Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   rozmiar wałka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=25993)

Mallory 14.12.2016 20:57

2 Załącznik(ów)
Należy się Wam wyjaśnienie więc na szybko i w miarę krótko...

Podsumowanie historii wałka:
1) Honda wycofuje wałki zdawcze do Afryki z produkcji – styczeń 2016,
2) Po krótkim czasie nie ma ich prawie nikt – sprawdzono wielu dostawców w PL i za granicą (nawet zapłaciłem za siebie i kolegę z forum za wałek z Anglii gdzie niby były, jednak nie było i kasę zwraócili),
3) Wiosna 2016 – pomysł na dorobienie wałka w Świątka z Bydgoszczy,
4) Konsultacje telefoniczne i mailowe ze Świątkiem (mnóstwo rozmów i maili), wniosek – nie ma problemu – zrobimy i będzie taniej niż w Hondzie (w Hondzie ostatnie dostępne sztuki chodziły po 1000 PLN),
5) Ustalamy, ze Świątkiem, że zrobi 1 sztukę do testów za 360 PLN,
6) Zbieram kasę – po 15 PLN od 23 osób + ja,
7) Kraft90 oferuje się, że wyśle swoją skrzynię biegów do Świątka i będzie czekał z rozłożonym silnikiem na wałek testowy,
8) Świątek otrzymuje klamoty i zabiera się do produkcji – co 2 tygodnie kontaktuję się z nim i monituję jak to wygląda,
9) Pod koniec czerwca wpłacam 360 PLN – faktura na forum wklejona,
10) Mijają miesiące kolejne – w międzyczasie RAMBO wysyła jeszcze do Świątka zębatkę oryginał na wzór, żeby frez dopasować,
11) Mijają kolejne miesiące i ostateczne terminy – najpierw wrzesień, później październik, listopad, aż wreszcie w grudniu Świątek rezygnuje – powody są w wątku,
12) Graty zostają odesłane do Krafta90, ja mam zwrócone 360 PLN,
13) Głupio się robi, że po ponad pół roku lądujemy w tym samym miejscu, a Kraft z rozłożonym piecem na marne czekał tyle...
Ale życie nie zna pustki i….
14) W akcie desperacji zaczynam przeglądać rożne fora: angielskie, włoskie (z translatorem::)) ruskie itd.. i sklepy z całego świata – i?????... trafiam na świeżutkie info, że wałek od hondy shadow pasuje niby do Prawdziwej Królowej (w wątku do znalezienia numer i sklep),
15) Proponuję, że albo oddam każdemu po 15 PLN albo dopłacimy Kraftowi za tenże wałek a on przetestuje czy faktycznie jest OK. Większość udziałowców aprobuje plan, nikt nie chce kasy z powrotem (gdyby ktoś jednak chciał to proszę o priva) i zapada decyzja, że składamy się na ten wałek.
16) Zamawiam wałek w Hondzie – ma kosztować 596 PLN (czyli ok. cena się wydaje jak na oryginał),
17) Dzisiaj odbieram wałek z Hondy i po rabacie dla stałych klientów kupuję go 60 dych taniej - czyli za 536 PLN – super.
18) Ja wysyłam jutro z rana wałek do Krafta (jesteśmy dogadani co do rozliczenia),
19) Kraft szybko wszystko pomierzy czy pasuje czy nie – bo jak nie (powoli zaczynam wierzyć w fatum wałka do afry:)))) to możemy zwrócić jeszcze w przyszłym tygodniu do Hondy,
20) Jak pasuje to dalej już Kraft będzie zdjęcia wstawiał itd… itp…
21) Jeżeli pasuje, to byłoby fajnie, bo w Hondzie dowiedziałem się, że jest kilka tych wałków w Europie (5 w Belgii np..), ale właśnie producent zamówił wyprodukowanie 1000 nowych sztuk.

Tyle, na szybko.

ural2 14.12.2016 21:04

Dobra robota!

Gawień 14.12.2016 21:05

Przypomnij numer konta :) trzeba wyrównać różnice która jak rozumiem dołożyłeś ze swoich ? Na więcej osób będzie mniej bolesna :) czekam na dalsze informacje :)

Al_Chali 14.12.2016 21:39

Gdyby ktoś miał zbędny jeden wałek i chciał by go oddać na jakiś czas to chętnie pożyczę i spróbuje dorobić

Kazmir 14.12.2016 22:24

Cytat:

Kraft szybko wszystko pomierzy czy pasuje czy nie
Proszę o dokładny i staranny pomiar, bo też jestem zainteresowany wymiana wałka.

