Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Legalny off-road/ADV w Polsce (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=21183)

Adagiio 21.10.2015 17:55

Cytat:

Napisał Ziarko (Post 453989)
Oskarżasz mnie o popieranie wieszanie linek? To już poważne oskarżenie.

To nie jest oskarżenie tylko Twoja aprobata dla takich działań wyrażona na forum . Różnice w poglądach są tak duże że nie widzę sensu dalszej dyskusji z Tobą .

Adagiio 21.10.2015 17:56

Koledzy ostrzegam przed zamieszczanie fotek na których widoczne są blachy i szczegóły mogące pozwolić w identyfikacji miejsc gdzie jeździcie , nie dajcie się przydymać . Z mojej strony tyle w tym temacie .
Zdrowia .

Złom 21.10.2015 18:29

Adagiio, a ja nie widzę podstaw do wysuwania tezy, że Ziarko aprobuje takie działania. To jest Twoje odczucie i nie wyrażaj tego jako fakt.
Cytat:

Napisał Adagiio (Post 454028)
To nie jest oskarżenie tylko Twoja aprobata dla takich działań wyrażona na forum . Różnice w poglądach są tak duże że nie widzę sensu dalszej dyskusji z Tobą .

Ziarko 21.10.2015 19:15

Cytat:

Napisał Songo
Naprawdę porównujesz beczkę ścieków do przejazdu?

Próbuję pokazać, że dziki też szczają, a beczka szczyn dzików w jednym miejscu to jest problem. Czyli nie wystarczy zezwolić na wjazd.
Dokładnie tak jest tez z przejazdem. Pojedyncze przejazd nie jest problemem i przyroda se daje radę bezproblemowo. Ale na autostradzie trawa już nie chce rosnąć.
Jest to jeden z problemów do rozwiązania. jednakże z kontekstów wypowiedzi tutaj odnoszę wrażenie, że motocykliści (nie tylko enduro)oczekują iż ich problem winien rozwiązać najmniej zainteresowany - LP. :haha2:

Aha, wracając do początku wątku. W przypadku gdy szkody przez zwierzynę rosną, to zwiększa się odstrzał jej. A co będziemy robić z szkodami powodowanymi przez motocyklistów? Sami się będą pilnować i pokrywać szkody, czy będzie trzeba mimo to organizować polowania? kto ma ponieść tego koszty? Właściciel, użytkownicy czy państwo? Żaden z wymienionych nie kwapi się do płacenia.

Edyta dla złośliwców: polowania na motocyklistów nie muszą polegać na strzale ze sztucera w plecy czy wieszanie linek. Chociażby fotopułapki i policjant na rogatkach obrębów leśnych...

Songo 21.10.2015 19:37

A jakie to szkody materialne powodują motocykliści oprócz agentów wjeżdżających w młodnik? Kawałek mechu zerwanego? Już nie wspominając o tym że jednak spora tu część porusza się ścieżkami leśnymi a nie wjeżdża w gęsty las klucząc między drzewami.

To tak jak z legalizacją marihuany. Wcale to nie zwiększyło jej miłośników.

Ziarko 21.10.2015 19:41

Jeszcze jedna sprawa. Ustawa zabrania jeździć po lasach. Zgadzamy się.
A teraz pokażę coś, co niektórzy odbierają jako złośliwość lasów, a powód jest zupełnie inny.
Wielu się zżyma, że drogi leśne wyjechane przez sprzęt leśnych, myśliwych i innych uprawnionych wyglądają tak:
http://photo.bikestats.eu/zdjecie,pe...esna-droga.jpg
I że LP zabrania Wam jeździc po takich drogach - przecież żadnych szkód nie zrobilibyście na takich trasach. A sprawa ma się tak:
- macie racje, po czymś takim nie byłoby śladu nawet waszej działalności.

Jednakże USTAWA ZABRANIA JAZDY PO LESIE ZA WYJĄTKIEM wykonujących działalność związana z gospodarką leśną itp.

To co wyżej - nie jest DROGĄ. Tylko WAM się tak wydaje. Dlaczego tak jest? Odpowiedź podstawowa: PODATKI.

