![]() |
Cytat:
|
Cytat:
ja jestem za i perwsza chętna :D bo jak na razie to sobie sama rejestrację przykręciłam tak, że po drodze odpadła i o mały włos obstawy nie skasowała :dizzy: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
tłoczki cofa podcisnienie wywolane ruchem powrotnym tłoka (nurnika) po uprzednim zwolnieniu nacisku na dzwignie , ruch powrotny wymuszony jest przez sprezyne zabudowana w pompie hamulcowej , w kazdej pompie hamulcowej taka sprezyna wystepuje, prosze poszukać przekroju pompy hamulcowej na google czasami jes tak ze podcisnienie nie jest w stanie pokonać oporów stawianych przex uszczelniacze i wtedy tłoczki sie nie cofaja (tłoczki brudne, skorodowane) |
Niestety Pałełku ale w mylnym błędzie jesteś :)
Zdrowia :hello: |
wcale nie :)
hydraulike to w zsz dość dawno miałem a wykładowca fascynat :) obecnie głownie ma styczność z elementami wysokiego cisnienia po 15 MPa i więcej co prawda jednak podciśnienie nie jet tym znanym z definicji ale chodzi o stan dążenia do stanu równowagi prawo dlatego napisałem w czym mierzymy |
Niestety Pałełku ale Motormaniak i Jagna mieli racje. Jakkolwiek by to brzmiało akurat w zacisku hamulcowym za powrót tłoczka odpowiedzialna jest jego magiczna uszczelka :) Dzięki niej możliwa jest tez regulacja luzu klocek/tarcza w miarę zuzywania sie klocków.
Zrób przy jakiejś okazji prosty experyment (nie mylić z exkrementem ;) ) - zamiast pompy hamulcowej użyj spręzonego powietrza ze sprężarki. Zadziała dokładnie tak samo i po odłączeniu cisnienia cofnie tłoczek, mimo że nie będzie ani płynu ani podcisnieniowych zjawisk z nim związanych. Zobaczysz :) A wogóle Kazimr to jak już zadałeś zagadkę to mógłbyć drukowanymi literami ogłosić rozwiązanie ;) Zdrowia :hello: |
1 Załącznik(ów)
Pastorku oczywiście ...oczywiście będą drukowane , a i rysuneczek pana Hondy też się znajdzie:)
Ladies and gentlemen rozwiązanie zagadki Dzięki za zabawę:Thumbs_Up: POWRÓT TŁOCZKA JEST MOŻLIWY DZIĘKI SPRĘŻYSTOŚCI USZCZELKI |
I ja jako posiadacz Super Tenery mogę potwierdzic słowa Pastora i Kazmira. ;)
Dodam od siebie, że w hamulcach w których nie były od daaawna wymieniane gumki, ruch powrotny tłoczka jest prawie niemożliwy. Przeszkadza w tym mała sprężystość uszczelki spowodowana starzeniem gumy. Dochodzi do tego też zabrudzony m.in. błotem tłoczek oraz syfi i utlenione aluminium w gnieździe tłoczka. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:03. |