógłbyś powiedzieć co było tego powodem? Byłem tam 2 razy i mam mieszane uczucia. Raz było bardzo w porządku (zwykły przegląd okresowy), za drugim razem zauważyłem wykrecony bagnet z silnika, gdy motocykl stał już do wydania (może nawet już po myciu, nie wiem). Co polecasz w Warszawie zamiast ASO?

Emek 10.02.2021 13:53

Nie jestem z Wawy a mój kontakt z tym dealerem był jednostkowy i mam jednoznacznie złe wrażenie.
W moim przypadku nalali oleju sporo za dużo niż było trzeba. To tak prosta czynność że trudno ją spier..ić a im się jednak udało. Jakbym się nie skapnął to cholera wie jakie byłyby konsekwencje. Na szczęście sprawdziłem i zlałem nadmiar. To było dawno i nie ma sensu do tego wracać bo nie wiem jak wygląda obecna sytuacja choć z tego co słyszałem wczoraj od kumpla, który kupił tam kolejny motocykl wrażenia na bieżąco ma takie same jak ja w przeszłości.
Na serwis tam nie jeździ bo nie chce żeby mu moto spieprzyli. Mało tego mechanik w HP grzecznie mu odradzał wykonanie tam jednej czynności bo mu tylko mogą pojazd zepsuć :confused:.
Mam/miałem kilka motocykli w tym nowe Hondy kupione w salonie w PL (i nie tylko w PL) i nie jeżdżę do ASO bo im po prostu nie ufam. Dlatego nie będę polecał ASO ani tego ani żadnego innego. Jeżdżę gdzie indziej, gwarancję miałem zachowaną póki miałem pojazdy nią objęte bo nie ma obowiązku serwisu w ASO. Nie będę uprawiał publicznie reklamy, który serwis mogę polecić a jak ktoś chce pogadać zapraszam na pw.

honda_honda 10.02.2021 14:05

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 717397)
Rozmawiałem z Honda Plaza: naprawa polega na wyjęciu baku, wyczyszczeniu go w środku oraz na zamontowaniu dodatkowego wstępnego filtra który ma zapobiegać osadzaniu się tlenków cynku na dotychczasowym pierwszym filtrze. Zamówili już takie zestawy do moto które maja na stanie. Podobno czas oczekiwania może być około tygodnia. Czas naprawy około 3h.

Wydaje mi się trochę dziwne że naprawa polega na zapobieganiu objawom a nie usuwa przyczyny- to znaczy płuczemy , syf dalej powstaje więc dajemy dodatkowe sitko:mur:

sudden 10.02.2021 14:08

Cytat:

Napisał Emek (Post 717434)
W moim przypadku nalali oleju sporo za dużo niż było trzeba. To tak prosta czynność że trudno ją spier..ić a im się jednak udało. Jakbym się nie skapnął to cholera wie jakie byłyby konsekwencje. Na szczęście sprawdziłem i zlałem nadmiar. (...)

Przelewanie oleju w serwisach jest nagminne. Moja 250L z Honda Witolin też miała o pół litra za dużo. A potem mi jeszcze zmieniali opony przy pierwszym serwisie i wydali motocykl z oponą, która nie wskoczyła na rant felgi. Telepało kierą jak diabli, ale zorientowałem się dopiero w domu po tygodniu bo odbierałem motocykl busem w czasie śnieżycy. Blaszki znaczników naciągu łańcucha też włożyli odwrotnie. Poprawiłem wszystko sam i więcej mnie już nie widzieli. Pewnie też nie zobaczą w przyszłości.

Poziom oleju po wyjeździe z każdego serwisu trzeba sprawdzać koniecznie. Z nowego auta ostatnio spuściłem 7,5 litra oleju zamiast 5,9l. Ale 200km przejechałem z takim stanem, bo nie wpadłem na to żeby sprawdzić u dealera.
W innych autach po przeglądach też już kilka razy spuszczałem olej.

Lolex 10.02.2021 14:34

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 717421)
Jakie inne ASO w Warszawie byś polecił zamiast HP? Nie jestem jakoś specjalnie przywiązany emocjonalnie do nich...