LP, muszą płacić jak każdy właściciel podatek od rodzaju gruntów. W przypadku upraw leśnych do lat 40 i powyżej są inne stawki - albo zerowo albo naprawdę niskie.
Drogi - podatki są WYSOKIE. To co robi właściciel? Likwiduje wszystkie drogi które tylko może - od strony formalnej. Taka droga jak ta wyżej zyskuje statut LASU - formalnie. Konsekwencją zakazu jazdy po lesie jest właśnie zakaz jazdy nawet taką drogą, bo FORMALNIE, zgodnie z przepisami nie rózni się od:
linii oddziałowej;
http://bloglesniczego.erys.pl/_img/_images/5512.jpg

czyli idąc dalej z puntku widzenia prawa stało się dokładnie tym samym co to:
http://s3.flog.pl/media/foto/3538542_las.jpg

Gdyby LP były zwolnione Z PODATKÓW za DROGI LEŚNE - nie likwidowałoby ich. Bo po co. Wówczas moglibyśmy skorzystać, bo liczba DRÓG, a nie "ścieżek" w lesie byłaby znacznie większa do publicznego poruszania się. Jak widać diabeł tkwi w szczególach, i często błache, niezależne od "przyrody" decyzje np. o wysokości podatków potrafią zmieniać sposób korzystania. Nie jest to proces łatwy - bo łatwiej coś zamienić na las! niż odlesić (formalnie ) znów ten sam kawałek drogi by stał się DROGĄ. A tak, znów bawimy się w Coperfielda i polskiego celnika. Coperfield spowodował że znikł wagon, a polski celnik jedną pieczątką cały zestaw cystern z spirytusem zamienił w cysterny z zielonym groszkiem - bo tak napisano w dokumentach i On to potwierdził.

Songo 21.10.2015 19:50

No tyle że to już problem formalny do rozwiązania przy chęci wszystkich stron a przyrodzie nic by się nie stało.

Dlatego chyba wole żeby było jak jest, nikt nie ponosi nic nie wnoszącego podatku a ja z czystym sumieniem o dobro przyrody śmigam sobie po takich ścieżkach

Zmyler 21.10.2015 20:02

Adagiio -cyt :Lasy państwowe to kombinat w którym pracują tysiące ludzi więc nie możesz tam wjeżdżać żeby patrzeć a chodząc z buta za mało się przemieszczasz żeby zauważyć co tam robią i to jest główny powód zakazów . Straż leśna to to samo co firma ochroniarska którą wynajmuje sie do zabezpieczenia terenu fabryki czy obiektu przed niezatrudnionymi . - Święte słowa !!!Racja ,na piechotę spacerkiem nie zrobisz tylu km przez duży las co motocyklem i nie zobaczysz jak potężne obszary lasu są wycinane .Na Lubelszczyźnie spora część lasów to pusze wydmuszki (dookoła las,w środku czarna dziura ). Nie zdawałem sobie sprawy w jakim szybkim czasie karczują potężne obszary i co ? G......o Cisza ,nie ma ekoterrorystów ani chociażby ekologów ale łapacze ze straży leśnej czuwają .

Ziarko 21.10.2015 20:10

Wystarczy sprawdzić oficjalne dane, np zwrócić się o udostępnienie informacji publicznej:
http://bip.lasy.gov.pl/pl/bip/dg/rdl...rzadzania_lasu

Lasy wydmuszki by nikt nie widział? Tworzycie nowe teorie spiskowe? A nie pomyśleliście, że to wynika prosto z rachunku ekonomicznego utrzymania lasu?

Ogrom lasów został nasadzony w okresie powojennym, no i osiągają One obecnie wiek rębny. Ale możecie oczywiście tworzyć zupełnie dowolne swoje teorie bez oparcia w rzeczywistości.

strobus1 21.10.2015 20:21

Cytat:

Napisał Zmyler (Post 454043)
,na piechotę spacerkiem nie zrobisz tylu km przez duży las co motocyklem i nie zobaczysz jak potężne obszary lasu są wycinane .Na Lubelszczyźnie spora część lasów to pusze wydmuszki (dookoła las,w środku czarna dziura ). Nie zdawałem sobie sprawy w jakim szybkim czasie karczują potężne obszary i co ? G......o Cisza ,nie ma ekoterrorystów ani chociażby ekologów ale łapacze ze straży leśnej czuwają .

