Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Brak pomyslu na wyprawę, pomóżcie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47063)

Dżeferson 20.03.2025 13:22

Cytat:

Napisał Para (Post 874839)
dobre ciuchy tez sa wazne w tych warunkach plus zawsze mozna wyjezdzac wczesnie rano

Szczerze to juz nie moge sie doczekac

O to to! Upały przecież potrafią być męczące nawet jak się jest na lekko i zasadniczo poza ciężarem ubrania dyskomfort jest podobny.

matjas 20.03.2025 13:27

Cytat:

Napisał Para (Post 874853)

Jak wyglada sprawa z noclegami, nie bedzie problemu cos zarezerwowac

Mister - wyjedź w końcu :D

Instalujesz booking i jedziesz. Na dwie godziny przed spodziewanym końcem jazdy szukasz na bookingu /opcja mapy/ okolicę gdzie chcesz spać. Bookujesz i amen. Wprowadź numer karty i applepay, jeśli używasz, przed wyjazdem i sprawdź czy działa.
Ja jadę do oporu, często do nocy /21/22/ i często znajduję pokazaną lokalizację i dzwonię upewnić się, że miejsce jest i że ktoś będzie na 'late check-in'. Nie wiem jakie masz preferencje ale jeśli już śpię pod dachem upewniam się, że będzie można dostać śniadanie - wtedy do 15-16 mam spokój i mogę jeździć bez przeszkód i poszukiwań ew. jakaś przekąska na stacji.

W warunkach południowych WARTO pamiętać, że najłatwiej coś zjeść 13-15 potem może być posucha.

Takie rozwiązanie ma zalety, że skupiasz się na miejscach tanich /niekoniecznie w spektakularnych miejscach/ ale masz święty spokój. Rano wstajesz, siku, śniadanie, kawa i wio.

Zbyt dużo chłopie analizujesz.

Emek 20.03.2025 13:35

Można te zabrać namiot i mieć wyebane ;)

matjas 20.03.2025 13:38

można - wtedy albo spanie na dziko i szukanie dogodnego miejsca /co z doświadczenia też zabiera czas i niestety jest obarczone czasami ryzykiem niepowodzenia/ lub szukanie kempa - co tez zabiera czas plus rozkładanie i składanie szpeju.
namiot, materacyk i śpiwór zawsze mam ze sobą bo nigdy nic nie wiadomo i na każdym wyjeździe jest w użyciu. preferuję jednak prostsze, dla mnie, opcje.

jeśli mam taką możliwość wolę spać po małych miejscach gdzieś po drodze - da się kimać za 20-30EUR max. wielokrotnie to się sprawdzało i nie sądzę aby było dużo inaczej przez ostatni rok/dwa.

Para 20.03.2025 13:40

Cytat:

Napisał matjas (Post 874862)
Mister - wyjedź w końcu :D

Instalujesz booking i jedziesz. Na dwie godziny przed spodziewanym końcem jazdy szukasz na bookingu /opcja mapy/ okolicę gdzie chcesz spać. Bookujesz i amen. Wprowadź numer karty i applepay, jeśli używasz, przed wyjazdem i sprawdź czy działa.
Ja jadę do oporu, często do nocy /21/22/ i często znajduję pokazaną lokalizację i dzwonię upewnić się, że miejsce jest i że ktoś będzie na 'late check-in'. Nie wiem jakie masz preferencje ale jeśli już śpię pod dachem upewniam się, że będzie można dostać śniadanie - wtedy do 15-16 mam spokój i mogę jeździć bez przeszkód i poszukiwań ew. jakaś przekąska na stacji.

W warunkach południowych WARTO pamiętać, że najłatwiej coś zjeść 13-15 potem może być posucha.

Takie rozwiązanie ma zalety, że skupiasz się na miejscach tanich /niekoniecznie w spektakularnych miejscach/ ale masz święty spokój. Rano wstajesz, siku, śniadanie, kawa i wio.

Zbyt dużo chłopie analizujesz.

Wiem jak booking dziala, ale dzieki za wyjasnienie. Nie analizuje tylko pytam bo czasami nic nie ma w okolicy na booking i trzeba rezerwowac wczesniej. Odpisales tak jakbym nigdy nigdzie nie jezdzil :Thumbs_Down:

Namiot odpada, znajde cos w trasie. Raz chyba mi sie tylko zdazylo ze bylo wszedzie full i nie mialem juz w sobie dodatkowych kilometrow, na szczescie lokalna agencja turystyczna mnie poratowala jakims noclegiem.

Emek 20.03.2025 13:42

Cytat:

Napisał matjas (Post 874865)
można - wtedy albo spanie na dziko i szukanie dogodnego miejsca /co z doświadczenia też zabiera czas i niestety jest obarczone czasami ryzykiem niepowodzenia/ lub szukanie kempa - co tez zabiera czas plus rozkładanie i składanie szpeju.

To się nazywa przygoda matjasie ;).
Jechać tak od booking do booking to nuuuda Panie.

stopa-uć 20.03.2025 16:19

Teraz wiem Matjasie dlaczego nie ma Twoich relacji z wyjazdów.

Wierszyk Fredry zapomniany, dzięki za przypomnienie.
ciał

matjas 20.03.2025 17:17

Nuda :)

Para, wybacz, ale to nie ja piszę jakbyś nigdzie nie jeździł :)
Nie gniewaj się.

Para 20.03.2025 17:24

Cytat:

Napisał matjas (Post 874882)
Nuda :)

Para, wybacz, ale to nie ja piszę jakbyś nigdzie nie jeździł :)
Nie gniewaj się.

Nie gniewam sie, ale po to jest forum zeby zadawac pytania. Konkretna odpowiedz moze pomoc nie tylko mnie ale tez innym co beda to czytac. Nie obraz sie ale twoja nie wiele wniosla do tematu.

Widze ze masz wiele postow i pewnie jestes tu wiele lat, mnie nie znasz ale zapewniam cie ze moglbym spokojnie ta wyprawe odbyc bez zakladania tego tematu, ale przeciez czasem fajnie porozmawiac.

Adagiio 20.03.2025 19:34

Nie czytałem tematu, być może padła ta prosta propozycja, byłeś w Rumunii ? Jak nie byłeś to jedź. A jak już tam byłeś to jest Serbia , Bośnia, Macedonia, Czarnogóra, Grecja > W każdym z tych krajów są ładne góry a w nich widokowe trasy, inne od naszego jedzenie, trunki I ludzie. Nie ma jeszcze euro kołchozu, w Grecji niby jest, ale jakby go nie było.
Powodzenia.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:46.