![]() |
A czarne najszybsze :)
|
A arai tour i tak fajniejszy niezależnie od koloru :)
|
BTW wczoraj byłem we free and fun i cena nowego Horneta w nowym malowaniu (np dwa pomarańczowe paski) to 2700 PLN :dizzy:
|
Cytat:
|
Cytat:
a pytałeś o ten srebrny - był tańszy ... |
Cytat:
|
Ja kupiłem przez internet w angielskim sklepie internetowym: www.sportsbikeshop.co.uk , wyszło mnie to ok. 1300 - 1400 zł. Wersja z pinlockiem, nie jak sciągane ze stanów. Przesyłka po kilku dniach była już u mnie, polecam.
|
Pinlock.
|
widziałem dzisiaj w Krakowie srebrnego Horneta XL w cenie cos koło 1150 złotych, wyprzedaz jakas. sklep Yamahy.
|
Zdecydowanie polecam ebay. Za tyle samo co podajesz + przesyłka z UK wyciągnąłem Horneta w malowaniu Sonora. W Polsce Sonora kosztuje ok 2000zł. Absurd!
|
Cytat:
|
Panowie - "Hornetowcy" - czy któryś z Was jeździ w googlach - yyy goglach??
Jakie gogle pasują do SZOJA Horneta Dsa?? I czy jest opcja używania gogli bez demontażu "szybki"?? |
Odkopuję temat na krótkie porównanie Horneta z Tour X-3.
Zaznaczam, że tylko oglądałem oba, ale Arai w porównaniu do Horneta wydaje mi się jakościowo widocznie lepszy..wystarczy wziąć do ręki. Arai - więcej wywietrzników, przyjemniejsze materiały, na oko lepsza jakość, superelastyczny niełamiący się daszek, Wady: brak pinlocka, skorupa dla rozmiarów S i mniejszych jest ta sama (dla mnie to jest ważne :D). Shoei - odwrotnie (nie wiem tylko jak z tym daszkiem). Gdybym miał wybierać wydając 1500-2000, to bez zastanowienia wziąłbym Arai, ale..po pierwsze mam rozmiar XS i nie chcę co rok wymieniać wybitych wkładek 45mm grubości, a po drugie trafił mi się nowy Hornet za smieszną kasę właśnie XS.. Mam nadzieję że będzie pasował :Sarcastic: Ceny na dziś: Hornet - cena normalna ~2100, allegro ~1950 Tour X-3 - PROMOCJA w Honda Plaza Wwa - 1500, allegro ~1700 |
Cytat:
co do araia, to fakt jest on bardzo fajnym i wygodnym kaskiem. Jednak moim zdaniem jakoś obu jest zbliżona. naniekorzyść arai - przemawia brak pinlocka oraz większy hałas |
Cytat:
Cytat:
poza tym to jak największy pozytyw. P.S. - to mój pierwszy kask wiec nie mam porównania z innymi |
Cytat:
Teoretycznie daszki w kaskach typu offroad nie mają chronić przed słońcem tylko przed błotem spod kół poprzedzającego motocykla :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Daszek z horneta to żart
|
1 Załącznik(ów)
Dla porównania, dach i daszek. W moim mniemaniu Hornet lepiej się spisze jako kask On, idealnie na super motka, a X-tour w Off, z szyba, czy bez. Więcej oczekiwałem od Shoei-a, lecz nie zawiodłem się, jednak mimo wszytsko wole Arai, szkoda że brak pinlocka. Jakość wykonania, głosność wg mnie podobna, nie jeżdze szybciej niż paczka dwa.
|
Nie macie problemów z przyleganiem pinlocka do szybki? U mnie trochę odstaje w okolicach nosa i przy niższych temperaturach potrafi przez to zaparować...
|
Można to wyregulować. Nity trzymające pinlocka są na mimośrodach, obracając je regulujesz przyleganie pinlocka do szyby...
|
Cytat:
|
Chyba najlepiej przymierzyć oba. Mówi się o głowie "typu" Shoei i "typu" Arai. Mi Hornet zupełnie nie leżał, za to X3 po prostu poezja :)
Nie wiem o co chodzi z tym brakiem pinlocka w Arai bo u mnie był. Jest też dużo większy niż w Shoei. |
Cytat:
Niby w szoju wystarczający jest, tzn pole widzenia duże przez pina ale mam wrażenie, że właśnie przez swój kształt i wielkość nie lubi wiatrów przy podniesionej szybie. |
czy ktoś się orientuje czy google z tematu:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=12857 spasują do horneta? |
Jak się dogadasz z Puntkiem, że weźmie gogle do pracy, to mogę podjechać do niego z moim S.hornetem i sprawdzić w realu. (mam blisko)
|
Cytat:
|
dzięki Panowie, ponoć podpasują więc biorę je, reszta puntku na prv
|
A to nie wiedziałem, że awansowałeś..
R Cytat:
|
Jakby kogo interesowało, to hornet jest w promocji za 349 euro:
http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/...lectSubProduct Chyba szykuje się następca. Może z blendą. |
Ja ze swojej strony napiszę, że na ebay można bez problemu kupić X-lite X-551 za coś około 300 EUR, za ~350 EUR w malowaniu.
Kask ma blendę i jest ok. Sam stałem przed dylematem Shoi, Arai a padło na X-lite. |
Taniej go można kupić w pl.
http://www.all4bikers.pl/kaski-xlite...c-2_13_47.html Mierzyłeś przed zakupem? Bida z wystawką tych kasków fajniejszych enduro. Chyba mało się tego sprzedaje albo nie wiem czemu:) |
Cytat:
Nie mierzyłem tego modelu nie było gdzie, mierzyłem Shoi, Arai, i X-lite inny model i zawsze pasowała na mnie M-ka. Więc zamówiłem M. Jak ktoś będzie chciał M przymierzyć i ma niedaleko to nie widzę problemu. |
Cytat:
|
Arai leżał bardzo dobrze na moje głowie, shoi zupełni mi nie pasował i odpadł w przedbiegach, Arai ma jedną poważną wadę - Cenę :)
|
W całej rozciągłości musze się z Toba zgodzić. Ja kupiłem Arai praktycznie nowy od człeka który sprzedał motocykl z przyczyn losowych, a kask pachniał sklepem jeszcze w cenie okazyjnej. Zdrówka.
|
Gdzie w wawie można przymierzyć tego Araia? Wie ktoś?
Muszę kaska nowego kupić bo aktualny już dożywa swych dni... |
Cytat:
|
|
Mam horneta i Uvexa enduro. Na plus horneta materiał wyściółki i pinlock. Nie jest cichszy niż uvex, nie jest też wygodniejszy (subiektywna ocena). Daszek robi jedynie dekorcję, bo nie da się go w przeciwieństwie do uvexa obniżyć na tyle by osłaniał przed słońcem. Dodatkowo generuje hałas (myślę, że deflektor załatwi ten problem). Ogólnie kask przeciętny, nie wart w/g mnie tych 2 koła w polskiej dystrybucji. Ja kupiłem używkę w stanie idealnym za 1000zł i to max na ile wyceniam ten produkt.
|
A czy ktos wie moze gdzie I za ile mozna dostac komplet srubek do tego kasku?
Wszedzie maja tylko 3 w sprzedazy a jest w komplecie 5... |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:19. |