Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Akumulator Litowojonowy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34068)

Ypsi 17.01.2025 18:51

Z tego co wykopałem z forum elektrody o HY110, to:

"Ten konkretny Aku zawiera w obudowie cztery ogniwa pryzmatyczne LifePo4, balanser z balansowaniem 100mA, i bms który aktywuje ACP ( bezpiecznik wyzwalany dodatkowo elektronicznie) który trwałe rozłączy obwód (-) w przypadku przekroczenia napięć, lub uszkodzenia którego kolejek ogniwa. Można ładować każdą ładowarką której napięcie nie przekracza 14,4V i prąd 35A. Balansery generalnie balansują w określonych warunkach więc jeśli chcesz dobrze wyrównać napięcia na ogniwach to najlepiej zrobić to przez ograniczenie prądu ładowania do ok 100mA i napięciu 14,4 V w końcowej fazie. Wtedy najsłabsze ogniowo się doładuje, podczas gdy na pozostałych będzie 3,600 V i każde przekroczenie tej wartości o 5 mV załączy obciążenie 33ohmy - 100 mA."

Rafał_RD 17.01.2025 21:51

Cytat:

Napisał Kaem (Post 869408)
Podłącze się do pytania, bo ATAS jest 2018 i wciąż oryginalny aku
ELlly Power.
Ale "zimowane" w domu/piwnicy :)
Podłączyłem go teraz do CTEKa MXS5.0 na tryb moto - choć jak patrze to MXS jest do akumulatorów PB i AGM.
Nie zaszkodze mu ?

No więc jakiś tydzień temu chciałem przepalić moto, ale akumulator nie dał rady, zakręcił słabo ze dwa razy i wyzionął ducha. Podłączyłem dokładnie takiego CTEKA jak na obrazku. Z początku wszystko było Ok, zapalały się kolejne diody pokazujące poziom naładowania aku, ale po chwili wszystko zgasło i zaczęła migać zielona dioda "power" i tylko ona. Za każdym razem jak podłączę ładowarkę miga tylko ta dioda, nie zapala się żadna dioda wskazująca naładowanie. Nie wiem czy to wina ładowarki, czy po prostu żywot aku dobiegł końca .
Więc szukam aku...

R2D2 18.01.2025 00:33

Uważajcie na zbyt duże napięcie ładowania.

Nie ma nigdzie pewnych informacji na temat maksymalnego napięcia ładowania.
Znalazłem tylko informację że to 14,9V. Powyżej tego napięcia zostaną przepalone bezpieczniki wewnątrz akumulatora i będzie po zawodach.

Ładowarki do kwasiaków mogą dać na wyjściu nawet 16V.

Ogniwa w akumulatorze HY110 są litowo-jonowe.

WojtasA 18.01.2025 07:30

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał R2D2 (Post 869788)

Znalazłem tylko informację że to 14,9V. Powyżej tego napięcia zostaną przepalone bezpieczniki wewnątrz akumulatora i będzie po zawodach.

Dokładnie tak!

Załącznik 140480

8Bodzio8 22.01.2025 13:35

Cześć

Zaczynam się rozglądać za nowym akumulatorem do CRF1100L niestety litowo-jonowe cenowo przynajmniej dwa razy droższe od standardowych aku jakie są w CRF1000L.

Moje pytanie czy montował ktoś z Was np. Yuasa YTZ14S 12V 11.8Ah 230A lub inny nie litowo-jonowy w CRF1100 czy to się sprawdzi ?

Z góry dzięki za podpowiedź.

Melon 22.01.2025 15:08

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 869788)

Mi kolega co się zna mówił, że bms rozłączy ładowanie jak jest powyżej 15V ale tam nic się nie zkopci co by baterię szlag trafił i można ładować zwykłym prostownikiem z regulacją napięcia i prądu.
Rafał_RD jak byś miał zasilacz laboratoryjny to by sprawdził jak to wygląda bo kontrolka to nie wskaźnik

R2D2 22.01.2025 16:07

Nie wiem jak dokładnie działa BMS w tym akumulatorze , ale jak ktoś montuje bezpieczniki z możliwością uszkodzenia ich sterowaniem z elektroniki to o czymś to świadczy.
Jest to zabezpieczenie przed zbyt dużym napięciem.
Od przeciążenia bezpieczniki te uszkodzą się jak standardowe.

Dubel 22.01.2025 16:19

Takie Aku spokojnie można ładować mxs 5 tyle że na programie AGM.

Melon 22.01.2025 17:11

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 870202)
Nie wiem jak dokładnie działa BMS w tym akumulatorze , ale jak ktoś montuje bezpieczniki z możliwością uszkodzenia ich sterowaniem z elektroniki to o czymś to świadczy.
Jest to zabezpieczenie przed zbyt dużym napięciem.
Od przeciążenia bezpieczniki te uszkodzą się jak standardowe.