Co prawda pytanie było do Emka, ale się podczepię - jak dotąd wszystkie serwisy robiłem w MCS na Prymasa Tysiąclecia. Nie odnotowałem żadnych negatywnych akcji, więc zamierzam dalej tam jeździć. Jakoś rok temu będąc u Szparaga zapytałem czy serwisują NAT, odpowiedział wówczas, że nie bardzo chcą się za to brać (chodziło o "autoryzowane" przeglądy gwarancyjne) i rozmowa zeszła na MCS właśnie. Nie polecił wprost, ale dał do zrozumienia, że to sensowny warsztat. Tak przynajmniej wywnioskowałem z jego wypowiedzi.

WojtasA 10.02.2021 14:45

Cytat:

Napisał Lolex (Post 717440)
Co prawda pytanie było do Emka, ale się podczepię - jak dotąd wszystkie serwisy robiłem w MCS na Prymasa Tysiąclecia. Nie odnotowałem żadnych negatywnych akcji, więc zamierzam dalej tam jeździć. Jakoś rok temu będąc u Szparaga zapytałem czy serwisują NAT, odpowiedział wówczas, że nie bardzo chcą się za to brać (chodziło o "autoryzowane" przeglądy gwarancyjne) i rozmowa zeszła na MCS właśnie. Nie polecił wprost, ale dał do zrozumienia, że to sensowny warsztat. Tak przynajmniej wywnioskowałem z jego wypowiedzi.

Dzięki ! To może na przegląd tam pojadę i z tematem świateł dziennych. Blisko roboty mam.

GregoryS 10.02.2021 15:54

Jedynym sensownym rozwiazaniem, czyli usuniecie przyczyny a nie skutku, to wymiana zbiornika paliwa na taki ktory sie nie luszczy.
Ale zwazajac ze do ATAS Honda ceni sobie zbiornik na 10tys PLN, wiec niech nawet kosztuje on 2500 i tyle placi Honda producentowi.. nie wydaje mi sie zeby wogole to rozwazali.
Pozatym jest jeszcze inna kwestia - skad mamy miec pewnosc ze drobny piach cynkowy nie przeszedl przez filtry i nie pracuje wlasnie intensywnie w pompie czy wtryskiwaczach ? Za rok czy dwa szlag moze trafic i to i to, bedzie po gwarancji a Honda powie no przykro nam, moze chce Pan rabat na nowe czesci ? Do dupy ta cala sytuacja

muszel72 10.02.2021 18:23

Zadzwoniła do mnie dziś Hąda Pomirski po tym jak wczoraj zapytałem mailowo na kiedy mogę się umówić. Wzięli vin, przebieg i zamawiają części. Tosz to szok.

Robin 10.02.2021 19:38

Cytat:

Napisał GregoryS (Post 717448)
Jedynym sensownym rozwiazaniem, czyli usuniecie przyczyny a nie skutku, to wymiana zbiornika paliwa na taki ktory sie nie luszczy.
Ale zwazajac ze do ATAS Honda ceni sobie zbiornik na 10tys PLN, wiec niech nawet kosztuje on 2500 i tyle placi Honda producentowi.. nie wydaje mi sie zeby wogole to rozwazali.
Pozatym jest jeszcze inna kwestia - skad mamy miec pewnosc ze drobny piach cynkowy nie przeszedl przez filtry i nie pracuje wlasnie intensywnie w pompie czy wtryskiwaczach ? Za rok czy dwa szlag moze trafic i to i to, bedzie po gwarancji a Honda powie no przykro nam, moze chce Pan rabat na nowe czesci ? Do dupy ta cala sytuacja

Ja tylko z technicznego punktu widzenia, filtr paliwa w naszych motorach jest za pompą a nie przed, przed pompą jest filtr ssący.
Co do dodatkowego filtra który mają zakładać (jak ktoś powyżej wspomniał) to nie mam pojęcia gdzie niby miał się zmieścić czy też być zamontowany ten filtr, tam po prostu fizycznie nie ma więcej miejsca.
Chyba że chcą zrobić to co ja i wiele osób robi, zakładając Mazinge z Guglatech, czyli drobniejszy filtr ssący i potem na cały zespół pompy kolejny filtr (taki rękaw filtrujący)

Tak czy inaczej problem znany na świecie od dawna, i pierwsze słyszę żeby zakładali dodatkowy filtr.