Zamiast uprawiać teorię spiskową ujrzyj potęgi umysłu i Geoportalu. Tam na ortofotomapie bardzo ładnie widać te wszystkie wycinki... Nawet z domu ruszać się nie trzeba ;)
Poza tym te paskudne naleśniki mają ustawowy obowiązek posadzić las z powrotem.
zdrowia

Zmyler 21.10.2015 20:33

Po prostu widzę ile przybyło świeżo wyrębanych obszarów a w politykę tych przedsiębiorstw nie wnikam .

Ziarko 21.10.2015 21:54

Cytat:

Napisał Zymler
!!!Racja ,na piechotę spacerkiem nie zrobisz tylu km przez duży las co motocyklem i nie zobaczysz jak potężne obszary lasu są wycinane .Na Lubelszczyźnie spora część lasów to pusze wydmuszki (dookoła las,w środku czarna dziura ).

Cytat:

Napisał Zymler
Po prostu widzę ile przybyło świeżo wyrębanych obszarów a w politykę tych przedsiębiorstw nie wnikam .

A szkoda, bo wówczas nie wyciąga się głupich wniosków. Piszecie tak, jakby zakaz jazdy po lesie, był z powodu zachowania "tajemnicy". A po prawdzie, LP mają motocyklistów głęboko w d...e i zupełnie inne sprawy zaprzątają im głowy. Ściganie tych wykroczeń związanych z jazdą dotyczą bardziej niszczenia upraw, kradzieży. a kto wpadnie, to wpadnie...

Zmyler 21.10.2015 21:58

Może tak ,może i nie. Jedno jest pewne wpadek trzeba unikać.

borys609 22.10.2015 22:28

Na mój gust przu obecnym stanie prawnym wystarczyłby odgórny prikaz, aby spotkanych w lesie zmotoryzowanych legitymować, sprawdzać czy nie kradną ani nie niszczą, ale nie karać.. I problem by się częściowo rozwiązał. Myślę że przeciętny gajowy dość łatwo odróżni enduro-turystę od złodzieja drewna podróżującego sobie przez las w środku nocy ciężarówką...

Wysłane z ajfona..

next22 22.10.2015 23:06

Cytat:

Napisał borys609 (Post 454180)
Na mój gust przu obecnym stanie prawnym wystarczyłby odgórny prikaz, aby spotkanych w lesie zmotoryzowanych legitymować, sprawdzać czy nie kradną ani nie niszczą, ale nie karać.. I problem by się częściowo rozwiązał. Myślę że przeciętny gajowy dość łatwo odróżni enduro-turystę od złodzieja drewna podróżującego sobie przez las w środku nocy ciężarówką...

Wysłane z ajfona..

Ale ja już pisałem wiele razy:
W mojej okolicy ludzie jeżdzą na grzyby autami ja se pyrkam motorkiem w lesie i jakoś leśniczy nikomu mandatów nie wlepia :)
Może dla tego że mieszka na końcu wsi?
A spotkać strażnika leśnego to graniczy z cudem.

Ale nie ma u nas złodziei drewna nie ma hord na cross-ach normalnie idylla

ARG 23.10.2015 00:15

@borys609
"Na mój gust przu obecnym stanie prawnym wystarczyłby odgórny prikaz, aby spotkanych w lesie zmotoryzowanych legitymować, sprawdzać czy nie kradną ani nie niszczą, ale nie karać.. I problem by się częściowo rozwiązał. Myślę że przeciętny gajowy dość łatwo odróżni enduro-turystę od złodzieja drewna podróżującego sobie przez las w środku nocy ciężarówką..."

Przeciętny gajowy nie ruszy złodzieja czy kłusownika, bo to z reguły jakiś sąsiad :). Ale pomysł wydaje się całkiem ok.

sowizdrzal 23.10.2015 07:49

Cytat:

Napisał next22 (Post 454188)
W mojej okolicy ludzie jeżdzą na grzyby autami ja se pyrkam motorkiem w lesie i jakoś leśniczy nikomu mandatów nie wlepia :)

Ale poza Twoja okolicą istnieje jeszcze kawałek świata, uwierz mi...
Stosowanie prawa nie może zależeć od tymczasowego widzimisię Pana Urzędnika Pegieernika.
Dlatego kolega napisał, że regulacja powinna być jednakowa dla całego kraju.