Mallory 15.12.2016 08:34

Gawień:
Przypomnij numer konta :) trzeba wyrównać różnice która jak rozumiem dołożyłeś ze swoich ? Na więcej osób będzie mniej bolesna :) czekam na dalsze informacje :)

Nie trzeba - wałek idzie do Krafta i on dopłaca różnicę. Ale dzięki za postawę:)))

Zet Johny 15.12.2016 08:42

Ciekawe jak z jakością tych wałków od Shadow-a?
Zastanawiam się czy Pan Honda zorientował się że z tym wałkiem afrykańskim zrobił "małą" wtopę i zamiennik jest już jakościowo lepszy, bo wydaje mi się że to są błędy na etapie produkcyjnym.
Nic to. Ma być tysiąc wałków do zużycia, trzeba zacząć jeździć - same się nie wyrobią.:D

Dubel 15.12.2016 09:22

Cytat:

Napisał Zet Johny (Post 510789)
Ciekawe jak z jakością tych wałków od Shadow-a?
Zastanawiam się czy Pan Honda zorientował się że z tym wałkiem afrykańskim zrobił "małą" wtopę i zamiennik jest już jakościowo lepszy, bo wydaje mi się że to są błędy na etapie produkcyjnym.
Nic to. Ma być tysiąc wałków do zużycia, trzeba zacząć jeździć - same się nie wyrobią.:D

Raczej to blad konstrukcyjny niz materialowy. Inna sprawa ze w duzej czesci ludzie wkladaja nie orginalne bez gumowego amortuyzatora i prawdopodobnie zle dobranym luzem pasowania co powoduje znacznie szybsze zuzycie. Tak czy owak rozwiazanie mocowania zebatki zdawczej w XRV jest z dupy, istnieja duzo lepsze i skuteczniejsze rozwiazania.
Pozdro

kraft90 15.12.2016 10:24

Pomierzę go dokładnie, mam też oryginalną zębatkę od rambo więc nie powinno być problemu

szynszyll 15.12.2016 12:31

shadow 750 c2 nadal jest w ofercie sprzedazy honda USA.

http://powersports.honda.com/2013/shadow-rs.aspx

wiec czesci powinny byc dostepne jeszcze dosc dlugo

qbaRD07 16.12.2016 16:38

Rok temu wymieniałem wałek, był dostępny bez większego problemu. Gdybym wiedział, że będą takie problemy, zrobiłbym kopię nawet z gównolitu byle wymiar mieć.

Powodzenia

Mallory szacun

kudlatov 16.12.2016 22:08

Z tego co wyczytałem na jakimś zagranicznym forum to wałek od shadowa c2 różni się tylko fazą na wałku od strony zębatki zdawczej. Ja kupiłem używany mimo że nie oglądałem jeszcze swojego wałka a trafił mi się w stanie idealnym bez widocznego gołym okiem zużycia (za 80zł) Także myślę że będzie pasował ale czekam na wyniki pomiarów dla potwierdzenia tej teorii.

kraft90 16.12.2016 22:26

9 Załącznik(ów)
Wałek dotarł, kilka fotek na szybko z telefonu.

kudlatov 16.12.2016 22:57

Z tego co widać jest trochę dłuższy od strony zębatki zdawczej i ma większą fazę z tejże strony ale kanałek na zabezpieczenie jest w odpowiednim miejscu.

Robin 16.12.2016 23:59

Zebatka jest założona odwrotnie. Proponuję założyć zebatke tak jak ma być i założyć do niej zabezpieczenie wtedy będzie wiadomo jaki jest luz.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

szynszyll 17.12.2016 16:31

Na moje bedzie OK :) co wiele wyjasnia i ulatwia :) ciekawe jak z koszem - czy jest inny. Jutro obczaje z kompa.