Co do nowych zbiorników to nie wiem czy wogóle istnieją do Adventure Sports takie bez tej wady.

Ja gdy brałem swoją z salonu w lipcu zeszłego roku, byłem świadomy problemu już od kilku miesięcy wcześniej.
Rozmawiałem odrazu w salonie o tym żeby mi później nie próbowali wciskać mojej winy itp. Sami już wtedy twierdzili ze problem znają i w razie W naprawiają/płuczą itd.

Ja1 10.02.2021 20:34

Czy zna ktoś przypadek poważnej awarii, unieruchomienia motocykla przez ten shit ?

Robin 10.02.2021 21:03

Osobiście nie, ale czytałem o przypadkach dławienia i gaśnięcia silnika, tu syf poszedł na wtryski.
Pompa też się potrafi spalić.

mdxmd 10.02.2021 22:00

Odnoszę wrażenie, że to tylko półśrodki a nie rozwiązanie problemu,

jeżeli problem dotyczy tylko warstwy zewnętrznej spawu, jedyne rozwiązanie to mechaniczne usunięcie tlenku cynku z jego powierzchni, mechaniczne a nie samo płukanie + wymiana filtrów, płukanie pompy przewodów paliwowych oraz wtrysków.

jeżeli problem dotyczy spawu jako całości to wszelkie płukania czy dodatkowe filtry są bez sensu bo to będzie tylko tymczasowe rozwiązanie.

jeżeli zastosujemy nakładkę na całą pompę to proszę wziąć pod uwagę, że będzie ona od dołu powoli się zatykać więc z czasem rezerwa zmniejszy się .... jednak taka siatka zwiększy nieco czasookres pomiędzy czyszczeniami.

hak71 11.02.2021 08:53

Znalezione w sieci.
Procedura czyszczenia zbiornika i nie tylko.
Service Bulletin SAFETY RECALL USA u nas chyba będzie podobnie.
W biuletynie ciekawe odnośniki do video z napraw, warto polukać :)

https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/202...0V797-0876.pdf

mdxmd 11.02.2021 09:20

Cytat:

Napisał hak71 (Post 717532)
Znalezione w sieci.

"Koń by się uśmaił"

tu można poczytać o technikach czyszczenia, użytkownicy weteranów mają to na codzień :)
https://forum.motocyklistow.pl/topic...nie-zbiornika/

ja jednak nie używam szkła czy myjki ciśnieniowej, najlepsze są drobne elementy metalowe wraz z płynem do mycia części, ponieważ później łatwo je wyciągnąć np. magnesem a dodatkowo poruszając zbiornikiem wyraźnie słychać czy już wszystko zostało usunięte ze środka.

Robin 11.02.2021 11:14

Cytat:

Napisał hak71 (Post 717532)
Znalezione w sieci.

No własnie o tym wspominałem wczesniej

Robin 11.02.2021 11:17

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 717536)
"Koń by się uśmaił"

tu można poczytać o technikach czyszczenia, użytkownicy weteranów mają to na codzień :)

Pewnie masz racje i nie jeden pracownik w ASO je podziela, ale serwis nie zrobi Ci tak jak należy, ale tak jak przykazuje mu honda w nocie serwisowej, bo tak musi i koniec.

Jak chcemy miec inaczej to sami musimy to sobie zrobic, na własny koszt i pewnie jeszcze tracąc gwarancje przy okazji.

Emek 11.02.2021 11:19

Wypłukać to se można ciuchy po praniu. To półśrodki po mojemu. Dalej się będzie utleniać i procedurę będzie sobie można powtarzać chyba, że we własnym zakresie wdrożyć opcję którą proponował Artek bodaj. Ale to raczej po okresie gwarancji.