Ziarko 23.10.2015 11:22

Hm, ale u mnie jest podobnie. Jest od groma legalnych dróg, że jesli tylko chodzi o pyrkanie w leśnych okolicznościach przyrody to problemu nie ma.

A może Twój głód tras się bierze stąd, że jest Was dużo za dużo na to co może znieść okolica w której mieszkasz i stąd skargi i poczucie duszących wszędzie zakazów? A biorąc pod uwagę mieszkanców dużych miast - nie chodzi o pyrkanie tylko odreagownie w "dziczy i terenie". A że korzystajacych jest dużo więcej, niekoniecznie w sposób :at: powoduje to ciągłe skargi a co przez to idące wyczulenie służb? Padło na samym początku: ile mandatów zgarnąłeś za taką grzeczną jazdę?

A może to potraktuj jako zwyczajną opłatę za wjazd. Bo być może dziś będzie to wychodzić Ciebie znacznie taniej, niż opłaty za zezwolenie? Przecież jeśli zatrzymają Ciebie pyrkającego, schludnego, a nie ryjącego jak dzika świnia i zachlapanego błotem po sam kask - to uwierzą, że tylko sobie pomykasz i "pomyliłeś" dróżki? Czym jest wówczas to 50zł raz na rok?
Chyba że dla zasady wolisz zapłacić 200 zł za bilet na tor, niż 50 zł tzw kary? Ale to oznacza że bardziej lubisz się kopać z koniem, niż o samą jazdę idzie.

Navi 08.06.2019 12:00

Ciekawy wątek. Dekle są po obydwu stronach i moim zdaniem nic się w tej kwestii prędko nie zmieni. Tras/obszarów wyznaczonych dla off-roadu nie będzie bo grupa entuzjastów jest zbyt mała i słabo zorganizowana, a temat nie jest nośny społecznie dla polityków - żeby się w to zaangażowali. Trzeba radzić sobie w tym jak jest.

Stąd moje pytanie - gdzie najlepiej skoczyć w PL w jakiś w miarę pofałdowany/górzysty teren żeby sobie pośmigać przez weekend. Startuję z Wawy i chciałbym jak najwięcej górek/podjazdów w miarę możliwości legalnie i nie po szlakach turystycznych lub miejscach z dużym ruchem pieszym/rowerowym.

tyran 14.07.2019 12:49

Taki link znalazłem:
https://www.google.com/maps/d/viewer...5812191415&z=7

Neo 14.07.2019 19:13

Cytat:

Napisał tyran (Post 643922)

Trwa tutaj dyskusja o mapie - kto zna swoje rejony, ten zorientuje się na ile dane są prawdziwe:

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35254

tyran 14.07.2019 21:41

Cytat:

Napisał Neo (Post 643945)
Trwa tutaj dyskusja o mapie - kto zna swoje rejony, ten zorientuje się na ile dane są prawdziwe:

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35254

O, dzięki!
Poczytam ile to warte.

welsewool 07.04.2021 22:40

Cześć wszystkim!
Utworzyliśmy z kolegą mapę dróg nieutwardzonych korzystając danych z Geoportalu
https://sites.google.com/view/mapydrognieutwardzonych/

Proszę uważnie przeczytać informację na glównej

"Mapa została utworzona na podstawie Bazy Danych Obiektów Topograficznych BDOT10k dostępnej w portalu
( https://mapy.geoportal.gov.pl/, stan na marzec 2021)

Wykorzystane zostały obiekty sieci drogowej należące do kategorii gminnych i powiatowych, jednocześnie posiadających nawierzchnie nieutwardzone, takie jak:
tłuczeń, żwir, grunt naturalny, nawierzchnia gruntowa.

Dane prezentowane są wyłącznie w celach informacyjnych i nie stanowią oficjalnego potwierdzenia o dopuszczeniu do ruchu pojazdów silnikowych na wskazanych odcinkach.
"

matjas 07.04.2021 22:47

zaprawdę bardzo to skromne jest ale może prowadzić będzie do czegoś więcej.
dla mnie fragmenty robione jakimś automatem.

oczywiście jest również możliwość, że welsewool okaże się kolejnym jednostrzałowcem jak ten co zapodał wątek o porównaniu CRF i BMW i zniknął

m

Emek 07.04.2021 22:52

No niestety Matjas masz dużo racji. Przestudiowałem moją prowincję i mleka to z tego nie będzie. Szkoda.