Zet Johny 17.12.2016 17:10

Tak, kosz by się nam przydał

Mallory 17.12.2016 18:37

Cytat:

Napisał Zet Johny (Post 511090)
Tak, kosz by się nam przydał

Andrzej - idziemy za ciosem... mamy z Kraftem pewien pomysł, w ciągu miesiąca będzie wszystko wiadomo prawdopodobnie..., ale na razie cicho-sza...:D

Kazmir 17.12.2016 21:50

Może jakieś zbiorcze?

marekw 18.12.2016 02:38

Chcą nasze afryci uziemnic to się zdziwia

teflon. 26.12.2016 13:18

Kraft weź powiedz ile nalotu na liczniku ma ta afryka z której pochodzi ten oryginalny wałek. Czy według ciebie przyczyną zużycia są po prostu przejechane kilometry czy kiepskie zębatki i nieterminowa wymiana. Interesuje mnie to o tyle że mam w podobnej kondycji ten wałek i nie jestem pewien przebiegu maszyny. Ma nakulane 80 tkm a może to być po prostu 180tkm. Motor z 94 więc wszystko możliwe. Cała reszta bardzo ok. Przejechałem 5tkm i nie zauważyłem spadku poziomu oleju. Poza tym wałkiem na którego wkleiłem hondowską zębate maszyna jest wporzo. Powiedz jak to z twojego punktu wygląda.

kraft90 26.12.2016 22:32

Hej, nie wiem ile dokładnie miał przejechane silnik. W RD04 mojego brata przy 140-150tys wyglądał lepiej, w transalpie o nalocie 45tys nie widać praktycznie żadnego zużycia. Kwestia zużycia wałka to dbanie o stan napędu, jakość części oraz styl jazdy ale według mnie przy 80tys nie powinien tak wyglądać.

tomas1 28.12.2016 18:37

Wałek w mojej Rd07 z 95 roku jest taki sam albo gorszy.Motocykl ma przejechane 40 tyś kilometrów, nigdy nie widział terenu i deszczowej pogody.Historia sprzętu jest mi znana od dnia zakupu - posiadam całą papierologie.Poprzedni właściciel (mój znajomy)dzisiaj ma 65 lat a używał tego motocykla tylko do niedzielnych przejażdżek.MOTOREK DZIEWICA.To powiedzcie mi dlaczego taki wałek. Fakt zebatki były różnych producentów .
Jakiś czas temu byłem na targach enduro w Stoneleigh w Englandowie i rozmawiałem z mechanikiem z firmy BOANO gość zakochany w afryczkach i zadałem pytanie o wałek , powiedział teorie że zdażały sie egzemplarze z takim walkiem jak u mnie i możliwe że część może pochodzić z wadliwej serii - nie jest to niestety pojedynczy przypadek.A wiec według moich obserwacji wynika że trudno określić przebieg na podstawie stanu wałka.Jedni nie robią z wałkiem nic i jest jak nowy inni dbają a wałek wylatany.

teflon. 28.12.2016 20:51

No właśnie. Kupiłem swoją 07 z 94' w tym roku z Niemcowni. Mam 4 TUV Niemieckie każdy na 2 lata na każdym wbity stan licznika. Daje to 8 latek. Hans robił ok 3 do 4 tyś na dwa lata. Stan wizualny tego motora jest bardzo fajny. Trza było zrobić gaźniki - bo jeździł na ssaniu. Spalanie miał pod 8 litra na sete i niemiłosiernie kopcił. Powodem były zgnite sprężyny w gaźnikach. Tak poza tym nie ma się do czego przyczepić tylko ten wałek ma luzy nawet na oryginale i musiałem wklejać. Jednak mam wątpliwości i wydaje mi się że jednak licznik się już przekręcił i ma o 100tk więcej patrząc na ten wielowpust.

shadow87r 19.01.2017 21:31

Wiadomo już coś więcej z tym wałkiem? będą jakieś zdjęcia i opinie? gdyż czekam z niecierpliwością na rezultaty i zastanawiam się czy będę mógł przeprowadzić remont w ten sposób również u siebie.

mdxmd 20.01.2017 22:00

jeżeli kwestia dorobienia wałka jest jeszcze aktualna to mam dobrą wiadomość, oddzwonił dziś do mnie klient, który dorabiał jak wcześniej wspomniałem całą falnsze tylnego dyfra do XV1100 i ma podesłać mi numer telefonu do jednego z właścicieli firmy, która mu to dorobiła.

