Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Francja - Podróże śladami Hannibala, wiosna-lato 2011 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9664)

MaRP 30.06.2011 09:03

Jak jeszcze raz spitolisz zdjęcia, to nie pokazuj się we wrocku bo będzie...
No!

puntek 30.06.2011 09:52

Cytat:

Napisał MaRP (Post 185338)
No!

nic nie spitolił - ciemno było nie widzisz?

MaRP 30.06.2011 10:53

OK, nie spitolił - aparat to zaniego zrobił.

JARU 30.06.2011 12:49

Cytat:

Napisał MaRP (Post 185338)
No!

Powiedz tylko co tak spitolone jest bo się boje, ze już do domu nie będę mógł wrócić:eek: ;)

a za uwagi dotyczące zdjęć będę dziękować..

duzy79 30.06.2011 19:38

Foty rewelacja. Byłem w alpach ze 2 razy, ale znów ciągnie jak się ogląda.

JARU 30.06.2011 20:38

Massalia i okolice..

Alpy zaprawdę ciekawe, dlatego w większości przypadków nie trudno o zrobienie dobrego zdjęcia.. Pomimo gróźb kierowanych w moim kierunku, wrzucam dalsze zdjęcia..:osy:

Marsz Hannibala do Italii rozpoczął się w dolinie Rodanu. Antycznym miastem założonym przez Greków, które leży w delcie Rodanu była Massalia, czyli dzisiejsza Marsylia - drugie pod względem wielkości miasto we Francji.

Wyspa If, tym razem z widocznym zamkiem – miejscem akcji powieści A. Dumas „Hrabia Monte-Cristo” .

Kolejnym punktem wycieczki są zatoki, calanques. Dojechałem do jednej z nich - Calanque de Morgiou. Widok krystalicznie czystej wody wraz ze skalistym, stromym brzegiem przypomina Chorwacką Makarską riwierę.

Znowu miasto Casis, tylko widok nieco inny:

Odjeżdżając kawałek od Casis można wybrać małą, ale dosyć zatłoczoną drogę prowadzącą przez Col de l'Espigoulier, z której (mimo sporej odległości) roztacza się piękna panorama na Marsylię i wybrzeże.

Powrót do Grenoble postanowiłem sobie urozmaicić wybierając na mapie najbardziej pozakręcaną drogę. Jest godzina 19.30, a na samym początku drogi wita mnie znak „niebezpieczne zakręty, przez 42 km”. Znak podziałał na mnie jak na każdego motocyklistę i przez następne kilometry, jadąc zupełnie sam, nawijam zakręt za zakrętem.

Po drodze odwiedzam stary kościół pilnowany przez oryginalnego, brodatego stróża.

Wjeżdżam na 1700 m, a klimat drogi i sam szczyt przypominają mi naszą Śnieżkę. Oglądam jak zwykle piękny widok i ruszam dalej. Muszę przyznać, że na 35 kilometrze zacząłem wyczekiwać końca zakrętów..

calgon 30.06.2011 22:39

wymiękam!!!!!!!!! godny z Ciebie ambasador na tej obcej ziemi!!!!!

JARU 30.06.2011 22:59

Cytat:

Napisał calgon (Post 185419)
wymiękam!!!!!!!!! godny z Ciebie ambasador na tej obcej ziemi!!!!!

oj tam oj tam.. Trochę mało polskiej kultury wśród tubylców szerzę bo na każdej wycieczce sam jestem.. ;) Ale jak już tu siedzę to warto się chociaż widokami z wami podzielić.

puntek 01.07.2011 06:54

podoba mi się to co czynisz :)
i foty i opisy i zamki na wyspach :drif:

mckrzysiek 01.07.2011 08:38

jak mnie Francja nigdy nie kręciła tak Twoja relacja niebezpiecznie przykuła moją uwagę. Ładnie tam...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:57.