JarekO 07.04.2021 22:53

Pomysł fajny. Dane jednak bardzo kulawe są w tym geoportalu jak patrzę na to co jest w moich rewirach. Lepsze dane są na OSM. Można je użyć i dodatkowa zaleta jest taka, że można nanosić poprawki.

welsewool 07.04.2021 23:39

Cytat:

Napisał JarekO (Post 727878)
Pomysł fajny. Dane jednak bardzo kulawe są w tym geoportalu jak patrzę na to co jest w moich rewirach. Lepsze dane są na OSM. Można je użyć i dodatkowa zaleta jest taka, że można nanosić poprawki.

ale jak to zrobić na jednej mapie? nawet nie wiem żadnej opcji jak to udostępnić dla wszystkich?

Cytat:

Napisał matjas (Post 727876)
zaprawdę bardzo to skromne jest ale może prowadzić będzie do czegoś więcej.
dla mnie fragmenty robione jakimś automatem.

oczywiście jest również możliwość, że welsewool okaże się kolejnym jednostrzałowcem jak ten co zapodał wątek o porównaniu CRF i BMW i zniknął

m

po tym komentarzu chcę nawet wyrzuczyć post.
ktoś próbuje, a ktoś tylko krytykuje

dzięki za motywację, kolego

matjas 08.04.2021 00:07

a jednak potroiłeś liczbę postów w ciągu godziny. czyli jesteś prawdziwy.
nie obrażaj się. nie taka była intencja.

więc skoro już ręcznie zaznaczyłeś te wszystkie fragmenty offroadu, pomijając wiele innych, które są tuż obok, jak teraz możemy Ci pomóc?

m

WojtasA 08.04.2021 06:54

W moich okolicach wyglada to dobrze. Dzięki !

Emek 08.04.2021 08:42

Cytat:

Napisał welsewool (Post 727886)
po tym komentarzu chcę nawet wyrzuczyć post.
ktoś próbuje, a ktoś tylko krytykuje

dzięki za motywację, kolego

Kolego, po pierwsze niepotrzebnie się unosisz i należało zacząć od przywitania się na forum bo tak nakazuje kultura. Po drugie Nobla się dostaje nie za ilość pracy tylko za jej jakośc a tak jestem gotów pomyśleć że pojawiłeś się tutaj z reklamą strony gdzie na pierwszym miejscu jest guzik Donate. Mam nadzieję że nie taki był Twój cel. Po trzecie, nie wiem jak to zrobiliście ale mnie to wygląda na robotę jakiegoś rodzaju automatu i to nieudolną bowiem, jakby to było robione ręcznie i po mapie choćby googla to nie wychodziły takie jaja jak zaraz pokażę. Pomijam fakt że kupa dróg gruntowych na legalu jest pominięta bo gorzej że te których nie ma są zaznaczone a do tego nielegalne (tereny leśne/parki).
No to jedziemy.
https://i.imgur.com/nTVEpVW.jpg
Zaznaczone obok waszej trasy fragment na biało jest nielegalny i leci przez las i park krajobrazowy. Zaznaczony na niebiesko fragment jest legalny i można nim ciągnąć bezproblemowo i to wiele, wiele kilometrów bo jeżdżę tamtędy do Mateo88 aż do miejscowości Gnieździska. Trasa jest legalna i można nawet puszką. Szedł tamtędy fragment Baby Jagi kiedyś. Nie został zaznaczony jako szutrówka wcale.
Prawdłowo wygląda to tak jak zaznaczyłem niebieskim. Trasa na czerwono prowadzi przez pole w las i jest nielegalna. To właściwie dojazd do pola, który został pociągnięty dalej w las
https://i.imgur.com/lkxvELO.jpg
Da się do tego miejsca dojechać np. z Kielc bo wzdłuż całej obwodnicy prowadzi legalna równoległa droga szutrowa. Nie ma jej na waszych mapach. Chyba nawet prowadzi tamtędy TET. Widać to na foto.
https://i.imgur.com/hc7n43t.jpg
Kolejna sprawa to odniosę się do założeń.
Cytat:

Wykorzystane zostały obiekty sieci drogowej należące do kategorii gminnych i powiatowych, jednocześnie posiadających nawierzchnie nieutwardzone, takie jak:
tłuczeń, żwir, grunt naturalny, nawierzchnia gruntowa.
No to pierwszy przykład z brzegu. Tutaj.
https://www.google.com/maps/place/50...2!4d20.4632348
To jest droga asfaltowa. Zrzut ze street view.
https://i.imgur.com/MZCprBr.jpg
Takich sytuacji znalazłem wiele. Bardzo dużo jest akcji że są poprowadzone nitki, które się nie łączą co wskazuje że robił to jakiś algorytm a nie główka i rączka. Przykład.
https://i.imgur.com/ItsTa0g.jpg
Na chłopski rozum człowiek by waszą czerwoną ścieżkę połączył w sposób jak narysowałem (biały/pomarańczowy).
Bez obrazy ale wartość użytkowa tego jest w mojej ocenie żadna. Bo pełno jest kwiatków a jak zauważył słusznie JarekO lepsze dane są na OSM.
I proponuję aby koledzy chcący z tego korzystać sprawdzili to w terenie zanim sie zapuszczą w krzaczory za pińcet, wjadą komuś na posesję (takie też złapałem, zaznaczone drogi dojazdowe do posesji po prywatnych gruntach) lub złapią innego zonka.
Jak kolega chce to ja chętnie pomogę w mojej okolicy a i kawę i pifko postawię ale jak już coś takiego popełniać to musi mieć wartość użytkową bo inaczej to szkoda prądu.

welsewool 08.04.2021 08:56

wszystkim dzięki!
pozdrawiam!
znikam

Novy 08.04.2021 09:15

Cytat:

Napisał welsewool (Post 727919)
wszystkim dzięki!
pozdrawiam!
znikam

Nie znikaj!
Zobaczysz, że tu też są pozytywnie zakręceni, lubiący szuter, żwir i mnóstwo błota.

Polecam jednak na początek (jak już koledzy wspomnieli) zajrzeć do POWITALNI i powiedzieć nam parę słów o sobie jak rodzice uczyli i netykieta nakazuje :)

Wpadanie na forum z linkiem w pierwszym poście nie wygląda najlepiej i równie dobrze możesz zostać uznany za spamera.
Także moja dobra rada, żebyś jednak skorzystał z linka powyżej, zanim cała Twoja twórczość poleci do kosza. ;)

Zdrówka :Thumbs_Up:

Navaja 08.04.2021 09:18

Ja pierdzielę. Gościu chciał zabłysnąć wiedzą ale trafił na lepszych kozaków, którzy mu merytorycznie wyjaśnili, że zrobił błędy w swoim dziele, to się obraził i pożegnał. :haha2:
welsewool
Może wrzuć na yt? Tam jest pełno takich porad a gawiedź łyka, cieszy się i przyklaskuje.

wojtekk 08.04.2021 09:45

Panowie, wrzućcie na luz, co? Wszyscy.

welsewool - już wiesz o co koledzy mogli się unieść. Mamy złe doświadczenia w "jednopostowcach" i nieświadomie się wpisałeś w nasze złe wspomnienia. Zostań, pochwal się, dopracuj. Już wyjaśniłeś, wiesz co dalej. Rozgość się :)

koledzy - wiecie już co :)

JarekO 08.04.2021 09:57

Nikt się tu Wojtek nie napinal. Ja widzę tylko luz i merytoryczne porady, które są bardzo wartościowe i na ulicy nikt by o nich nie usłyszał. Gość zawinął się z darmową wiedzą :).