Dowiedziałem się tylko tyle, że firma ta produkuje narzędzia precyzyjne i w zasadzie nie dorabia niczego na indywidualne zamówienia kontakt jest prywatny więc klient ma zadzwonić i dogadać i jak będzie zgoda to może przekaże jednej osobie z forum aby to pociągnęła dalej:

Odnośnie dorabiania flanszy to wiem, że samo wykonanie elementu trwało b.krótko bo kilka dni ze wszystkim jednak ulepszanie powierzchni robią aż zbierze się cały piec czy coś takiego i może to potrwać do 1-mca

odnośnie flanszy dyfra to nowe z Yamahy klient ukręcił 2szt. (zawsze padał wielowypust) obecnie dorobiona jest nie do zdarcia :)

shadow87r 21.01.2017 10:13

jeśli było by coś takiego możliwe ja bym się pisał na taki extra wałek zdawczy :-) bo czeka mnie jego wymiana...

tomas1 31.01.2017 14:38

Panowie byłem dzisiaj w serwisie hondy w Gdansku i sprawdziłem dostępność wałków do afriki i shadowa.Bez żadnego problemu - dostępność do AFRIKI made in japan cena około 850 pln.Tak wiec fabryka chyba sie obudziła i wznowiła produkcję. Pozdrawiam potrzebujących.

tomas1 31.01.2017 14:54

Potwierdziłem w honda plaza dostępne 15 sztuk cena niższa niż pisałem 780 pln dla klienta.Czas oczekiwania 3 dni robocze.

mdxmd 01.02.2017 13:43

myślę, że w takim razie można sobie darować jakiekolwiek próby dorabiania...na zasadzie uda się czy nie uda będzie lepiej czy nie, ukręci się a może wytrzyma... itd..

kupujcie OEM!

firma, która dorabiała wspomnianą wcześniej flanszę :

http://irmet.pl

tak czy inaczej, jeżeli ktoś ma rysunek techniczny wałka to wyślę z ciekawości co odpowiedzą.

bouli 13.02.2017 14:37

Dostępne w motorista wg 1-go posta Malloreya po nr części tak to wygląda:

do rd04 i 07 nr części 23220MV1000 COUNTERSHAFT 738.00 PLN 7-14 dni
do rd.07a nr części 23220MAY000 COUNTERSHAFT 787.20 PLN 7-14 dni

nie wiadomo z czego wynika róznica w cenie, może z jakości materiału? Tego nie wiedzą chyba najstarsi górale.

Zet Johny 13.02.2017 14:49

Poczekajmy jeszcze, może wystarczy kupić od szadoła za pińset a za dwieście kupić kilkadziesiąt litrów paliwa.

bouli 13.02.2017 14:58

wałek

Jędruś z szadołki mają faktycznie

nr części 23220MBA000
SHAFT, COUNTER 596.55 PLN 7-14 dn

rambo 13.02.2017 15:09

U mnie 5 dni dostawa tych wałków i ceny niższe

Zet Johny 13.02.2017 15:21

Kraft montuje chyba ten od szadoły w swoim piecu.
Czekamy na jakieś informacje jak to bangla.

Mallory 13.02.2017 16:31

Cytat:

Napisał bouli (Post 518485)
Dostępne w motorista wg 1-go posta Malloreya po nr części tak to wygląda:

do rd04 i 07 nr części 23220MV1000 COUNTERSHAFT 738.00 PLN 7-14 dni
do rd.07a nr części 23220MAY000 COUNTERSHAFT 787.20 PLN 7-14 dni

nie wiadomo z czego wynika róznica w cenie, może z jakości materiału? Tego nie wiedzą chyba najstarsi górale.

Pytałem w ASO Poznań - sami nie wiedzą z czego różnica w cenie wynika.
Co do Krafta - zaraz spróbuję się dowiedzieć jak działa wałek od shadowy - z montażem nie było problemów żadnych plug&play.

motomysz 13.02.2017 17:05

Rambo? Można zwrócić wałek po starej cenie, a wziąć nowy w lepszej? Mam dowód zakupu :umowa: :vis: ;)

bouli 13.02.2017 23:51

Tak wiem rambo odnośnie cen u Ciebie jak coś na priva.