Trza by zrobić sekcję zwłok i sprawę wyjaśnić :)

R2D2 22.01.2025 20:52

Do sekcji trzeba mieć zwłoki :D kto odda ciało ?
W mojej 1100 aku działa jak zły , nigdy go nie ładowałem żadną ładowarką zewnętrzną od nowości a afra 2021 rok.
W aku Li-ion samo rozładowanie jest pomijalne wiec jak nic prądu nie bierze to może stać długo.

Rafał_RD 23.01.2025 16:22

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 870227)
Do sekcji trzeba mieć zwłoki :D kto odda ciało

chętnie oddam zwłoki w celach badawczych

Ypsi 23.01.2025 16:48

R2D2 się tym zajmie odpowiednio, tylko porób zdjęcia, bo już mnie bardzo ciekawi, czy faktycznie tam siedzą ogniwa LiFePO4 :)

R2D2 23.01.2025 17:56

Pw poszło do kolegi Rafała_RD.

Zdjęcia porobię ale nie wiem czy da się stwierdzić chemię aku po zdjęciach.

Producent akumulatora podaje że ogniwa są litowo-jonowe a nie litowo-żelazowo-polimerowe.

Są to ogniwa o specjalnej konstrukcji które mogą być ładowane i rozładowywane do -10 stopni Celsjusza.

Ypsi 23.01.2025 21:07

Myślałem, że po prostu, to jest napisane na samych ogniwach.

Ypsi 25.01.2025 16:50

Znalazłem takie info na stronie producenta. I wynika z tego, że akumulatory z serii HY, to jednak mają to żelazo.

https://www.eliiypower.co.jp/english...ytechnology-en

Oraz wersja spolszczona:

https://www-eliiypower-co-jp.transla...l&_x_tr_pto=sc

Sam już murwa kać nie wiem.

R2D2 25.01.2025 19:15

https://www.eliiypower.co.jp/files/e...08_Release.pdf

Ypsi 25.01.2025 21:17

Nie kłócę się, rozetniesz, to może będzie coś napisane.

Rafał_RD 10.03.2025 20:08

Jak już wcześniej pisałem niespodziewanie po 7 latach :D aku wyzionął ducha. Zwłoki wysłałem do R2D2, zobaczymy co pokaże sekcja.
Kupiłem chinola firmy JMT za coś ponad 600 PLN. Mimo pełnego naładowania ( ma wskaźnik) ledwo zakręcił silnikiem, nie było szans odpalić na nim moto. Kolega sprzedający akumulatory polecił mi jedyny jego zdaniem zamiennik, który da radę - Skyrich 72WH/420A, cena 1200 PLN.
Dzisiaj akumulator dotarł, po podłączeniu motocykl odpalił od strzała.
Z kilku źródeł słyszałem że JMT dają radę - ja twierdzę że nie.

R2D2 10.03.2025 22:44

W aku od kolegi Rafał_RD padnięte jest jedno z czterech ogniw , aku nie nadaje się do naprawy.

Po wykryciu awarii ogniwa elektronika wewnętrzna akumulatora uszkodziła bezpieczniki i tym odcięła ogniwa od klem.
Ogniwa są LiFePO4 , pryzmatyczne i dla dużej wydajności kompresowane.
Na razie tyle bo zawalony robotą jestem "jak zwykle" , foty mam porobione więc jak będzie chwila zrobię porządny opis co i jak.

Dzieju 11.03.2025 06:03

Chora cena , z tyle to się kupuje 100Ah lipo4 dla porównania.

skibol83 19.03.2025 12:49

Podpowiedzcie mi czy są jakieś zamienniki aku do afryki 1100? Umiejscowienie i sposób montażu wymusza pozycje poziomą, czy wkładając inny niż ten oryginalny to nic się nie będzie działo, tzn płyn się z niego nie wyleje itp.? Nie jestem ekspertem więc pytam bardziej obytych z tematem

Melon 19.03.2025 21:29

Żeby wsadzić zamiennik wymiary są potrzebne, mój w Crosstourer też leży AGM np będzie u mnie

skibol83 19.03.2025 22:19

Wymiary to swoją drogą, z tego co ja gdzieś wyczytałem to z leżących to mogą być AGM i żelowe, klasyczne z elektrolitem to raczej w pionie wiec pewnie odpada... dobre informacje znalazłem?

Dzieju 20.03.2025 05:20

Wstępnie dobre co do możliwych pozycji akumulatora ale kolejnym tematem jeśli chodzi o zamiennik to prądy i napięcia.
Musisz brać pod uwagę co przewidział producent jedne ładujesz np do ok 14.4 inne do 14.8V , instalacja jest pomyślana pod pewien typ choć mogą być przemyślane określone odstępstwa.
Przy chorych cenach warto się rozejrzeć co się da poszukać albo nie brnąć w motocykl generujący duże niczym nie uzasadnione koszty.
Tych kosztów eksploatacyjnych widzę że nie wszyscy biorą pod uwagę , a potem zdziwienie.
Jest motocykl ale na benzynę zabrakło?