Podchodziłem osobiście do podobnego tematu w zimowe wieczory. Na podstawie danych z OSM potrafię sobie wytyczyć trasę po drogach jakie mnie interesują. Dlaczego to robiłem? Bo mnie OsmAnd wnerwił. Ma on taka przypadłość, ze wywala się na moim telefonie jak zadam mu zbyt długa trasę. Zgłosiłem to ekipie od OsmAnda i mimo, ze płacę im za apke to od 9 mcy nie uporali się z tematem.
Po tym wszystkim dodatkowy wniosek mam taki, ze bez sensu jest szukać trasy tylko poza asfaltem w PL :(.

luk2asz 08.04.2021 10:04

A ja nie wrzucę na luz. Przecież jak byk napisane:
Proszę uważnie przeczytać informację na glównej "Mapa została utworzona na podstawie Bazy Danych Obiektów Topograficznych BDOT10k dostępnej w portalu ( https://mapy.geoportal.gov.pl/, stan na marzec 2021)Wykorzystane zostały obiekty sieci drogowej należące do kategorii gminnych i powiatowych, jednocześnie posiadających nawierzchnie nieutwardzone, takie jak: tłuczeń, żwir, grunt naturalny, nawierzchnia gruntowa.Dane prezentowane są wyłącznie w celach informacyjnych i nie stanowią oficjalnego potwierdzenia o dopuszczeniu do ruchu pojazdów silnikowych na wskazanych odcinkach."

Pomijam fakt podejrzenia o spam, brak powitania itp. Ale może wszyscy krytycy zaproponują swoje materiały badawcze w tym zakresie lub podeślą link z innymi mapami dla porównania. Taka nasza NARODOWA tradycja, zbesztac, skrytykować. Niech kolega z tematem się zaprezentuje na zagranicxnych forach, może znajdzie sponsora, u nas może liczyć na wieczną krytykę i to niekonstruktywną.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Emek 08.04.2021 10:09

Ja bardzo chętnie koledze pomogę na mojej dzielni. Jak ma tylko koncepcję jak to zrobić to jestem gotów poświęcić czas i środki na realizację. Błędy wskazuję osobiście po to aby z tego co powstało zrobić wartość użytkową. Masa kresek na mapie google wartości użytkowej nie daje. I nie porywam się złośliwie na falę krytyki tylko staram się pokazać błędy. Da się je naprawić i stworzyć coś zajebistego.

teddy-boy 08.04.2021 10:11

Widziałem tę mapę jakiś czas temu na FB. Pooglądałem okolicę działki, gdzie mam ograne wszystkie polne i szutrowe drogi, co do których nie mam wątpliwości że są legalne (dojazdy do pól lub zwykłe drogi między wsiami). Przepraszam, ale mapa jest bezużyteczna.

matjas 08.04.2021 10:51

Zadałem konkretne pytanie, podnosząc jednocześnie podejrzenie o to, że tak chaotyczne tyczenie w znanych mi okolicach mógł wykonać tylko bezmyślny algorytm/automat, bazując jedynie na serii danych /prawdziwych lub nie/ - skoro znam dobrze teren na dość dużym obszarze dolnego Śląska i widzę, że tyczone są jakieś śmieszne odcinki nawet dróg wręcz osiedlowych a pomijane są normalne gminne/powiatowe szutrówki to myślę, że coś mi tu śmierdzi i człowiek tego NIE ROBIŁ bo również niemożliwe jest to w zakresie, który jest podany na zalinkowanej stronie.

Tyczyłem sporo tras dla siebie i innych i wiem dobrze ile to jest pracy, zrobić dobrze, W MIARĘ legalnie bo na 100% się wręcz nie da i jak JarekO pisze prowadzi to do solidnego zakręcenia się - lepiej już łączyć dłuższe odcinki asfaltu z dłuższymi odcinkami offa.

Zatem, jak dla mnie jest to mocno nieudana próba zrobienia czegość większego i przychodzi mi tylko do głowy połączenie tych kresek rękami użytkowników, którzy znają swoje okolice. Nasuwa mi się jednak pytanie o finalny kształt tworu, który z tej pracy powstanie. Czy aby na pewno będzie on darmowy w dalszej perspektywie czasu?
Resztę sobie możecie dopowiedzieć.

Co do kolegi co tak szybko odleciał - jeśli nie potrafisz przyjąć krytyki, którą Ci tutaj podają ludzie, którzy od lat jeżdżą bardziej i mniej legalnie offem po Polsce to nie licz na to, że cokolwiek z Twojego projektu będzie ale są inne fora, możesz nawet założyć swoje i tam pod kilkoma nickami chwalić to co tutaj skrytykowano.