Poczekamy na info od Krafta co i jak

ferolo 26.02.2017 08:13

Hej panowie coś wiadomo na temat tego wałka od shadowa

Mallory 26.02.2017 08:52

Cytat:

Napisał ferolo (Post 520369)
Hej panowie coś wiadomo na temat tego wałka od shadowa

Tak, wiadmo.
Kraft zamontował, pasuje plug&play. Zdjęcia i testy już niedługo z tego co mi wiadomo.

wolly 17.03.2017 02:28

i jak wyszły te testy ??

ferolo 23.03.2017 07:46

Ponawiam pytanie kolegi chyba wszyscy na to czekają aby ktoś w końcu coś napisał na temat tego wałka do którego się dorzucaliśmy czy jest kompatybilny z silnikiem afry jak się sprawuje etc

Andrzej998 25.03.2017 19:52

Na bank kasę przepili :)

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Mallory 25.03.2017 20:27

Cytat:

Napisał wschód (Post 524464)
Na bank kasę przepili :)

No tak... i już wytrzeźwieli. Faktury są w wątku.
... edycja - niepotrzebne to było .....

Kraft obiecał wrzucić zdjęcia, rozmawiałem z nim 2 tygodnie temu telefonicznie i się deklarował zrobić relacje - czekam też....

Andrzej998 25.03.2017 21:21

I zdrowia życzę.

Mallory 25.03.2017 22:20

Nie mam już wpływu na dalszy bieg wydarzeń... ale skoro wymyśliłem akcję to się poczuwam... spoko, nie uraziłeś - czekamy na relację.

Franz 26.03.2017 09:46

Jak ktoś ma czas to wałek od hondy Shadow do Africi już za 90 dolców + wysyłka 20 dolców. Z reguły przy takich zakupach bez cła
wystarczy wbić symbol hondy w wyszukiwarkę i załozyć konto by kupić. Płatność paypalem czyli bezpieczna. opinie w necie na temat sprzedawcy dobre
Dobra strona dla szukajacych tanszych nowych części
Np. Napinacz xr 400 36 $,
Zmiana 2 i 5 tego biegu w xr 650 L 36+ 80 $ . To połowa ceny hondy w europie i tansze niż w usa
Sprawdzałem tylko to co mnie interesuje.
Mozna popatrzec na pompy czy inne pierdolety do Afry
Oryginalnych wałków niestety w Hondzie na dzis dzień - brak
https://www.impex-jp.com

Mallory 27.03.2017 09:12

Jeżeli brak oryginałów to z hondy shadow są ratunkiem. Kraft montował i bez problemu wchodzi - jest identyczny z afrykowym. Większy test pewnie na wiosnę - na razie nie może jeździć z różnych względów ... ale skoro wchodzi i w podobnym silniku działa baz problemów to można być dobrej myśli...

marekw 27.03.2017 10:29

Nie długo przekładamy na nasze królowe żółte blachy

Zet Johny 27.03.2017 13:43

Franz napisał:
"Jak ktoś ma czas to wałek od hondy Shadow do Africi już za 90 dolców + wysyłka 20 dolców. Z reguły przy takich zakupach bez cła
wystarczy wbić symbol hondy w wyszukiwarkę i załozyć konto by kupić. Płatność paypalem czyli bezpieczna. opinie w necie na temat sprzedawcy dobre
Dobra strona dla szukajacych tanszych nowych części
Np. Napinacz xr 400 36 $,
Zmiana 2 i 5 tego biegu w xr 650 L 36+ 80 $ . To połowa ceny hondy w europie i tansze niż w usa
Sprawdzałem tylko to co mnie interesuje.
Mozna popatrzec na pompy czy inne pierdolety do Afry
Oryginalnych wałków niestety w Hondzie na dzis dzień - brak
https://www.impex-jp.com"

Kiedyś kombinowałem żeby u nich kupić kosz sprzęgłowy. Ceny mają naprawdę super.
Nawet miałem człowieka który by to odebrał osobiście. Na miejscu nie sprzedają bo nie mogą. Tylko wysyłka. Z tego co pamiętam to firma rosyjska.
Paypala nie mam i trochę się bałem że coś pójdzie nie tak. Dobrze by było sprawdzić tą firmę od począdku do końca ten kontakt.
Franz Ty już coś u nich zamawiałeś?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:02.