Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Wżery w cylindrach RD07 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46786)

Lepi 24.01.2025 13:47

Koszt jest masakryczny niestety. Dla jednej/dwóch sztuk. A pewnie tyle trzeba na testy.
Na pewno sporo łatwiej dostosować istniejący tłok.

Melon 24.01.2025 15:11

Nie wiem jak jest w tym przypadku ale w ciężarowych jak jest alu to gniazda w tłoku pierścieni są stalowe.

szynszyll 24.01.2025 17:41

tu jest lity materiał - przynajmniej na taki wyglada - bez zamkow na obwodzie

steve69 24.01.2025 17:59

Kumpel zamawiał teraz 2 komplety tłoków do wyścigowego Urala, 1000E. Nie wydaje mi się że to takie proste wystrugać sobie, chodzi o skład "mieszanki" alu.

magneto 24.01.2025 18:34

Jako że się nie znam, to się wypowiem...
Dawno temu w jakiejś mądrej książce wyczytałem, że tłoki nierównomiernie się w czasie pracy nagrzewają i w związku z tym nierównomiernie się rozszerzają. Czyli - zimny tłok ma mieć i owalizację i stożkowatość (bardziej się nagrzewa od denka, i ze względu na osadzenie sworznia ma różne grubości w jego osi i prostopadle do niej, w 2-suwach dochodziło jeszcze chłodzenie od wlotu i grzanie od wydechu - okien).
"Wytoczenie" takiego kształtu moim zdaniem mija się z możliwością uzyskania zaledwie nawet ledwo poprawnego tłoka.

Melon 24.01.2025 19:48

Nie bardzo w to wierzę i nie poprę tego pomiarami bo nie mam nowego tłoka ale z autopsji potwierdzam, że nie równomiernie się nagrzewa widząc ślady zużycia na tłoku i tulei. Dla mnie tłok ma jeden wymiar, czasami np. jak w Dafie zrobili mniejszą średnicę denka tłoka przed pierścieniami co skutkowało zbieraniem się nagaru który z czasem zaczął rysować tuleję. Teraz są poprawione tłoki.

Lepi 25.01.2025 05:52

Cytat:

Napisał magneto (Post 870511)
Jako że się nie znam, to się wypowiem...
Dawno temu w jakiejś mądrej książce wyczytałem, że tłoki nierównomiernie się w czasie pracy nagrzewają i w związku z tym nierównomiernie się rozszerzają. Czyli - zimny tłok ma mieć i owalizację i stożkowatość (bardziej się nagrzewa od denka, i ze względu na osadzenie sworznia ma różne grubości w jego osi i prostopadle do niej, w 2-suwach dochodziło jeszcze chłodzenie od wlotu i grzanie od wydechu - okien).
"Wytoczenie" takiego kształtu moim zdaniem mija się z możliwością uzyskania zaledwie nawet ledwo poprawnego tłoka.

Ja to mówią papier zniesie wszystko. Jak ktoś pomierzy to uwierzę.

szynszyll 25.01.2025 06:16

na sieci jest wiele firm oferujacych dorabianie tlokow a silnik spalinowy ma 150 lat wiec nie moze to byc jakas magia na miare kosmicznych teleskopow. z pewnoscia tloki w F1 to dzielo sztuki ale w rumplu z lat 70-tych jakim jest XRV cudow raczej nie ma. w filmie 'word fastes indian' burt sam odlewa tloki w swojej szopie i montuje je do wyscigowego indiana.

Dzieju 25.01.2025 07:06

Jeśli stary tłok nie jest zajeżdżony to o ileż prościej dorobić tuleję niż za wszelką cenę kombinować z o wiele bardziej skomplikowanym tłokiem.

Adagiio 25.01.2025 07:08

Ojcu 40 lat temu dorabiali tłoki do zabytkowych motorków na fabryce maszyn górniczych w Gorlicach. Mi zrobili 2 tłoki z pierścieniami kilka lat temu do Laverdy w IT za 450 euro, jestem pewny że u nas też są firmy, które dobrze takie proste tłoki zrobią.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:51.