Dubel 20.03.2025 07:12

Cytat:

Napisał skibol83 (Post 874789)
Wymiary to swoją drogą, z tego co ja gdzieś wyczytałem to z leżących to mogą być AGM i żelowe, klasyczne z elektrolitem to raczej w pionie wiec pewnie odpada... dobre informacje znalazłem?

Może być jeszcze LiFePO4 w szczególności gdy orginal to AGM

crimson 20.03.2025 08:07

1 Załącznik(ów)
Skibol83 - kup oryginał - albo odpowiednik:

skibol83 20.03.2025 08:18

Oryginalny aku kosztuje coś pod 2 tys.... porazka, zamiennik w granicach 600 - 900. Wolałbym kupić jakiś zamiennik a za reszte coś innego dokupić .

Dredd 20.03.2025 08:58

Cytat:

Napisał skibol83 (Post 874807)
Oryginalny aku kosztuje coś pod 2 tys.... porazka, zamiennik w granicach 600 - 900. Wolałbym kupić jakiś zamiennik a za reszte coś innego dokupić .

Mnie trochę dziwi, że padł Ci prawie nowy akumulator. Z moich doświadczeń wynika, że "oryginalne" danej marki motocykla jeździły naprawdę długo:
- w H-D oryginał wymieniłem po 10 latach (i nadal działał...),
- w kolejnym jeździł 4 lata i sprzedałem motocykl,
- w Vespie 250 padł po 7 latach,
- w Vespie 300 jeździ już 4 lata

Z zamiennikami miałem całkowicie odmienne doświadczenia:
- nowy JMT, z którym kupiłem H-D wytrzymał niecały rok- nawet nie reklamowałem, tylko kupiłem oryginał,
- zamiennik - Varta w Vespie padła zaraz po gwarancji - odżałowałem i kupiłem taki jak zaleca producent,

Wiem, że 2000 zł za akumulator do jednak dużo, nawet bardzo, ale skoro jedyna alternatywa to 600 - 900 zł i to w dodatku niesprawdzona, to poważnie zastanowiłbym się nad kupnem oryginału.
Przeczytaj kilka postów wyżej o doświadczeniach Rafał_RD. Okazało się, że te tańsze zamienniki nie działały, dopiero ten za 1200 zł.
Nieraz okazuje się, że co tanio, to drogo...

skibol83 20.03.2025 09:11

Wiesz coooo. Może nie tyle że padl, motorek ma już 5 lat, kupiony od handlarza, cholera wie ile stał bez ładowania, ogólnie przyjechał z francji, tam też nie wiem ile stał i w jakich warunkach.
Ogólnie już kiepsko kręci. Ladowalem go całą noc, a na drugi dzień postał parę godzin i już ledwo zapalił.
A jak już robię przegląd to chce i aku wymienić i będę miał spokój.

luk2asz 20.03.2025 09:55

Ale co to znaczy ledwo zakręcił. 1100 tak ma. Wydaje się, że po drugim starcie już się rozładuje. Ona ma mniejszy akurat niż 1000 miały.
Ja swój rozładowałem do zera. w pierwszym roku , bo zostawiłem zapłon na 2 h . Drugi raz w garażu chyba też zapomniałem, i zdechł. Odpalałem od samochodu i teraz piąty rok mu idzie , po zimie i 5 miesiącach odpalił od strzała.
Jak zmierzony i sprawny to bym nie ruszał.
A swoją drogą to JMT ma zamienniki za mniej niż 600 zł https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...898ae8536e.jpg

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Rafał_RD 20.03.2025 10:33

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 874828)
Ale co to znaczy ledwo zakręcił. 1100 tak ma. Wydaje się, że po drugim starcie już się rozładuje. Ona ma mniejszy akurat niż 1000 miały.
Ja swój rozładowałem do zera. w pierwszym roku , bo zostawiłem zapłon na 2 h . Drugi raz w garażu chyba też zapomniałem, i zdechł. Odpalałem od samochodu i teraz piąty rok mu idzie , po zimie i 5 miesiącach odpalił od strzała.
Jak zmierzony i sprawny to bym nie ruszał.
A swoją drogą to JMT ma zamienniki za mniej niż 600 zł https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...898ae8536e.jpg

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

CRF 1000 po lifcie od 2018 roku mają takie same aku jak 1100. Na temat JMT pisałem wyżej, badziew nie wart nawet stówki. Jakikolwiek sensowny zamiennik który zakręci piecem to 1200 PLN, zobaczymy ile wytrzyma, oryginał bez ładowania wytrzymał 7 lat.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:55.