Melon 11.02.2021 16:48

No Emek zna się na praniu bo widziałem jego relację. Zalać 1/4 zbiornika benzyną i pojechać na tor krosowy.:D

crimson 12.02.2021 16:35

Dostałem maila od dealera odnośnie akcji - fragment ciekawy:
"Wyjątek stanowi sytuacja, kiedy pojazd posiada zamontowane nieoryginalne orurowanie ochronne.
W takim przypadku koszt demontażu i ponownego montażu gmoli w kwocie około 100-200 PLN pokryje właściciel pojazdu .
Gwarant nie pokrywa kosztów dostarczenia pojazdu do serwisu . Pozostaje to po stronie klienta."

Ja mam gmole GIVI

rafal11 12.02.2021 17:26

U mnie dokładnie taka sama tresc. Gmole leza w kartonie czekaja na montaz po akcji.

nabrU 12.02.2021 18:01

Ciekawe, że piszą "Gwarant" jak to nie jest reklamacja tylko akcja serwisowa...

Ja1 12.02.2021 23:27

Co za dziadostwo, Honda schodzi na psy, dołożyłem do Varadero ponad 50 koła, żeby teraz dowiadywać się o takiej wtopie i gównianej metodzie usuwania tego. Nie czaję, że jakoś 10, 20 lat wstecz potrafili pospawać normalnie zbiornik i nic się nie działo, a teraz jakiś skośnooki ćwok się habilitował i wprowadził ekstra sposób na spawanie zbiornika. Oby go ...

Wasco91 16.02.2021 21:14

Nadszedł ten dzień, oddałem dziś swoją Africe do Honda Arher w Krakowie

rafal11 16.02.2021 21:20

Daj znac co i jak po zabiegu. Ja swoja chyba tez tam zawioze mimo 300km... ale rekojmia ewentualnie chyba bierze górę.

TOMADYNA 16.02.2021 21:29

Cytat:

Napisał rafal11 (Post 718289)
Daj znac co i jak po zabiegu. Ja swoja chyba tez tam zawioze mimo 300km... ale rekojmia ewentualnie chyba bierze górę.

Rękojmia ?

rafal11 16.02.2021 21:32

Może. Jesli problem bedzie powracał to może miec jakies znaczenie.

Wasco91 16.02.2021 21:47

Dam znać co i jak, jedyne co mogę powiedzieć po dzisiejszej wizycie to to, że powiedziano mi iż filtry paliwa wyłapują wszystkie zanieczyszczenia i nie ma szans by cokolwiek poszło dalej... No ale wiemy.....powiedzą to co człowiek chce usłyszeć ;)

Dario 16.02.2021 22:08

Ja w piątek zawożę swojego do Sokoła w Lublinie. Z tego co mi mówili to będę pierwszy.
Po odbiorze napiszę co i jak.

WojtasA 17.02.2021 09:20

Jestem umówiony na 26go - dam znać.

temek 17.02.2021 10:05

Cytat:

Napisał Dario (Post 718295)
Ja w piątek zawożę swojego do Sokoła w Lublinie. Z tego co mi mówili to będę pierwszy.
Po odbiorze napiszę co i jak.

Dario to jeśli będziesz mógł, zerknij czy dużo tego syfu będzie w zbiorniku/filtrze przy wymianie i czy dalej przepuszcza. Ja umówię się dopiero na kwiecień/maj.

ivolot 17.02.2021 10:16

H-Plaza Zaproponowała mi termin jak będzie czarno na Jezdni - tak aby z Garażu dojechać, sporo do wymiany nie ma bo sama pompa i opłukanie baku,

Momo 17.02.2021 15:51

Cytat:

Napisał ivolot (Post 718335)
H-Plaza Zaproponowała mi termin jak będzie czarno na Jezdni - tak aby z Garażu dojechać, sporo do wymiany nie ma bo sama pompa i opłukanie baku,

"sporo do wymiany nie ma bo sama pompa" to przejęzyczenie czy masz wiedzę że będą pompę wymieniać? W co oczywiście wątpię 🤨

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

temek 17.02.2021 18:01

Cytat:

Napisał Momo (Post 718407)
"sporo do wymiany nie ma bo sama pompa" to przejęzyczenie czy masz wiedzę że będą pompę wymieniać? W co oczywiście wątpię 🤨

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Raczej chodziło o wymianę filtra i płukanie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:49.