Zdrowia
M

welsewool 08.04.2021 10:51

Oki.
Przepraszam że nie przeczytałem regulamin, nie odwiedziłem Powitalni i coś jeszcze nie zrobiłem.
Niestety jestem obcym i nie do wszystkiego się przyzwyczaiłem.

1) mapa zroboina robotem?
I tak i nie. Dane są odfiltrowane algorytmem napisanym ręcznie i z 2 tygodniami ręcznej pracy po opracowaniu setek plików danych. To nie był 1 magiczny przycisk "Zrób mi drogi". Polecam spróbować samemu a potem atakować.
Dziwię się jak ktoś myszli że to można zrobić ręcznie... w tych bazach po 1 000 000 zapisów. Just do it! Go and try it!

2) reklamą strony gdzie na pierwszym miejscu jest guzik Donate. - mogę pokazać ile donatów otrzymaliśmy za tą robotę. i koniec strony to nie pierwsze miejsce.

3) poprawnosć danych
nie wiem dlaczego ludzi nie czytają co jest napisane na stronie i skąd te dane, ale pretensję do Romana... poproszę o pretensjach do Urzędu.
I niestety nie znaleźliśmy sposobu jak te dane weryfikować i zrobić jeszcze lepiej. Szukamy pomocy w tym

4) mapa - gówno!
pokażcie lepszą! jestem obcy, nie potrzebuję Oskara czy chwały, ale nic nie wiedzą o kraju zrobiłem to mapę z kolegami polakami, początkującymi motocyklistami za kilka tygodni, żeby mieć jakiś resurs dla tych które lubią szutry, dla tych które chcą jeździć legalnie i dać temu tematu dobry start, bo to musi dojść do urzedów / zarządców.

Tak, zrobiłem sporo blądów, ale miałem dobry namiar, ponieważ samemu brakuje tej informacji. Ale widzę że zrobiłem to tylko dla siebie...

Niestety nie chcę nikogo do niczego przekonywać.

Właśnie podzieliłem się tym, czego sam używam!
Przejechałem już 500 km tymi drogami i doświadczyłem nierealnej przyjemności!

Od ciebie zależy, czy go użyjesz, czy nie, ale wygląda na to, że to ostatnia rzecz, którą udostępniam

PS. Ci, którzy chcą pomóc - szukamy sposób na łatwą wizualną edycję plików KML.
Potrzebujemy możliwości dodawania i usuwania dróg bez zwiększania rozmiaru pliku.
Robiliśmy to w QGis.

matjas 08.04.2021 10:54

No OK. Wszystko jasne jak dla mnie.

m

Emek 08.04.2021 11:04

W sprawach technicznych to nie pomogę bo się nie znam. Mogę pomóc w rzeczywistej weryfikacji czy dane ścieżki są legal czy nielegal oraz czy da się tamtędy przejechać i czym a czym się nie da. Podrzuć jaką masz wizję na wykorzystanie tej mapy i jaką funkcjonalność masz zamiar uzyskać.
W mojej ocenie sensowne byłoby aby ona umożliwiała połączenie ścieżek szutrowych, gruntówek i legalnych dróg leśnych z asfaltowymi w sposób pozwalający na płynną jazdę i tworzenie tracków do wgrania w GPS. Oczywiście na legalu żeby to banglało.

Rozi73 08.04.2021 11:21

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 727933)
lub podeślą link z innymi mapami dla porównania.

Proszę bardzo Powiat Włodawski:

https://www.arcgis.com/apps/webappvi...387513c17eeb95

Warto włączyć/wyłączyć drogi gminne, powiatowe itd w liście warstw by zobaczyć jak zmienia się siatka dróg
Wg. mnie wyciąganie z portalu drogi tylko jednej kategorii nie ma większego sensu.

wojtekk 08.04.2021 11:34

Kolego, to posłuchaj rad i napisz coś o sobie, co? No grzecznie prosimy :) Dostałeś informację czego zabrakło, piszesz, że wiesz już o tym i.... nadal nic :)

http://africatwin.com.pl/showpost.ph...postcount=6398

P.S. Czy ten projekt będzie komercyjny? Trzeba będzie za niego płacić?

Ducafrica 08.04.2021 12:47

Podrzucam link z wykopu z tagiem, na którym znajdziemy namiary na legalne miejscówki w naszym kraju
https://www.wykop.pl/tag/mapy4x4/

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:58.